čili papričky

čili papričky

Čili papričky patria k úplne prvým plodinám,
ktoré začal človek pestovať. V kuchyni sa používajú
čerstvé, sušené, marinované, pečené
alebo údené, celé, mleté alebo vo forme pasty,
omáčok, v oleji či v koreniacich zmesiach. Všeobecne
platí, že čím sú menšie a červenšie, tým
sú ostrejšie. Za neskutočnú štipľavosť tejto zeleniny
je zodpovedná látka zvaná kapsaicín. Ten
zvyšuje imunitu, zlepšuje potenciu a priaznivo
ovplyvňuje celý rad chorôb. Masti s obsahom čili
sa používajú na liečbu reumatizmu. Ale všetko
s mierou – náruživí konzumenti tohto korenia riskujú
popálenie žalúdka alebo pažeráka.

čili papričky ako ingrediencia v receptoch:

  • Teľacia špička s gremolátou
  • Guláš z diviny na červenom víne s brusnicami (fotorecept)

    Guláš z diviny na červenom víne s brusnicami (fotorecept)

    Tento guľáš robím už viac rokov. Hlavne pre rodinnú návštevu z mesta, keď si želajú v horách niečo horské jesť. Je to guľáš štyroch chutí. Pikantné, sladké, kysele a korenisté. Hlavne vinikajúce...

  • Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept)

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept)

    Jednoduchý návod na chutnú polievku. Táto polievka nieje originál, lebo nie som Číňan a ani ju nevarím v Číne, ale dôležité je že mi chutí :).

  • Recept bez obrázku

    Rybacia polievka

    Dostali sme veľkého kapra. Keďže sme len dvaja, musela som ho podeliť na viac častí, niečo zamraziť na neskoršie, niečo som upiekla, ale čo s hlavou a kostrou? Tak som uvarila polievku podľa vlastnej...

  • Papriková pasta (fotorecept)

    Papriková pasta (fotorecept)

    Pasta je jemá a chuťovo veľmi dobrá.

  • Nakladaný karfiol s mrkvou a čili papričkami (fotorecept)

    Nakladaný karfiol s mrkvou a čili papričkami (fotorecept)

    Inšpirácia z mexickej kuchárky. Píšu tam, že v chladničke vydrží aj dva týždne.

  • Hovädzia nožina s kosťou a šampiónovo-olivovou omáčkou.

    Hovädzia nožina s kosťou a šampiónovo-olivovou omáčkou.

    Rozhodol som sa, osso boco trochu zmením. Mal som dva kúsky, no nie teľacie, ale zo staršieho zvieraťa. Tak som prispôsobil úpravu varenia k tejto skutočnosti.

  • Orechovo-syrová torta (fotorecept)

    Orechovo-syrová torta (fotorecept)

    Varenie neskutočne ľúbim lebo je o kreativite a nápadoch. Aspoň u mňa ale ten pocit keď môžem byť v kuchyni len chvíločku a ísť robiť niečo iné kým sa kuchtí je skvelý.

  • Tuniakový šalát - Mexico (fotorecept)

    Tuniakový šalát - Mexico (fotorecept)

    Tento šalát dostať kúpiť, ale otvorite ho dva kúsky tuniaka a trošku zeleniny tak ho robím doma.

  • Rybací šalát-Fantastico (fotorecept)

    Rybací šalát-Fantastico (fotorecept)

    Už viac rokov si robievam šaláty sám. Pamätám si, keď šaláty boli skvele a nemuselo sa tam skvieť pod názvom exkluzív. Tak tento je fantastico.

  • Bazalkový olej a bazalková pasta

    Bazalkový olej a bazalková pasta

    Kromě octů si ještě dělám olej , který je vynikající na ryby a italskou kuchyni . Ani různé těstovinové a zeleninové saláty se nezlobí , když dostanou lžíci tohoto oleje a ryby potřené bazalkovou pastou radostí div neobživnou ....

  • Celozrnné špagety s tofu na čínsky spôsob Vegan (fotorecept)

    Celozrnné špagety s tofu na čínsky spôsob Vegan (fotorecept)

    Tento recept je určený pre milovníkov tofu a pikantných jedál. :) Recept je veľmi jednoduchý, chutný a zdravý.

  • Rýchla pečeň

    Rýchla pečeň

    Ak sa chystáte pripravovať pečeň (bravčovú, kuraciu, husaciu ... ) ponúkam jednu rýchlovku. Ako prílohu som použil čili ryžu a uhorku. Osobne preferujem chlieb. Celá príprava vám nezaberie viac ako 15 minút.

  • Ryžový šalát s tofu (fotorecept)

    Ryžový šalát s tofu (fotorecept)

    Tento šalát mám veľmi rada, robievam ho aj dosť často a dnes som si povedala, že ho šupnem na Varechu. Musím poďakovať Dr. Bukovskému, ktorého Mexický šalát bol predlohou pre môj ryžový :)

  • Čínska ostro-kyslá polievka po slovensky

    Čínska ostro-kyslá polievka po slovensky

    Ja varím tejto polievky tak 3-4 litre, aby ste vedeli kolko čoho asi som použila. Ja som vývar pripravovala v tlakovom hrnci, dala som asi 3 kuracie krídla a nejaké kosti z vykosteného kurčaťa, 2 kuracie bujóny a nechala...

  • Hríbový mišmaš

    Hríbový mišmaš

    Podobne ako u mäsového gulášu, viac druhov mäsa dáva zaujímavú chuť, je tomu tak aj u hríbového. Je jeseň a hríby rastú ako sa patrí. Nazbieral som viac druhov a polievka vyhrala konkurz na...

  • Mozzarella v smotane s bazalkovo - citrónovým pestom

    Mozzarella v smotane s bazalkovo - citrónovým pestom

    Mozzarellu nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky a necháme odkvapkať. Kyslú smotanu dochutíme troškou soli a čerstvo zomletým korením a táto zmes nám bude slúžiť neskôr ako zálievka.

  • Zavárané zelené paradajky s paprikou a cibuľkou (fotorecept)

    Zavárané zelené paradajky s paprikou a cibuľkou (fotorecept)

    Už sa blížia nočné mrazíky, tak som sa rozbehla s vedrom po záhrade a pozbierala všetko, čoho by mi bolo ľúto, keby to zamrzlo... a tak som obrala zelené paradajky, niekoľko baraních rohov, drobnú cibuľku, obrala som aj papriku,...



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist