Foto: 1kika1
Pri prezeraní fotiek z februárovej dovolenky na Ko Samui som narazila na fotku jedla, ktoré manželovi neskutočne chutilo (objednal si ho až 3 večeri Zobraziť celý popisPri prezeraní fotiek z februárovej dovolenky na Ko Samui som narazila na fotku jedla, ktoré manželovi neskutočne chutilo (objednal si ho až 3 večeri po sebe). V špajzy som našla krabičku kokosového mlieka a skúsila som napodobniť spomínané jedlo. Minulý rok, keď som došla z Maldiv som veľmi ľutovala, že som si nepriviezla kokosové mlieko, keďže v týchto krajinách sa cena za 250 ml krabičku pohybuje medzi 0,25 - 0,30 eura. Tento rok som sa poučila a to mliečko je naozaj dobrotka :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si ingrediencie, ktoré som si myslela, že v jedle boli. Išla som iba podľa fotky a toho, čo manžel hovoril, keďže spomínané jedlo som v Thajsku nechutnala. Chcela som ho prekvapiť, takže som sa ani viac nepýtala. Ešte by mi sem sadol muškátový oriešok, ktorý som žiaľ doma nemala a keď som bola v obchode, som naň zabudla. Tak isto som zháňala citrusové lístky, prípadne trávu, žiaľ v 2 hypermarketoch nemali, takže som to vzdala a zvolila iba citrónovú kôru.
-
2
Cibuľu a kuracie prsia si nakrájame na kocky, mrkvu som nakrájala na pásiky. Môžme zvoliť i mrazenú alebo z konzervy. Do jedla by mi pasovalo aj niečo zelené, v pôvodnom boli spomínané citrusové lístky. Z toho, čo sa v Thajsku používa, by som volila fazuľové lusky, ale tie manželovi zásadne nechutia, takže som sa im vyhla. Inak by tam super pasovali.
-
3
Na oleji si upražíme cibuľku a pridáme mäsko. Mierne opražíme, pridáme soľ, obe korenia a sójovú omáčku (ak by som mala muškátový oriešok, pridala by som trochu teraz). Do jedla som dala iba 1 sušenú čili papričku, keďže jedlo malo byť iba "mild spices". Pokiaľ máte radi viac pikantné, nebojte sa dať aj 2 čili. Podlejeme vodou a necháme cca 5 minút dusiť. Neskôr pridáme mrkvu (pokiaľ z konzervy, tak odporúčam oveľa neskôr, keďže je mäkká). Opäť dusíme až do zmäknutia.
-
4
Keď už je mäsko aj mrkvička mäkká, pridáme postrúhanú citrónovú kôru podľa chuti, mne to vyšlo na 1/2 citróna a zalejeme kokosovým mliekom a necháme povariť, kým nám omáčka nezhustne.
-
5
Ako prílohu odporúčam ryžu. Servírovanie jedla, nieje moja silná stránka. Manželovi jedlo veľmi chutilo, vraj chutilo veľmi podobne ako v spomínanej reštaurácií, čo ma veľmi potešilo.
-
6
Pridávam aj fotku jedla z reštaurácie. Cena tohto veľmi chutného jedla bola v prepočte 3,12 eura.
Ale prosím tě, ty jsi mistr kuchař! Moje babi též nikdy nic nechutnala /letitý žlučník/ a vystříhla všechno vaření s lehkostí sobě vlastní. Prostě ráda jím, nic víc, nic míň, nebudu lhát... haha Mě si chodili, coby dítě, půjčovat do rodin - na dodání chuti k jídlu pro své neduživé ratolesti. Babička byla na mrtvici, bo to se podle ní neslušelo.
a bolo by to na stole.
Ďakujem