Polievka kuracia zeleninová kyslá fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 22. decembra 2015

Tato polievka je pre mňa ako liek. Varím ju keď som chorý, alebo na regeneráciu organizmu v špatnom počasí. No hodí sa aj po sviatkoch čí oslavách. Táto dávka je na 4 - 5 l polievky.

8-10
porcií
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
150 g
100 g
100 g
20 g
1 ks
100 g
ako vlašský orech
150 g
8 - 10 strúčikov
40 g
1 PL
2 ks
1 PL
0,5 l
 tak za hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu je časť surovín na túto polievku. Zeleninu papriku a zázvor nakrájam na slíže dlhé asi 3 cm. Pór krájam na kolieska. Cesnak posekám. Mäso krájam na 1 cm kúsky. Hríby zalejem pred varením horúcou vodou. Pripravím si ešte vodu s kyslej kapusty. Čili použijem dve malé sušené. Tie prstami rozmrvím priamo do polievky.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci roztopím maslo. Ako prvé dám dusiť pór. Za chvíľu pridám cesnak nech prevonia. Potom dám papriku krájanú a mäso pripravené. Podusím nech mäso obelie.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to dám koreňovú zeleninu a zázvor. Stále dusím a miešam .

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Voda sa vyparila tak to zalejem namočenými hríbmi aj vodou z nich. Tiež pridám sojovú omáčku a čili papričky. Nechám rozvariť.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Až teraz nalejem vodu z kapusty. Nechám zas rozvariť. Osolím pozor opatrne voda z kapusty je slaná.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a teraz dolejem vriacu vodu do hrnca podla toho, koľko chcem polievky mať. Po rozvarení polievky dám do nej hrášok aj slíže a varím asi 5 minút. Napokon pridám petržlenovú vňať a zemiakový škrob rozmiešaný v troche vody. Rozvarím znovu, ochutnám a pripadne dosolím a osladím cukrom ak je moc kyseľa. A máme hotovo. Odstavím zo sporáka nechám postať aspoň 15 minút nech prejdú chute.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžem servírovať na tanier. Želám dobrú chuť tato polievka je pre nás ako liek. Treba skúsiť a uvidíte aká je dobrá. Želám Vám pokojné a veselé vianoce.

    Polievka kuracia zeleninová kyslá (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Ďakujem za komentáre. Nie len po oslave, ale aj zahreje keď je nepekný čas. To sa dnes nedá povedať svieti slnko a je 7°C. Tak ja vám neviem idú vianoce a čí jar? Normálne rozmýšľam, že začnem variť guľáš na dvore a nie kapra smažiť.
Mám pocit, že Slováci postupne strácajú svoj jazyk - Polievka kuracia zeleninová kyslá. Názov vytvoril Hotentót?
V zdravých časoch spisovnej slovenčiny sa táto polievka nemohla volať ináč než Kyslá kuracinovo-zeleninová polievka.
Stojí za zamyslenie, kam speje slovenčina, keď mnohé názvy preberajú anglosaské nepreložené nazvania toho, čo nám vždy bolo tak blízke - slovenské jedlá.
Je celkom možné, že v krátkej budúcnosti aj Bryndzové halušky a Slivovica nebudú pod týmto názvom na jedálnych a nápojových lístkoch.
Veľmi smutné!
Kde je vina, alebo kto je vinný?
Všetci - politici, lebo sa zaujímajú len o svoje platy, kuchári, lebo ich príprava je mizerná, do dnešného dňa nevedia, aký je rozdiel medzi Paprikášom a Perkeltom, nehovoriac o Cordon bleu a nie Gordon blue atď., hoci je jedna superškola v Prahe pre celé bývalé Československo s názvom Le Cordon bleu, pobočka najslávnejšej hotelovej školy na svete, odkiaľ recept pochádza. Radšej "študujú" v slovenských tzv. "hotelových" školách, kde ich učitelia sú skrachovaní "profesionáli", ktorí neboli v stave pracovať ani ako pomocníci murárov a o varení vedia menej než ich žiaci.
A samozrejme spotrebitelia, pretože sú neinformovaní, presne tak ako za komunistov (ktorí väčšinou nemali ukončené ani základné vzdelanie..., atď.).
A slovenská kuchyňa má niekoľko skutočne reprezentatívnych jedál, aj keď ich pôvod nie je slovenský (roky maďarskej nadvlády sa nedajú nerešpektovať) hoci to nebolo na škodu aspoň v kulinárii - vznikli tak jedlá, ktoré môžu reprezentovať Slovensko - fusión, dnes moderný spôsob prípravy jedál, ktorý Slovensko predbehlo o sto rokov!

Pridaj komentár k receptu: