Polievka kuracia zeleninová kyslá fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Tato polievka je pre mňa ako liek. Varím ju keď som chorý, alebo na regeneráciu organizmu v špatnom počasí. No hodí sa aj Zobraziť celý popisTato polievka je pre mňa ako liek. Varím ju keď som chorý, alebo na regeneráciu organizmu v špatnom počasí. No hodí sa aj po sviatkoch čí oslavách. Táto dávka je na 4 - 5 l polievky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
ako vlašský orech |
|
150 g |
|
8 - 10 strúčikov |
|
40 g |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
|
|
1 PL |
|
0,5 l |
|
|
|
tak za hrsť |
|
Postup
-
1
Tu je časť surovín na túto polievku. Zeleninu papriku a zázvor nakrájam na slíže dlhé asi 3 cm. Pór krájam na kolieska. Cesnak posekám. Mäso krájam na 1 cm kúsky. Hríby zalejem pred varením horúcou vodou. Pripravím si ešte vodu s kyslej kapusty. Čili použijem dve malé sušené. Tie prstami rozmrvím priamo do polievky.
-
2
V hrnci roztopím maslo. Ako prvé dám dusiť pór. Za chvíľu pridám cesnak nech prevonia. Potom dám papriku krájanú a mäso pripravené. Podusím nech mäso obelie.
-
3
Na to dám koreňovú zeleninu a zázvor. Stále dusím a miešam .
-
4
Voda sa vyparila tak to zalejem namočenými hríbmi aj vodou z nich. Tiež pridám sojovú omáčku a čili papričky. Nechám rozvariť.
-
5
Až teraz nalejem vodu z kapusty. Nechám zas rozvariť. Osolím pozor opatrne voda z kapusty je slaná.
-
6
No a teraz dolejem vriacu vodu do hrnca podla toho, koľko chcem polievky mať. Po rozvarení polievky dám do nej hrášok aj slíže a varím asi 5 minút. Napokon pridám petržlenovú vňať a zemiakový škrob rozmiešaný v troche vody. Rozvarím znovu, ochutnám a pripadne dosolím a osladím cukrom ak je moc kyseľa. A máme hotovo. Odstavím zo sporáka nechám postať aspoň 15 minút nech prejdú chute.
-
7
Môžem servírovať na tanier. Želám dobrú chuť tato polievka je pre nás ako liek. Treba skúsiť a uvidíte aká je dobrá. Želám Vám pokojné a veselé vianoce.
V zdravých časoch spisovnej slovenčiny sa táto polievka nemohla volať ináč než Kyslá kuracinovo-zeleninová polievka.
Stojí za zamyslenie, kam speje slovenčina, keď mnohé názvy preberajú anglosaské nepreložené nazvania toho, čo nám vždy bolo tak blízke - slovenské jedlá.
Je celkom možné, že v krátkej budúcnosti aj Bryndzové halušky a Slivovica nebudú pod týmto názvom na jedálnych a nápojových lístkoch.
Veľmi smutné!
Kde je vina, alebo kto je vinný?
Všetci - politici, lebo sa zaujímajú len o svoje platy, kuchári, lebo ich príprava je mizerná, do dnešného dňa nevedia, aký je rozdiel medzi Paprikášom a Perkeltom, nehovoriac o Cordon bleu a nie Gordon blue atď., hoci je jedna superškola v Prahe pre celé bývalé Československo s názvom Le Cordon bleu, pobočka najslávnejšej hotelovej školy na svete, odkiaľ recept pochádza. Radšej "študujú" v slovenských tzv. "hotelových" školách, kde ich učitelia sú skrachovaní "profesionáli", ktorí neboli v stave pracovať ani ako pomocníci murárov a o varení vedia menej než ich žiaci.
A samozrejme spotrebitelia, pretože sú neinformovaní, presne tak ako za komunistov (ktorí väčšinou nemali ukončené ani základné vzdelanie..., atď.).
A slovenská kuchyňa má niekoľko skutočne reprezentatívnych jedál, aj keď ich pôvod nie je slovenský (roky maďarskej nadvlády sa nedajú nerešpektovať) hoci to nebolo na škodu aspoň v kulinárii - vznikli tak jedlá, ktoré môžu reprezentovať Slovensko - fusión, dnes moderný spôsob prípravy jedál, ktorý Slovensko predbehlo o sto rokov!
No vidíš a to si musel vytvoriť ďalší klon nového nicku, aby si použil ďalšie nespisovné slovo - Hotentót?
slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=Hotentot...