Foto: patroveckypitrs
Bravčový bôčik pečený je nádhera no niekto ho nemôže je dosť kaloricky. Tak ho občas robím aj pre druhu nežnejšiu polku rodiny trochu netradične. Zobraziť celý popisBravčový bôčik pečený je nádhera no niekto ho nemôže je dosť kaloricky. Tak ho občas robím aj pre druhu nežnejšiu polku rodiny trochu netradične.
porcií
príprava
na 130-150 °C
Postup
-
1
Bravčový bôčik si vykostím a zrežem kožu preč ( nevyhodím použijem napr. na kapustu). Bôčik prstami poriadne nasolím všetky strany. Dám do misy mastnou častou dolu. Cesnak hlávku nakrájam na kolieska asi štyri a rozmrvím na mäso. Ďalej pridám vetvičky rozmarínu a nakoniec posypem čerstvo zomletím korením (4 druhy korenia). Prikryjem misu a dám do chladu na 48 hodín aj viac.
-
2
Misu s bôčikom vytiahnem s chladničky. Bôčik dám na bok z misy tu umyjem od soli a spodnú časť bôčika opláchnem od veľkej vrstvy soli. Naspäť ho vložím do misy. Nakrájam si zelenú papriku.
-
3
Papriku podávam okolo mäsa a pridám aj nejaký čípoš nech to ma aj grady. Paprika dodá celej omáčke dobrú vôňu a príchuť.
-
4
Keď to mám takto pripravené zoberiem si paradajkovú šťavu 100%.
-
5
Všetko to zalejem paradajkovou šťavou až po vrch mäsa. Horčicu rozmiešam asi 1dcl vody a prilejem k do misy. Vrch misy zavriem a dám do vyhriatej rúry piecť na 3 - 4 hodiny pomaly piecť na 130°C - 150°C podla typu rúry.
-
6
Zatiaľ si urobím prílohu. Fazuľu som si opláchol v sitku a večer pred varením som ju zamočil vo vode a nechal do druhého dňa.
-
7
Fazuľu varím v hrnci prvú bez soli až do mäkka až potom pridám zemiaky a osolím. Keď mám všetko uvarené vodu zlejem z hrnca preč a dám na to plátky masla.Všetko to riadne popučím a premiešam. Hustotu kaše si zvolíme akú máme radi ak je moc hustá tak prilejem trochu vody znej ktorú som zlial do inej nádoby. Môžeme do nej pridať nakrájanú petržlenovú vňať.
-
8
A tu je už hotová kaša.
-
9
Teraz sa venujem opäť bôčiku asi po troch hodinách ho pozriem aký je ak je už mäkký tak ho otočím a nechám tu časť kde bola koža pripiecť v rúre na 220°C na 30 minút bez vrchnáku. Robím to v tej mise a šťave. Po toľkom pečení sa bôčik zbehol, že vrch mäsa je nad omáčkou. Tak a môžeme servírovať. Mäso je tak mäkké že aj pri krájaní sa rozpadá. Takto upravený bôčik nie je na toľko mastný. Ta paradajková šťava to zmierni a má vynikajúcu chuť. Na tanier dáme mäso kašu nejakú oblohu polejeme omáčkou a už len dobrú chuť zaželať. Ešte jeden záber ako sa mäso úplne rozpadá.
-
10
Zo zvyšnej omáčky z mäsa, kosti a kože z neho som uvaril kapustovú polievku. Pridal so kapustu hríby sušene a slivky aj z nálevom, ktoré zvýšili dva zemiaky plus voda s fazule a zemiakov. Tak som využil všetko. A zaber kapusty. Budem rád ak som Vás inšpiroval na netradičný bôčik. A foto na záver kapusty.
Diskusia k receptu