Strúhaný syr, mleté korenie, čaj vo vrecúšku:
Toto sú dôvody, prečo by ste ich mali nechať radšej v obchode

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Aj keď sú pre nás výrobky šetriace v kuchyni čas a námahu lákavé, niektorým skratkám je lepšie sa vyhnúť.



Foto: Shutterstock

Dnes si v obchode viete kúpiť takmer čokoľvek hotové, nakrájané, ochutené či predvarené. Nie každý má čas doma vyrábať lístkové cesto alebo vlastné tortilly. Avšak nastrúhaný syr, mleté čierne korenie či porciovaný čaj radšej nechajte v regáloch.

Strúhaný syr nie je len syr

Vrecúška so strúhaným syrom sú praktické, problém je však v tom, že ich obsah zďaleka netvorí len syr. Aby sa kúsky nelepili, výrobcovia do strúhaného syra pridávajú zmes škrobu a konzervačných látok, ktoré často bránia tomu, aby sa syr dobre roztopil.

Siahnite preto radšej po celom bloku syra a nastrúhajte si ho tesne pred prípravou alebo konzumáciou sami. Pokojne si ho môžete nastrúhať aj na jeden - dva dni vopred, v chladničke sa mu nič nestane. Viac o skladovaní nastrúhaného syra sa dozviete v článku:


Mleté korenie rýchlo stráca na kvalite

Aj mleté čierne korenie by ste mali nabudúce vyškrtnúť zo svojho nákupného zoznamu. Korenie po zomletí rýchlo stráca jedinečnú arómu aj chuť. A ak ho neminiete, po pár týždňoch z neho ostane len sivý prach.

Nie je nič jednoduchšie ako bobuľky korenia nasypať do ručného mlynčeka a zomlieť si toľko, koľko práve potrebujete. Jeho chuť a vôňa je neporovnateľne lepšia. Nie nadarmo sa v receptoch uvádza: čerstvo pomleté čierne korenie…



Foto: Shutterstock

Dnes si môžete v obchode kúpiť mlynčeky naplnené guľôčkami celého čierneho ši farebného korenia. Niektoré mlynčeky sa dajú viacnásobne použiť, teda opätovne naplniť celým korením, iné sú jednorazové, ale existuje spôsob, ako opakovane naplniť aj tie:


Čaj vo vrecúšku nie je žiadne terno

Ak nepatríte k ľuďom, ktorí milujú čajový rituál, pravdepodobne sa vo vašich skrinkách kopia krabičky s čajom porciovaným vo vrecúškach. Avšak tie obsahujú najčastejšie len čajový prach alebo vejáriky - zvyšky rozbitých, menej kvalitných čajových lístkov. Jemné čiastočky lístkov používané v čajových vrecúškach môžu rýchlejšie uvoľňovať triesloviny, čo vedie k horkej chuti. Navyše, väčšina čajových vrecúšok sa vyrába z biologicky nerozložiteľných materiálov ako je nylon alebo polyester.



Foto: Shutterstock

Vymeňte preto vrecúška za sypaný čaj. Vyrába sa zvyčajne z celých lístkov, ktoré si zachovávajú viac prirodzenej chuti a arómy. Stačí vám k nemu len sitko alebo kovové vajíčko. V prípade, že si bez čajových vrecúšok neviete predstaviť život, zaobstarajte si ekologické čajové vrecúška na sypaný čaj vyrobené z celulózového vlákna.



ANKETA: Kupujete si už nastrúhaný syr?

21,7%



78,3%







Diskusia k článku










TOPlist