Varenie

Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025

haji - bez fotkyhaji, 1. júla 2025

Letní měsíce nám přinášejí spoustu ovoce a zeleniny ke zpracování a pokud máme domácí úrodu či možnost koupě regionálních potravin, máme se skvěle. Pojďme sdílet co vaříme, pečeme, grilujeme, zavařujeme, sušíme. Letní prožitky jsou fajn, zvláště dovolená, prázdniny a užívání si s rodinou nejen volna, ale i dalších aktivit. Krásné léto, přátelé, krásné prázdniny a dovču!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
Dnes bude příjemně vytopeno, teploučko. Oskar už se snaží, já mu budu pomáhat. Chystám se na pečení kynutého koláče s ovocem a mrveničkou.
Přeji všem krásný den nového měsíce!
helena10
Prajem všetkým zdravé slnečné pohodové leto pri oddychu aj pri práci.
U nás sa v lete najlepšie varí a
pečie ráno, keď je príjemných 14 stupňov a pofukuje osviežujúci vietor.
Za chvíľu vyrážame do lesa na zdravotnú prechádzku a zbalíme si okrem pitného režimu, ovocia, aj jablkový koláč
včera upečený. 🚶🚶

zolik
Paradajkové Carpaccio, čierne olivy, Cottage Cheese a krajček ražného chleba.
Dnes iba 31C, ale v noci bolo 22C a ani poriadne spať sa nedalo. Som z toho už mrzutá, ale Vám prajem pekný deň.

haji
@helena10 (1.7.2025 11:49)
Moc děkuji za koment, přání a opis tvého dne! Je to pravda, že nejlepší je péct a vařit poránu. Ovšem, to se někdo nesmí "mrňat" /já/. Fajn procházku lesem a dobrou chuť k dobrotám, tvůj koláč vypadá moc dobře!
1x zolik
haji
@zolik (1.7.2025 12:17)
Svěží oběd, rajčátka, pokud jsou vyzrálá, miluju! Kouzelné foto! Počítám, že my se také dnes dohrabeme na 30°C. Jo, to máš pravdu, že když je v noci moc teplo, neodpočineš si. Tuším nás takových teplých nocí čeká povíc. Jeden by šel do terénu dělat nepřístojnosti...
Letí pozdravení s přáním pohodového dne! Drž se, léto bude dlouhé, tuším!
1x zolik
haji
@stefanm (1.7.2025 12:54)
Děkuji za koment a fotečky. Měli jste dobrý oběd. Jen bacha na rybízák, jak píše @zolik , v kombinaci s acidkem to může udělat trochu neplechu... V pivnici tedy opatrně!
Letí pozdravení!
mijaita
@zolik (1.7.2025 12:17)

Ty víš, co je moje parketa, vid? :-) Ted svistim v zelenych olivach sice, ale rajcat neni nikdy dost! Krásný talíř, žravý! :-)
2x haji a zolik
haji
Dnes jsem si k obědu ohřála zbytek smaženého květáku s br.kaší. Tak jsem byla líná, že nebyl salátek ani červená řepa. Kynutý táč /2 plechy/ s meruňkami, rybízem, angreštem a třešněmi. Ufky to jsem se rozkošatěla. Je výborný. Větší část šla do krabic do lednice, už se chladí. Část šla do daru a část jsem otestovala. Nádobí domyto, jsem ko.
mijaita
@haji (1.7.2025 17:30)

Nic z toho nechapu!? :-) Zbytek smazeneho kvetaku? To se u me nemuze stat! A studeny, no mozek nebere! Kolace? 2 plechy? Testo? Peceni? Binec v kuchyni, uklid? Dej si metal za statecnost a soucasne si dojdi k doktorovi pro papir na hlavu!! :-) Ja skoncila u studenyho, rajskyho salatu s majolkou a cibuli a citronovou vodou s ledem. A nemam v umyslu se stydet ani trochu :-)
Mame stesti, ze nemas fotku!! :-) Jsi neskutečnááááá, ode me mas kvetinu :-)
haji
@mijaita (1.7.2025 17:53)
Jedna porce květáku s br. kaší byla ostře hlídaná. Věděla jsem, že budu péct některý den táč. Ohřála jsem si to, v mikrovlnce to jde, i když je to prasárna. Na táč s letním ovocem jsem měla velkou chuť. To, že jsem se rozešla na dva plechy jsou moje "veliké oči". Binec v kuchyni ještě částečně je. Ale to zítra napraví vysavač. K doktoru s takovou prkotinou nejdu. Nejsem blázen!
Hezký zbytek odpoledne a ještě hezčí večer! Jdu si za chvíli na zmrzlinku, jsem pozvaná. Domů, v papučkách.
mamec
@haji (1.7.2025 18:05)
Veď si to mohla strčiť do rúry zohriať kým sa vyhrievala pred pečením, alebo kým chladla po pečení.
2x haji a zolik
haji
@mamec (1.7.2025 19:38)
Mohla, dobrý nápad, ale zašpinila bych další talíř. Měla jsem to v krabičce určené pro mikrovlnný ohřev.
1x zolik
haji
@kukulienka71 (1.7.2025 19:49)
Děkuji za komenty a fotečky. Máš pravdu, úcta a poklona pekařům, kuchařům, cukrářům patří. I spousta dalších lidí, kteří pracují v těžkých provozech nebo na nslunci jsou stateční a patří jim obdiv, poděkování. Já si teď dám chvíli pokoj. Ty už zařezáváš v práci? Ať se ti daří!
Hezký večer přeji!
kukulienka71
Ked clovek otvorí chladničku, je to výzva. Neviem čo by som jedla z toho výberu čo tam je, no zrazu to v hlave začne iskriť😃myslím, že každý by vyčaroval nieco iné a preto je príprava jedla tak zábavná.

mijaita
@kukulienka71 (2.7.2025 09:52)

Jasněěěěěě!!!! I tak jsem to mela dnes rano, kdy jsem na panvicku dala zbytek majolky s cibuli, co zbylo po rajskem salatu, pridala pak rajcata a syt dánský dobry a na to vajicko a jak jsem si pochutnala :-) K tomu jednu vzpominkovou kávu. Chutné ráno preji na Varechu!

haji
@kukulienka71 (2.7.2025 09:52)
Hezky, Kuku, moc hezky! Taková jídla, zn. "Kdo si co chytí, to bude mít!", miluju. Moc se mi líbí to "štráfkované" a z druhého popisu jsem pochopila, že je to tortila, ohřátá - hezky jsi mě zmátla!
Krásný den přeji!
haji
@mijaita (2.7.2025 10:25)
Hezká variace snídaně, spotřebovat zbytečky, s láskou a fantazií! Tak to má být. Já dnes velmi brzy ráno snídala - moje chlazené koláče s ovocem. Výborné i dnes z lednice. Dnes odpočívám po včerejším dovádění v kuchyni. Jsem nepoužitelná. Ale spokojená.
Krásný den přeji, u nás čekáme dobře 32°C, nebe bez mráčku.
haji
Vysála jsem kuchyň. Úkol splněn. K obědu bude opět vychlazený koláč a kafíčko. Venku je vypečených dobrých 28°C a jdeme výš. Dodržuji pitný režim, jinak to nejde.
K mojí neradosti jsem se včera rozloučila s třemi květináči růží. Padlí, mšice a ještě sviluška. Můj balkon je spíš terárium. Venku v truhlících je vše ok, tam je lepší klima a hlavně vzdušno. Přeji všem pěstitelům, aby vaše květiny, rostliny, keře a stromy zvládly letní režim!
stefanm
... dnes:

Päť minútová "rýchlovka"

...Gnocchi si patate (polotovar, 1,99€/500g, Billa), pikantné domáce lečo, syr a slaninovy čips 😋

Poznámka:
Okrem toho plný hrniec s haluškami s tvarohom...vnučky, prázdniny!!

haji
@stefanm (2.7.2025 13:13)
Dobře jsi to pojal. Gnocchi, lečo a čips slaninový - vypadá to moc dobře, o chuti nepochybuji. Halušky s tvarohom pro vnučky - zlatý dědko! I u mých sousedů jsou vnoučata, dnes že lasagne /sousedka dělala na přání/, chtěla půjčit oregáno. Musela jsem ji zklamat, tu věc doma nemám - nekamarádím s oregánem.
Díky za hezkou fotečku a přeji bezva den s vnučkami!
haji
@kukulienka71 (2.7.2025 14:42)
Milovaná a milující mamina udělá, uvaří, upeče pro své drahé a blízké i nemožné. Hezky, trhané maso v tlakáči, dokonce i tvarohové gulky s meruňkami. Balím kufr a jedu k vám. Zajímavě zní arašídová mouka - jako posyp je to skvělá inspirace! Díky!
mijaita
@stefanm (2.7.2025 13:13)

Jak pravila jedna dáma v Prostreno - "chnochi" :-) Také je kupuju, já zasadne se zelim a škvarkama! Jenze škvarky... hmmm, kde je vzit ? :-)
mijaita
Dnes jen hutnejsí, ale lehká, maďarská polévka z hlívy, klobásy, brambor, lusek, papriky a kopru. Na víc nemám kapacity, užívam si nicnedělání :-) Už za kuropění ranního zitra sprint do terenu pro vajíčka a nějaké maso na polívku a prch do útulny.
Teplotami uz se blížíme k Death Valley, vidím to tak.
Také je vám teplo, varechaci? :-)

kukulienka71
@mijaita (2.7.2025 17:29)

Úplne stačí, vyzerá lepšie ako dobre. To horúco ešte ako-tak zvládame cez deň poschovávaní, až po piatej som sa trocha opaľovala a na večer polejem kvety. Manžel skoro ráno polieva trávnik, robí to rád. Horšie je, že na okolí je už štvrtý prípad horiaceho poľa s obilím. Čakáme na dážď veľmi. Ani v lese som tak dopukanú zem ešte nevidela

kukulienka71
@haji (2.7.2025 15:58)

Milá si🙂tak len v rámci možností varím, moc sa nepretrhnem😃ale keď už, tak aby to tu chutilo, keď už sú tie prázdniny. Je to arašidové maslo v prášku, skvelá vec. Zvyknem si robiť koktajl z banánu, studeného mlieka a tohoto prášku. Aj teraz som pila na večeru.

haji
@kukulienka71 (2.7.2025 18:22)
Moc děkuji za upřesnění Arašídové máslo v prášku vidím prvně, díky za přiblížení - velmi zajímavá komodita. Jsi moc hodná a pohotová!
haji
@mijaita (2.7.2025 17:29)
Jojo, teplo, děvče, teplo! A zítra bude ještě větší. Tvoje maďarská polévka vypadá moc dobře, máš můj obdiv. Dnes jsem vařila akorát kafe.
Ať se zítra v terénu daří a šťastný návrat! Hezký večer přeji!
haji
@kukulienka71 (2.7.2025 18:24)
V tortille vypadá náplň moc dobře, s radostí bych si dala testovací vzoreček.
My také čekáme na déšť a zítra večer už by mohlo pršet, držíme si pěsti a vám také!
Hezký večer přeji! Ať nás déšť všechny vysvobodí.
haji
Hodně sil a dobré chlazení přeji do Španělska, tam je teplo o hodně větší než u nás. Držte se @kucharka @zolik a všichni, kteří se nacházíte ve vyšších teplotách v Evropě!
janger
Posielam vsetkym julovy pozdrav :-). U nas boli v poslednej dobe dost vysoke teploty, dnes sa na niektorych miestach nameralo az 39 st. Behom chvile sa ale ochladilo a teraz je uz velmi prijemny chladnejsi vecer. A malo by to teraz uz tak zostat.

Boli sme nedavno na potulkach v provincii Drenthe. Velmi pekna provincia. Pekne, upravene dedinky, kopu zelene, domceky s trstinovymi strechami....Vela fariem, velkych, malych. Pri mnohych farmach budky s automatmi na mlieko, jogurty, pudingy, vajicka, maso.
Pridam par fotiek z nasich prechadzok.

janger
Ochutnali sme znamy snack z tejto oblasti (este som to nikdy nejedla). "Eierbal" - vajcova gulka (vajce, ragu s kari korenim, struhankovy obal a vysmazene).

janger
Vcera, predvcerom sme mali paradajkovu polievku. Spravila som velikansky hrniec, plny cerstvych paradajok. V polievke mini masove gulicky. S kopcekom cottage cheese, struhany syr, k tomu chutne pecivko. Nakrmila som tri rodiny :-)). Aj vnucatka zboznuju paradajkovu polievku.
2x haji a zolik
janger
@haji (2.7.2025 10:50), tie tvoje ranajky by som veru brala :-). Aj ako obed, aj ako veceru :-). Mnam. Ahojcek :-).
2x haji a zolik
janger
@mijaita (2.7.2025 17:29), bolo mi veru v poslednej dobe horko, tak som bola najradsej zalezena :-).
V obyvacke bolo ale nastastie dost prijemne.... Vcera vecer sedim, pozeram televizor....a zrazu sa mi zdalo, ze nejako velmi sa aj vnutri otepluje. Reku, ako je to mozne? Co sa vonku este viacej otepluje?? Stale bolo vnutri teplejsie a teplejsie....uz mi stupal tlak ;-).
Potom neskor som isla na WC, priblizim sa k radiatoru a ten az salal horucavu! Vsetky radiatory, ktore mame, boli horuce. Ustredne kurenie - kotol sa asi zblaznil, kuril bez prestania na plne obratky. Dnes prisiel monter a ani veru nezistil, preco to bolo. Lebo kotol uz neprejavoval ziadnu poruchu. Takze musi prist dalsi monter z Vaillantu.
haji
@janger (2.7.2025 22:19)
Ahojík, ráda tě vidím, milá @janger ! Děkujeme za hezké povídání i fotečky - krajiny, dolmenů, velmi zajímavé. Je dobře, že se u vás počasí umoudřilo. Takové teploty i u vás, to je síla! Měli jste hezký výlet, fajn dny.
haji
@janger (2.7.2025 22:26)
Zajímavá dobrota, vidím prvně a ani ujo google nenašel. Hezky! S radostí bych ochutnala. Chutné foto!
haji
@ janger (2.7.2025 22:39)
Paradajkovú polievku od tebe si nechám líbit, hned bych vyměnila za kus mého koláče /krabice s poslední částí se stále chladí/. Tomahavk steak vypadá prudce jedle, měli jste velkou dobrotu. Beru celého nového haringa a s nikým se nedělím! Hlasitě závidím. Ano, i já mám, když už to musí být, ráda žemlovku nahoře chrumkavú, jsme jako sestry haha
Líbí se mi i ravioli, krásné barvičky na krásném talíři! Někdy je to tak, že technika laškuje, fotka se vloudila - potřebuje se líbit, mrška.
Tyjo, váš kotel se chtěl vyrovnat s Oskarem - topí a topí. Držím pěsti, ať technický pan doktor odhalí chybku!
Na dálku letí pozdravy a přeji krásné letní dny tobě i celé rodině! Hezky si užijte prázdniny! Objímám@
haji
Jdu do terénu, zavčas. Oskar se může přerazit, nebe bez mráčku. Zatím. Uvidíme co bude dál. Hrozí bouřkami a podobně.
Přeji všem krásný den!
mijaita
Honem neco pojíst, abych nenakupovala s presahem az do Vanoc, mracku je dost, vedro bude, tak jsem osvezena poprve, druhé osvezovani hned se zas vysplham domu :-) Dobre rano, zijte! :-)

mijaita
@haji (3.7.2025 06:16)

Kde terenujes? Jsi na lovu nejakych pochutin? Ja ulovila 3kg brambor za 10,- Kc a dva krasne chleby 12,- a 10,- (vcerejsi) lahudkove okurcicky ze zahradky jsem musela mit hodne moc, desne rychle mizej a aby se nereklo, tak pláty šunky od kosti. Tak se budu mit a tesit se na hromy a blesky! :-)
2x haji a zolik
haji
@mijaita (3.7.2025 09:55)
Byla jsem zalévat na hřbitově - je to tam jako na Sahaře. Dobrý čas mám, splněné další úkoly, teď dokonce vařím. Po vzoru "Kdo si co chytí, to bude mít!" Červená paprika, pár ředkviček, cibule, šunka, uzené krájené, sýr, koření. Vše ve zbytcích. Kousek staršího chlebíka. Venku je pěkně vypečeně. Chvílemi se pokouší vánek o akci, snad to vydrží. Máme zatím 30°C. Odpoledne se jedeme koupat. To nevymyslíš.
Dobrou chuť k obědu! Bude topinečka?
1x zolik
chemik
@haji (2.7.2025 19:59)
@kukulienka
Také koukám jako Puk, ale jen ten název butter mi nesedí. V prášku se může vyrobit cokoliv a může obsahovat i tukovou složku, ale máslo v prášku je technicky nesmysl. Zajímal by mne návod k použití, kde bych předpokládal operativní přípravu arašídové pomazánky homogenizací prášku s běžným arašidovým olejem. Arašidové máslo totiž časem žlukne, podobně jako buráky v celofánovém sáčku, kdežto samotné složky jsou podstatně stálejší. A přídavek prášku určitě obohatí ovocný či zeleninový koktejl bílkovinami.
janger
@haji (3.7.2025 06:12), technicky pan doktor tu dnes bol a zda sa, ze nasiel aj chybicku...
U nas dnes velmi prijemne, tak okolo 21-23, vetrik pofukoval, pradlo sa vonku paradne prefukalo, ususilo :-).
Dufam, ze ty si si dobre zaplavala a sa vysplahocila :-).
Cmuk leti na Moravu :-).
2x haji a zolik
haji
@chemik (3.7.2025 19:36)
Trochu jsem pohledala a přeposílám linky, kde je přiblížení arašídového másla v prášku. Mno, jsou to v podstatě rozemleté arašídy, které se z části /větší či menší/ zbaví tuku. Pak je to stabilnější prášek /žluknutí se nejspíš koná, ale později/. Kukni:
 fitsport-jt.cz/detail/27429016/arasidove-maslo-v-prask...

gymbeam.cz/catalog-product-view-id-28773-s-praskov...

www.naturalprotein.cz/arasidove-maslo-v-prasku-1-kus...
haji
@janger (3.7.2025 23:13)
To je dobrá zpráva, že pan doktor našel chybičku. Teď už jenom aby kotel v zimě topil. Pevně věřím, že kotel už je v kondici.
Ano, koupání proběhlo, chválabohu se zatáhlo, pak vítr, ale nepršelo, nezmokli jsem. Večer někde kolem po deváté spadlo pár kapek, stejně jako brzy ráno. Sucho veliké a Oskar už zase šajní. Příští týden by mělo být méně teplo, slibují i déšť. Uvidíme. U vás už je příjemně, to je dobře. Krásné dny!
kukulienka71
@haji (4.7.2025 07:38)

Presne ten výrobok to je. Ja sa chémii nerozumiem, no bola som zvedavá na túto pre mňa novinku, lebo arašidy sú plné bielkovín no aj tuku, tak treba opatrne s nimi. Recenzie boli dobré a hlavne som dúfala, že mi to bude chutiť. A som nadšená. Nechcem tu robiť ale reklamu.
2x haji a zolik
kukulienka71
@chemik (3.7.2025 19:36)

Používatelia písali, že pridávajú trocha tekutiny k prášku a tak natierajú potom alebo pridavaju k tekutinám a pijú. Technicky ten názov nesedí, ale myslím, že je to skôr marketingovo orientovaný ťah, aby názov bol hneď zrozumiteľný a prijateľný pre spotrebiteľa, ktorý arašidové maslo pozná a používa pre jeho prednosti
2x haji a zolik
haji
@stefanm (4.7.2025 09:39)
Díky za ucelený a hezký ranní seriál. Vidím, že držíte ranní tradici na kávě. Chutnou snídani jsi měl, pečeňový syr miluju. Máš svoje ostružinové čatní? Znovu hlasitě závidím váš trh!!
Krásný den! A dobrou chuť k obědu!
haji
@kukulienka71 (4.7.2025 10:38)
Mě to také zaujalo, bože chraň, reklamu snad neděláme. Pouze informace si předáváme. Mě to hlavně oslovilo jako posyp.
haji
@kukulienka71 (4.7.2025 11:06)
Já balím batožinu a frčím k vám na ty dukátové buchtičky!! Neměla jsem je tisíc let hmmm
Ať se dílo podaří a dobrou chuť k obědu i za mě!
haji
@stefanm (4.7.2025 11:32)
Jsi srandista, ráno je to snad bezpečné. Jo večer, u táboráku...
1x zolik
haji
Uvařím těstoviny, přijde na záchovku guláše z lednice. Oskar se u nás umravnil, na chvíli se zatáhlo. Ale pršet ne a ne. Máme kolem 23°C, to je fajn.
Dobrou chuť k obědu přeji všem!
kukulienka71
@haji (4.7.2025 11:43)

Necháme ti😉alebo pošlem? Manžel spomenul niektorý deň, že by ich jedol. Neboli u nás tiež dávno. Ďakujeme a tebe tiež dobrú chuť. Poprcháva. Vyzerá že bude pod mrakom celý deň, trocha sa ochladilo, ale aspoň vietor nefučí
2x haji a zolik
haji
@kukulienka71 (4.7.2025 12:19)
Aj slzu jsem zatlačila, také sú krásné vaše buchtičky, aj krém hmmmmmm
Děkuji za nabídku, jsi milá. Nevím jak bys poslala, bo holub by se strhal a pošta je na baterky. Utěšené foto!! Bude se mi o nich zdát.
haji
@stefanm (4.7.2025 12:51)
Hydinový paprikáš je velká dobrota, hezky s br. kaší, mně by chutnalo. Co @chemik , ale co tvoje ponožky, nerozpustí se?!
1x zolik
stefanm
@kukulienka71 (4.7.2025 13:00)

... zastaví sa na obed dcéra a je "bezlaktozova" a zabudli sme kúpiť bezlaktozovu smotanu (ja som zabudol dopísať na zoznam ale nejak sa mi to podarilo ukecať a nebolo z toho žiadne veľké hundranie od manželky 🙂)

...pivo pri mojich jedlách už nie je asi tri týždne, a ešte asi dva nebude...ja nie som pivar, mal som pivo doporučené od urológa keď ma prepúšťali z nemocnice...ale určil som si päť týždňov bez kôli opasku ktorý som už len ťažko zapol na poslednú dierku!!...ale už sa to zlepšuje!!
kucharka
Tak tu sa teda varí - samé dobroty, krásne fotky a príjemné zážitky.
Človek tu naberie kopec inšpirácií a nielen do varenia :-)

U nás dnes špagety, carbonara, rýchlovka a pochutili sme si.

kucharka
Rajčinový šalát, cibuľa a "cocoa nibs". Oliváč, ocot, soľ a korenie.
Rajčiny sú výborné, plné chuti, mám ich pár v kuchyni na stole ( ostatné musia byť v chľadničke ) a vonia celá kuchyňa …. Rajčinami a letom :-)

kucharka
Miešané zelené listy, uhorka, paprika, soľ, korenie, semienka, orechy, oliváč a ocot.

Stále je tu "hicovo", ale čo už narobíme :-) Aj dážď sľubovali ale nakoniec z toho nič nebolo. Kvetinky na balkóne už dýchajú z posledného :-((

Včera som videla ako jedna rodinka sa prechádzala s dvoma psami - dvaja husky, chudiatka mali jazyk až po zem. :-(

Príjemný piatkový večer prajem.

kukulienka71
@kucharka (4.7.2025 19:22)

Prekrásne taniere a misky! Aj obsah sa mi páči. U nás sa spustil dážď aj riadnejšie po popŕchaní, no len aby ma vohnal dnu zo záhradky. Aj tak som musela polievať. Ale aspoň sa ochladilo a vyplela som jahody. Večera ľahká, lečo s tarhoňou. Pekný večer všetkým

haji
@kucharka (4.7.2025 19:22)
Vítej, myslíme na vás, v takovej horúčave se musíte poctivě chladit, dodržovat pitný režim a vůbec... Mám pocit, že na vaše teploty nemáme. Nemáme ani moře, s tím už nic neuděláme. Držte se! Haski ve vašich končinách je odvaha chovatele, oni to vůbec nenesou dobře, takové vedro. Já mám jazyk na zemi, natož v kožuchu a se severskými geny ufky
Špagety mám ráda, vaši zeleninu, ovoce závidím. A kvalitní dobře uzrála rajčata bych si dala s radostí a chutí. Letos jsem ještě opravdická rajčata neměla. Řetězcová mě nelákají.
Chutné fotečky, děkujeme! A krásné talíře, jako vždy od tebe, člověku je hned veseleji.
Krásné prázdniny a trochu deště ke svlažení přeji!
haji
@kukulienka71 (4.7.2025 20:10)
Hezky, milá Kuku, tarhoňa s lečom vypadá moc dobře, krásné foto! U vás alespoň dešťové svlažení, u nás ani kapička dnes nespadla. O fous teploty klesly, uvidíme co bude příští týden. Slibují nám kdeco. Zatím jsme měli v části Čech a části Moravy výpadek elektrické energie. Docela mazec. Nás to na našem konci nepostihlo, to jsme rádi. Je divné, že to vypadlo na pravé poledne. Padlo nějaké vedení. Pořád se něco děje.
Letí pozdravení! Jsi šikulka, zvládáš i zahradu, máš můj obdiv.
haji
@stefanm (4.7.2025 13:35)
Držím pěsti, ať se dílo podaří, řemen ať je volný tak, aby ses dobře cítil. V pivě je obsažen lupulin z chmele a ten dělá v těle paskudu. Blahé paměti to vysvětloval dietolog Šonka, zásadně při redukci váhy nedoporučoval pivo. Není to o kaloriích, ale o působení lupulinu v těle.
chemik
@kukulienka71 (4.7.2025 10:59)
@haji
Dík za navigaci a naprostý souhlas, je to přesně tak jak jsem předpokládal, i když jsem netušil existenci tohoto produktu. Prostě se z komerčních důvodů použije stejný název, fyzikálně i chemicky nelogický. A máme rázem zaděláno na problém jako u chutného a oblíbeného pomazánkového másla, u kterého bylo z konkurenčních důvodů zakázáno název máslo používat. Výživová hodnota arašidového "másla v prášku" je nesporná a kvůli chuti je u zákazníků oblíbené. Mně osobně arašidy nechutnají, ale v dětství jsem si oblíbil "falešnou čokoládu" s názvem nugátová pochoutka více než tu pravou s hořkým kakaem. Jako zboží byla inventurně řazena mezi nečokoládové cukrovinky, protože byla vyráběna z hrachové moučky a nespecifikovaného tuku. Takže opět: chutě sobě přejme a svorni spolu buďme.
stefanm
... pekné, sviatočné ráno prajem

"Sabi" jogurt čučoriedka a trojhodinový film, sága texaskej rodiny, "Gigant".
Rozhodol som sa začať deň týmto filmom z r. 1956 s Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean (jeho posledný film, zomrel dva týždne po jeho dokončení) pretože mám zákaz pohybu po byte lebo manželka sa balí na predĺžený wellness víkend do kúpeľov Krynica-zdroj v Poľsku. Takže dnes raňajky budú až po deviatej!

haji
@chemik (5.7.2025 02:25)
Jojo, nugátová pochoutka. Pak byla ještě nugátová pochoutka s oříšky - tedy praženou sójou. Ona se dala bez problémů koupit i sójová mouka, běžná to věc za hubičku. Člověk není tak starý, jako už cosi pamatuje.
Hezký víkend!
1x zolik
haji
@stefanm (5.7.2025 06:00)
Krásný den přeji, ať vše dobře dopadne. Z tebe bude slaměný vdovec, užij si to!
stefanm
... sladký rožok s makom (lupačka), maslo, výborný čerstvý domáci jahodový lekvár, biela káva (Caro)...a dobrá nálada = moje dnešné raňajky 😋🥰

haji
@stefanm (5.7.2025 09:36)
Mám loupáčky ráda, klidně suché s bílým kafíčkem. Máslo a džem je vyšší level. Chutná snídaně!
1x zolik
haji
Dnes budou k obědu zapékané těstoviny s hlívou, cibulí, klobásou. Zalité vejci v mléce, koření, zasypané tvrdým sýrem.
Nebe modré jako šmolka, větvička se nehne. Dohrabeme se na dobrých 28°C, zítra na 30°C. Naštěstí bylo v noci chladněji.
Přeji všem krásný den! U nás dva státní svátky: Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Mětoděje a zítra Upálení Jana Husa. Nedaleko na Velehradě velká sláva:
 ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/poutni-misto-velehrad-hos...
kucharka
Jednodiché raňajky: ciabatta, premáznuté rajčinou a oliváčom, šunka a syr.
Kýblik kávy na "zobudenie". Je trochu potrebný :-) išli sme neskoro spať :-(

Včera sme boli na našom miestnom hudobnom festivale ( Vida festival ) na koncerte Supergrass, Benjamine Clementine, Ezra Collective …. Je to v obrovskom parku, do ktorého po celý rok chodíme piknikovať, opekať a oslavovať a v lete sa na pár dní premení hudobný festival.

Príjemnú a oddychovú nedeľu prajem všetkým.

zolik
Tortellini al limone, krevety na cesnakovom masle a terasová pažítka.
U mňa je 22C a slabo poprškáva. Konečne.
Prajem pekné nedeľné popoludnie.

haji
@kucharka (6.7.2025 09:53)
Ciabattu mám ráda, tvoje vypadá moc dobře, hezky s kafíčkem - krásné ráno!
Zajímavé letní akce určitě potěší, máte fajn víkend!
Letí pozdravení!
haji
@stefanm (6.7.2025 12:10)
Díky za fotečku, měl jsi výborný oběd, masko vepřové plněné se mi moc líbí, přímo zpívá!
Hezkou neděli i tobě!
1x zolik
haji
@zolik (6.7.2025 15:55)
Pěkné krevety s tortellini a pažitkou, mně by moc chutnalo!
U nás dobrých 32°C a dusnu, bezvětří. Predikují déšť a ochlazení. Uvidíme.
Dnes jsem byla zalévat na hřbitově a něco málo nakoupit. Oběd : zmrzlinka a čokoláda. Přestože v lednici čeká poslední díl guláše a zapékaných těstovin, které se včera moc povedly. Stávkuji.
Letí pozdravení a hlasitě závidím déšť a 22°C. My chceme také...!!
haji
@kukulienka71 (6.7.2025 18:04)
Vypadají moc dobře tofu křidélka, pěkně jsi je doplnila. Mně se recept líbí, mám kámošku vegetariánku a recept jí přepošlu. Je zajímavé, jak jeden název dokáže rozvášnit a oslepit. Přitom první název /byť maličký/ je Pečené tofu.
mijaita
@ chemik (3.7.2025 19:36)

Prosim, zdejsi vyhledavani mi neumoznuje najit tvuj komentar k tomu puntikovanemu chlebu. Muzes mi to napsat jeste jednou? A jeste mi povez, odpovedela ti @ na tu kvaskovou strouhanku?
Kamoska jedna byla v te Norme, zadne podobne papriky tam neobjevila. Nemuzes je treba najit na netu a poslat mi link kdyz nemuzes vyfotit?
P.S. ty makove housky, mas pravdu, i v Penny v Delnicke.
Pozdrav do Bubence! :-)
2x haji a zolik
zolik
@kukulienka71 (6.7.2025 18:00)
Presne takto si predstavujem obed/picknick vo vyhliadkovej veži. Veľmi autentická fotka. Slanina, cibuľa a chlieb, čo viac si priať po takom výstupe!
zolik
@haji (6.7.2025 17:02)
Sedím na terase ( 1/3 je zastrešená) ) s pohárom vína, užívam si 15C a jemný dážď. Po tých úmorných horúčavách je to náramná pohoda. Pre mňa by celé leto mohlo byť takéto.
haji
@mijaita (6.7.2025 23:10)
Také mám ve Vyšehradech trochu hokej, ale když píše Kuku, že nedaleko Dunaj, byla jsem klidná, bo Praha daleko... @kukulienka71 díky za historické a kulturní okénko!
haji
@kukulienka71 (6.7.2025 22:57)
Tady český překlad není pro dobro věci. Visegrad, to je jiná. Stejně jsem po tom nikdy nepátrala do detailu. Teď už vím! Díky!
1x zolik
haji
@zolik (6.7.2025 23:19)
Díky za dobré zprávy, dokonce se déšť a ochlazení dostalo i k nám. 20.45 hod. včera přiletěl silný vítr a 20.50 hod začalo pršet, bouřka. Pak vypnuli elektřinu. Nějakou dobu nešla. A člověk už je tak doplašený různými mediálními bublinami, že mi to trochu hlo nervy. A tak s menšími přestávkami prší u nás doteď. Jsme rádi. Protože všude to štěstí nemají. Buď následky a nebo vůbec neprší. Extrémy. Příroda je mocnější než člověk. O tom žádná.
haji
@stefanm (7.7.2025 06:47)
Zajímavá snídaňová kombinace, bezva pohoda na balkoně u vás panuje.
Krásný nový týden, s deštíkem a ochlazením přeji!
1x zolik
haji
Dnes k obědu poslední díl zapékaných těstovin s hlívou a klobásou. Příjemných 18°C, oblčano a trochu přeprchá. Venku na dětském hřišti klid, kuřátka jsou doma u zdroje.
Pohodový nový týden, přátelé!
laylastastykitchen
Trochu z môjho víkendového varenia. Varila som pre 14 ľudí 🙂 No nestíhala som fotiť úplne všetko...
Kuracie stehná pečené vo fritéze, pečené mäso, ryža, pečené zemiaky, bulgur pilaf, 2 böreky-plnka cibuľa a feta syr, zeleninový šalát, uhorkový šalát s bielym jogurtom, mix ovocie, kváskové brownies s domácou vanilkovou zmrzlinou, granko zmrzlina aj nutelová zmrzlina a domáci biely jogurt 🙂

helena10
V tomto teple chodíme viac do prírody - lesa, kde je super. Menej sa varí, hlavný je pitný režim. Výdatná polievka z novej hlávkovej kapusty so zeleninou, zemiakmi, sušenými hubami, údeným vývarom zasýtila poriadne...

mijaita
@helena10 (7.7.2025 15:27) Kolac krasny, dnes mi byl nabidnut, jen jsem si ukrojila prouzek 2cm a stacilo :-) Chybelo tomu maso! :-) Ja tu u sladkych jidel hodnotim tu vizualni stranku a to, co bych i rada ochutnala.

1x zolik
helena10
Recept som zverejnila na Vareche, oplatí sa upiecť, dostala som veľkú pochvalu...piekla som ráno o 8.00 h, aby ma cez deň pri zapnutej rúre nevykotilo hore
nohami 😂😂
Príjemné popoludnie pri hudbe dažďa prajem 🌧️🌤️

mijaita
Tak si tu notujete jak sprchlo. Mne taky sprchlo dopoledne, ty kapky na prednim skle jsem mohla 5 minut pocitat a to je za nepocitane dni, uplne vsechno! Tak jsem zvedava, kdy se chudák Praha docka trosky souvisleho deste.
Take jsem se dala na polívku cervenou - rajsky, papriky cerveny, cocka cervena, paprika španělska sušená a turecký isot (tmavě červený). S topinkama, osvěžená jedním rajčetem a sladkou smetanou, lahodný oběd. Salát ještě určitě bude.

kucharka
Fotky “prekotené” … ospravedľňujem sa. :-))

Príloha k jedlu bola nakrájaná mrkva, uhorka a redkvička.
Zelené mango, ošúpané, posypané soľou a čili.
Ako dezert žlté mango, jedno z najsľadších aké som kedy jedla.

A za tým všetkým čaj masala - mňam!

Príjemný večer prajem.
haji
@helena10 (7.7.2025 15:21)
Ahojík, Helenko! Děkujeme za fotečky a komenty, jsi šikovná, aj v tomto horku. Já polévky v létě moc nemusím, ale vidět, že u vás doma jsou tradicí. Bravčové na žampionech, brambor a okurkový salát je fajn volba, mám taková jednoduchá jídla ráda. A moc se mi líbí tvoje kokosová meruňková bublanina. Beru plný talířek a s nikým se nedělím! Velmi chutný dezert, snídaně, svačinka aj večera. Hezky vychlazené hmmmm s kafíčkem!
haji
@helena10 (7.7.2025 15:37)
Skvělé foto a milý popis, receptík jsem zachopila. Miluju bublaniny a koláče s ovocem v létě - to je moje velká slabost. Krásné letní dny, ať se daří nejen v kuchyni! Nejen prací živ je člověk. Trocha odpočinku nikdy nemůže škodit! Opatruj sa!
haji
@mijaita (7.7.2025 15:43)
Ahojík, teda ty jsi to vzala ze zajímavé strany. Potom že já zfúzuju nemožné a neuvěřitelné. Hezky jsi se rozmáchla. Mně by tvoje polívčička moc chutnala! Kouzelné a chutné foto! Hezky s chlebíkem hmmm Přestože v létě polévku nemusím, tvoji bych si dala líbit!
Pozdravení do hlavního stanu a přání, aby pršelo i u vás! Jestli si to dobře pamatuji, u vás už pršelo několikrát a u nás ani ťapka, natož kapka!! Teď vylezl Oskar, snaží se, ale má pršet i v dalších dnech. Přeji hezký večer do hlavního stanu!
haji
@kucharka (7.7.2025 18:53)
Moc děkujeme za zápisky a fota z dovolené - velké cesty. Velmi zajímavé místo Kathmand, máte krásné zážitky a velmi zajímavé fotečky - udělátko na zeleninu, světlo pro duchy rodiny - originální postřehy, zážitky. Líbí se mi moc i misky s kořením. Určitě mají zajímavou stravu, jednodušší a hlavně regionální.
Mám velkou radost, díky tvým zážitkům a fotografiím se můžeme přiblížit do takové zajímavé dálky! Velké Ďěkuji!
Krásné zážitky!
mijaita
@kucharka (7.7.2025 18:50)

V Kathmandu a v širší oblasti Nepálu (i Indie) se často zapalují máslové lampy, které se nazývají "diya" (v hindštině) nebo "butter lamp" (v angličtině). V nepálštině se jim říká třeba "diwo" nebo "palcha" (v Newar komunitách).

Tyto lampičky jsou tradičně vyráběné z kovu nebo terakoty a spalují ghí (přepuštěné máslo) nebo olej. Zapalují se během večerních modliteb, náboženských slavností (např. Tihar, což je nepálská obdoba Diwali), ale i běžně jako projev úcty v chrámech a domácnostech.

Jejich význam je duchovní – symbolizují světlo nad temnotou, poznání nad nevědomostí a dobro nad zlem.
Svíčky se nazývají "diya" nebo "butter lamps", a jsou velmi běžné při večerních rituálech v Kathmandu.

chemik
@mijaita (7.7.2025 15:43)

Tak to se deště dočkáš v úterý dopoledne, až nám déšť výjimečně pošlou Braniboři od severozápadu. Obvykle když jde od Bavoráků z jihozápadu, tak vypadne na Brdech a zbytek mraků nepřeleze Hanspaulku, ale stočí se na sever k Mělníku. Takže třeba prší v Roztokách, ale na Kulaťáku a Holešovicích ani nekrápne. Ta tvá červená polévka mne inspirovala také neb mám pravý turecký isot z prodejny naproti Bílé labuti, takže nebudu brát ohled na manželku.
mijaita
@ chemik (3.7.2025 19:36)

Prosim, zdejsi vyhledavani mi neumoznuje najit tvuj komentar k tomu puntikovanemu chlebu. Muzes mi to napsat jeste jednou? A jeste mi povez, odpovedela ti @ na tu kvaskovou strouhanku?
Kamoska jedna byla v te Norme, zadne podobne papriky tam neobjevila. Nemuzes je treba najit na netu a poslat mi link kdyz nemuzes vyfotit?
P.S. ty makove housky, mas pravdu, i v Penny v Delnicke.
Pozdrav do Bubence! :-)
2x zolik a haji
chemik
@mijaita (8.7.2025 08:26)
Našel jsem v reakcích na mé diskuze chemik 22. júna 2025 o 20:27 @mijaita (22.6.2025 17:52) a ještě upřesním. Ty puntíky na spodní straně pečiva samozřejmě vznikají až při rychlém pečení na děrovaném plechu v elektropecích s ventilátory, kdežto chléb z pece nebo z linky se peče pomaleji a bývá zespodu hladký. Těsto bývá kvašeno droždím z něhož se připraví kvásek a proto se toto pečivo resp. chléb správně nazývá kváskový a většinou obsahuje navíc přísady, které pekaři nazývají poněkud paradoxně "zlepšující". Účel je ekonomický urychlením celého procesu se snahou se přiblížit chuťové paměti zákazníků zvyklých na tradiční pečení chleba kvasem udržovaným při životě od předešlého pečení. Ten obsahuje nejen kvasinky, ale i bakterie, takže vykyne i těsto s podílem žitné mouky, ale pomaleji za delší dobu. Chléb se správně nazývá kvasový a má menší, pravidelně rozmístěné póry na rozdíl od kváskových s póry většími včetně nepravidelných bublin. Zákazníci i prodejci se v tom orientují nedokonale, přestože v prodejně musí být k nahlédnutí produktový list každého výrobku s uvedením složení a doby použitelnosti. Zákazník se ovšem rozhoduje o koupi podle navyklé chuti a ceny. U kvasových dnes bývá značně vyšší, ale ty dlouho drží konzumační kvalitu, kterou lze jednoduše ověřit postupem starých pekařů: Krajíc z dobře zadělaného, dostatečně vykynutého a správně upečeného kvasového chleba na chvilku zcela zmačkneme v zavřené dlani a po otevření se musí opět srovnat do původního tvaru bez porušení horní nebo dolní kůrky.
kukulienka71
@zolik (6.7.2025 23:19)

Už aj u nás sa ochladilo, vcera este bolo príjemne, dnesmi je už zima😆ja by som si teraz v 15•C na terasu nesadla, dokonca som pod Zaru dala prikrývku na zem, lebo bola schúlená, prekvapená tiež, že este vcera boli tie obkladačky teplucké. Poriadne polievajú zhora, vďaka im!
2x zolik a haji
kukulienka71
@stefanm (8.7.2025 05:27)

Des, akú silu má príroda, keď ničí. Ešte šťastie, že tam nebola živá bytosť. Treba sadiť nové stromy. Vsade kam pozriem u nás, sa stromy len tratia.
2x zolik a haji
kukulienka71
@kukulienka71 (8.7.2025 14:20)

Vrchné stehná som upiekla v airfryeri, príloha jasmínová ryža a bulgur varený s červenou šošovicou a primiešaný k zvyšku ľadového šalátu. Ochutila som ho soľou, citr.šťavou, balsamicom a zaatarom😀celkom sa tá fúzia vydarila, manželovi tiež chutilo.

chemik
@mijaita (8.7.2025 08:26)

ad papriky z Normy: mají je v repertoáru trvale jako Paprika Geröstet, mild, süs-sauer, 680/400 g firma FINEST cena přes 50 Kč ( obdobné v Kaufu přes 60 Kč) Já jsem je avizoval a koupil za 39 Kč v pravidelné akci Normy čtvrt-ned. Jsou v celku, v jemně kyselém nálevu slazeném cukrem bez sladidel a konzervantů s česnekem a olivovým olejem, takže se vyplatí doporučení uchovávat po otevření v chladničce, spotřebovat do 3 dnů a nekontaminovat při odběru. Variantní výrobek pečené kapie v oleji mají v Bulharských specialitách na ul. Jugoslavských partyzánů za bulharsky nezajímavé ceny.
mijaita
Za oba komenty ti dekuji! Ty papriky u nas jen k jidlu, ale kdyby meli male baleni, resp mensi sklenicky. Ja si cervene papriky pecu, loupu, pokapu olejem, nebo delam escalivadu, na kterou jsem zrovna pripravena. Te bulh prodejny jsem si nedavno vsimla kdyz jsem jela do Kaufu a nekdy se tam chci podivat. Mam kousek reckou, take maji dobrutky kdyz uz
nevis, za co bys utracel :-)
Co je za prodejnu proti Labuti? Moje je ta v Myslikove, kde si nabiram koreni, lusteniny, ryzi sama! Byl jsi tam nekdy? Isot vystaveny nemaji, ale kdyz si reknu, maji. Ale jeste mam dost z Turecka a mam ho rada. Ma vuni, chut a je i pro jine prijatelne palivosti. Pouzivam hodne.
2x zolik a haji
chemik
@mijaita (8.7.2025 16:48)

Anatolia Meat Market, orientální potraviny a řeznictví, Na Poříčí 1933/36, Nové Město 110 00, Praha 1, Telefon: 727 974 844
kucharka
@mijaita (7.7.2025 23:14)

Veru tak.
V “našej” rodine tie lampičky “diye” robia z vaty - prsty si potrú púdrom, a šúlajú dlhšie retiazky, namáčajú ich v slnečnicovom oleji a zapaľujú večer v kuchyni.

Mám aj video ako to pani robí, ale neviem ho pridať :-((

kucharka
Raňajky, obed a večera je skoro také isté … nechcem povedať, že jedia to isté ale že nieje medzi nimi veľký rozdiel ako u nás.
U nás máme na raňajky chlieb … a na obed ryžu, zemiaky alebo cestoviny.
Tu, napríklad ideme mať za chvíľu raňajky a bude to ryža so zeleninou. Na obed bude ryža a kuracím karí.
Včera sme mali na obed “mo mo” čo je niečo ako gyozas alebo tortellini. Sú výborné.
Opekané alebo nad parou.

kucharka
Všade sú povešané farebné zástavky.

Všade sú opice ale jednom z chrámov boli opice útočné - dievčatku z našej rodiny ukradli zmrzlinu, pani domácej chceli stiahnuť sukňu a babku obkľúčili, začali smýkať za vlasy … a popri tom škrkekali . Na šťastie vyšiel pán z baru, s prakom v ruke a začal ich odháňať.

stefanm
@kucharka (9.7.2025 06:22)

...ja kedttu chcem pridať svoje videjko tak najprv na YouTube a potom už to na Varecha pridá

...prajem pekný zbytok netradičného výletu a šťastný návrat...("opice" máme aj u nás na "východe", hlavne ráno!🙂)
2x zolik a haji
mijaita
@kucharka (9.7.2025 06:27)
Jojo, pravda, a jeste k tomu je ve vsem koriandr!! Pro me tezky zivot tam. Mnohdy jen sucha ryze, nekdy neco jako "žiletkový" gulas :-) Vydáváte se na tury? Jaky mate program? Za sdílení čehokoliv i ja jsem vdecna!

2x zolik a haji
mijaita
@chemik (9.7.2025 02:00)

Dikyyy, nekdy treba pozadam tramvaj a udelam si vylet. I kdyz tyhle Halal a jine orientalni jsou uz vsude mozne. Jen Myslikovou mam asi nejradsi, ze si muzu nabrat co a kolik chci. Maso tam maji taky stejne jako na Urale i v Halal na Evropsky.
1x zolik
zolik
@stefanm (9.7.2025 12:36)
Polievka je určite chutná aj keď túto kombináciu nepoznám.
Ale tá štrúdľa v pozadí sa mi veľmi páči 😊
1x haji
zolik
@kucharka (9.7.2025 06:37)
Aj ja ďakujem, že sa s nami delíš o zážitky a dojmy z ďalekého Nepálu. Určite je to úplne iný svet. Mať možnosť spoznať zvyky, obyčaje, kultúru a kulinariku priamo v autentickom prostredí a v miestnej rodine je úplne niečo iné ako turistický pobyt s cestovnou kanceláriou. Užite si Nepál so všetkým čo k tomu patrí.
P.S.: Opice bytostne neznášam. Ja byť v takej situácii, tak budem jačať jak Viktorka na splave a tancovať kopancový tanec.
1x haji
mijaita
:-) usmevný oběd - koupila jsem v sobotu rano v trznici velky, docela drahy balík slovenských nití. Hmm, v kufru jsem je dala kvuli teplote pod nejake noviny. V pondelí jsem pochopila, ze hura, mam v aute nite. Měla, ale byla z nich jedna velka, otekla, velikosti mohutneho rohlíku :-) Tak krájím plátky! K obědu jsem 4 kousky dala na grilovací pánev, spolu se slunecnicovyma semínkama. Kdyz se plátky roztekly a vystydly, dala na směs salátového lupení. Vše pokropila makadamovým olejem, citronovou stávou, sypala kořením sumac, pepřem a solila velejemnou himalajskou solí. Ani nitka nazmar! @mijaita , dobrou chuť :-)

2x zolik a haji
chemik
@mijaita (9.7.2025 10:57)

Původně bosenský Halal na Puškiňáku je zavřený už dva měsíce. Píší, že někdy otevře, ale vyklizený ještě není.
mijaita
@chemik (9.7.2025 14:32)

Diiik, docela jsem se tam chystala. Mam duvod zas pribrzdit na Evropsky nebo se podivat k te Labuti.
1x zolik
zolik
Sladké tvarohové slíže a dobre vychladený jahodový rozvar.
Mám kávu a nemám štrúdľu. Pozerám tenis. Hrá Belinda Bencic. Švajčiarsky komentátori sú z jej hry nadšení.

haji
@stefanm (8.7.2025 05:27)
To je síla, člověka až mrazí. Díky Bohu, že se nikomu nic nestalo! Chyba je také v tom, že se "vyholí" stromy odspodu /nechají se jen vrchy/, také okolo nejsou další, menší stromy a křoví. Pak když je velký vítr je strom jednoduše povalený. Škoda veliká.
1x zolik
haji
@mijaita (7.7.2025 23:14)
Díky za rozšíření obzorů, zajímavé světlo, jeden se pořád učí.
1x zolik
haji
@stefanm (8.7.2025 12:41)
Určitě měly vnučky velkou radost, takové ovocné knedlíky bych si také dala líbit! Kouzelné fotečky. Narobil si mi chutě. Jsi šikovný, práce jako na kostele...
1x zolik
haji
@kukulienka71 (8.7.2025 14:20)
Doma tě musí nosit na rukách, takový výběr na oběd je pro mě z říše snů. Děláš i dobé snídaně, u vás bych se měla jako na kraji v nebi. Mám otázku. Když děláš např. kuře se zeleninou v tlakáči, jak moc to podléváš? Zpravidla na fotu žádnou tekutinu nevidím.
Letí pozdravení! Aj u nás máme zalito, dnes už nepršelo, odpoledne vylezl Oskar. Pravda, ochladilo se a večer je to hodně znát. Hezky jsi to popsala, že Zara dostala podložení, jsi pozorná a máš ji ráda!
haji
@kukulienka71 (8.7.2025 19:32)
Takovou kombinaci mám moc ráda, zbytek brambor, vajíčko a kousek cibule - selská omeleta. Klidně i na oběd. Velmi chutné foto!
1x zolik
haji
@kucharka (9.7.2025 06:37)
Děkujeme za další díl zpráv z vaší dovolené. Velmi zajímavé zážitky, krásné fotečky. S opicemi je to těžké, jsou přidrzlé a drzé nejenom v Nepálu. Mno, viděla jsem tuším z Indie a nebo z Číny - chrámy s potkany - ti jsou tam všude kam dohlédneš a šlapeš. To by mě trefilo. Tuším, že zlaté opice.
Těším se na další zážitky a tiše závidím! Krásné dny!
1x zolik
haji
@stefanm (9.7.2025 12:36)
Krásné foto, polévka jako lusk a mně se také líbí zátiší se štrůdlíkem!
1x zolik
haji
@mijaita (9.7.2025 14:17)
Umíš si poradit v každé situaci. Dokonce několikrát přetavíš sýr. Ne každý umí tavit sýr v autě.... haha Ty brďo!
1x zolik
haji
@zolik (9.7.2025 15:44)
Příjemná kombinace těstovin na sladko. Ale já už bych hledala něco slaného, aby nebyly chutě jednostranné.
Věřím, že si ochlazení užíváš. My si také užíváme. Naštěstí nás hrůzy objíždějí. Díky Bohu!
Hezký podvečer přeji, nejen u tenisu!
1x zolik
kukulienka71
@haji (9.7.2025 18:08)

Ďakujem ti🙂musím variť tak, aby bol každý aspoň trochu spokojný😄s tekutinou v tlakáci je to skoro vždy lotéria, lebo je záhada, ktoré mäso má koľko vody v sebe a keď dám málo, bolo už aj, že sa priškvarilo a niekedy je zas moc. Povedala by som že přiměřeně podlievam, ale nie vždy uhádnem. Zara je šibalka, ak je nechaná cez noc na dvore, tak sa potajme usalaší na sedení a to nemáme radi, lebo aj keď je krátkosrstá, predsalen hlavne v lete sú chlpy potom všade. Keď ju načapem, tak sa tvári že je neviditeľná až mi je jej ľúto😀 ale musí vedieť, kde je jej miesto. Vyliahli sa nám malé vtáčiky pod strechou terasy, manžel vravel, že ten druh vtáka je vraj šťastie do domu, tak sme ho nechali. No v jeden večer vtáčatká povypadávali z hniezda a dve zo styroch uhynuli. Dve malé huňaté guľky som dala do košíka na skrinku a dúfali sme, že ich matka nájde. Štebotali ostošesť, no rodicia ich našli až na druhé ráno. Sledovala som, koľko sem lietala a nie a nie sa trafiť, odkiaľ ide zvuk. Zo dňa na deň mali pierka väčšie a podrástli fakt bleskovo, až sme si všimli, že zmizli. Iste vyleteli. To šťastie do domu sa asi meria v množstve výkalov, čo tu za ten čas popadalo, a to nechcem byť bezcitná🤣
haji
Hlava děravá jsem nenapsala můj včerejší a dnešní oběd. Dělala jsem brambory s klobásou a cibulí, trocha koření - pečené v alobalu. Vyšly mi dva batůžky - dvě porce. Měla jsem regionální brambory, novou cibuli, solidní klobásu. Radovala jsem se, že jídlo chutná stejně, jako si jej pamatuji z mládí. Maminka dělávala k obědu, když neměla moc času a nebo se strávníci trousili postupně.
1x zolik
haji
@kukulienka71 (9.7.2025 19:17)
Děkuji za rychlou odpověď, máš pravdu, je to v tlakáči sázka do loterie. Jo, když děláš maso v omáčce, tam je to fuk. Ale dusit, s kapesním množstvím tekutiny, je kumšt. Dlouho jsem v tlakáči nic nedělala - je to výzva. Testnu to. A pokud jde o připálení, to je dřív než nové boty.
Ptáčci jsou fajn, hezké zážitky máš. Je to pravda, vypadávají z nich exkrementy jedna radost. Všechno živé kadí. Jen člověk má smysl dojít do kadibudky /většinou/. Zvířátka to mají těžké. Umí se naučit, ale spoléhat se na to nedá. Volně žijící ptáci na to nehledí. Víš, co jste to doma měli? My měli doma vlaštovky. Už jsem to tu psala - jednou spadlo celé hnízdo s maličkými. Vypadalo to, že jsou po smrti. Maminka mě tam poslala, ať zjistím, jak na tom jsou. Ona to zkoušela a podle ní že nežijí. Mno, moje zjištění bylo podobné. Do chvíle, kdy jsem vzala kolík a zkoušela do nich šťourat. Držely se drápky hnízda a vrtěly se. Jinak se hrály na mrtvé - ani se nehnuly, nepískaly. Dali jsme hnízdo do bedničky - tak aby k nim staré mohly a všechny přežily, staré je krmily i tam. Měli jsme vlaštovky u slepic, tam se naštěstí kočky ani pes neodvážili. V létě, když dlouho pršelo, bylo chladno - jsme mladé krmili nakrájenými žížalami - pinzetou. Nejlíp to šlo, když jeden z nás krmil a druhý člověk dělal máváním metlou stín dolétajících vlaštovčích rodičů. Malé na to reagovaly otevřenými zobáčky. No sranda, museli jsme vylézt na obrácenou bedničku - ještěže byl slepičinec s nízkým stropem. Hodně jsme jich zachránili. A je s podivem, že vlaštovčí rodiče nás neatakovali, když jsme malé krmili. Už byly zvyklé, že pomáháme. Krásné to bylo...
zolik
@stefanm (9.7.2025 15:00)
Som Ti závidela. Tak som po tenise zabehla do obchodu pre lístkové cesto a 1/2kg čerešní. Práve sa štrúdľa dopiekla, má 40 cm a je nadupaná plnkou.

mijaita
@zolik (9.7.2025 20:36)

Musim se smat, jak to tu funguje :) Jedna vidi obrazek a hned má abstak :-) Jak delas plnku s tresnema? Do tvarohu?
2x haji a zolik
haji
@zolik (9.7.2025 20:36)
Budu plakat, ale nikam neběžím. Dala bych si vzoreček i bez kafíčka... klidně i teplý, bolelo by mě bříško, ale vydržela bych to.
zolik
@mijaita
Bez tvarohu, bez cukru, bez škorice. Len rozpustené maslo, strúhanka a mleté orechy. Pred pečením ešte potretá zbytkom roztopeného masla.
@haji
Neplakaj a nikam nebež. Je to blesková štrúdľa. Najdlhšie trvalo vykostkovať/vypeckovať čerešne. A potom ešte trvalo počkať kým vychladne 😊

haji
@zolik (9.7.2025 21:55)
Krásný opis, ještě krásnější závin a foto přímo k sežrání! Smekám, vypeckování třešní musí být piplavá práce! Máš na to udělátko? Brácha má. Já vloni vypeckovávala višně v ruce, to ještě jde, třešně jsou odolnější.
Letí pozdravení a díky za sdílení!
haji
Jo a obdiv tvému kupovanému lístkovému těstu. Je krásně porézní, jako z říše snů!
mijaita

Takovy strudl jsem jeste nikdy nevidela!! Jedno z mala sladkeho peceni, ktere miluju. Tesim se ze mi ho upeces az dorazim :-)
2x zolik a haji
helena10
Obed mám dnes už za sebou, lebo sa chystám na zdravotnú prechádzku...🚶🦯🌤️ Verím, že mi počasie ešte vydrží.
Uvarila som si Stroganov a keďže som východňarka, tak bol po prešovsky. Použila som jedno kuracie prsia a budem mať aj na zajtra. Manžel dnes dojedá, čo zostalo.

chemik
@haji (9.7.2025 18:08)
@kukulienka
Teď zariskuji, ať se urazí kdo chce. Dělat kuře se zeleninou v tlakáči je maření kvalitních surovin se ztrátou chutí. A jakou cenu má ta uspořená čtrthodina? Francouzská kuchyně naopak zachází se surovinami co nejšetrněji a vaří "mijoter", při minimální teplotě, aby cenné látky degradovaly co nejméně. Oni proto ani nepřismahují a my tam pak postrádáme lahodné, ale nezdravé připáleninky bílkovin, tvořící u nás základ chuti středoevropských pokrmů. Přijatelným kompromisem je pomalý hrnec, který na Vareche moudře propaguje @kimlo ve svých kreativních receptech. Papiňák sice uvaří do měkka i maso z vola zabitého hromem na skále a získá se chuťově silný vývar, ale nejcennější složka kolagen se přitom rozštěpí. A výsledná chuť masa mně osobně připomíná konzervu ve vlastní šťávě. V papiňáku vařím jen cca 6 kg červené řepy s křenem na vánoce k houbovému kroupovému kubovi. Dotčeným vyznavačům papiňáku se omlouvám, ale jen mírně .😉
chemik
@helena10 (10.7.2025 11:33)

Moc prosím o specifikaci Stroganova po prešovsky lebo ten nám v školnej jedálni nevarili. Děkuje také vychodňar iba do 10 roků.
2x zolik a haji
zolik
@haji (9.7.2025 22:05)
Ďakujem za pochvalu 😍
Udelátko nemám. Použila som malý ostrý nožík na prepolovanie a potom mokka lyžičku na vydlabávanie kôstok. Docela otrava, ale dalo sa. Chuť na štrúdľu bola hnacím motorom 😂
helena10
@chemik , ani nám ...ja si najprv orestujeme na horúcom oleji (alebo masle) cibuľku nadrobno nakrájanú, pridám kocky kuracieho prsa, zatiahnuté osolím, štipka sušeného cesnaku, dusím do mäkka, následuje kečup u mňa jemný (alebo paradajková pasta) a smotana na varenie, keď sa prevarí, dochutím ešte podľa
seba, štipka čk mleté, hotovo... s ryžou 😋

2x haji a zolik
helena10
Teraz oddychovka pri káveju, ostatnom kúsku marhuľkovej bublaniny, nohy vyložené.
Počasie mi prišlo, zvládla som
vyše 2 km chôdze. A hneď je mi lepšie. 😉
kucharka
Tu sa to teda varí … paráda, samé dobroty.
U našich priateľov v Kathmandu Valley nám ich kuchár navaril takúto dobrotu, viď. foto, ryža, dhal, karfiolovo zemiakové karí a potom niečo ako špenát, tiež s koreninami.
V maličkej miske je niečo ako “pickles” … alebo chatní, trochu s čili.

kukulienka71
@chemik (10.7.2025 11:46)

Pomalý hrniec nemam zatiaľ a s tlakovým som velmi spokojná, pretože využijem naplno jeho prednosti a to, že uvarí minimálne o polovicu skôr a všetky chute ostanú vovnútri. Ak by som chcela tak rozplývavé dusené kuracie stehná klasicky v kastróle či rúre, trvalo by to vyše hodiny. Takto som to mala za 20 min, rovnako dlho ako sa piekli horné stehná v airfryeri. Pak choi má tiež tvrdší hlúb. Neurazila som sa, lebo si za svojím stojím. Pekny deň ti želám
kukulienka71
@kucharka (10.7.2025 14:29)

Obdivujem ľudí, ktorí sa vyberú do krajín kde sú úplne iné chute ako doma. V cudzine rada ochutnám tamojšie špeciality ale zas musí byť k dispozícii aj niečo podobné našej kuchyni, aby som neumrela hladom. Tým nechcem povedať, že tie jedlá by boli horšie ako naše, skôr naopak, sú jednoduché a výživné, no prišla som na to, že hocikam ísť nemôžem, aj keby som chcela🙂
2x haji a zolik
haji
Neurazím se. Díky za technologické postupy, zkušenosti a vysvětlení. S Kuku jsme daly řeč o papiňáku - vyměnily si zkušenosti. Nic víc a nic míň. Bohužel, jsem stará škola, konzerva a přiškvrklé bílkoviny mě ještě nezabily. Můj kuchyňský vozový park je rozsáhlý - mám tlakáč i pomaláč, mám Zepter nádobí, litinové nádobí, nádobí Delimano s nepřilnavou úpravou. Mohu si před každým vařením hodit korunou co použiju. Díky Bohu si mohu většinou uvařit, upéct co mi chutná. Tu výhodu každý nemá. Zvláště ti, kteří musí dodržovat zdravotní dietu - omezení. Jsem šťastná a spokojená. Až na mytí nádobí, to je moje slabá stránka.
Letí pozdravení technologickému králi kuchyně v hlavním stanu! Příjemný den přeji!
mijaita
@kukulienka71 (10.7.2025 16:16)

Miluju hummusacek :-)! V jedné rest vlastní výroba i s opecenym pita chlebem, kdykoliv tam jdeme, koupim si ho. V dobach, kdy nikdo zádná exoticka jidla tady neznal, jsem se s ním setkala na jordánské ambasádě a nechápala jsem co to delaj! :-) A nikterak me to nezaujalo. Spis jen jak to roztrela pani na misu, polila olejem, posypala seminkama, jsem byl u vytrzeni! :-)
Tvoje varianta s cuketou se mi velmi zamlouva!!
haji
@helena10 (10.7.2025 11:33)
Díky za komenty a fotečku, taková jídla mám ráda! Stroganov po prešovsky, díky za inspiraci. Manžel je uvědomělý, když dojídá zbytky. Klobouk dolů.
Výšlap se ti vydařil, to je fajn! Kokosová bublanina ještě žije? U mě by ji musel v lednici přilepit vteřinovém lepidlem, aby vydržela.
Hezké pozdní odpoledne přeji!
1x zolik
haji
@zolik (10.7.2025 13:23)
Ulovila jsi nejenom čerstvou tresku, ale aj bobříka trpělivosti s tím vypeckováváním třešní haha Mně se tvůj oběd líbí, s radostí bych si takovou dobrotu dala hmmmmmm
Hezké pozdní odpoledne přeji!
haji
@stefanm (10.7.2025 14:17)
Tady nám někdo dělá veliké chutě na zemiakové placky! Předlouho jsem je nedělala, nejedla. Chutné foto!
Letí pozdravení i k vám! Hezký den i večer!
haji
@kucharka (10.7.2025 14:33)
Děkujeme za krásné autentické fotečky a za procvičení krční páteře a prokrvení mozku!
Zajímavé kulinářské zážitky máte, obdivuji i stromy, které jim tam rostou a rodí, zajímavé. Myslela jsem, že tolik tepla v Nepálu není. Pokud vidím správně, všichni jsou hezky a čistě oblečení, nejspíš i dost čisto v terénu, alespoň na fotkách to vidím. Poslední foto jsou obětiny před chrámem? A nebo trh? Krásné celé, děkujeme!
mijaita
@zolik (10.7.2025 13:23)

Ano, cista, strouhana okurka a jeste lepsi kdyz jsou to nakladacky :-) Miluju s bramburkama polityma malsem. Obyčejné, jednoduché a hoodně lahodné jídlo :-)
2x haji a zolik
haji
@kukulienka71 (10.7.2025 16:20)
Díky za všechny komenty a také za fotečky jak snídaně, tak oběd vypadají dobře a zdravě! Přece jenom je to výhoda mít domácí suroviny - počítám, že už se cuketa urodila?!
Ano, podepíšu tlakový hrnec - prostě je to výhoda, a to jak časová, tak ekonomická. Podobně jako automatická pračka. Když začínaly, maminka se pevně držela klasické vířivé pračky, vařila si škrob... prostě pomalu i valcha byla v pohotovosti. Automatka stála vyleštěná v koupelně a čekala na svoji příležitost. Se načekala. Pokrok vládne světem.
Hezký podvečer, milá Kuku a pohodový večer!
haji
@mijaita (10.7.2025 17:45)
Hezky, zajímavé zeleninové variace miluju. Kouzelné foto!
Letí pozdravení do Prahy!!
Já dnes k obědu míchaná vajíčka na cibulce a špeku, s chlebíkem. Odpoledne jsem pekla jablkovou buchtu, kterou jsem plánovala už minulý měsíc. Takže už mě nerozhází @zolik štrúdl.
mijaita
Nemyslim, ze tvuj koment je duvod k urazeni, spis z nej hovori tvoje deformace z povolani a take, ze jsi muz, který "pouze" varí. Já netrpim zadnou obsesí, mne je to uplne sumak. Zeny v dnesni dobe vari tak, aby usetrily cas na jine veci a nemusely stat u plotny u jednoho kurete a hlavne, aby rodine, manzelovi, chutnalo. A vetsina jich vari, papinak nepapinak, velmi dobre a chutne. Z vedeckeho hlediska mas jiste pravdu, ale pro zivot běžnych kuchařek a kuchařů mužů a při frekvenci takoveho vareni, je to bezvyznamné. Ale jiste treba zajimave a treba budou i taci, kteri tvuj komentar uvitají. Tak jako i ty, jsem vyjadrila svuj nazor. Máv do Bubence! :-)
mamka4
@kuch árka. ach aké krásne rastliny fotíš, pomelo, grep a tu okru, tuším sa to volá aj ibištek jedlý. To potešilo moje oko, samozrejme okrem jedla, prajem všetko dobré. Občas mám úlet a skúšam nové rastliny. Tento rok mám 2 artičoky, no uznaj, na severe Slovenska, zatiaľ žiju.
zolik
Ja som protipapináková. A vôbec nie kvôli dôvodom, ktoré ste popísali každý vo s svojom komentári vyššie, ale zo strachu. Dakedy boli klasické papiňáky z hliníka a pískali. Babka v ňom vždy varila hovadziu polievku. No a raz jej vybuchol. To bola taká rana, že o tri izby ďalej od kuchyne rinčalo sklo na oknách. Bola som ešte decko, ale zážitok to bol na dlho.
Neviem ako môj manžel prišiel na nápad že potrebujeme papiňák. Jedného dňa doniesol domov snáď vtedajšej dobe najdrahší aký sa vo Viedni dal kúpiť (AMC najnovší model). Presviedčal ma, že má úžasné výhody atď. Pre mňa argument že šetrí 50% času bol (pri dvoch malých synoch) dostačujúci na to aby som potlačila spomienku na predchádzajúci zážitok. A to som nemala pripustiť. Papiňák vybuchol, lebo manžel si samozrejme neprečítal manuál. Ževraj to mal byť guláš. Dekel narazil na digestor, ktorý zdemoloval. Hrniec, ktorý tiež nadletel prerazil varnú dosku. Guláš bol všade a susedia dobehli či sme v poriadku. Bola to riadna šupička. Poisťovňa niečo preplatila, ostatné doplácal kupujúci papiňáku. Taký drahý papiňák vo Viedni určite nikto nemal. Len tých pracovných hodín kým sme oškrabali guláš a mastnotu z omietky a linky.
Ja ten hrniec ešte stále mám. On totiž za tú katastrofu takt nemôže. Stačilo prečítať si manuál a používam ho 1-2x za rok na na varenie červenej repy. Inak som Protipapiňáková 😂
mijaita
@zolik (10.7.2025 21:14)

Tak tomu ovsem rozumim v plnem rozsahu!! Asi bych se vyhybala i obchodum obloukem! Veskere technicke vymozenosti je treba holt prat s respektem. V Praze bouchaj kolobezky, jinde zapalovace, jinde spadne letadlo........ a ja mam papinak rada a PH taky :-)
2x zolik a haji
chemik

Podobně končící katastrofa může nastat i bez exploze papiňáku. Doma se malovalo včetně kuchyně, takže se předem uvařil tradiční guláš. Při odchodu říkám otci důchodci, aby si k obědu ohřál ten guláš, co stojí v kastrole na plynovém sporáku. Při návratu bylo v kuchyni vymalováno, protože guláš během otcova spánku kvantitativně vysublimoval. Seškrábávali jsme jako vy všechno včetně omítky až na cihlu, ale ten smrad co jsme měli proti vám navíc, seškrábat nešel.😂
chemik
@kukulienka71 (10.7.2025 16:27)

Užitečná Informace mimo souvislosti: při poslední návštěvě Normy jsem tam objevil různé bylinky ve čtvrtlitrových skleničkách po 50 Kč se zvýrazněnou informací, že jsou sušené mrazem. Potvrzuji, že voní a chutnají jako živé a zimní problém s plnkami a karbanátky mám tím vyřešen.
2x zolik a haji
helena10
Želám všetkým dobré ráno. 🌞 Ukázalo sa nám slniečko, pri 13 stupňoch u nás veeeeľmi potešilo. 😉 Dnes na obed treba uvariť niečo bezmäsité, rýchle, jednoduché... uvidíme.
helena10
Včera podvečer som upiekla narýchlo vynikajúci cukeťák s marhuľami a posýpkou. Keď budem mať čas, podelím sa s receptom ... a ak prídete, rada sa podelím aj s koláčom 😉
Príjemný slnečný deň prajem.

stefanm
... ráno...vianočka, maslo, med, kakao
... potom...trh, kaviareň, nákup a teraz oddych pred prípravou obeda

... počasie príjemné... prajem pekný deň 🖐️

janger
Pekne predobedie a prijemny nastavajuci vikend prajem.
Kopu novosti a fotiek je tu, ziva debata :-). Budem si postupne citat.
@kucharka , ty mas krasnu dovolenku, vela peknych zazitkov, novych chuti! Uzi si to.

U nas je teraz take mierne pocasie, aj trochu chladnejsie, aj poprsalo. Mne to uplne vyhovuje. Nas chladnokrvny "hadik" @afataga by si veru neuzila ;-)).
Deticky u nas este nemaju prazdniny, je to tu rozdelene na etapy, podla oblasti. A letne prazdniny trvaju 6 tyzdnov.

Piekla som chlebik, potrebujem pominat muky, ktore mam v zasobe. Tento je z celozrnnej muky a mala cast raznej. Je chutny.

janger
@zolik (10.7.2025 21:14), no katastrofa!! Esteze sa nikomu nic nestalo.
Ja mam multifunkcny hrniec. Tiez som sa toho tlaku velmi obavala. Manual som citala pred pouzitim niekolkokrat. A potom som sa schovala pre istotu za roh, ze co sa bude robit ;-). Ale teda vsetko v poriadku. A uz mu viac doverujem :-).
stefanm
... dnes:

Bravčové mäso (pre časový deficit pripravené v tlakovom hrnci!) so smotanou, drobná cestovina, uhorkovy šalát 😋.

Poznámka:
...obidve vnučky si ešte pridávali...to vždy poteší 🙂

afataga

My sme dostali papinak kedysi ako svadobny dar, pouzila som 1x na varenie fazule. O par dni na to mi hovoril kolega, ze im vybuchol pri vareni fazule :-). Nikdy viac, dala som ho svokre a ta ho zvesela pouzivala. Takze sme na jednej lodi.
helena10
...na obed pre mňa boli "talianske pirohy" - tortelliny plnené syrami, omastené maslom + acidko. A manžel si uvaril fliačky s hlávkovou kapustou a omastil poriadne opraženou slaninou, ako má
rád + sladké mlieko.

helena10
Prechádzku cca 2 + km mám za sebou, počasie je pre mňa fajn 🌤️a pomaly sa zlepšuje.
O chvíľu bude bezgruntová káva s mliekom a koláčik...je už zverejnený.

chemik
@afataga (11.7.2025 13:11)

Příčina výbuchu papiňáku při vaření fazolí mi je zcela jasná. Trvale se v některých předpisech šíří nebezpečný blud, že se fazole mají vařit v namáčecí vodě, údajně pro zachování výživných látek. Platí pravý opak, protože fazole obsahují jedovaté látky, které způsobují trávicí obtíže. Namáčecí voda se musí vylít, nahradit čistou, uvést do varu a pokud se tvoří pěna, opět ji vyměnit. Jako chemik doporučuji používat co nejměkčí vodu, pro namáčení nejlépe destilovanou, bránící tvrdnutí bílkovin. Pokud se v papiňáku vařily fazole s namáčecí vodou, pěna ucpala výfukový ventil páry. Ale přitom nedošlo k přehřátí hrnce a roztavení bezpečnostní záslepky, takže přetlakovaný papiňák explodoval. V návodu na tlakové hrnce je uvedeno, že během vaření musí pára slyšitelně trvale odfukovat a papiňák proto být pod dozorem.
zolik
Moje obľúbené Alpské špécle s poriadne smradľavým alpským syrom a vyškvarenou slaninou. K tomu bol klasický hlávkový šalát.
Tu je príjemných 24C, slnečno, bezoblačno s ľahkým vánkom. Pre mňa ideálne letné počasie.

kukulienka71
@zolik (11.7.2025 16:22)

Slinky by mi tiekli prúdom ako pozerám na tú fotku, no už som po večeri. Mala som neskutočnú chuť na špenátový prívarok. A tie priškvarené bielkoviny som nemohla vynechať🫣

helena10
@kukulienka71 , chodím podľa toho, ako sa zdravotné cítim, podľa počasia a do lesa, prírody sama nechodím...moje aktivity sú už obmedzené, vykonávam len činnosti, ktoré môžem, lebo som mala vážny zdravotný problém...aj o tom je život.
Teší ma, že cuketový marhuľový koláč sa Ti páči...nech vám chutí.

haji
Tak to je sila! Jojo, všechno chce svoje, aj talkový hrnec. Ani nemusíš nečíst návod, stačí, když se ucpe tryska. Chce to moc dobře umývat, prostrkovat, profukovat dírky - na to dbám. Mám elektrický tlakáč, předtím jsem měla hliníkové klasiky, maminka také. I my jsme slyšeli, že může vybuchnout a někomu se to i stalo. Naštěstí znám jen z vyprávění takové konce. Jeden jsem zničila tím, že jsem usnula a srdce na slanině zuhelnatělo. Rozpustila se v něm pojistka a šel do papiňákového nebe Ale to jsem zjistila po několika týdenním drhnutí - už nefungoval a náhradní pojistka se koupit nedala.
Teď jsem dlouho v papiňáku nevařila, ale to změním. Docela se těším.
haji
@chemik (11.7.2025 03:32)
Nezáviděníhodná věc, když něco "blafne". U nás "blafly" vaječné skořápky v troubě /maminka, babička pro ně chodily do cukrárny a doma sušily pro slepice/. A proč sušit pomalu, když se to dá sušit rychle?!? Naší mamince celý život "jel vlak" - spěchala. Aby udělala víc práce, aby byla dřív hotová a tak pořád dokola. Z trouby letěl dým, plameny, černé pavučiny visely v celé kuchyni. A to jsme měli perfektně naklizeno před Velikonocemi - toto se stalo o Bílé sobotě. Příběh je dlouhý, pokračuje stálým větráním, dalším úklidem, praním všeho textilu, pak vysoce významnou návštěvou do toho neskutečného smradu... a následným malováním kuchyně a verandy. Paráda.
haji
@ janger (11.7.2025 11:03)
Díky za milé komenty a fotečky! Chlebík ti vyšel moc pěkný, určitě je zdravý a hlavně člověk ví, co do něj dal.
Ano, i u nás je příjemné počasí. Chladněji, pršelo a fajn jsme si všichni a všechno od úmorného vedra odpočinuli. Pravda, ti kteří jsou teplomilní, mají problém. Ovšem nás, co nás hřeje sádlo a mládí /možná/, tak jsme spokojení!
Děti u vás mají prázdniny kratší, což je na jedné straně škoda, ale pro rodiče, kteří chodí do práce je to výhoda. Naši prázdniny rychle utíkají a už je polovina jednoho ze dvou měsíců pryč.
Tvoje rybka v krustě a se zeleninou je lákavá, nepohrdla bych.
Také nám chybí @ kuko95 a Gabko! Věřím, že se nám chlapci vrátí! Halóóó Kuko, Varecha a dobré duše na ní volají: VRAŤTE SE NÁM, prosím!! Je nám smutno.
Krásné léto přeji, letí pusky a @ objímám!
haji
@stefanm (11.7.2025 12:41)
Vepřové v tlakáči, se smetanou a na červeno vypadá moc dobře, určitě by mi chutnalo. s uhorkovým šalátom hmmm Chutné foto a vnučkám se nedivím! Tlakáč pomůže, zvlášť v dnešní době, kdy ekonomika domácnosti potřebuje pošetřit.
Krásný víkend přeji!
haji
@afataga (11.7.2025 13:13)
Ahojík, dočkáš se teploučka! Už predikují návrat horka, mělo to přijít až na konci měsíce, ale ukrátili to. Ještě se ohřejeme!
Letí pozdravení na dálku, tvé přání bude vedrem naplněné!
haji
@helena10 (11.7.2025 14:17)
Děkuji za fotečky, koláč s meruňkami bych si dala s radostí. Vidět, že tvůj manžel je na klasická jednoduchá jídla. Ať mu chutná!
haji
@chemik (11.7.2025 14:19)
Cenné rady, díky za ně. Nakupujte u odborníků - tady to platí dvakrát, u tebe nakupuji moc ráda!!
Letí pozdravení do hlavního stanu!
P.S. Díky také za koment o bylinkách sušených mrazem - zajímavé, neměla jsem o nich tušení. Co jsem se dívala do vyhledávače, je to docela cenová darda. Ono obecně, i ovoce sušené mrazem není za hubičku. Přesto je ráda používám.
haji
@mijaita (11.7.2025 14:38)
Kuldičky z mletého masa můžu, omáčka s paparikou, kukuřicí a smetanou k nim sedí. Rýži miluji. Mně by moc chutnalo! Jako vždy poutavé foto!
haji
@zolik (11.7.2025 16:22)
Hmm, tvoje Alpské špecle se smradlavým alpským sýrem bych s radostí ochutnala, slaninky trošku méně, ale patří tam, o tom žádná. Hlávkový salát se hodí ke všemu, mňam
Chutné foto! U nás je také ještě pořád příjemně, teď 22°C, před chvílí sprchlo. A nefuní.
haji
@mijaita (11.7.2025 16:45)
Když chceš, umíš překvapit. Rybíz jsi uskladnila do sklenic, zírám! Na chlebík s máslem to jde. Paštice rozumím. Ale musí být doma! haha Kouzelný slepičkový hrneček mi vždy zvedne náladu - krása střídá nádheru!
haji
@kukulienka71 (11.7.2025 19:34)
Toto je moje gusto, špenát miluju a priškvarené bílkoviny tomu dají vyšší level! Mňam!! Foto je od pohledu k sežrání!
haji
@helena10 (11.7.2025 20:51)
Děkuji za milé komenty, les, prírodu závidím, musí u vás být krásně! Přeji brzké uzdravení, "helikoptera" je potvora, ale jak se vyléčí, potíže vymizí - jen to bude chvíli trvat. Naivně jsem si myslela, že ji člověk může dostat jen jednou za život, opak je pravdou. Mám ji za sebou už hodně dlouho, nepříjemné období to bylo. Drž sa mi!
haji
@stefanm (12.7.2025 08:37)
Zdravá snídani, zdravý celý den! Děkujeme za přání a ať se ti daří!
1x zolik
haji
Dnes k obědu zbytek rascové polévky, pečené plněné kuře, rýže a červená řepa. Ufky, co tady píšu, málem jsem kuře přiškvrkla. Dobře mi tak.
Včera jsme byli na výletě na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Lán cesty, krásná krajina, krásný zámek. Mohu doporučit:  www.zamek-jaromerice.cz/cs...

V kavárně na nádvoří jsme si dali zmrzlinku z pěkného výběru /mangová, jahodová, citrónová/, zonku a já ispresso lungo - skvělé! Příjemné počasí, bezva výlet.
Přeji všem krásný víkend! Ještě dnes příjemná teplota, od zítřka už zase nacvičujeme na žhavé léto.
afataga
@chemik (11.7.2025 14:19)

Dakujem za podrobne info, vtedy sme to moc nemali odkial vediet. Inak ten kolega povedal, ze ten ventil zapchala supka z fazule. V kazdom pripade museli umyvat a malovat kuchynu, este dobre, ze tam vtedy nikto nebol. Papinak skoncil na smetisku dejin.
2x haji a zolik
chemik
@haji (12.7.2025 12:10)

S cenou u bylinek sušených mrazem je to relativní. Všechny řetězce prodávají čerstvé bylinky buď balené ve speciálním plastovém obalu(krabičce?) nebo v celofánu po 100 g za 35-45 kč nebo živé v květináči za stejnou cenu ovšem včetně stonků. Na trhu je za 40 Kč velký pugét petrželky nebo kopru, ale najednou se nedá spotřebovat a týden nepřežije ve zdraví ani v chladničce. Ty mrazem lyofilizované bylinky v 250 ml sklenici za 45 Kč obsahují 15-18 g lístků vymrazených z 95 - 110 g lístků čerstvých, ovšem bez stonků. Takže relativně vůči kupovaným čerstvým bylinkám vůbec drahé nejsou a dávka 1-2 ČL na půl kila mletého masa stačí. Optimální by bylo mít k vlastní bylinkové zahrádce i domácí lyofilizér - chachá. Jako chemik bych v laboratoři použil evakuovaný exikátor v bedně se suchým ledem CO2.
kukulienka71
Poobede som vytiahla tlakáč 🫣 a udusila krkovičku, následne som ju pripiekla na panvici a bola k nej ryža a dusená kyslá kapusta. Obed aj na zajtra. Pekný zvyšok víkendu, zase sa zaťahuje, dobre že som povešala prádlo na dvore🤨

stefanm
... dnes som si v "tržnici" kúpil mix čerstvé mikrobylinky...v uzavretej krabičke vydržia aj tri týždne, ale mne stále uchmatne skoro polovicu dcéra a trochu dám aj kamarátke. Je to skôr na "ozdobu" ale aj spestria chuť! Skúšali sme pestovať aj sami ale neuspeli sme 🙂.

haji
@helena10 (12.7.2025 14:05)
Další červený rybíz zpracovaný, krásná práce! Až se zima zeptá, co jsi dělala v létě? je to doma!
Díky za komenty!
haji
@chemik (12.7.2025 16:46)
Víš, k nám na periferii taková vymoženost jako jsou mrazem sušené bylinky snad ještě nedorazila - podrobím Kauf prohlídce, ale nevěřím. Přesto díky za upřesnění, info se bude hodit. Jsi milý!
haji
@kukulienka71 (12.7.2025 17:32)
Krkovička mě nikdy nemůže zklamat. Jen kombinace kyslé kapusty s ryžou je pro mě exotika. Ale nic proti gustu. To víš, jsem klasická domácí konzerva. Ani smažený řízek s rýží mi nejde... Mno, ale hlad je nejlepší kuchař, určitě bych tu kombinaci dala v zájmu záchrany života. Haha
haji
@stefanm (12.7.2025 17:42)
Pěkné od tebe, že se podělíš. Mikro bylinky jsou krásná věc, ale to se musí umět a mít na to podmínky.
mijaita
@kukulienka71 (12.7.2025 17:32)

Nevim, kolik z nas tady si umi predstavit to kysane zeli do ryze, ale kolozvarska je preci take zeli s ryzi. Tvoje priprava je moje chut. Jen ja si to zeli s ryzi smichavam. Krasne jidlo :-)
kukulienka71
@ haji (12.7.2025 17:54)

Presne, ako @ mijaita píše, ryža s kyslou kapustou sa má rada. Plánovala som kapustu hlávkovú, no v jedinom obchode, kde sme sa cestou domov stavili, práve nebola. Ryža s dusenou hlávkovou kapustou je manna nebeská, moja mama ju robila neprekonateľne. Musí k nej byť aj mäsko, najlepšie pečené. Otec mal veľmi rád mäso z polievky s ryžou a kapustou. Niektoré chute si človek nosí z domu😊My s @ mijaitou sme dosť kapustové😀
tomeska
Vo štvrtok som bola v meste (Hranice) na nákup a na minitrhovisku ( každý deň ) som ""chytla šok"".Červené rýbezle, čierne, egreše cena za 1 kg 160 Kč. Z Polska, Že vraj je tam draho. Ostatné produkty nezminujem. Ned'aleko je malý obchod s pečivom a dobré zákusky, tak na ukludnenie som si dala jeden chutný veterník.( 47 kč , no čo už.) Dnes som naklusala k susedom a natrhala asi 2,5 l krásny bezchemický červený rybíz. obrala som svoje maliny čo nesfúkol vietor a zajtra mám o zábavu postarané.
Príspevok k tlakáču. To sme mali ešte ten z prvých , mad'arský kukta 6 litrový hliníkový, s jedným dlhým ramenom. No,, varit' na plyne alebo elektrike je niečo iné ako na dedinskom sporáku na drevo, Hovadzia polievka, miesto na tanieri skončila na strope, ale nezanevrela som naň, mám doma 4.
Pred večerom u nás malá letná búrka s vydatným dažd'om,
chemik
@haji (12.7.2025 17:50)

Já jsem na mrazem sušené bylinky narazil teď v české pobočce německé NORMY a jsou německé výroby. Po tvé zmínce o Kaufu jsem si uvědomil, že tam sušené bylinky vedou, ale nikdy jsem si je neprohlížel podrobněji, podívám se příště. bylůinkác
2x zolik a haji
mijaita
Dalši invence od @kukulienka , musela jsem to mit ! Kari hummus a opecena cuketa :-) :-) :-) Od kamošky famozní žitňáček, opečený a na něm hummus a opečená cuketa pomazaná chili olejičkem. Kava dnes presovaná v šestihranné konvičce. To je zase krásné ráno! Takové a ne jiné a nejen nedělní, přeji z Čech až na konec světa :-)

mijaita
@stefanm (13.7.2025 08:25)

Za to bublam ja! Dneska na co sahnu, zvrhnu, strcim do toho, nevim co s rukama a jednoduchou buchtu nejsem schopna nezvorat. Je v troube a tak se i coby ateista, u te trouby modlim :-)
zolik
@mijaita (13.7.2025 09:25)
Ako decko som chodila na prázdniny k tete na Moravu, do Strážnice. Raz zahlásila, že bude Buchta. Ja som sa tak tešila na buchty! A ona vytiahla z trúby obyčajný hrnčekový koláč, bez ničoho. To bolo také veľké sklamanie až som plakala. Tak sa pekne modli, aby si nebola sklamaná aj Ty. Pá
haji
@mijaita (12.7.2025 21:37)
No vidíš, a to je ono, já koložvárskú kapustu ještě nikdy nejedla, jen recepty četla a stejně mi to v hlavě neuvízlo. Mám to s rýží divně. Už jsem to tu psala několikrát. Jsem originál.
1x zolik
haji
@zolik (13.7.2025 10:27)
Ano, u nás je buchta prakticky všechno - koláč, řezy, kynuté, lité, piškotové těsto. Pak je cukroví /jednotlivé kusy/. Ale kuřátko, ty jsi i plakala?! Vidět, že komunikační šum je zákeřná věc.
haji
@tomeska (13.7.2025 00:03)
Díky za milý koment. Ano, ty ceny jsou i u nás na zaplakání. Když jsem byla kupovat české meruňky v obchůdku /soukromník se vším možným/, brala jsem si i trochu rybízu a angreštu /smícháno s jostou/ - to byl evidentně regionální domácí produkt zahrádkový - cena byla podobná, ne-li stejná - někde přes stovku /raději jsem se na ni nedívala/. Brala jsem toho trochu jen na táč, tak mě to až tak moc nebolelo. Ceny v dnešní době jsou neskutečné a např. farmářský trh je dobře kopíruje či ještě zvýší. Zlatá domácí zahrada, zlaté domácí pole, sad. Jenže to potřebuje ruky, nohy a opateru.
Jsi další vyznavač tlakáče - díky za kladné body - je to pomocník, i když s pravidly.
haji
@chemik (13.7.2025 03:16)
U nás si o Normě můžu nechat zdát. Kauf prohledám. A možná i zdravou výživu, jak budu mít cestu okolo.
1x zolik
haji
@mijaita (13.7.2025 08:25)
Krásné foto, snídaně jako malovaná. Jsi žena činu!
1x zolik
haji
Dnes j obědu celerová polévka, plněné kuře, jasmínová rýže. Brácha bez polévky, soused s polévkou. Měla jsem dnes rozběhané - bráchovi donáška domů /je po operaci kyčle/ a k tomu slaměný vdovec. Co by člověk pro své blízké a milé neudělal. Doma jsme k masu měli rajský salátek z koktejlových rajčat. Dezert : jablková "buchta" haha
U nás od božího rána peče, máme pomalu 30°C.
Pohodovou neděli přeji všem!
haji
@mijaita (13.7.2025 09:25)
Věřím, že to dobře dopadlo! Včera i dnes bylo něco ve vzduchu, pořád mi něco padalo a padá na zem a hrozilo připálení. Ufky, mám hotovo, ale byl to adrenalin.
1x zolik
kukulienka71
@zolik (12.7.2025 20:50)
To je tak krásne, že mám chuť popadnúť štetec a namaľovať zátišie. V názve som si nie istá, chcelo by to niečo poetickejšie ako " Većera na terase" ale nič mi nenapadá🙂
2x zolik a haji
kukulienka71
@zolik (13.7.2025 10:27)

Detská trauma, viem si to predstaviť, az mi ťa je ľúto tiež. Mne bolo čudné, keď sesternica z Moravy na mrveničkový koláč vravela buchta😃tak sme si to hneď vyjasnili. Je to vlastne prekvapenie, lebo nikdy nevieš, čo konkrétne to je...
2x zolik a haji
kucharka
Dobrý deň prajem.
@kukulienka71 , pre mňa je jedlo v iných ( a hlavne exotických ) krajinách zážitok, užívam si to viac ako múzeum 😂. Hlavne pouličné stánky, kde pán rozloží vozík, na ňom panvicu, z kýblika vytiahne suroviny a za 5min má hotovo.
Veľa ľudí sa bojí problémov so žalúdkom, ale ja osobne si myslím, že je to čerstvejšie ako v drahej reštaurácii alebo hoteli kde zmiešavajú suroviny z predošlého dňa s čerstvými. Pán s vozíkom si nemôže dovoliť kúpiť viac surovín akoby predal. Kupuje denne.

@haji , áno je tu veľmi teplo. Je monzúnová sezóna, blíži sa ku koncu, a vždy navečer príde búrka. Akoby sa čerti ženili. Za 30min vyjde zase slnko. A zase teplo.
Nepál je jedna z najchudobnejších krajín. Je tu všetko : bohatí a chudobní ( tých je viac ), ľudia čo sa pekne a čisto obliekajú a aj ľudia čo nemajú čo do úst.
Tá fotka, čo si sa pýtala, je obetný stôl pred chrámom.

@mamka4 , som rada, že sa ti fotky páčia.
@janger , ďakujem, užívame si. Za chvíľu to ale bude končiť. :-((

Na fotke sú tipické MoMo s rôznymi omáčkami.

zolik
Morčací rezeň v parížšskom cestíčku = šľahačka a sekt; jazmínová ryža.
Je 28C, obloha je bez mráčika a hrmí. Divné. Búrka je síce hlásená na 14-14:30, ale asi sa ešte skováva za Alpami.

haji
@kucharka (13.7.2025 13:45)
Děkuji za odpovědi a další průřez pobytu v Kathmándu, včetně kulinářského okénka. Velmi zajímavé. K fotu obyčejné ulice - jsem za ně ráda. I tak je to pro Nepál vyšší level, je to velmi chudá země. Obdivuju je, jak umí zpracovávat potraviny a z mála udělat zázrak. Pálivou formu bych těžce dávala, ovšem prevence musí být. Máte krásnou a poučnou dovču!
haji
@zolik (13.7.2025 13:50)
Nedělní rezeň v honosném těstíčku by mi také chutnal. Pro mě, prosím, s bramborem, děkujííí Chutné foto!
Krásnou neděli a díky za fotečky, aj tvoja večera byla malebná a svěží, s láskou servírovaná!
U nás také straší bouřkami, uvidíme co umí předpovědět. Ale mám pocit, že kanály a odpad ladí vůně, něco z toho nejspíš bude.
mijaita
@kucharka (13.7.2025 13:36)

Tohle jidlo vubec neznam, musim zapatrat. Lasi je uzasne, rada si ho delam, je tomu tak nerikam. To trziste, tolik jidel a ja bych nemohla vubec, ale vubec nic, chapes jak bych trpela?
Az budete doma a budes mit naladu a cas, napis nam jak vypadaly vase dny!
kukulienka71
@kucharka (13.7.2025 13:33)

Tak ty si Anthony Bourdain v sukni😊obdivujem často (na obrazovke) tých šikovných pouličných predavačov, sú neskutočne rýchli, až iluzionisti niektorí. Je kus pravdy v tom, čo píšeš, a aj vďaka tomu budú vždy žiadaní. Pekný zvyšok pobytu želám🙂
1x zolik
zolik
Nedeľná zbytková večera 😊
Slanina, cibuľa, špécle, vajcia a strúhaný syr. K tomu kyslá uhorka a nakladaná kápia. V chladničke už skoro nič nie je. Ešte na zajtra ráno nejaký jogurt a 1/2 žltého melónu. Vidím to na nutný nákup alebo nedobrovoľnú diétu.
Doteraz nezapršalo. Predpovedári tú búrku presúvajú z hodiny o hodinu. Asi ju ešte nenašli. Niekde sa im schováva.
Prajem pekný večer.
Ja pozerám tenis. Je to veľmi dobrý zápas.

helena10
Mali sme zbytkovú nedeľu, bez varenia...čo dala chladnička.
Od obeda do večera sme boli na prechádzku v prírode, lesy,
lúky, bylinkozber...Počasie bolo akurát, bez dažďa, príjemný vietor a 23 stupňov.
Teraz je zaslúžený oddych.
Príjemný večer všetkým.

haji
@kukulienka71 (13.7.2025 18:55)
Jejda, Kuku, to mě zajímá. Jak je děláš z rohlíků? Jen zaleješ mlékem - nevypadá že bys je měla moc rozblebtané... Mám ráda dobroty s mákem a toto je skvělý nápad.
1x zolik
zolik
@helena10 (13.7.2025 19:31)
Krásna kytica byliniek. V tom sa treba vyznať. Ja v nej spoznávam akurát tak rozkvitnutý divý tymián. A aj to sa môžem mýliť.
haji
@zolik (13.7.2025 19:17)
Děkuji za fotečku a inspiraci. Takové špecle jsou skvělé, když jsou v chladničce. Mám to podobně, budu muset na nákup, bo v lednici není ani kousek kořenové zeleniny, natož jiná zelenina nebo ovoce. A to je bída.
Mno, predikce počasí, natož deště je obecně bídná. Posouvání, případně totální ztráty se konají pořád. Až se příště narodím, chci pracovat jako hádač počasí. Je to bezpečnější profese než kartářka či chiromantka. I ten kanál je přesnější - většinou prší do dvou dnů, někdy i dřív. Budeme si držet pěsti!
Hezký tenis!
haji
@helena10 (13.7.2025 19:31)
Helenko, klobouček, jsi moc šikovná, aj v bylinkách se vyznáš, aj je v terénu sbíráš - jsi všestranná! Máš můj hluboký obdiv!
Kouzelné foto plné barev, síly a jistě i vůně hmmmmm Díky za ně, potěšilo!
haji
@laylastastykitchen (13.7.2025 20:27)
Přiznám se, že pro by byly větší atrakce Niagarské vodopády. Ale chápu, jiný kraj... Obrácený dům, co si jeden nevymyslí...?! Mno, nechtěla bych se v něm probudit ráno po alkoholovém tahu brrr
Díky za koment a fotečky z dovolené, moc krásné dny přeji!
kukulienka71
@haji (13.7.2025 19:40)

Rohlíky musia byť obschnuté a horúce mlieko s maslom lejem na každy krajček len lyžicou, aby som nepreliala, ale aby dostal každý. 😉
2x haji a zolik
haji
@mijaita (13.7.2025 21:54)
Nakonec se banánové dílo podařilo, chutnalo a i ty jsi se měla dobře! Mám ráda dobré zprávy! Krásný nový týden a užij si to!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (14.7.2025 09:26)
Děkuji za odhalení postupu - je to fikané, obschnuté a po lžících na každý mléko s máslem horké. To musím vyzkoušet. Mám ještě loňský mák. A toto je super rychlovka! Jsi sluníčko, děkuji ještě jednou!
haji
@kukulienka71 (14.7.2025 09:31)
Krása střídá nádheru, povedená snídaně, fotogenická a chutná! Krásný nový týden přeji, ať se daří, milá Kuku!
haji
Dnes stávkuji. Mám všeho dost, minulý týden byl hodně akční. Jen musím zpracovat pytlík padaných jablek - nejspíš bude kompot. Je to rychlé a vychlazený ve vedrech je osvěžující dobrota.
Krásný nový týden přeji všem, teplo i déšť - ať si každý vybere co má rád!
haji
K obědu zbytek celerové polévky se sýrem, rýže a otevřu si vepřové na houbách ze záchovky z lednice. K tomu zbytek červené řepy. Dnes bude podobně jako včera do 30°C.
kukulienka71
@haji (14.7.2025 10:01)

Ďakujem pekne, podobne aj tebe a vsetkým! V noci bola u nás riadna búrka, blesky aj hrmavica, dobre lialo. A teraz je sparno, 29 •C. Boli sme nakúpiť a obed rýchly, polievka na želanie mladej a bravčové s fazuľkami a fazuľou, na spôsob chilli con carne. Takže dnes strukovinový deň😀

mijaita
K pozdnímu obědu výborná "vichyssoise" a několik meruněk. Co dál a co potom, to fakt nevím :-) Možná že se nějaká fotoinspirace dostaví? :-)

mijaita
@stefanm (14.7.2025 16:46)

:-) to jsou ty roztavene, slepene nite, jak jsem tu nedavno psala, ze se mi v aute balim niti roztavil do tlusteho rohliku :-)
helena10
@haji , bylinky zbieram dlhodobo len tie, čo poznám a používali sme ich od mladosti...u nás v ešte čistom vzduchu a prírode sa ich nájde neúrekom bez veľkej námahy.
Nech to tak vydrží aj do ďalekej budúcnosti. A vďaka za príjemný koment. Príjemný týždeň aj Tebe. U nás začal na striedačku aj so 🌞, aj s trochou ☔, čo je pre mňa super.

haji
@stefanm (14.7.2025 15:43)
Velmi osvěžující foto, krásný servis! Ještě mořský svěží vánek, žabky a trochu písku... hmmm
haji
@mijaita (14.7.2025 16:16)
Pórkovou polévku miluju, tvoje vypadá hodně vymazleně! I snídaně je vymazlená, krásný talíř! Sýr bych nepoznala, jak také? Když měníš tvary na počkání.
Hezký večer!
haji
@helena10 (14.7.2025 17:21)
Helenko, díky za komenty a fotečky. Važ si čistého prostředí, kde můžeš sbírat bylinky - už je to pomalu vzácnost! Kuřecí polévka i vepřové v leču jsou dobrá volba. Chápu, že pro tebe je lepší masko vařené a méně kořeněné. Hodně vadí vše ostré, silné - dlouho jsem nemohla rajčata, papriky, to mě štvalo nejvíc, ale i to se časem upravilo. Také ocet a vše kyselé bylo dílo. Salátek jablko, celer je jemný a chutný, ten ti určitě seděl, s trochou citróna to jde. Uvidíš, chce to trpělivost a čas. Hlavně přeji uzdravení, ať se ti ulevuje!
haji
Hezký a pohodový večer přeji všem! U nás se odpoledne začaly honit mráčky, ale vedro bylo. Zítra čekáme to stejno. Pršet by mělo možná ve čtvrtek, uvidíme.
mijaita
@kukulienka71 (14.7.2025 21:09)

V tydnu jsem delala synovi s ňokama a šunkovou klobásou a taky jsem si usápla. Vzpomínám na strapačky ve spišské kolibě a k tomu kus uzenýho. Ooooch :-)
haji
K obědu hovězí na houbách /sklenice vyjevila své tajemství už včera/, jasmínka, červená řepa. Přistál mi domů další pytlík padaných jablek. Bude další kompot. Vychlazený nemá chybu.
Dobrou chuť nejen k obědu přeji všem!
Máme polojasno a bude jako v předchozích dnech někde do 30°C. Je dusno, téměř bezvětří.
mijaita
@stefanm (15.7.2025 12:15)

Z toho jsem uz davno vyrostla, protoze to nikdy nikdo neocenil, krome me samotne. A to jsem v dobe, kdy o strojku tady nebyla ani potucha, dotahla tu mrchu tezkou az z Thajska! :-) Davno uz mi doma neprekazi. I chute se zmenily, vyvary mame nejradeji ciste, pro sebe si nekdy koupim nudlicky do polívky, nebo široké k masu a jsou i docela dobre. Ty umíš a máš je krásné!
helena10
Dobrú chuť k obedu. U nás bola polievka ako včera a ,,oberali sa,, varené kuracie stehno aj obrezky, zemiakové pyré s maslom, niekto čalamádu a ja som si na šalát k jablkám a zeleru pridala ešte
mrkvu.
Aj s manželom sme doobeda mali návštevný deň u nejakých lekárov...boli sme im popriať peknú dovolenku...😀

helena10
Už si pripravujem dobrú kavej a viničkový koláčik, ktorý som zmäkla večer, keď u nás popršalo a spríjemnil sa vzduch. Teraz zamračené na 3/4, super vzduch a teplota 22 st., vánok...môžete nám v kútiku duše závidieť 😉
Link na koláč pridá milá háji (vopred ďakujem), ak by ste si chceli pozrieť...

mamka4
@helena 10, páči sa mi tvoj prístup k lekárom, že im ideš popriať peknú dovolenku. Pred časom som @haji napísala, že ide pozrieť, či sú doktori zdraví. Tiež sa snažím svoj zdravotný stav brať s humorom a s nadhľadom, a preto ma tvoj komentár potešil. Aj keď mi niekedy nie je do smiechu.
helena10
@mamka4 , som vďačná, že žijem - PanuBohu a potom lekárom špecialistom vo FN Nitra, odd.neurochirurgie s vtedajším prednostom kliniky Mud

2x haji a zolik
helena10
@mamka4 , MUDr. Kolejákom Kamilom (t.č.primár neurochirurgie BORY) celému operačnému tímu...
Problémy patria k životu, boli aj budú a každý má nejaké a nielen zdravotné. Vážim si život a verím, že nebude horšie. Ale naveky tu nebudeme, aj to je život. Tešme sa, robme radosť sebe aj ľuďom okolo nás-veselá myseľ je polovica zdravia 😄😉😄

haji
Hurá a tralala, právě se u nás spustil déšť, tak snad alespoň zaleje přírodu, záhony a pročistí vzduch!
haji
@stefanm (15.7.2025 12:15)
Jsi šikovný, domácí rezance s ořechy a kompotem vypadají moc dobře. Vaše vnučky jsou sladkomilné, tuším jste jim zase dělal radost.
haji
@mijaita (15.7.2025 13:04)
My jsme doma měli také strojek, letitý, dělal jej někdo z nějaké fabriky na koleně - ale fungoval perfektně. Babička i maminka dělávaly nudle do polévky. Přes to nejel vlak. Pak jsem maminku nahradila já. Už s italským strojkem. Až maminka zrušila slepice, bylo mi to jařmo odejmuto. Rázem stačily do polévky nudle kupované. Časy se mění.
haji
@helena10 (15.7.2025 13:14)
Díky za koment, měla jsi roztrhaný den, dopoledne s manželem kolečko u doktorů, pak vařit - přestože jen br. kaši, a přidělat mrkev do salátu, k tomu nádobí. Ale zvládli jste to.
Dnes se bude u nás dobře spinkat, pršelo nám, sice jen 10 minut, ale i tak jsme rádi.
Hezký podvečer a večer přeji!
haji
@helena10 (15.7.2025 13:28)
Jsi pilná včelička, aj koláč si včera večer robila! Miluju rybízové koláče, v létě jsou skvělé a jasně, že i v zimě jsou fajn vzpomínkou na léto. Rybíz se dobře mrazí.
Pro zájemce přidávám link na Ribezlový koláč s mrveničkou:  varecha.pravda.sk/recepty/vinickovy-cervenoribezlovy-kola...

Je to sranda, jak některé ypsilon a měkké i máme prohozeny v jazycích. U nás rybíz, u ribezla. No dobře. Postupně za ta léta v tom mám hokej a dělám hrubáky jako bomby.
Helenko, děkujeme za pěkný letní receptík a fotečky!
haji
@mamka4 (15.7.2025 16:36)
Díky za koment, přeji ať ti zdraví slouží a vše je pokud možno v normálu. Jsme šikovné holky a držíme se jak nejlépe umíme. Měj krásné dny, naplněné láskou a radostí!
1x zolik
haji
@helena10 (15.7.2025 17:35)
D9ky za milé komenty a přání, jsi sluníčko! Statečné sluníčko!
1x zolik
mijaita
@mamka4 (15.7.2025 16:36)

A proto jsem svemu mulému dr poprala hezke leto a dovolenou flaskou moravske slivovice :-)
2x haji a zolik
mijaita
@mijaita (15.7.2025 20:01)

A az dospeju a bude ze me velka holka, zacnu treba konecne po sobe cist a nebudu mit v kazdem komentu chybu! "mileému dr" !! :-)
2x haji a zolik
helena10
@haji , srdečne ďakujem za všetky potešujúce komentáre.
Prosím, hoďte tu na diskusný "pľac" recept na fajnový jednoduchý ovocný koláč, buchtu, bublaninu a ja si tiež upečiem. Inšpirácia a zmena je osožná.
Aj ostatných prosím, je vás tu veľa skúsených profíkov 😉
2x haji a zolik
haji
@mijaita (15.7.2025 19:57)
No toto? Tak Revíz! Mě tu kdysi dostal název "vničky" a dlouho jsem přemýšlela o čem je řeč. O stejném - o rybízu! haha A při troše představivosti střapec evokuje plazivé víno... Jeden se pořád učí.
1x zolik
helena10
@haji , nemusí byť sólo, len tu, do tejto diskusie. 😉 Prečítam si, upečiem, pridám fotku sem.
Dzekujem bars šumne.
Nám super popršalo včera popoludní, večer, v noci, je 17 st. Reštartovalo to nielen ľudí, ale hlavne aj prírodu, úrodu a vody budeme mať viacej. Príjemný deň všetkým.

haji
@chemik (15.7.2025 23:01)
Děkuji za odkaz, jsi milý!
Mno, je to tak, naše periferie - tedy Morava - v hledáčku Norma prodejen není. Pokud chci nějaké německé apod. zboží, musím jít přes e shopy. A taky chodím. Nakřečkovala jsem si hlavně drogerii, také nějaké sladkosti /už jsou dávno pryč/. Jen balení někdy kulhá, ale už vím, který e shop je u balení zodpovědný. Nedávno jsem si objednávala zboží i z DM drogerie, s jejich výrobky jsem spokojená. Cena i kvalita jsou velmi příznivé. Je pravda, že dostupnost prodejen DM drogerie je na Moravě o hodně lepší. Ale nechtěla jsem čekat až někam pojedeme.
1x zolik
kukulienka71
... kopala som na záhradke, energia sa minula a manžel pripravil medzitým lečo, s kúštikmi pikantnej klobásky. Dnes je pod mrakom, pofukuje vetrík a nie je dusno ani moc teplo. Ideálne na vonkajšie práce.

haji
@kukulienka71 (16.7.2025 11:25)
Ahojík, milá Kuku, díky za fotečky a komenty. Jejda, počítám že na prvej fotke sú diviaci, asi místní a docela malinečtí. Krásné foto! Hlavně že jsou za plotem!! Ovesnou kaši miluju a tvoji bych si dala hned, určitě byla výborná! Lečo mám také ráda a manžel je šikovný. Vidět, že krájí poctivé krajíce chleba!
Já dala poslední díl hovězího na houbách s rýží, k tomu kyselý okurek /echt kyselý/. A jako dezert vychlazený jablečný kompot.
Máme někde kolem 22°C, částečně oblačno a predikují přeháňky. Zatím se nepřehnala ani kapka. Je příjemně. U nás i u vás. Díky Bohu za ty dary.
Krásný den přeji všem!
haji
@helena10 (16.7.2025 06:02)
Díky za komentík a dobrý nápad, mám ráda klidně text o dobrém koláči, hlavním jídlu či zavařenině a přidat link, ať nikdo nemusí kufrovat.
Letí pozdravení a přání pohodového dne!
stefanm
... dnes:

Restovana ryža s drobnými kúskami kuracieho mäsa a zeleniny, hraškove výhonky, strúhaný syr baltického typu (Džiugas) a ky. uhorka 😋

Informácia:... ešte asi dva týždne a vrátim sa ku pivu! (a možno ani nie dva týždne 🙂)

zolik
Černohorský z bravčovej panenky s Parmezánom.
Je 21C a zatiahnuté až do šeda 😊. Na večer sú hlásené búrky. Tak dúfam, že im to už konečne vyjde.
Majte pekný deň.

haji
@stefanm (16.7.2025 13:16)
Měli jste jemný a dietní oběd, určitě chutný. Díky za fotečku. Máš můj obdiv, tvoje pivní askeze už se pomalu končí!, klobouk dolů!
Hezké odpoledne i večer přeji!
1x zolik
haji
@zolik (16.7.2025 14:56)
Černohorský rezeň s bramborem, pažitkou a tatarkou! Hurá, svět je v pořádku! haha
Držím pěsti ať u vás zaprší. U nás zatím ani nic, ale je také míň teplo, to jsme rádi. Ještě si toho užijeme.
Hezké odpoledne i večer přeji!
kukulienka71
@zolik (16.7.2025 18:37)
Vyzerajú famózne! Vieš mi prosím povedať, akou niťou sme my dve spojené, že tak často varíme skoro to isté?😄palacinky boli u nás hneď po poludní, s džemom a konopnými semienkami.

kukulienka71
@kukulienka71 (16.7.2025 19:38)

Potom sme išli bicyklovať na hrádzu, tam aj späť 22 km, ten úsek máme radi. Popŕchalo smerom tam a fúkal silný vietor oproti, no dali sme to. Reku naspäť bude fúkať odzadu😃je tu tiež veľa lúčnych kvetov, byliniek

mijaita
@kukulienka71 (16.7.2025 19:46)

Takové a podobné cesty absolvuji od jara do podzimu a miluju je. Já po vode nebo autem. Sunu se silnickama, vesnickama s krásnými názvy (Uzenice, Uzeničky, Paštiky, Chobot, Klisín, Bzí .... ) prekrásný, jihočeský kraj.
kukulienka71
@mijaita (16.7.2025 20:32)

Južné Čechy sú rozprávkové, prechádzali sme časťou, keď sme šli do Českého Krumlova a odtiaľ na zámok Hluboká. Názvy obcí si už nepamätám, no v jednej sme sa stavili na obed v krčmičke. Bol fakt dobrý. Spomínam rada na tú dovolenku.
zolik
@afataga (16.7.2025 11:01)
Takéto poznám. Bratislava - Kramáre/Koliba, prechádzali sa nám pod oknami. Vtedy sme nemuseli ísť do školy 😊. Svoj rajón mali pod TV-vežou a v blízkych lesoch.
A takéto poznám aj z Prahy, kde sme niekoľko rokov bývali v Horoměřice. Šárka bola v tom čase plná diviakov. Veľa krát cestou domov som im dávala prednosť.
haji
Musím do terénu, jak se vrátím, budu pokračovat. Ať nenadělám ještě víc zmatků než doteď.
Krásný den, přátelé!
U nás ráno sprchlo, máme oblačno, příjemných 18°C.
afataga
@kucharka (16.7.2025 18:30)

Ale vies - nechcela :-). Ja som uz stretla viac krat, mala som aj blizke stretnutie na 2 metre.
Nastastie sa svina zlakla a usla, taka stredne velka. Raz som stretla svinsku mamu s malymi a to mi nebolo vsetko jedno, dala som psa na voditko a pomaly sme isli prec, dost dlho za nami pozerala, ale nerozbehla sa za nami, neviem, co by som urobila. Ale tu ich je plno, to by clovek musel iba sediet doma.
haji
@afataga (17.7.2025 09:31)
Děkuji za autentické foto s diviakmi a ještě jednou se omlouvám za chybku. Už ta vrata jsem mohla poznat, poznala, ale nevyhodnotila je jako vaše. Taková já jsem skleróza. Když je prasátek plný les, je to fakt těžké je nepotkávat. Mno, s úctou a pokorou potkávat. Mně by dohnalo i to nejmenší...
Letí pozdravení a pohlazeníčko psí dámě!
stefanm
@mijaita (17.7.2025 13:34)

...to mi pripomenulo dávnu príhodu keď naši montažnici opravovali oceľové konštrukcie v kameňolome v mestečku Chvaletice.
Elektrikár Ďuro tiež miloval melón a tak si cestou na ubytovňu kúpil vodný melón, poriadneho 2,5-3 kilového "macka". A na vrátnici mu chlapi hovoria: "Ďuro, veď nevleč takú ťazobu po schodoch na štvrté poschodie ale si ho tu pokrájaj! Ďuro ho na "mesiačiky " pokrájala, vložil do igelitky, vyniesol hore na izbu a tam si pochtnaval. Len dlho nechápal prečo sa chlapi z neho tak smejú.

... veselý večer prajem
haji
@zolik (16.7.2025 18:37)
Hezky si tu s Kuku a Stefanom palačinkujete. Krásné fotečky, sladké i slaná, nadělali jste mi chutě. Díky!
haji
@kukulienka71 (16.7.2025 19:47)
Díky za fotečky jak z přírody, tak oběda v podobě brokolice s bešamelem. Máš můj obdiv, vy jste neustále někde na cestě, když ne pěcha, tak na kole. Jo, to znám. Také znám trasu cca 6 km, kde jedeš tam proti větru, obrátíš se a opět proti větru snad ještě většímu. Jak je to možné, netuším. Hezky, kofola je hodně fotogenická! U mého bráchy bys měla velké plus! On ji miluje.
haji
@kukulienka71 (16.7.2025 21:18)
Fašírky miluju. Při pečení, a nejen v horkovzdušné fritéze, postříkání olejem jedině prospěje. Nejen vzhledově, ale i chuti. A že jsi mi chutě nadělala!!
haji
@mijaita (16.7.2025 21:26)
Hezky! Tiše závidím. Vzpomeň si na mě, já si dám místo baletu v Českém Krumlově fotbal v okresním městě.
haji
@mijaita (17.7.2025 14:53)
Díky za fotečky, talíř s melounem bych si dala hned, tedy meloun bych si dala hned. I hlavní jídlo vypadá dobře, Květák miluju, krásný servis! Doufám, že sis dobře zaplavala a nespálila si kožíšek. I když dnes asi ne...
haji
Nakonec jsem v poledne cestou domů zmokla. Ne moc, ale zmokla. Za dvě hodiny pršelo znovu, to bych venku být nechtěla. Celý den je velmi příjemně. Teď oblačno 20°C.
chemik
@kukulienka71 (17.7.2025 16:51)

Tak to je něco bez výhrad, protože loupaná semínka se stráví normálně, kdežto neloupaná zvládnou jen ptáci, kteří je rozdrtí v žaludku pomocí písku nebo drobných kamínků. Směšné je v pekárnách sypání pečiva na povrchu neloupanými semínky, která procházejí organismem beze změny, jen za účelem zvýšení ceny. Tatáž semínka podrcená nebo pomletá do těsta zvýší nutriční hodnotu i obyčejného bílého pečiva, jehož trvalou konzumaci výživoví poradci nedoporučují.
chemik
@mijaita (17.7.2025 19:19)

právě tím květákem, ale nejméně polovinou velkého, Tu první půlky sním většinou za syrova jako mou nejoblíbenější zeleninu. Ovšem jednou jsem málem naletěl neb byl z Mozambiku, takže celý skončil v pařáku
2x haji a zolik
chemik
@haji (17.7.2025 18:58)

O tom žádný spor neběží, prostě neloupaná semínka s tvrdou slupkou jsou krmivo pro ptáky. Pro lidi je to surovina výživově stravitelná až po rozdrcení nebo semletí. Poživatelná sice jsou ovšem bez přínosu pro výživu, ale zato s potenciální možností ohrožení slepého střeva.
haji
@chemik (18.7.2025 01:08)
OK, máš pravdu. jeden nikdy neví, kam až celá semínka dojdou. Budu to mít na paměti, že nejsem pták. Díky za jasný náhled na věc.
haji
@stefanm (17.7.2025 19:22)
Gianna je dobrá značka rybiček! Nadělal jsi mi chutě! Měla jsem teď dvakrát tuňáka, Fr. Josef je také dobrá značka. Tuňáka určitě.
haji
Dnes jedu nahlédnout na nemocniční personál, jen odběr krve a následné výsledky telefonicky. Jedna dírka do kožíšku, jak bezpečné.
Nad ránem pršelo, je příjemných 15°C a dohrabeme se na 22°C.
Přeji všem pohodový pátek a krásný víkend!
haji
@haji (18.7.2025 07:31)
Boženky, jaký kus prázdného místa se vygeneroval... omlouvám se, ale jak se mi to podařilo netuším.
1x zolik
stefanm
... dnes:

...manželka piekla koláčik tak som využil rozohriatu rúru a vložil do nej v klasik trojobale obalené šampiňóny a karfiol a pridal zopár zemiakov, po upečení potrela roztopeným maslom a obed bol hotový

... nezdá sa vám, že nejak rýchlo prišiel ďalší víkend??

kukulienka71
@chemik , tak som sa ukľudnila, že nejeme nevyužiteľne tie semienka, dakujem za odborný výklad. @haji , verím, ze budeš mať výsledky dobré. Vraj pohoda a kľudná myseľ prospieva zdraviu. @stefamn , dobre si využil rúru, vy s manželkou sa super dopĺňate. Niektorí si v kuchyni zavadzajú. Dnes som sa dostala k vyskúšaniu tejto dobroty, len jediná vec ma pri baklažáne odrádza, a to, že sa strašne dlho pečie. Inak by som ho robila častejšie. Plnka dužina zmiešaná s pečenými cherry rajčinami s cesnakom a už obschnutou bazalkou, posypané goudou. Sledujem na Instagrame chlapíka a ten to minule pripravoval veľmi lákavo. No neurob to🙂

haji
@stefanm (18.7.2025 12:11)
Děkuji za koment a chutné foto! Dobře jsi využil energii, jsi hlava otevřená. Obalovaný květák i žampiony, pečené brambory - měli jste výborný oběd.
Krásný víkend! Máš pravdu, čas letí jako bláznivý...
1x zolik
haji
@kukulienka71 (18.7.2025 12:31)
Kuku, díky za koment a fotečku, za přání. Mno, výsledky byly hned odpoledne a moc mě nepotěšily. Žádná hrůza, ale koná se malé zhoršení, štítná žláza je dílo. Vrátila mi víc prášků.
Aha, s lilkem nemám zkušenosti, zajímavé že se musí péct dlouho. Je houževnatý... Zajímavá náplň, měli jste dobrotu.
Dnes k obědu v restauraci fazola po kyselu, grilovaná maďarská klobása, chléb. Docela mi chyběl kyselý okurek /líp se luštěniny tráví/. Chutné to bylo.
helena10
Pekný večer všetkým.
Podvečer som upiekla zase chutnú strakatú marhuľovú bublaninu, vylepšila som ju tvarohom s nádychom pomarančovej kôry. Recept s postupom je zverejnený.

helena10
@haji , ďakujem za vloženie linku, mne sa to nejako na mobile nedarí...🫣
U nás vyzerá na dobré počasie, možno bude zdravotná turistika v prírode.
Všetkým pekný víkend želám.🌞

haji
@stefanm (18.7.2025 22:09)
Cézar aj večerní balkonové posezení jsou fajn! Díky za koment a krásné fotečky!
Pohodový víkend!
haji
@helena10 (19.7.2025 07:31)
Helenko, díky za milý koment. Dát link je pro mě ctí!
Přeji fajn zdravotní vycházku a poklidný víkend!
U nás to vypadá různě, má být celý den hezky, ale zatím je oblačno. Jedeme na Tradiční jarmark do Velké nad Veličkou, který je součástí tradičních Horňáckých slavností  www.kdvelka.cz/kulturni-dum/program-kd/hornacke-slavno...

Odpoledne jdu na grilování ke kamarádce. Bude fajn.
Přeji všem pohodu a dobrou chuť ke všem dobrotám!
kukulienka71
Ešte nebolo moc teplo, tak som zapla rúru. Bolo tam 5 ružových šalátových zemiakov a zvolila som z nich francúzske zemiaky. Všetkým chutilo, čo ma prekvapilo hlavne u mladej.

helena10
@haji , aj si si pri ľudovej hudbe zadrsala ? 💃 😀 Verím, že Ti manžel kúpil medovníkové srdiečko 😉
Požehnanú nedeľu prajem.🌞

2x haji a zolik
haji
Dnes k obědu losos podle @tiginko. Musela jsem si najít recept, abych lososa nevysušila, na to jsem minule dojela.  varecha.pravda.sk/recepty/losos-s-teplym-cicerovym-salato...
Hned tak se k lososovi nepropůjčím /cena/, tak dnes na jistotu. Podáván s novými brambory a okurkovým salátem. Výborné celé!
V troubě se mi peče bůček a kousek kuřete na další dny. Pak musím dát sušit bylinky, které už jsou oprané a nachystané. V sobotu jsem dostala dvě igelitky od kamarádky.
Přeji všem krásný, pohodový a úspěšný nový týden!
kucharka
Ako nápoj bola voda zmiešaná s minerálkou, limetka a mäta.

U nás hice, cez 30 stupňov, dnes ale aspom pofukuje. Na stred týždňa hlásia búrky … uvidíme.
Príjemný deň prajem všetkým.

helena10
Dnes aj nám pripeká🌞, má byť 30 stupňov... variť sa už nikomu nechce, dôležitý je pitný režim a chládok.
Od nášho malého lokálneho výrobcu som kúpila buchty na pare plnené slivkovým lekvárom a posýpku si každý dá podľa vlastnej chuti - makovú alebo kakaovú. Ja mám so strúhankou... a mlieko.

helena10
Veľmi často si na osvieženie robím šalát jablko-zeler-mrkva s citrónovou šťavou alebo jablkovým octom, bylinkové čaje ale aj tak najviac pijem čistú vodu...
Príjemný týždeň prajem všetkým.
2x haji a zolik
mijaita
Jednodušně, letně jsem jen uvarila brambory ve slupce, oloupala, nakrajela na panvicku s rozpustenym maslem, opekla. Osvezila cibulí syrovou a primlsavala edamame se sušenymi rajcaty v oleji v trosce majolky.

helena10
Čím jednoduchší koláč, tým je chutnejší... Na hrnčekovom ceste sú jablká, čierne ríbezle, mrvenička 😋 Ochutnávka bola nedávno.
Pekný večer všetkým.
S receptami sa podelím

chemik
@helena10 (21.7.2025 13:17)

Náhodou jsem nedávno v Coopu ze zvědavosti poprvé objevil a hned koupil fíkový ocet v hezkém skleněném džbánečku a do toho tvého salátu by se mohl hodit.
helena10
Zeleninové polievky máme radi, často ich varím...Kalerábovo-zemiaková s opraženou slaninkou a pažítkou, ale moja porcia bez slaniny s pečivom zasýti.
Príjemné popoludnie prajem 🌞🚶🦯🌳🌲

kucharka
@stefanm (25.7.2025 12:35)

Výborná polievočka. Si dobrý kuchár … a určite varíš s láskou :-))
Tiež obdivujem, že skoro každý deň máte niečo iné, u nás sa veľakrát opakuje - varím väčšinou na dva dni.
kucharka
V sobotu je trochu viac času na raňajky : toast s maslom, vajce a koreniny ( nigella, čili, soľ, údené čili … )
A, samozrejme, kýblik čiernej kávy s mliekom.

U nás sa v noci trochu schľadilo, konečne sa dobre spalo :-)
Ale už oskárek ide naplno, bude hic….. uffff.
Príjemný víkend prajem.

kukulienka71
Pekný víkend na Varechu. V noci dvakrát veľký lejak, ráno len mierne ochladenie, ale dusno nie je neznesiteľné. Napriek všetkému sa zdržiavame viac na terase. Vlani nám dozreli broskyne skôr. Pečené papriky plnené bryndzou, slaninka, volské oko🙂

mijaita
Vtírám se také víkemdovou snidani, do vsech tech chutovek pridavam omeletu ze vseho mozného včetne edamame, papriky, jedné brambory, anglicke slaniny, rajcat i kousku mozzarelly. Barevny a krasny den se rysuje nám všem :-)

jerica
@kukulienka71 (2.7.2025 18:24)

Pozdravujem, Trhaným mäskom si ma inšpirovala, určite si spravím, k tomu si spravím prívarok z tekvice a s veľa kôpru, pre mňa, nesmie k tomu chýbať zemiakové pyré.
kukulienka71
@mijaita (26.7.2025 21:16)

Skúšala som do omáčok, tekvicovej, zemiakovej, páčilo sa. Aj na špagety. Dávam aj do zeleninových šalátov a lusková polievka dostala šmrnc tiež.
2x haji a zolik
kucharka
@mijaita (26.7.2025 10:05)

Ani som si neuvedomila, že som napísala "nigella". Používam ju dosť často. :-)
Peknú nedeľu prajem.
2x haji a zolik
haji
Krásnou neděli a dobrou chuť k nedělnímu svátečnímu obědu přeji všem!
Dnes k obědu fazolová polévka s vývarem a masem z vepřové kosti, a vrhnula jsem se na nový recept  varecha.pravda.sk/recepty/vyborne-pecene-kare-fotorecept/...
už se peče. K tomu brambory s máslem, pažitkou a okurkový salátek. Držím si pěsti, zatím se masko peče. Měla jsem z toho vítr, bo jsem konzerva a raději mám zaběhané recepty. Odvážila jsem se.
U nás přeprchá, je chladněji, kolem 20°C. V posledních dnech velké dusno a vlhkost.
mijaita
Kousek kukurice polite maslem a kukuřičné krupave plátky s máslem, tebi a sezamem. Kafe párou vytvořené . Je hezky, neprsi, nesvítí, klid na silnicích, jiste zas nejaka nova uzavera a tak uz se tesim na ted orientak mestem :-) Dobre rano a nezapomente dobre posnidat a vzit si prasky :-)

helena10
Vonku je príjemne, 🌥️ žiadny hic. Máme zábavu s vysušenými bylinkami...
Na vylepšenie nálady pridávam foto detských prázdninových animatoriek 😉

helena10
Bravčové kocky zo stehna udusené, omáčka na pasírovaných paradajkách, špagety...po dlhšej dobe.
Príjemné popoludnie prajem 🌞

haji
@kukulienka71 (19.7.2025 19:56)
Milá Kuku, hlásím, že jsem "přepálila" start a přestala stíhat. Mám tu plno Áček. Omlouvám se všem, přátelé!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (19.7.2025 20:07)
Zapékané brambory, salát i rezance jsou bezva inspirace, díky za ni. Miluju růžové brambory. Krásný den přeji!
1x zolik
haji
@helena10 (20.7.2025 07:09)
Helenko, moc děkuji za krásné fotografie bylinek, přírody a také čtyřnohého krasavce! Potěšily!
1x zolik
haji
@helena10 (20.7.2025 08:36)
Dáváme každý rok dopoledne jarmark. Letos jsem si koupila regionální dýňový olej. Doprovázíme se se sousedem. Bez dárečků, setkávání.
1x zolik
haji
@kukulienka71 (20.7.2025 15:48)
Díky za krásné fotečky a chutný langoš v přírodě. Měli jste se fajnově!
1x zolik
haji
@mijaita (21.7.2025 09:18)
Kouzelný slepičkový hrníček ke křupavé snídani s hummusem dělá dobrou náladu a krásné foto, které potěší!
1x zolik
haji
@kucharka (21.7.2025 13:09)
Moc děkuji za inspiraci a krásné fotečky všech dobrot! U vás jsou teploty pořád vysoké, ještěže máte moře. Vždy obdivuji saláty od vás, také zajímavé, svěží pití. Pizza ti také krásně vyšla, sýru bohatě, mně by moc chutnalo.
Letí pozdravení!
1x zolik
haji
@helena10 (21.7.2025 13:17)
Děkuji za fotečku a koment, také si ráda vypomůžu, zvláště buchty na pare jsou moc fajn - dlouho jsem je neměla. Salát mrkev, celer, jablko je velmi chutná kombinace. Oblíbila jsem si jablkový ocet do salátů. Chvíli jsem se té chuti musela učit, ale teď na něm ujíždím.
1x zolik
haji
@stefanm (21.7.2025 14:44)
Díky za fotečky, umíš si práci vytunit kafíčkem a vanou, lívance máš krásné, drží formu!
Letí pozdravení!
1x zolik
haji
@helena10 (21.7.2025 18:45)
Cuketová polévka se sýrem je dobrá volba, tuším v ní máš i mrkvičku. Já ji také cpu kam mohu. Nožky nahoru a máš zdraví vhodnou polohu!
1x zolik
haji
@stefanm (21.7.2025 19:06)
Výstavní lívance, plné chutí a ovoce. Nadělal jsi mi chutě. Krásná práce!
1x zolik
haji
@mijaita (22.7.2025 15:22)
Miluju brambory vařené ve slupce, tvoje opečené bych si dala hned. Edamame se sušenými rajčaty a majolkou bych s radostí otestovala. U edamame mě zatím vždy ubrzdí cena. Nechám si vyprávět o tom, jak chutnají... Krásný servis i foto, jako vždy od tebe! Díky!
1x zolik
haji
@stefanm (22.7.2025 18:58)
Děkuji za komenty, fotečky, shrnutí a inspiraci. Líbí se mi chleba ve vajíčku, ten miluju a nikdy nezklame. Kuře na žampionech je fajn oběd. A zmrzlinka je bomba!
1x zolik
haji
@chemik (23.7.2025 01:39)
Tyjo, fíkový ocet? Hmm také by se mi líbil, díky za motto!
1x zolik
haji
@kucharka (23.7.2025 10:06)
Ne nadarmo máš nick @kucharka umíš si vždy poradit. Chutný oběd a ještě chutnější salát na krásné misce! Ano, máš pravdu, z velkého horka jsou velké bouřky a moc vody. Nám se to naštěstí vyhnulo, díky Bohu. Počítám, že u moře to musí být sila! Držte se!
haji
@kucharka (23.7.2025 10:03)
Jojo, rybičkové šílenství mám opakovaně. V posledních dnech padly za vlast konzervy tuňáka, filet v tomatu hezky dokola. A to jsem nepáchla na Varechu... haha
haji
@stefanm (23.7.2025 14:09)
Díky za fotečky, hubová polévka s knedlíčky se mi líbí, zemiaky na kyslo s klobásou, vajíčkem je vděčný oběd. Výstavní fotečky!
1x zolik
haji
@mijaita (23.7.2025 15:44)
D9ky za fotečku a koment. Se dějí zázraky, tuňáček vytuněný hmmmm Je vidět, že chuť na rybičky je ve vzduchu i v Praze haha
1x zolik
haji
@stefanm (24.7.2025 12:28)
Hmm, vepřové zabíjačkové zátiší - tady někdo maškrtil! Česnečka s krutonky, sýrem a vajíčkem se mi také líbí. Takové chlapský oběd jste měli! Jen mi chybí pivo - ještě ne?!?
1x zolik
haji
@kucharka (26.7.2025 09:55)
Díky za fotečky, komenty a inspiraci. Takové potlačené pečené brambory jsou teď že hit na internetu, s kuřízkem se mi moc líbí. Ttatziki jsou osvěžující a meloun ještě víc - skvělá volba. Také jsem ráda, že se u vás trochu teplo uvolnilo. Nigela jsem také nevěděla, ale @mijaita je v pohotovosti, díky za vnesení světla!!
haji
@kukulienka71 (26.7.2025 10:06)
Děkuji za koment, zprávy a fotečku snídaně. U nás také pršelo, leč dusno zůstávalo neskutečné. Bohatá snídaně, o tom žádná, ale hlasitě závidím dozrávající broskve...
Letí pozdravení!
1x zolik
haji
@mijaita (26.7.2025 10:15)
Velmi zajímavý mix v omeletě, barevně přímo malebně! Díky za krásné foto a přání, jsi milá!
1x zolik
haji
@stefanm (26.7.2025 12:41)
Halušky s tvarohem a slaninou bych si s radostí a chutí dala hmmm To dusno u nás bylo také nesnesitelné, už mi z toho hrabalo... Chválabohu to přešlo, teď je víc než příjemně.
1x zolik
haji
@helena10 (26.7.2025 13:57)
Děkuji za komenty a fotečky, fazolovou polévku jistě manžel přivítal, vypadá moc dobře. Pečené kuře s br. kaší a okurkovým salátem je velká dobrota. Věřím, že u vás dobře popršelo a žádné hrůzy nebyly. U nás stejně tak. Díky Bohu.
1x zolik
haji
@kukulienka71 (26.7.2025 19:45)
Díky za příjemnou inspiraci na studenou večeři a foto! Osvěžující a chutné celé.
1x zolik
haji
@stefanm (27.7.2025 12:23)
Morčacie maso s hubami a s rýží je fajn volba, mně by moc chutnalo!
1x zolik
haji
@mijaita (28.7.2025 09:32)
Díky za fotečky a inspiraci. Pilaf vypadá dobře, že je v něm něčeho víc nepoznám, takže u mě dobrý! haha Snídaňová kukuřice na klacku - zajímavá komodita. Hlavně kafe, a to je dobře! I u nás už je víc než přijatelně, hurá! Orienťák v Praze musí být docela adrenalinkový a to jsi, prosím, domácí! Nezávidím, drž se!
1x zolik
haji
@helena10 (28.7.2025 10:32)
Takovou jemnou zeleninovou polévku mám ráda, tvoje vypadá hodně dobře! Děvčata animátorky obdivuji, vůbec nevím, jestli bych na sebe /být v jejich věku/ dokázala takový mundur dát. Děvčata jsou šikovná, odvážná a jistě srdcařky! Díky za fotečku.
1x zolik
haji
@mijaita (28.7.2025 14:19)
Houby na topince, to je zajímavý nápad, o chuti nepochybuji. Asi by spíš pochyboval můj žlučník haha Meloun nemá chybu, osvěží vždy a dobře chutná.
1x zolik
haji
@helena10 (29.7.2025 12:08)
Dobrá volba, špagety nikdy nezklamou. S vepřovými kostkami na rajčatech je to vděčná volba. Určitě chutnalo. Díky za inspiraci. Dlouho jsem je neměla.
1x zolik
haji
@stefanm (29.7.2025 12:40)
Tekvica nikdy nezklame a v létě mi hodně chutná, zvlášť ta domácí. Ale tekvica s tekvicou to už je vyšší tekvicový level. Díky za fotečku! Ale vidím tam i kousek masa, to je dobře... haha
1x zolik
haji
@mijaita (30.7.2025 09:16)
Díky za fotečku - kouzelný servis - ale netuším, jestli bych se najedla. Spíš ne, černý kmín není můj kámoš ani omylem. Bez něj by to šlo. hmm
Letí pozdravení do hlavního stanu!
haji
@stefanm (30.7.2025 12:45)
Čiči jsem předlouho neměla - nadělal jsi mi chutě!
Zdravím a přeji fajn dny!
1x zolik
mijaita
@haji (30.7.2025 20:51)

I v indické připravě špenátu má být česnek. A protože ne každý česnek může, ve druhé porci nebyl. A proto klidne tobě bez římského kmínu! :-)
Každý měl svoji mističku s olejíčkem na namáčení kousku pity a tak muj byl cesnekový a tím jsem deficit česnekový dohnala :-)
Do Veselí mává veselá já :-)
2x zolik a haji
zolik
Od 23. Júla sa túlam. Najprv prílet do Viedne, potom dolné Rakúsko. Nasledovalo južné Štajersko. Tu pred pár týždňami kúpil jeden z mojich synov pár hektárov lesa aj s chatou, tak som bola obdivovať pozemky 😊. Následne ma posadil na autobus Graz-Klagenfurt a poslal k ďalšiemu synovi. S takýmto komentárom 😂

zolik
Teraz som v južnom Korutánsku, pri Faaker See. Keďže Taliansko je za rohom, tak sme si urobili výlet do Venzone. Krásne staré mestečko. Keby ste niekedy išli smer Udine, určite sa zastavte. Parkovanie 60 min zdarma a na námestíčku je fantastická zmrzlináreň.

zolik
15 minút od Venzone je pevnosť Forte di Osoppo, s bohatou históriou. Prvé osídlenie je datované až do doby bronzovej a železnej. Najväčší rozmach ale pevnosť zaznamenala za napoleonských vojen. Pre milovníkov vojenskej histórie určite za návštevu stojí

haji
@mijaita (31.7.2025 09:16)
Já vím, že jsi sluníčko a že bys mě netrápila, děkujííí!
Dnes k obědu hotové bramborové knedlíky s uzeným /no toho tam bylo kapesně/ s dušenou cuketou ala české zelí. Náramná kombinace.
Přeji všem dobrou chuť ke čtvrtečnímu obědu!
mijaita
@zolik (31.7.2025 11:53)

V tehle lokalite jsme se toulali v r. 89 s moji skoda 120, vlastne poprve za "hranicema vsednich dnu". Celkem velky okruh svetem pres Rakousko, Italii, Nemecko. Krasny byl vylet, zazitku mnoho. Krome jinych i rizení auta v uplně jiném provozu i v horách. Ale daly jsme to a kilometr pred dojezdem k domu se vysypala spojka! To nevymyslis! :-)
haji
@zolik (31.7.2025 11:53)
Moc děkujeme za krásné fotečky a opis tvého výletu, krásně jsem se přenesla do ciziny a nemusela ani o centimetr uhnout z domácího křesla. Moc hezké celé, obdivuji i to, že na fotografiích nevidno turisty, což je v dnešní době velký zázrak. Bohaté zážitky jsi nám zprostředkovala, podělila se s námi o atmosféru a zkušenosti. Krásný toulavý výlet přeji, určitě to máš na dýl!
helena10
V dobrom závidím tým, ktorí môžu cestovať aj ďaleko od domova, či už letecky, busom, autom...prajem veľa nezapomenuteľných zážitkov a šťastné návraty.
zolik
@atina1947 (31.7.2025 16:28)
😊, ja som práve kvôli tomu Segedín varila včera, knedľu dnes.
Hlavne že nám chutí, pozdravujem
mijaita
@zolik (31.7.2025 16:13)

Segoš luxusní, vašu slov, parenu knedlu ne e, takze kliďo píďo samotný! :-) A hodně!
2x zolik a haji
kucharka
@zolik (31.7.2025 16:30)
Dakujeme za prianie, aj nam je dobre. Tiez dakujeme za krasne fotky, trochu sme si virtualne pocestovali s tebou. Mas krasnu dovolenku.
... a ten seed by som si dala hned, hocikedy, je to moje oblubene jedlo.

zolik
@haji (31.7.2025 12:14)
Máš pravdu. Ja sa veľmi, veľmi rada túlam. Niekedy je z túlania sa, aj blúdenie. To vtedy keď sa zatúlam.
Vždy keď môžem zoberiem Rücksack, pas, hotovosť a VISA a idem sa túlať. Keby bolo tuláctvo povolanie, som v ňom “preborník”.
Niekedy cesty plánujem (bei očko), niekedy idem total spontánne (aspoň na pár dní). Len žiaľ, vždy sa musím v nejakom záväznom termíne vrátiť. Civilizácia nepustí 😊
haji
@helena10 (31.7.2025 16:04)
Děkujeme za srdečné přání cestovatelům, jsi milá!
Paradajková polévka od tebe vypadá hodně dobře, nejen v létě nemá chybu. Stejně jako cuketové placky s mrkví a sýrem, smetanovo pažitkový dip by mě také chutnal - velmi chutné foto! Tuším je děláš na lívanečníku, jedna placka jako druhá hmmm A tvoje koláče z jablek jsou vyhlášené, věřím, že se podařil!
Tady je Helenčin plackový link:  varecha.pravda.sk/recepty/placky-z-cukety-mrkvy-a-syra-fo...

A přidám i link na její chutnou rychlovku, Gyros kuraciu tortilu:  varecha.pravda.sk/recepty/gyros-kuracia-tortilla/91924-re...

Děkujeme, milá Helenko!
haji
@zolik (31.7.2025 16:30)
Díky za přání, Panettone z Verony vypadá hodně dobře, dala bych si vzoreček ke kafíčku!