Dobrý deň,
moji rodičia chovajú ovce a ja som v našej mrazničke minule objavila pľúcka z nich. Neviete mi niekto poradiť ako by som ich mohla pripraviť?
Ďakujem :)
Diskusie
- Daniela15: Prívarok - rednutie 1 najnovší komentár dnes 15:27
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Rasto147: Šípkové víno 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 869 najnovší komentár dnes 17:33
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 11 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 869 najnovší komentár dnes 17:33
- Daniela15: Prívarok - rednutie 1 najnovší komentár dnes 15:27
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 10 najnovší komentár 14. novembra 2025
- Ocko: konfirmacia 26 najnovší komentár 13. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 538 najnovší komentár dnes 17:33
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Daniela15: Prívarok - rednutie 1 najnovší komentár dnes 15:27
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Košíčky z krehkého cesta s marhuľovým džemom +fotopostup -
Malakoff - nepečená mandľová torta +fotopostup -
Perníková horúca čokoláda, ktorá zahreje a prevonia zimné dni +video -
Oreo cheesecake -
Voňavá tekvicová roláda +fotopostup -
Bezlepkové fliačky s omáčkou z pečeného cesnaku a baby špenátu +video -
Cibuľový šalát s bazalkou +fotopostup
-
Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou +fotopostup -
Pečené zemiaky plnené slaninou, sušenými paradajkami a hubami -
Pudingový koláč s perníkovou posýpkou, sladká vôňa domova v každom kúsku +video -
Košíčky z krehkého cesta s marhuľovým džemom +fotopostup -
Bezlepková pletená vianočka +video -
Žemľa zapekaná so syrom a s parmskou šunkou -
Koláč zo sladkých zemiakov
-
Zabudnite na hubky a kefky. S týmto trikom bude ponorný mixér čistý za pár sekúnd VIDEO -
Slané krekry z pár surovín, ktoré zvládne upiecť aj začiatočník VIDEO -
Jednoduché zemiakové placky VIDEO -
Parmezán pre vegánov? Áno, takto jednoducho si ho urobíte VIDEO -
Rýchly segedín s mletým mäsom VIDEO -
Tvarohovo-makový koláč s mandarínkami VIDEO -
„Pošťastilo“ sa vám pripáliť omáčku? Takto ju ešte môžete zachrániť VIDEO
-
Fastfood za totality: Na toto sme pred revolúciou chodili do mliečnych barov a lahôdok. Starší si pamätajú, mladší neuveria -
Bez škrupinky: 13 receptov na orechové koláče. Tradičné, aj o akých ste ešte nepočuli -
Niečo na nakopnutie: 11 receptov na kávové koláče, ideálne sladké povzbudenie -
Tajomné hurmikaki: Ako trpký plod premeniť na šťavnatú sladkú explóziu chuti -
Overená metóda z Ázie: Koľko vody pridať k ryži, aby nebola tvrdá ani rozvarená? Tento trik s prstom zaručene funguje -
11 hrnčekových receptov: Bábovka, muffiny, buchty, medovníky aj krémové zákusky, ktoré upečiete aj bez váhy -
Čo variť tento týždeň: 14 inšpirácií na obedy a večere počas pracovných dní aj na prvý adventný víkend
táto otázka ma zaujala, moji aj manželovi rodičia chovali ovce a nikdy si nepamätám, že by sme jedli aj pľúca - tieto sa uvarili pre sliepky alebo vyhodili
google poradil, že baranie pľúca sa používajú napr. v Indii:
www.petitchef.in/recipes/main-dish/lamb-lungs-currygravy...
v Škótsku na Haggis, ale tu potrebuješ aj iné vnútornosti vrátane žalúdka, recipewise.co.uk/haggis-traditional-recipe...
alebo Grécka veľkonočná polievka: greekfood.about.com/od/soupsstews/r/mayieritsa1.htm...
@marikahr ďakujem veľmi pekne, pozriem niečo z toho - to indické sa mi pozdáva :D
moja mama ich už raz pripravovala nejako a viem, že samotné pľúcka mi dosť chutili, ale tá omáčka v ktorej ich robila vôbec. tak som myslela, že niečo iné nájdem tu, prípadne sa spýtam...
škoda, že také exotiky ako pľúca (a celkovo vnútornosti) z ovce sa zohnať nedajú ani keby si za ne dušu nesmrteľnú ponúkal. :-)
@majsterka u nás sa cele jahňa ešte nepieklo, pečieme len stehná a minule myslím mama spomínala, že piekla chrbát? neviem... väčšinou iné mäso skončí v guľáši...
@rea1 treba chovať, ako naši :D (viem, že častokrát sa nedá) ja som odmalička zvyknutá jesť nielen rôzne vnútornosti (ktoré mi až na pečeň hrozne chutia), ale napr. aj králičie mäso, morčacie mäso a posledné 2 roky už pribudla i jahňacina a keď náhodou natrafím na niečo také v obchode, väčšinou len pozerám na tie ceny, že čo? keď k nám dojde priatel (mestske dieta), tak väčšinou sa robí niečo z toho, lebo doma také nejedia...
my máme problém skôr zohnať divinu, to sa nám málokedy podarí. Mame síce nechutí, ale ja som ju párkrát jedla a celkom dobré to bolo...
ešte sa snažím ukecať našich nech kúpia i kačky, husky a hlavne prasa - predsa len napr taká domáca slanina alebo hurky alebo tlačenka alebo i masť sú jedna báseň... a keď budú na dôchodku (o cca 10 rokov), možno ich skúsim ukecať na kravu na mlieko :D Takýto chov má len 2 problémy: 1) ze nikde nemozeme ist cela rodina naraz na niekolko dni, lebo kto by sa o to postaral? 2) akokoľvek veľký mrazák doma máte, stále je príliš malý...
My sme robievali bravčové pľúca varené v kyslej kapuste, ktorá sa potom zahustila zemiakom alebo hladkou múkou.
Teraz som robila presne tak aj baranie. A sú fajn.