Varenie

Pľúcka z ovce

lopka1313 - bez fotkylopka1313, 17. júla 2013

Dobrý deň,
moji rodičia chovajú ovce a ja som v našej mrazničke minule objavila pľúcka z nich. Neviete mi niekto poradiť ako by som ich mohla pripraviť?

Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

marikahr
@Lopka1313
táto otázka ma zaujala, moji aj manželovi rodičia chovali ovce a nikdy si nepamätám, že by sme jedli aj pľúca - tieto sa uvarili pre sliepky alebo vyhodili
google poradil, že baranie pľúca sa používajú napr. v Indii:
 www.petitchef.in/recipes/main-dish/lamb-lungs-currygravy...

v Škótsku na Haggis, ale tu potrebuješ aj iné vnútornosti vrátane žalúdka,  recipewise.co.uk/haggis-traditional-recipe...

alebo Grécka veľkonočná polievka:  greekfood.about.com/od/soupsstews/r/mayieritsa1.htm...

lopka1313
@concord nechapem, co tým myslíte... bola to normálna otázka, kedže som na vareche nasla len 3 recepty kde sa nachádzali nejaké pľúcka (asi bravčové) a z toho 2 boli polievky a na jedno trebalo ešte črevá a vnútornosti, no polievku nejak nechceme a črevá nemáme...
@marikahr ďakujem veľmi pekne, pozriem niečo z toho - to indické sa mi pozdáva :D
moja mama ich už raz pripravovala nejako a viem, že samotné pľúcka mi dosť chutili, ale tá omáčka v ktorej ich robila vôbec. tak som myslela, že niečo iné nájdem tu, prípadne sa spýtam...
lacquer
Ja som varila, ked sa pluca este predavali v masiarni, so sladkokyslou omackou, ktora vznikla z uvarenej korenovej zeleniny a kyslej smotany, volalo sa to pluca na smotane a bezne to varili aj v skolskych jedalnach. Ale uz sto rokov som to nejedla, kedze pluca sa nepredavaju.
rea1
@lacquer , pľúca sa predávajú, len musíš naďabiť, prípadne predbehnúť ľudí, ktorí ich kupujú pre psy. :-( ale to sa dá poriešiť dohodou s mäsiarom. ja sa ich chystám robiť na budúci týždeň, presne tak, ako píšeš, klasické školsko-jedálňové pajšle. a tiež som sa k zdroju dopracovala prvýkrát náhodou, a potom - veď aj mäsiar je len človek a je mu jedno, komu ten pajšl predá. :-)))
škoda, že také exotiky ako pľúca (a celkovo vnútornosti) z ovce sa zohnať nedajú ani keby si za ne dušu nesmrteľnú ponúkal. :-)
lopka1313
@lacquer a neviete mi povedať presnejší postup? omáčky mi nikdy nešli a recept na to som nejak nenašla....
@majsterka u nás sa cele jahňa ešte nepieklo, pečieme len stehná a minule myslím mama spomínala, že piekla chrbát? neviem... väčšinou iné mäso skončí v guľáši...
@rea1 treba chovať, ako naši :D (viem, že častokrát sa nedá) ja som odmalička zvyknutá jesť nielen rôzne vnútornosti (ktoré mi až na pečeň hrozne chutia), ale napr. aj králičie mäso, morčacie mäso a posledné 2 roky už pribudla i jahňacina a keď náhodou natrafím na niečo také v obchode, väčšinou len pozerám na tie ceny, že čo? keď k nám dojde priatel (mestske dieta), tak väčšinou sa robí niečo z toho, lebo doma také nejedia...
my máme problém skôr zohnať divinu, to sa nám málokedy podarí. Mame síce nechutí, ale ja som ju párkrát jedla a celkom dobré to bolo...
ešte sa snažím ukecať našich nech kúpia i kačky, husky a hlavne prasa - predsa len napr taká domáca slanina alebo hurky alebo tlačenka alebo i masť sú jedna báseň... a keď budú na dôchodku (o cca 10 rokov), možno ich skúsim ukecať na kravu na mlieko :D Takýto chov má len 2 problémy: 1) ze nikde nemozeme ist cela rodina naraz na niekolko dni, lebo kto by sa o to postaral? 2) akokoľvek veľký mrazák doma máte, stále je príliš malý...
janny300
Ach vela ludi povedalo ze sa to uz neoplati mat farmu doma, ze sa doba zmenila, vtedy sa dost aj kradlo a potom sa vsetko zadarmo vychovalo a po zabijacke rozdavalo.jje to uz len ta minulost.
ericka
ovce kedysi moji rodičia chovali, ale určite sme pľúcka z nich nikdy v kuchyni nepoužili a nekonzumovali...
dodlo
kedysi môj bratranec choval ovce aj kozy. bol vyučený kuchár, a ked som mal pricestovať k nemu vždy mi ich spravil,odvtedy ich milujem aj ked neviem z čoho boli,len je problém brav.zohnať neviem prečo? údajne už to už teraz sa (vyhadzuje)