GOJI - Kustovnica čínska
GOJIGoji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.
Z nutričného hľadiska sú Goji dosť možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte. Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucín), až 21 stopových prvkov (menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi (čo naznačuje už ich jasne červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie ako mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok.
GOJICelkom unikátna pre Goji je potom skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály**. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu.
Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisu „Journal of Longevity Research“ (Zápisník Výskumu Dlhovekosti) a „Muscle and Fitness“ (Svaly a Telesná zdatnosť) a vedecký pracovník, Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí: „Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu“ presahujúcu všetky známe kritéria. To čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Goji stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.“
Pretože pri kontakte čerstvých Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich zčernaniu, sú pri zbere ľahko strasené na plachty a potom usušené v polotieni, dokým nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna „živosť“ sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.
GOJIGoji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných koktailov a šejkov, ktorých základom môže byť napríklad super výživné konopné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť).
**voľné radikály vznikajú napr. ako vedľajší produkt dýchania a sú dnes považované za hlavnú príčinu starnutia a degenerácie organizmu
Množstvo v balení: 100g
Viac informácií
Kontaktujte obchod MOJAVITALITA.SK:
obchod@MojaVitalita.sk , 0907 444 036
ProduktInternetovy obchod MOJAVITALITA.SK - radost zit zdravo - mlady jacmen, chlorella, aloe vera, noni zakúpite v internetovom obchode MOJAVITALITA.SK
en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry...
-podporuje dlhovekosť
-zlepšuje mužskú potenciu a libido
-posilňuje obličky a pečeň pri únave. Preventívne chráni pečeňové bunky proti chemickým látkam. Celkovo harmonizuje meridián pečene a obličiek
-obmedzuje bolesti v krížoch, kolenách, hlavy, závrate, hučanie v ušiach a rôzne kožné obtiaže
-zvlhčuje pľúca, vyživuje krv, znižuje hladinu cholesterolu v krvi
-zlepšuje pevnosť šliach, nechtov, ostrosť zraku, odstraňuje svetloplachosť a šero-slepotu. Pôsobí proti zápalu spojiviek.
-je prirodzeným zdrojom energie z ľahko stráviteľných cukrov a provitamínu A
obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a C
-má antioxidačné účinky – eliminuje riziko poškodenia buniek voľnými radikálmi a slnečným žiarením, čím spomaľuje starnutie kože a celého tela
-stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, podporuje činnosť čriev, relaxuje cievne svaly a normalizuje vysoký krvný tlak
-napomáha rýchlej regenerácii buniek po ožiarení X lúčmi (Röntgenové lúče)
stimuluje parasympatický nervový systém
-zlepšuje metabolizmus tukov
-eliminuje výraznosť červených žiliek v tvári
-priaznivo ovplyvňuje menštruačný cyklus a obmedzuj vznik vysokej teploty
-obsahuje 18 druhov aminokyselín – kyselinu linolovú aj linoleovú.
-obsahuje 22 stopových prvkov – napr. zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor a germánium, ktoré významne pôsobia proti rakovinovým bunkám.
-obsahuje 11 minerálov v organickej forme je najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín na celom svete, preto pomáha uchovávať kožu zdravú. Chráni zhnednutím pokožky pred škodlivým UV žiarením, pretože obsahuje oveľa viac alfa a beta karoténu ako mrkva. Obsahuje taktiež provitamín A (karotín), luteín, lykopén a zeaxantín
Plody kustovnice čínskej majú veľmi príjemnú chuť, preto sa dajú jesť aj syrové. Môžete nimi posypať ryžovú, alebo krupicovú kašu, alebo ich pridať do rôznych ovocných jedál. Plody kustovnice sa pridávajú do cereálnych zmesí na raňajky. Dajú sa jesť aj samostatne ako mimoriadne zdravá desiata. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí skonzumovať malú hrsť 10-30g denne.
Z kustovnice čínskej môžete pripraviť veľmi lahodný čaj. Postup je podobný ako pri príprave šípkového čaju.
Dávkovanie a príprava: 2-3 čajové lyžičky plodov kustovnice zmiešajte s cca. 750 ml vody a povarte 3 minúty. Výluh popíjajte v priebehu dňa do 17.hod. Čaj môžete prisladiť medom. Po vylúhovaní odporúčame plody zjesť. Chutia výborne!
Plody by nemali jesť deti do 3 rokov.
Mám k tomu aj nejaký materiál Ak by niekto o tom chcel vedieť viac, tak mi napíšte na lenkademi@gmail.com
Rada pomôžem.
varil si čaj z goji samozrejme je to hoax (podla mna ) ale je to aj na wikipédii a píšu otom ako o hotovej veci :)
biostrava.zarucene.sk/slovaci-maju-radi-plody-goji-vdaka-ich-...
Snažila som sa popísať všetky účinky ktoré má toto super-ovocie