Kustovnica čínska - GOJI

tinca - fotkaTinca 14. mája 2010 o 18:05


GOJI - Kustovnica čínska

GOJIGoji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.


Z nutričného hľadiska sú Goji dosť možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte. Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucín), až 21 stopových prvkov (menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi (čo naznačuje už ich jasne červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie ako mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok.


GOJICelkom unikátna pre Goji je potom skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály**. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu.


Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisu „Journal of Longevity Research“ (Zápisník Výskumu Dlhovekosti) a „Muscle and Fitness“ (Svaly a Telesná zdatnosť) a vedecký pracovník, Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí: „Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu“ presahujúcu všetky známe kritéria. To čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Goji stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.“


Pretože pri kontakte čerstvých Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich zčernaniu, sú pri zbere ľahko strasené na plachty a potom usušené v polotieni, dokým nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna „živosť“ sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.


GOJIGoji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných koktailov a šejkov, ktorých základom môže byť napríklad super výživné konopné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť).


**voľné radikály vznikajú napr. ako vedľajší produkt dýchania a sú dnes považované za hlavnú príčinu starnutia a degenerácie organizmu

Množstvo v balení: 100g


Viac informácií

Kontaktujte obchod MOJAVITALITA.SK:
obchod@MojaVitalita.sk , 0907 444 036

ProduktInternetovy obchod MOJAVITALITA.SK - radost zit zdravo - mlady jacmen, chlorella, aloe vera, noni zakúpite v internetovom obchode MOJAVITALITA.SK










@zareaguj


28 odpovedí:
  • tinca - fotkaTinca 14. mája 2010 o 18:15

    Pridala som do diskusie článok /stiahla som ho z internetu/ ohľadom týchto úžasných plodov GOJI. Dočítala som sa o tom v nejakom časopise a včera som si ich bola aj kúpiť v jednej novootvorenej predajni zdravej výživy a bio-potravín. Sú balené po 100 g - cena 2 eurá. Sú chuťovo úžasné a dnes sme si z nich v práci urobili aj čajík na zohriatie v týchto pochmúrnych dňoch / z cca 15 plodov/2 dcl vody a nakoniec sme ich také nabobtnané zjedli. Sú výborné aj suché aj po zaliatí z čajíka. No a chlapi POZOR! dúfam že vám neušlo, že podporujú aj sexuálnu potenciu. Tak po rímskych hrncoch, parákoch, hor sa na kustovnicu. P.S. V tom časopise bolo písané, že pravidelné užívanie odstráni problémy s bolesťami kĺbov,kolien,chrbtice a.p.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarSandratamer člen redakcie Varecha.sk, 14. mája 2010 o 19:25

    Pozerala som na nete, vyzerá to tak trošičku ako šípky. Vravíš že to tak aj chutí?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJezibabka1 14. mája 2010 o 19:37

    ponúka to Starkl
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 14. mája 2010 o 20:16

    Takže proti starnutiu a degenerácii? A prestanú bolieť kosti a kĺby? A ešte aj voľné radikály vyšachujú? Tak prečo balenie 100 gramov? Ja budem potrebovať asi tonu! Zajtra sa vyberiem na nákup, uvidím, či ich zoženiem.
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 14. mája 2010 o 20:17

    Sandri, v skutočnosti to vyzerá ako malinké chili papričky a chuť to má mierne kyselkavú medzi brusnicou, hrozienkom a šípkou. Či sa to u nás darí pestovať, to neviem treba si viac vygoogliť. Zajtra si chcem o tom pozrieť viac.
    @zareaguj
  • sjuz - fotkaSjuz 14. mája 2010 o 20:50

    sandra, chutí to trošičku trpko-kyslo. My ich jeme sušené už vyše roka. Každý deň si dáme za malú hrsť. Mám aj zasadené, ešte ale nerodili. Očakávam budúci rok, krásne sa jej darí. Kúpili sme priesadu v rakúskom Baumaxe.
    @zareaguj
  • honestka - fotkaHonestka 14. mája 2010 o 23:55

    velmi dobra inormacia Tinca, tu ich dostaneme kupit tiez a robime z nich caj so zazvorom.== stranka z WIKIpedia
    » en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry...
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 15. mája 2010 o 06:43

    Tak a tu ešte pridávam na aké choroby sa hodí GOJI:
    -podporuje dlhovekosť
    -zlepšuje mužskú potenciu a libido
    -posilňuje obličky a pečeň pri únave. Preventívne chráni pečeňové bunky proti chemickým látkam. Celkovo harmonizuje meridián pečene a obličiek
    -obmedzuje bolesti v krížoch, kolenách, hlavy, závrate, hučanie v ušiach a rôzne kožné obtiaže
    -zvlhčuje pľúca, vyživuje krv, znižuje hladinu cholesterolu v krvi
    -zlepšuje pevnosť šliach, nechtov, ostrosť zraku, odstraňuje svetloplachosť a šero-slepotu. Pôsobí proti zápalu spojiviek.
    -je prirodzeným zdrojom energie z ľahko stráviteľných cukrov a provitamínu A
    obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a C
    -má antioxidačné účinky – eliminuje riziko poškodenia buniek voľnými radikálmi a slnečným žiarením, čím spomaľuje starnutie kože a celého tela
    -stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, podporuje činnosť čriev, relaxuje cievne svaly a normalizuje vysoký krvný tlak
    -napomáha rýchlej regenerácii buniek po ožiarení X lúčmi (Röntgenové lúče)
    stimuluje parasympatický nervový systém
    -zlepšuje metabolizmus tukov
    -eliminuje výraznosť červených žiliek v tvári
    -priaznivo ovplyvňuje menštruačný cyklus a obmedzuj vznik vysokej teploty
    -obsahuje 18 druhov aminokyselín – kyselinu linolovú aj linoleovú.
    -obsahuje 22 stopových prvkov – napr. zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor a germánium, ktoré významne pôsobia proti rakovinovým bunkám.
    -obsahuje 11 minerálov v organickej forme je najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín na celom svete, preto pomáha uchovávať kožu zdravú. Chráni zhnednutím pokožky pred škodlivým UV žiarením, pretože obsahuje oveľa viac alfa a beta karoténu ako mrkva. Obsahuje taktiež provitamín A (karotín), luteín, lykopén a zeaxantín
    Plody kustovnice čínskej majú veľmi príjemnú chuť, preto sa dajú jesť aj syrové. Môžete nimi posypať ryžovú, alebo krupicovú kašu, alebo ich pridať do rôznych ovocných jedál. Plody kustovnice sa pridávajú do cereálnych zmesí na raňajky. Dajú sa jesť aj samostatne ako mimoriadne zdravá desiata. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí skonzumovať malú hrsť 10-30g denne.

    Z kustovnice čínskej môžete pripraviť veľmi lahodný čaj. Postup je podobný ako pri príprave šípkového čaju.

    Dávkovanie a príprava: 2-3 čajové lyžičky plodov kustovnice zmiešajte s cca. 750 ml vody a povarte 3 minúty. Výluh popíjajte v priebehu dňa do 17.hod. Čaj môžete prisladiť medom. Po vylúhovaní odporúčame plody zjesť. Chutia výborne!
    Plody by nemali jesť deti do 3 rokov.

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBambulka51 15. mája 2010 o 07:36

    tinca,veru hor sa na kustovnicu,už sa teším ako budem lietať a robiť na dome bez bolesti,hurá.@je žibabka možno Ťa prídem aj navštíviť na metle :)))
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 15. mája 2010 o 08:26

    bambulka a na tom novom to treba veľa síl a ďaleký dolet.
    @zareaguj
  • bozulka - fotkaBozulka 15. mája 2010 o 14:39

    @tinca srdečná vďaka za radu ,myslím,že pre mňa prišla na poslednú chvíľu.Lebo lekári nenašli na mne nič čo by bolo ako tak vporiadku.Ohodnotili ma na 23-25 tablet a toboliek denne.Keď som niečo už zhnusená vynechala tak bolo horšie.A to neberiem nič od bolesti,tak trpím ako to božie ho...Myslíš,že aj mne sa dá pomôcť? Bez tej hnusnej chémie?Idem hľadať na net.
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 15. mája 2010 o 15:12

    Ja myslím bozulka že áno. Ráno si daj cca 20 ks suchých plodov a potom cez deň popíjaj čajík, návod je v tom mojom druhom príspevku. Ja to robím skrz cholesterol, idem to presne dodržiavať a v septembri uvidím, aké budú výsledky. Kúp si hneď 2-3 balenia, lebo v jednom je len 100 g, presyp do šroubovacieho pohárika a nechaj na kredenci na očiach, aby si nezabudla užívať. Držme si palce, aby zabralo.
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 15. mája 2010 o 15:26

    V Starkl-i som to už videla ale tam toho veľa popísaného nebolo, takže teraz vidím,aký je to univerzálny " liek prírody". Presne toto by sa mi na moje neduhy zišlo! Mohli by to mať v sušenom stave tam, kde predávajú suš. ovocie? Alebo aj v DM sa občas nájde niečo také, musím sa pokúsiť pohľadať to. Vďaka, tinca , za obsiahle informácie.
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 15. mája 2010 o 18:02

    skús evanaaa aj tam, ja som to kúpila v obchode zdravá výživa a bio-potraviny.
    @zareaguj
  • bozulka - fotkaBozulka 15. mája 2010 o 19:55

    @tinca skúšala som to hneď po prečítaní tvojho článku ale nedalo sa mi zaregistrovať,tak som poslala mail,uvidím či bude v pondelok nejaký ohlas a keď nie tak zavolám telef.
    @zareaguj
  • frezia68 - fotkaFrezia68 15. mája 2010 o 20:18

    @tinka :tiež bojujem s cholesterolom( a to som lekárovi tvrdila,že dietujem),ale keď mi vysvetlil jeho dôsledky a ukázal názorne v knihe,ako mi upchá cievy,ak nebudem držať dietu,tak po troch mesiacoch som mala ukážkové výsledky.A tým len chcem povedať,že dôsledným dodržiavaním diéty cholesterol ,aj tuky ozaj klesnú.Ale to som skúšala pevnú vôľu,lebo som sama bola zvedavá na výsledok a napr. som jedla len celozrnný chlieb atď.Ale potom som povolila v diéte a radšej beriem lieky a občas rezeň.....:-)),lebo nie som askét....,ale dá sa.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBambulka51 15. mája 2010 o 21:04

    @jezibabka1 ,ďakujem za dobrý tip.Myslím na ten starkl,hneď som si aj katalog objednala,úplne som žasla,no nádhera:)))Dík za tip.
    @zareaguj
  • hannah22 - fotkaHannah22 16. mája 2010 o 15:19

    ach @bozu ľka my sme mali začať kustovnicu jesť pred dvadsiatimi rokmi , ale ako barlička keď mám chuť na sladké alebo pomaškrtiť poslúži, takže užívaj a nech pomôže na všetko čo bolí ... :))
    @zareaguj
  • sjuz - fotkaSjuz 16. mája 2010 o 15:57

    kočky - treba však hľadať nesírené sušené....tie sírené sú síce krajšie farebnejšie, ale zato určite menej prospešné....hlavne, keď sa jedia každý deň.
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 16. mája 2010 o 23:35

    sjuz nechcem oponovať,ale nikde na sáčku to nie je uvedené a čo som prelúskala stránky na nete, tak práve ju za to doporučujú, že nie je chemicky upravovaná a suší sa len v polotieni prirodzenou cestou. Kde si to zistila ???
    @zareaguj
  • enge149 - fotkaEnge149 17. mája 2010 o 09:45

    aj my konzumujeme túto "zázračnú"potravinu a čajík vyskúšam..
    @zareaguj
  • bozulka - fotkaBozulka 18. mája 2010 o 23:31

    @tinca na mail už mi reagovali včera,hneď som si objednala 3kg GOJI a 3 balenia JUJUBE a už od obeda kedy mi to UPS doniesla tak požužlávam oboje.Dúfa,že to moje telíčko "úbohé"sa bez tej chémie za čas zaobíde.Ďakujem moc......
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 19. mája 2010 o 19:53

    bozulka a z akej fi si to objednala, môžeš napísať aj cenu za/ kg. Prosím ťa a čo je to jujube?? Ty si to vzala riadne zhurta nakupuješ vo veľkom, no dúfam že ti to pomôže. Ja tiež poctivo užívam a teraz cez tú zimu mi dobre padne čajík, každý deň.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarNelka5 23. apríla 2011 o 16:22

  • alena45 - fotkaAlena45 23. apríla 2011 o 19:40

    ja som ju dostala na svoje narodeniny a včera sme ju posadili do záhrady. Tak budem čakať na úrodu. Minulý rok som dostala od dcéry veľký sáčik sušených gojiberry, ale dievčatá, nič nie je taký zázrak, človek má len dobrý pocit, keď je niečo zdravé, je jedno, či je to šípkový čaj, goji čaj alebo harmančekový alebo tanier zeleniny. Ja som si to prisypávala do jogurtu s vločkami.
    @zareaguj
  • cibik - fotkaCibik 18. januára 2012 o 19:28

    prave dnes som sa dozvedela o goji a jej ucinkoch. manzel bol nakupit v Tesku a stretol suseda, ktory to prave kupoval. tak manzel kupil tiez a mozem povedat, ze caj chuti vyborne, este ak budu aj vysledky dobre. tak musim podakovat tejto uzasnej rastline.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarLenkademi 15. novembra 2012 o 17:58

    ja som zistila účinky týchto plodov. Je to vec, ktorá je pre zdravie nás ľudí veľmi dobrá . Aj lekári hovoria, že je to 1. najlepšia rastlina pre zdravie. Ako som sa dozvedela najlepšia je za studena lisovaná 100% šťava.
    Mám k tomu aj nejaký materiál Ak by niekto o tom chcel vedieť viac, tak mi napíšte na lenkademi@gmail.com
    Rada pomôžem.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKacurka 10. júna 2014 o 20:05

    ja som o tom tiež spravila článok šokoval ma muž ktorý sa dožil 256 rokov
    varil si čaj z goji samozrejme je to hoax (podla mna ) ale je to aj na wikipédii a píšu otom ako o hotovej veci :)

    » biostrava.zarucene.sk/slovaci-maju-radi-plody-goji-vdaka-ich-...


    Snažila som sa popísať všetky účinky ktoré má toto super-ovocie
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist