Veľmi chutné! Vnútri je cesto nadýchané, mäkučké a krásne sa oddeľuje vďaka syrovo-maslovej plnke, navrchu je zas jemne
chrumkavé vďaka zapečenému syru. Navyše Zobraziť celý popisVeľmi chutné! Vnútri je cesto nadýchané, mäkučké a krásne sa oddeľuje vďaka syrovo-maslovej plnke, navrchu je zas jemne
chrumkavé vďaka zapečenému syru. Navyše je toto cesto také pekné a ľahko sa s ním pracuje – radosť pripravovať.
Zdroj: Gabriellakonyhája
porcií
na 180 °C
Suroviny
800 g |
|
500 ml vlažné |
|
50 g čerstvé |
|
150 ml |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
2 ks |
|
180 g mäkké (alebo margarín) |
|
100 g strúhaný (alebo iný polotvrdý syr) |
|
štipka |
|
trocha |
|
Navrch: | |
1 ks |
|
pár kvapiek |
|
100 g strúhaný |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, rozmiešame ho dohladka a necháme ho vzísť (približne 10 minút).
- 2
Múku preosejeme, pridáme soľ, potom olej a nakoniec kvások s mliekom. Vypracujeme vláčne, mäkké cesto – ak je trošku lepkavé, to je ideálne, ale nesmie byť príliš riedke! (Konzistenciu môžeme upraviť pridaním trošky vlažného mlieka alebo múky.) Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
- 3
Na plnku vymiešame žĺtky s maslom, strúhaným (údeným) syrom a podľa chuti ochutíme soľou, korením.
- 4
Cesto rozdelíme na štyri bochníky a každý jednotlivo rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 4–5 mm (veľkosťou približne ako veľký plech). Rovnomerne potrieme plnkou (každý plát by mal dostať svoju časť plnky). Potom cesto zrolujeme ako závin a šikmo nakrájame na trojuholníkové kúsky.
- 5
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s trochou vody, posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C do zlatohneda, približne 13–15 minút. (Doba pečenia je len orientačná, môže sa líšiť v závislosti od rúry!)
Tiež syrové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu