Syrové pečivo
Syrové pečivo

Syrové trojuholníky

csicsi - bez fotkycsicsi, dnes 13:38
Syrové trojuholníky
Foto: csicsi

Veľmi chutné! Vnútri je cesto nadýchané, mäkučké a krásne sa oddeľuje vďaka syrovo-maslovej plnke, navrchu je zas jemne chrumkavé vďaka zapečenému syru. Navyše Zobraziť celý popisVeľmi chutné! Vnútri je cesto nadýchané, mäkučké a krásne sa oddeľuje vďaka syrovo-maslovej plnke, navrchu je zas jemne chrumkavé vďaka zapečenému syru. Navyše je toto cesto také pekné a ľahko sa s ním pracuje – radosť pripravovať.
Zdroj: Gabriellakonyhája

40
porcií
13-15 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
500 ml vlažné
50 g čerstvé
150 ml
1 PL
Plnka:
2 ks
180 g mäkké (alebo margarín)
100 g strúhaný (alebo iný polotvrdý syr)
štipka
trocha
Navrch:
1 ks
pár kvapiek
100 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, rozmiešame ho dohladka a necháme ho vzísť (približne 10 minút).

  2. 2

    Múku preosejeme, pridáme soľ, potom olej a nakoniec kvások s mliekom. Vypracujeme vláčne, mäkké cesto – ak je trošku lepkavé, to je ideálne, ale nesmie byť príliš riedke! (Konzistenciu môžeme upraviť pridaním trošky vlažného mlieka alebo múky.) Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.

  3. 3

    Na plnku vymiešame žĺtky s maslom, strúhaným (údeným) syrom a podľa chuti ochutíme soľou, korením.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na štyri bochníky a každý jednotlivo rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 4–5 mm (veľkosťou približne ako veľký plech). Rovnomerne potrieme plnkou (každý plát by mal dostať svoju časť plnky). Potom cesto zrolujeme ako závin a šikmo nakrájame na trojuholníkové kúsky.

  5. 5

    Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s trochou vody, posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C do zlatohneda, približne 13–15 minút. (Doba pečenia je len orientačná, môže sa líšiť v závislosti od rúry!)

Diskusia k receptu