Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Viničkový (červenoríbezľový) koláč s mrveničkou fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 15. júla 2025
Viničkový (červenoríbezľový) koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: helena10

Svieži koláč z červených ríbezlí. Rýchla príprava, stačí vám metlička či varecha. A uvarce sebe dobru kavej ku kolačiku. Dobri šmak vam žičim.

25-30 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto s kyslou smotanou:
200 g
100 g
štipka
2 KL
150 g (16 %)
2 ks malé (alebo 1 veľké)
150 g
1 KL
Okrem toho:
400 g čerstvé
1 - 2 bal.
Maslová mrvenička s vanilkou:
150 g
100 g
100 g studené
1 - 2 bal.
Na plech:
 domáca



Postup

  1. 1

    Cesto: Vo väčšej miske zamiešam všetky sypké suroviny. V inej nádobe vymiešam metličkou tekuté suroviny. Následne vlejem tekutú zmes do sypkej a vymiešam hustejšie cesto.

  2. 2

    Hotové cesto rozotriem na okrúhly plech s priemerom 25 cm, ktorý som si vopred natrela olejom a posypala domácou strúhankou. Na cesto naložím očistené čerstvé viničky (červené ríbezle). Boli kyslé, posypala som ich vanilkovým cukrom a jemne som ich rukou pritlačila do cesta. Potom ich posypem pripravenou mrveničkou.

    Viničkový (červenoríbezľový) koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25-30 minút do suchej špajle. Pečte podľa svojej rúry.

  4. 4

    Upečený koláč nechám vychladnúť a nakrájam.

Diskusia k receptu

katusa14793
Skvelý koláč, vôbec nie je suchý (ani niekoľko dní po upečení ako kysnuté, za mňa oveľa lepší variant). Len ho nabudúce skúsim na väčší plech, cesto mi vyšlo veľmi hrubé.