Francúzska polievka s kelom fotorecept
Veľmi nám chutí. Recept mám od známeho, on na takýchto polievkach pracoval. Táto je bez chémie a sušenia - čerstvá. Recept je na päť litrov polievky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700 g |
|
700 g (kuracie štvrte) |
|
3 ks (čerstvá) |
|
3 ks (čerstvý) |
|
4 strúčiky |
|
1 viazanička |
|
1 viazanička |
|
4 vetvičky |
|
6 ks |
|
16 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
150 g |
|
1 ks |
|
|
|
1 plátok |
|
|
|
150 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pripravím si slepačie stehná (alebo kuracie štvrte) celé aj s chrbtom. Ďalej hovädzie rebrá. Umyjem a dám do hrnca. Zalejem to vriacou vodou a nechám 5 minút postáť.
-
2
Vodu vylejem a mäsá dám osušiť. Potom z hovädziny vyrežem rebrá a loj tak, aby ostalo čistejšie mäso asi pol kila. Zo slepačích stehien odstránim kožu, chrbát a koncové kĺby. Výrezy odložím, tie použijem na vývar.
-
3
Pripravím si vňate (zeler, petržlen a tymian), ktoré pokrájam na drobno. Jednu mrkvu nechám celú a druhú strúham na veľkých okách. Cesnak dva strúčiky nechám celé. Ďalej si pripravím nové korenie, čierne korenie polovicu z množstva a dve čili papričky.
-
4
V päťlitrovom hrnci na troche oleja a plátku masla opečiem mäso z každej strany po 3 minúty. Mäso si vytiahnem z hrnca.
-
5
A na výpek dám pripravené koreniny a vňate, asi 2 minúty opečiem. Teraz znovu vrátim do hrnca opečené mäso a zalejem tromi litrami studenej vody. Varím to pomaly asi 150 minút tak, aby mäso bolo mäkké. Celu jednu mrkvu uvarenú vytiahnem skôr.
-
6
Do druhého hrnca si pripravím výrezy z mäsa, zvyšok cesnaku a korenín. Osolím, zalejem vriacou vodou 2 litrami a varím silno asi hodinu. To bude vývar.
-
7
Zatiaľ si cibuľku a pór pokrájam na kolieska. Kel a papriku krájam na tenké slíže. Zeler a petržlen strúham na malých okách.
-
8
Vývar z druhého hrnca po hodine prelejem cez sitko na pripravenú zeleninu a varím.Toto všetko si robím počas varenia mäsa v prvom hrnci.
-
9
Mäso a jednu mrkvu si vyberiem z prvého hrnca a vlejem do neho aj obsah druhého hrnca. Pridám drobnú cestovinu a spolu varím asi 10 minút. Mäso a mrkvu si pokrájam na drobno a pridám späť do polievky.
-
10
Povarím to ešte spolu asi 5 minút a dosolím ak je treba. Polievka je hotová. Je trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to, ohromná chuť. Dobrú chuť želám.
Tebe sa čo deje... ja som len napísal, ako by sa ešte dala tvoja polievka zdokonaliť. Tak prepáč, že som si dovolil vôbec pričuchnúť k tak dokonalému receptu. Ži sladko, autor úspešných receptov.
Astor je zaoceánska loď a tá ma ozaj ďaleko k jazvečikovi.
Vôbec to nie je zložitá polievka.
Ja by som tam ešte pridal bravčový chvost, kuracie prsia, bazalku, saturejku, oregáno, kurkumu, mušjatový orech, cesnak, cesnakovú vňať, papriku žltú, papriku červenú, papriku mletu sladku aj pálivu, bravčovú masť, citrón a aby to nebolo až moc zložité, vodu by som už radšej nedával.