Francúzska polievka s kelom fotorecept

patroveckypitrsPatroveckypitrs, 59 ročný muž, DUBODIEL- Patrovec, 29. augusta 2017 10:13
Ďalšie jeho recepty »

Veľmi nám chutí. Recept mám od známeho, on na takýchto polievkach pracoval. Táto je bez chémie a sušenia - čerstvá. Recept je na päť litrov polievky.

10
porcií
20 min
príprava
200 min
tepelná úprava

Suroviny

700 g
700 g (kuracie štvrte)
3 ks (čerstvá)
3 ks (čerstvý)
4 strúčiky
1 viazanička
1 viazanička
4 vetvičky
6 ks
16 ks
2 ks
1 ks
100 g
1 ks
1 ks
150 g
1 ks
1 plátok
150 g

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravím si slepačie stehná (alebo kuracie štvrte) celé aj s chrbtom. Ďalej hovädzie rebrá. Umyjem a dám do hrnca. Zalejem to vriacou vodou a nechám 5 minút postáť.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vylejem a mäsá dám osušiť. Potom z hovädziny vyrežem rebrá a loj tak, aby ostalo čistejšie mäso asi pol kila. Zo slepačích stehien odstránim kožu, chrbát a koncové kĺby. Výrezy odložím, tie použijem na vývar.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravím si vňate (zeler, petržlen a tymian), ktoré pokrájam na drobno. Jednu mrkvu nechám celú a druhú strúham na veľkých okách. Cesnak dva strúčiky nechám celé. Ďalej si pripravím nové korenie, čierne korenie polovicu z množstva a dve čili papričky.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V päťlitrovom hrnci na troche oleja a plátku masla opečiem mäso z každej strany po 3 minúty. Mäso si vytiahnem z hrnca.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A na výpek dám pripravené koreniny a vňate, asi 2 minúty opečiem. Teraz znovu vrátim do hrnca opečené mäso a zalejem tromi litrami studenej vody. Varím to pomaly asi 150 minút tak, aby mäso bolo mäkké. Celu jednu mrkvu uvarenú vytiahnem skôr.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do druhého hrnca si pripravím výrezy z mäsa, zvyšok cesnaku a korenín. Osolím, zalejem vriacou vodou 2 litrami a varím silno asi hodinu. To bude vývar.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ si cibuľku a pór pokrájam na kolieska. Kel a papriku krájam na tenké slíže. Zeler a petržlen strúham na malých okách.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vývar z druhého hrnca po hodine prelejem cez sitko na pripravenú zeleninu a varím.Toto všetko si robím počas varenia mäsa v prvom hrnci.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso a jednu mrkvu si vyberiem z prvého hrnca a vlejem do neho aj obsah druhého hrnca. Pridám drobnú cestovinu a spolu varím asi 10 minút. Mäso a mrkvu si pokrájam na drobno a pridám späť do polievky.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Povarím to ešte spolu asi 5 minút a dosolím ak je treba. Polievka je hotová. Je trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to, ohromná chuť. Dobrú chuť želám.

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist