Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je mäso z kravičiek a býkov. Spolu s bravčovým mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni.

Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravach - v celku ako hovädzia pečeň, nakrájené na plátky ako steak či biftek, nakrájané na drobné kúsky v guláši alebo mleté hovädzie mäso - karbanátok.

Hovädzie mäso je tehlovo červené mäso, odtieň farby mäsa však ďalej závisí od veku zvieraťa - u mladých kusov je bledo červená, u starších kusov a najmä býkov tmavo červená. Odtieň farby sa líši tiež podľa toho, z akej časti tela mäso pochádza. Kastrácia býkov a intenzívny výkrm naopak vedie k svetlejším odtieňom mäsa. Pozri aj teľacie mäso

  • Şiş kebab /Šiš kebab (fotorecept)

    Şiş kebab /Šiš kebab (fotorecept)

    Šiš kebab - čiže na paličky ponapichovaný kebab, pečený v rúre ;-) Jednoduché a výborné.

  • Hovädzia sviečková s kokosom

    Hovädzia sviečková s kokosom

    Hovädziu sviečkovú nakrájame na tenké plátky. Cesnak a cibuľu ošúpeme a na jemno nasekáme. Papriku nakrájame na malé kocky.

  • Hovädzie rebro v slivkovej omáčke

    Hovädzie rebro v slivkovej omáčke

    V širokom kastróle na rozpálenom oleji pražíme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme nakrájanú cibuľu, paradajkový pretlak a opäť krátko opražíme. Potom pridáme celé čierne a nové korenie a bobkový list, po opražení do zlatohneda...

  • Hovädzie kocky v hlávkovej kapuste (fotorecept)

    Hovädzie kocky v hlávkovej kapuste (fotorecept)

    Jednoduché jedlo z hovädzieho mäsa dusené v hlávkovej kapuste.

  • Hovädzie na lesných hubách v tlakovom hrnci

    Hovädzie na lesných hubách v tlakovom hrnci

    Predchádzajúci večer som si mäso odblanila, nakrájala a premiešala s olejom. Takto som ho nechala v chladničke odstáť do rána. Kdesi som čítala, že mäsko je potom krehkejšie a rýchlejšie sa uvarí.

  • Hovädzie mäsové a batatové lode so syrom a slaninkou (videorecept)

    Hovädzie mäsové a batatové lode so syrom a slaninkou (videorecept)

    Máš chuť na mäso? Vyskúšaj batáty plnené hovädzím mäsom a syrom alebo bryndzou a slaninkou. Geniálna kombinácia. Budeš slintať ako doberman.

  • Chilli con carne

    Chilli con carne

    To najlepšie chilli con carne by malo byť husté a šťavnaté. S kúskom horkej čokolády je tým najlepším jedlom pri posedení s priateľmi.

  • Plnené kapustové listy

    Plnené kapustové listy

    Jedlo, ktoré milujem. Jedla by som to hoc aj každý deň. Teraz som tvorila plnku z dvojakého mäsa. Použila som hovädzie a bravčové.

  • Fašírky so syrom a s kôprovým dipom (fotorecept)

    Fašírky so syrom a s kôprovým dipom (fotorecept)

    Výborne jedlo, ktoré máme doma radi.

  • Hovädzia hruď s tekvicovými šúľancami
  • Ryžové rezance Yakisoba

    Ryžové rezance Yakisoba

    Recept pripravili študenti SOŠ obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom.

  • Mäsové guľky so špagetami

    Mäsové guľky so špagetami

    Tak tieto guľky robím rada, je to rýchly a vynikajúci obed, večera. Toto jedlo patrí medzi talianske.

  • Palacinkové lasagne

    Palacinkové lasagne

    Skúšali ste už nahradiť tradičné cestoviny lasagne za palacinky? Ak nie, máme pre vás recept, ako na to. S mletým mäsom a so zeleninou Znojmia "pod masíčko" od Hamé vykúzlite palacinkové lasagne ľavou zadnou.

  • Minestrone s kvetovou špičkou (fotorecept)

    Minestrone s kvetovou špičkou (fotorecept)

    Koreňovú zeleninu na vývar očistíme. Kvetovú špičku na tukovej strane narežeme, vložíme do hrnca, prilejeme asi 3 litre vody, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, celé korenie a trochu soli. Varíme asi 2 hodiny.

  • Hovädzí guláš s fazuľou a so šalviovou polentou

    Hovädzí guláš s fazuľou a so šalviovou polentou

    Cesnak a cibuľu očistíme, cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak nasekáme, mäso nakrájame na kocky, papriku očistíme a tiež nakrájame na kocky. Čili zbavíme semienok a nakrájame. Fazuľu necháme odkvapkať.

  • Francúzska polievka s kelom (fotorecept)

    Francúzska polievka s kelom (fotorecept)

    Veľmi nám chutí. Recept mám od známeho, on na takýchto polievkach pracoval. Táto je bez chémie a sušenia - čerstvá. Recept je na päť litrov polievky.

  • Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept)

    Lahmacun/Lahmádžun (fotorecept)

    Nepoznám v našom okolí človeka, ktorému by toto jedlo nechutilo :-)

  • Cuketové tacos

    Cuketové tacos

    Receptů na zpracování cuket není nikdy dost, tak přináším další inspiraci. Moje recepty a fotografie najdete na blogu https://inkitchenopen. blogspot. cz/

  • Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou

    Hovädzí jazyk s hrozienkovou omáčkou

    Gastronómia vždy cestovala. A tak nám v strede a na východe Európy zmiešala chute, zvyky i kombinácie. Naštastie však v každej krajine nechala aj jedlá, ktoré sú svojské, zvláštne. Oplatí sa ich spoznať a ochutnať.

  • Maďarský guláš - ten môj (fotorecept)

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept)

    Milujem všetky druhy gulášu. Kotlíkový, segedínsky, maďarský... Proste všetky a je mi jedno, či je to "pravý" alebo s obmenami. Tento je taký, aký robievam a nemôžem sa ho nikdy prejesť, ...

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist