Recepty, kde je soľ
Vegetariánska plnená paprika
Na ruby otočená domáca klasika, ktorú v tomto prípade môžeme považovať len za pôvodnú inšpiráciu...
Neapolský šalát
Prečo neapolský, to neviem, asi kvôli paradajkovému pretlaku, ktorý tam ide. Ale je výborný, či už s pečivom alebo na chlebíčky,
hrianky, alebo ako súčasť pohostenia návštevy alebo oslavy....
Drobné vianočné orechové pečivo
Drobné pečivo neodmysliteľne patrí k Vianociam, tak ako aj orechy.
Cesto na pizzu
Tento recept mám z hotela, v ktorom som
pracovala. Cesto je strašne dobré. Odkedy...
Žltý hrach s jačmeňom a hubami shiitake
Zohrejeme olej v hrnci na miernom ohni a opražíme nakrájanú cibuľu s paprikou.
Rybací perkelt s kolienkami
Taká tá naša klasika s talianskym a maďarským dedičstvom, hotová za čas, kým sa uvaria...
Omáčka z bystrických sliviek
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek,
pravdepodobne druhu „Tipala“....
Hustá rybacia polievka s opečeným jeseterom
Rybacia polievka pripravená Martinom Repaským, viceprezidentom organizácie Kuchári bez hraníc.
Neskutočne jemný makovo-tvarohový zákusok s višňami
Extrémne mäkký makový základ, višne a jemná tvarohová plnka. Jednoduchá príprava.
Bravčové na rasci podľa ČSN
Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.
Kuracie mäso ako z KFC
Mäso umyjeme a nakrájame na asi 2 cm hrubé pásiky. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Cornflakes...
Pečená žemľová knedľa
Žemle nakrájame na kocky, pridáme rozpustené maslo, vajíčka a koreniny, všetko dôkladne premiešame a...
Kuracie Kung Pao
Keď si človek v bistre nevie narýchlo vybrať a chce ísť na istotu... Samozrejme s ryžou,...
Nálev na zavárané uhorky
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a nálev povaríme 15 minút.
Opekance Amálka
Teraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla....
Šalát s avokádom a vajíčkami
Mala som kúpené 2 zrelé avokáda a mladý taliansky baby špenát vo vaničke (125 g). Ostatné...
Vianočka pre začínajúcich pekárov
Dlho som odolávala pečeniu kysnutého cesta, ale keď som raz začala, našla som v ňom veľkú záľubu....
Varechový koláč
Koláč s takýmto názvom určite patrí na Varechu. Viem, nie je to žiadna novinka, ale možno ho každý nepozná a zíde sa
niekomu....
Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál
Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a
najsamlepšejšia!...
Orechový kringel
Recept mám od dcéry. Už s nami nebýva, tak si voláme, posielame fotky - veď možností je teraz dosť. Raz prišla fotka s
odkazom: Mami, to musíš upiecť....
Slivkový tart s orechovou posýpkou
Najprv pripravíme cesto, ktoré potrebuje odstáť v chladničke zhruba 2 hodiny.
Maslo nakrájame na kocky,...
Waldorfský šalát light
Orieškovo-ovocný šalát, pochádzajúci zo srdca New York City, s vyše storočnou tradíciou, v odľahčenej...
V rúre vyprážané kuracie stehná a zemiaky
Vyprážané mäso je neodmysliteľnou súčasťou v mnohých domácnostiach. Takýmto spôsobom ho budete mať nielen menej mastné, ale dokonca neprídete ani o jeho klasickú skvelú chuť....
Raňajkový koláčik z jedného jablka
Základom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás....

Vegetariánska plnená paprika
Na ruby otočená domáca klasika, ktorú v tomto prípade môžeme považovať len za pôvodnú inšpiráciu...

Neapolský šalát
Prečo neapolský, to neviem, asi kvôli paradajkovému pretlaku, ktorý tam ide. Ale je výborný, či už s pečivom alebo na chlebíčky, hrianky, alebo ako súčasť pohostenia návštevy alebo oslavy....

Drobné vianočné orechové pečivo
Drobné pečivo neodmysliteľne patrí k Vianociam, tak ako aj orechy.

Cesto na pizzu
Tento recept mám z hotela, v ktorom som pracovala. Cesto je strašne dobré. Odkedy...

Žltý hrach s jačmeňom a hubami shiitake
Zohrejeme olej v hrnci na miernom ohni a opražíme nakrájanú cibuľu s paprikou.

Rybací perkelt s kolienkami
Taká tá naša klasika s talianskym a maďarským dedičstvom, hotová za čas, kým sa uvaria...

Omáčka z bystrických sliviek
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....

Hustá rybacia polievka s opečeným jeseterom
Rybacia polievka pripravená Martinom Repaským, viceprezidentom organizácie Kuchári bez hraníc.

Neskutočne jemný makovo-tvarohový zákusok s višňami
Extrémne mäkký makový základ, višne a jemná tvarohová plnka. Jednoduchá príprava.

Bravčové na rasci podľa ČSN
Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.

Kuracie mäso ako z KFC
Mäso umyjeme a nakrájame na asi 2 cm hrubé pásiky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Cornflakes...

Pečená žemľová knedľa
Žemle nakrájame na kocky, pridáme rozpustené maslo, vajíčka a koreniny, všetko dôkladne premiešame a...

Kuracie Kung Pao
Keď si človek v bistre nevie narýchlo vybrať a chce ísť na istotu... Samozrejme s ryžou,...

Nálev na zavárané uhorky
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a nálev povaríme 15 minút.

Opekance Amálka
Teraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla....

Šalát s avokádom a vajíčkami
Mala som kúpené 2 zrelé avokáda a mladý taliansky baby špenát vo vaničke (125 g). Ostatné...

Vianočka pre začínajúcich pekárov
Dlho som odolávala pečeniu kysnutého cesta, ale keď som raz začala, našla som v ňom veľkú záľubu....

Varechový koláč
Koláč s takýmto názvom určite patrí na Varechu. Viem, nie je to žiadna novinka, ale možno ho každý nepozná a zíde sa niekomu....

Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál
Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia!...

Orechový kringel
Recept mám od dcéry. Už s nami nebýva, tak si voláme, posielame fotky - veď možností je teraz dosť. Raz prišla fotka s odkazom: Mami, to musíš upiecť....

Slivkový tart s orechovou posýpkou
Najprv pripravíme cesto, ktoré potrebuje odstáť v chladničke zhruba 2 hodiny. Maslo nakrájame na kocky,...

Waldorfský šalát light
Orieškovo-ovocný šalát, pochádzajúci zo srdca New York City, s vyše storočnou tradíciou, v odľahčenej...

V rúre vyprážané kuracie stehná a zemiaky
Vyprážané mäso je neodmysliteľnou súčasťou v mnohých domácnostiach. Takýmto spôsobom ho budete mať nielen menej mastné, ale dokonca neprídete ani o jeho klasickú skvelú chuť....

Raňajkový koláčik z jedného jablka
Základom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás....