Šamrole fotorecept

mivava - fotkamivava, dnes 09:40
Šamrole (fotorecept)
Foto: mivava

Takto robím šamrole ja. Možno niekoho inšpirujem.

32
porcií
60 minút
príprava
18-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Maslové cesto:
100 g
250 g
Cesto 2:
200 g
1 ks
1 PL
štipka
100 ml vlažná
Na potretie:
1 ks
Sneh:
3 ks (105 g)
225 g
75 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Maslové cesto: Zo studného masla a hladkej múky vypracujeme cesto. Vytvarujeme kocku a dáme na 30 minút do chladničky.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto 2: Zo surovín vypracujeme cesto a dáme ho na chvíľku odležať.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto 2 rozvaľkáme a do stredu položíme maslové cesto.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslovú kocku obalíme cestom.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkáme a ideme skladať. Prvý krát skladáme na 3 časti. Pravú stranu preložíme do stredu a ľavou prikryjeme. Dáme na 20 minút do chladničky.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytiahneme, rozvaľkáme a ideme skladať na 4 časti. Pravú stranu dáme do stredu, tak isto aj ľavú a spojíme spolu.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zopakujeme ešte raz na tri časti, 20 minút chladnička, rozvaľkáme dáme na 4 časti a cesto je hotové. Cesto preložím na polovičku, zabalím do potravinovej fólie a na druhý deň s cestom pracujem. V chladničke vydrží 3-4 dni. Cesto zvyknem aj mraziť. Na výrobu šamrolí cesto rozvaľkám a kolieskom na pizzu nakrájam asi 2 cm široké pásiky. Tie namotám na trubičky, potriem vajíčkom a pečiem cca 18-20 minút na 190 °C. Upečené stiahnem, nechám vychladnúť a naplním bielkovým snehom.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bielkový sneh: Bielky (105 gramov) a štipku soli dám do misy kuchynského robota. Zároveň v hrnci zohrievam cukor a vodu na teplotu 119 stupňov. Odstavím a dám do šľahajúcich sa bielkov do ktorých pridám citrodeko. Šľahám asi 10 minút a plnka je hotová.

    Šamrole (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu