Takto robím šamrole ja. Možno niekoho inšpirujem.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Maslové cesto: | |
100 g |
|
250 g |
|
Cesto 2: | |
200 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
štipka |
|
100 ml vlažná |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Sneh: | |
3 ks (105 g) |
|
225 g |
|
75 ml |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Maslové cesto: Zo studného masla a hladkej múky vypracujeme cesto. Vytvarujeme kocku a dáme na 30 minút do chladničky.
-
2
Cesto 2: Zo surovín vypracujeme cesto a dáme ho na chvíľku odležať.
-
3
Cesto 2 rozvaľkáme a do stredu položíme maslové cesto.
-
4
Maslovú kocku obalíme cestom.
-
5
Rozvaľkáme a ideme skladať. Prvý krát skladáme na 3 časti. Pravú stranu preložíme do stredu a ľavou prikryjeme. Dáme na 20 minút do chladničky.
-
6
Vytiahneme, rozvaľkáme a ideme skladať na 4 časti. Pravú stranu dáme do stredu, tak isto aj ľavú a spojíme spolu.
-
7
Zopakujeme ešte raz na tri časti, 20 minút chladnička, rozvaľkáme dáme na 4 časti a cesto je hotové. Cesto preložím na polovičku, zabalím do potravinovej fólie a na druhý deň s cestom pracujem. V chladničke vydrží 3-4 dni. Cesto zvyknem aj mraziť. Na výrobu šamrolí cesto rozvaľkám a kolieskom na pizzu nakrájam asi 2 cm široké pásiky. Tie namotám na trubičky, potriem vajíčkom a pečiem cca 18-20 minút na 190 °C. Upečené stiahnem, nechám vychladnúť a naplním bielkovým snehom.
-
8
Bielkový sneh: Bielky (105 gramov) a štipku soli dám do misy kuchynského robota. Zároveň v hrnci zohrievam cukor a vodu na teplotu 119 stupňov. Odstavím a dám do šľahajúcich sa bielkov do ktorých pridám citrodeko. Šľahám asi 10 minút a plnka je hotová.
Diskusia k receptu