Opekance Amálka fotorecept

anulienka1 - bez fotkyanulienka1, 5. decembra 2021

Teraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla. Sú Zobraziť celý popisTeraz je ich čas a preto ich sem pridávam. Neviem prečo Amálka. Možno preto, lebo sú naozaj ľahučké a jemné, ako víla. Sú rýchlo hotové, pretože nič nenechávate kysnúť. Proste zamiešate, vytvarujete, pečiete a hotovo. Robím ich už roky a s receptom som veľmi spokojná, preto som sa rozhodla ho ponúknuť aj vám. Je tu veľa receptov na opekance, tak ak sa nájde rovnaký, znamená to, že je dobrý :).

10
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
70 g
70 g
70 g
700 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Maslo roztopíme a všetky suroviny spolu zmiešame. Vymiešame na hladké nelepivé cesto. Nerobte žiadny kvások, nič také, len zmiešať a vymiešať.

    Opekance Amálka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nenechávame kysnúť, hneď ho rozdelíme na jednotlivé časti z ktorých ušúľame valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. S cestom sa veľmi dobre pracuje, vôbec sa nelepí, podsýpať múkou len minimálne.

    Opekance Amálka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vytvarované opekance ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nechávame medzi jednotlivými opekancami trošku miesta, pretože v rúre trochu podrastú.

    Opekance Amálka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 10-12 minút. Treba strážiť, záleží od rúry. Ja zvyknem plech v rúre počas pečenia aj otočiť, aby sa opekance dobre upiekli zo všetkých strán. Necháme vychladnúť a skladujeme na suchom mieste. Do Vianoc v pohode vydržia.

    Opekance Amálka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

bugout
Toto som nikdy nejedol a ani nerobil, vlastne ani neviem čo to je. Vyzerá to však, že to zvládnem aj ja čo moc nepečiem, takže to skúsim. Jedna otázka ak môžem. Alo sa to podáva? Alebo čo to vlastne je? Príloha? Hlavný chod, dezert?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Na Myjave sa to volá "pupáky". Jedáva sa to na Štedrý deň a čo zvýši na Božie narodenie na raňajky.
helena64
...Áno je to dobrota, v minulosti som mala rada, keď sa vybrali z rúry, s makom už nie, ale teraz by som si dala. Ďakujem za pripomenutie a ďakujem ak si ho môžem uložiť , zaujal ma, že cesto nemusí kysnuť. "Rada" pre vydajachtive slečny: Keď sa pupáky vyberú z rúry, zoberte tri do ruky, vyjdite vonku a počúvajte z krorej strany budete počuť štekot psa. Mne sa po tri roky ozýval z celkom inej strany, než som chcela. A stalo sa tak, ako štekal pes. Je to už skoro 50 rokov a dodnes mu to vyčítam.
anulienka1
@bugout (6.12.2021 01:59) Je to hlavne vianocne jedlo. My ho mame na stedrovecernej veceri, ako predjedlo. Postup co s nim dalej som uz nepisala, lebo som predpokladala, ze je to chronicky zname. No nevadi, moja chyba. Takze, my robime tak, ze ich dam do vriacej vody, cca 3-5 minut ich v nej vareskou premiesavam. Potom scedim, polejem rozpustenym maslom a jednu cast zmiesam s pomletym makom a cukrom a druhu cast a pomletymi vlasskymi orechami a cukrom. Velka dobrota.

evanaaa
Bobálky, či pupáky, ako kde, jedávala aj rodina mojej mamy a to už je aj 100 rokov, čiže je to dlhá, stará tradícia, poliate horúcim mliekom, ocukrené a makom posypané. No priznám sa, ja som ich tiež nejedla.....poznala som ich len z jej rozprávania o vianočných zvykoch.
sracz
Napriek tomu, že čo mi pamäť siaha, robím „bobaľky“ - pupáky podľa našeho rodinného rcp (je už dávno aj tu na Varecha.sk), Tvoj rcp vážená a milá @Anulienka1 ma zaujal svojou jednoduchosťou a hneď som ho aj zrealizoval. Potvrdzujem, že s cestom sa mi naozaj výborne pracovalo (použil som KL soli a na repete pridám dve) a hladkou múkou som jemne posypal iba „tablu“ než som na ňu preklopil cesto spod „robota“. Nemám teplovzdušnú rúru, tak som pupáky musel piecť 33´. Foto výsledného „diela“ ako dôkaz.


anulienka1
@sracz (7.12.2021 20:47) tesim sa ze si vyskusal aj napriek vlastnemu overenemu receptu. Dufam ze chutili, alebo chutit budu. Minimalne pripomenu “domovinu” a tradicie. 😉

1x haji
zuzanka1367
Odskúšané, výborný recept, síce z polovičnej dávky, ale je ich dosť aj pre nás, aj pre dcéru. Recept dodržaný, pracovalo sa s ním parádne. Ďakujem za to, že si sa s nami podelila o skvelý recept.


mariamka
mne tieto guľkové opekance neimponujú, su veľmi vyschnuté a ťažko nasakujú mliekom. No veď, kde tam je tá porcia s maslom, mliekom, medom, makom? ako to máme radi. skôr robím paličky, alebo úplne jednoducho rozvaľkané cesto na plechu pred upečením pokrájam, nech sú tie boky "nasiakavé".
evkalibka
opekance pripravujete tesne pred Stedrym dnom alebo aj skôr? Nie sú potom tvrdé?
leaela
@evkalibka (26.12.2021 18:20)

Maju byt tvrde.uvaria sa v trosku osolenej vode,posypu makom a zaleju horucim sladkym mliekom v ktorom je rozpustene maslo.teda aspon ja som takto predvcerom postupoval :-) .moja mamka ich robi cca tyzden pred sviatkami
Pozdravujem vsetkych ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia