Zavreniny:
Žiadne nálevy, cukor ani sterilizovanie. Na tento jednoduchý spôsob konzervovania ovocia potrebujete len čistý pohár

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ovocie dozrieva jedno za druhým a vy nestačíte zavárať? Zjednodušte si život zavreninami, sú hotové raz-dva.



Foto: Shutterstock

Táto najjednoduchšia metóda konzervovania sa najlepšie aplikuje na drobné, bobuľové ovocie, ktoré nemusíte krájať. Ríbezle, egreše, čučoriedky, čerešne, višne, maliny či mirabelky.

Ako na to? Budete potrebovať dobre umyté a vysušené zaváracie poháre, ideálne ak budú vysterilizované, k tomu najlepšie nové viečka. A, samozrejme, zdravé, nepoškodené ovocie bez nahnitých častí.

Čerstvo nazbierané a neumyté ovocie sa odporúča vložiť do pohárov hneď po odrhnutí. Keďže by sa ovocie nemalo umývať, na tento spôsob konzervácie sa najlepšie hodia plody bez chemického ošetrovania.

Poháre naplňte ovocím až po okraj. Ak majú plody stopku, neodstraňujte ju. Takto zavreté si vďaka kvasinke Saccharomyces vytvoria vlastnú mikroklímu, sfermentujú, vyčerpá sa kyslík a tým sa zakonzervujú. Naplnené poháre skladujte v chladničke alebo v pivnici.

Ovocie spracované týmto spôsobom bude menej sladké a mierne šumivé. A koľko vám vydrží? Pokojne aj rok.

Pozrite sa, ako "zavreniny" robí Katka Bradshaw @do_prirody_s_katkou:

Zdroj: Instagram/@do_prirody_s_katkou/

Vyskúšajte tento spôsob konzervácie na jednom pohári a v zime si pochutíte na čerstvom ovocí plnom leta a vitamínov. Výborné do koláčov, na puding alebo raňajkovú kašu.

Pre istotu...

Ak vás táto metóda nepresvedčila a ostávate skeptickí, vyskúšajte ju s trochou inovácie - ovocie navrstvite a posypte trochou soli, ktorá podporí ich sladkosť a zároveň slúži ako konzervant. Ovocie sterilizujte desať minút pri teplote 80 - 90 stupňov. Poháre otočte hore dnom, prikryte dekou a nechajte úplne vychladnúť.



ANKETA: Láka vás vyskúšať tento spôsob konzervovania ovocia?

42,1%



57,9%







Diskusia k článku










TOPlist