Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové na rasci podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 7. decembra 2021
Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
60 g
100 g
1,5 g
10 g
30 g
600 ml teplá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte je rozpis surovín na 10 porcíí z 1 kg mäsa. Ja som použil 0,5 kg mäsa, tak som pomer prepočítal, a zmenšil som dávku soli a múky. Takto to bolo akurát. Verím, že aj pri receptoch podľa ČSN mal aj tak konečné slovo šéfkuchár, ktorý pokrm patrične doladil.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nadrobno nakájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme rascu, premiešame a necháme trocha rozvoňať, pridáme mäso pokrájané na kocky, osolíme a opečieme, aby sa zatiahlo.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso občas premiešame, v prípade potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké bolo asi za 1 hodinu dusenia.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom mäso vyberieme dierkovanou naberačkou do čistého kastróla a odložíme.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šťavu z mäsa vydusíme na tuk...

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zaprášime múkou, ktorú opražíme, zalejeme teplou vodou, dobre premiešame a povaríme.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vzniknutú omáčku precedíme cez sitko na odložené mäso.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V sitku nám zostanú už len zvyšky rasce a nerozvarenej cibule, tieto vyhodíme.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Omáčku s mäsom trocha prevaríme. Omáčka je hladká, tukom lesklá, mäso mäkké a šťavnaté. Podávame s ľubovoľnou prílohou, ja som robil deň predtým žemľovú knedľu, tak bolo s knedľou.

    Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sracz
Ciao @Kimlo kamarát s vareškou! Som ortodoxný fanúšik Tvojich rcp s bývalými ČSN a takmer všetky som zrealizoval aj v našej kuchyni {aj tento už čaká na štarte}. Pozdravujem a želám dobrý výber a neopakovateľné chute!
haji
Stará dobrá a vděčná klasika. Potěšitelné, že přidáváš tyto recepty, alespoň nezapadnou v propadlišti dějin. Záslužné dílo. Díky za receptík!
kvakac
Jednoduché a pritom veľmi dobré jedlo. Jak ja ho mám rád a robím ho veru často. Moja obľúbená príloha je k nemu pohanka. Som rád, že pridávaš staré klasické recepty - aspoň neupadnú do zabudnutia, veď na takýchto receptoch žili mnohé naše generácie.
chemik
Já se také přidám s pochvalou a totiž, že Kimlo nerespektoval normu důsledně, jinak by na té fotce byly jenom 4 kousky masa ze 120 g porce masa syrového.
kimlo
@sracz (7.12.2021 20:17)
Ďakujem za reakciu, knižiek s receptúrami ČSN mám viacero, tak budem skúšať aj naďalej :-)
kvakac
Bolo dnes na obed. Pochutili sme si dobré to je . Omáčku som nechal redšiu. Mám rád viac omáčky a keď je trošku redšia. Ja som k tomu dnes dal halušky.


kimlo
@kvakac (9.12.2021 15:37)
Pekne si navaril kamarát, tiež mám rád viac omáčky. Tá moja podľa ČSN teda riadne zhustla, nabudúce dám ešte menej múky...
bugout
Mňa veľmi teší, že nie si jeden z tých anti-múka fanatikov. Skrátka sú recepty kde múka patrí a nahradenie je na úkor jedla... Šťava zahustená škrobom, alebo nedajbože cibuľou je skrátka úplne iná. A naozaj sa nechem týmto komentárom dotknúť ľudí s celiakiou, alebo takých čo múku skrátka nemôžu z očných dôvodu.
chemik
@kimlo (10.12.2021 09:58)

Zase do toho zamotám chemii. Když se mouka pomalu praží delší dobu s tukem bez vody na malém plameni, aby se nepřepalovala, složitější sacharidy se štěpí na jednodušší, takže s vodou méně vážou. Omáčka tím získává na chuti a je řidší. Vždy jsem nesnášel netrpělivé kuchařky, které jen šťávu nebo polévku zaklochtaly moukou , jen převařily a bez výčitek svědomí podávaly na stůl někdy i bez ochutnání. Takže netřeba ubrat mouku, ale prodloužit přípravu omáčky.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha