Bryndzové pagáčiky fotorecept
Moje ďalšie bryndzové pagáčiky. Sú veľmi dobré, preto si recept sem ukladám.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
1 bal. (alebo 1/2 kocky čerstvého) |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
300-350 ml vlažné |
|
2 ks |
|
400 g |
|
2-3 PL |
|
Na potretie: | |
1 PL |
|
2 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Preosejeme múku, do ktorej pridávame postupne cukor, soľ premiešame ďalej rozpustenú masť (tak trocha plnšiu, nie horúcu) vlažné mlieko, do ktorého som rozšľahala žĺtky a na koniec vsypala 1 balík sušeného droždia (to síce málo používam, väčšinou používam čerstvé, ale teraz som skúsila a cesto vykyslo parádne). Nenechala som droždie vzísť, len som ho vsypala a strojom som dobre vypracovala cesto. Mlieka si dajte len 300 ml, ale ak sa Vám zdá cesto tuhé, tak ešte pridajte. Cesto som nechala 1 hodinu nakysnúť. Po hodine som cesto vyvaľkala a celé natrela rozpustenou masťou (táto nemusí byť veľmi plná), asi tak za jednu menšiu lyžicu si rozpustite a potrite. Na to som natrela bryndzu, do ktorej som primiešala asi 2-3 PL smotany. Ja som dala šľahačkovú. Cesto som poskladala na obálku a nechala na pracovnej doske 20 minút odpočívať. Ešte raz som cesto po 20 minútach rozvaľkala znovu poskladala a nechala ďalších 20 minút cesto odpočinúť.
- 2
Tu mám cesto vyvaľkané a vykrajujem. Ja vykrajujem menšie pagáčiky, priemer formičky 4,5 cm.
- 3
Ukladám na plech s papierom na pečenia, vyšlo mi za dva plechy nepočítala som presne koľko kusov. Na plechu necháme pagáčiky ešte ďalších 20 minút odpočinúť, potom ich natrieme bielkom a posypeme čím chceme, ja som posypala čiernym sezamom. Keď som ich dávala do rúry na vrch pagáčikov som na položila papier na pečenie, trochu som pritlačila, aby mi pagáčiky počas pečenia nepopadali. Pred dopečením som papier zobrala dole. Pečieme na 200 stupňov 15-20 minút do ružova. Tu si už musíte sledovať, každá rúra pečie inak.
- 4
Tu sú upečené všetky. Ešte poznámočka ak nechcete použiť bravčovú masť, kľudne použite maslo aj do cesta a aj na potretie cesta, tiež rozpustené.
- 5
No a tu už na tácke koštujeme.
- 6
Tak čo vyskúšate? Nám veru chutili ja by som Vám odporučila.
- 2
Diskusia k receptu