Citrónové tartaletky fotorecept
Foto: nikola166
Ďalšia, tentokrát osviežujúca verzia mojich obľúbených tartaletiek.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
50 g |
|
43 g |
|
150 g |
|
|
|
štipka |
|
Lemon curd (citrónový krém): | |
4 ks |
|
70 g |
|
70 ml |
|
50 g |
|
z 2 bio citrónov |
|
Mascarponové pologule: | |
250 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
50 ml |
|
4 g |
|
20 g studená |
|
2 PL |
|
Číra glazúra: | |
75 g studená |
|
75 g |
|
1 PL |
|
3,5 g |
|
1,5 PL studená |
|
Na zdobenie: | |
|
|
|
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať 30 minút v chladničke.
-
2
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy plus prúžky. Ja som použila perforované formičky na tartaletky, kto však nemá, môže použiť klasické. Cestom vyložíme formičky.
-
3
Cesto popicháme vidličkou a pečieme asi 12 minút.
-
4
Po upečení necháme vychladnúť. Vyšlo mi 8 kúskov.
-
5
Na citrónový krém si najprv umyjeme citróny a postrúhame na najjemnejšom strúhadle. Dávajte pozor, aby ste strúhali iba žltú časť kôry. Všetky suroviny miešame nad parou, postupne hmota začne hustnúť.
-
6
Citrónovým krémom naplníme tartaletky, necháme úplne vychladnúť. Lemon curd krásne zhustne. Ak sa vám zvýši, môžete ho uskladniť v chladničke aj dva týždne.
-
7
Touto časťou je vhodné začať deň vopred, keďže je potrebné pologule nechať stuhnúť v mrazničke. Želatínu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme 10 minúť napučať. Mlieko zohrejeme s cukrom, počkáme kým sa cukor úplne rozpustí, stiahneme zo sporáku a necháme trochu vychladnúť. Pridáme napučanú želatínu a miešame, až sa úplne rozpustí. Mascarpone vyšľaháme s lemon curdom.
-
8
Pridáme mlieko so želatínou. Premiešame do hladka. Zvlášť si vyšľaháme smotanu na šľahanie a zľahka vmiešame do mascarponovej zmesi. Kto má rád sladšie, môže pridať práškový cukor podľa chuti.
-
9
Formu na pologule si položíme na tácku, naplníme krémom. Necháme v mrazničke na noc. Kto nemá formu na pologule, môže použiť aj silikónovú formu na muffiny alebo hocijaký iný tvar.
-
10
Na druhý deň pologule vyklopíme na tácku.
-
11
Pripravíme si číru glazúru. Ja som si ju trocha zafarbila žltou farbou, ktorú vo výslednom efekte ani veľmi nebolo vidno, takže v podstate ju môžem nazvať čírou :) Želatínu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Cukor dáme do kastrólika a zalejeme studenou vodou. Pri nižšej teplote privedieme k varu a minútu povaríme. Stiahneme z platne, necháme trochu vychladnúť a pridáme napučanú želatínu. Miešame do rozpustenia, na záver prilejeme citrónovú šťavu. Zmes prelejeme cez jemné sitko a necháme schladnúť na 28-29 stupňov. Ak bude glazúra príliš horúca, stečie nám z pologulí, ak zase príliš studená, tak nám stuhne a nebude sa dať nalievať.
-
12
Pologule si položíme na mriežku (ja som použila mriežku z mikrovlnky). Pod mriežku si položíme tácku alebo tanierik a glazúrou rovnomerne polejeme pologule.
-
13
Pomocou špajle a noža si prenesieme pologule na tartaletky s lemon curdom.
-
14
Ozdobíme podľa fantázie.
-
15
Ja som použila nesladenú šľahačku, čokoládové ozdoby a čerstvé maliny.
-
16
Sú osviežujúce a veľmi chutné.
Diskusia k receptu