Jednoduchý jablkový koláč fotorecept
Pre milovníkov jablkových koláčikov. Zvládne ho aj začiatočník za pár minút, výsledok poteší a prekvapí.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
180 g studené (alebo Hera) |
|
2 ČL |
|
2 ks |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Jablková plnka: | |
800-900 g očistené nastrúhané |
|
2-3 PL (podľa sladkosti jabĺk) |
|
1 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
2 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto. Múku preosejeme, nastrúhame studené maslo, pridáme zvyšok surovín a vypracujeme hladké cesto.
-
2
Cesto rozdelíme na dve časti - väčšiu 2/3 cesta a menšiu časť, ktorú dáme do mrazničky stuhnúť (budeme strúhať). Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť formy s priemerom 27 cm.
-
3
Cesto preložíme do formy, boky vyvýšime a cesto popicháme vidličkou. Korpus predpečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 10-12 minút.
-
4
Predpečený korpus potrieme detskou výživou. Jablká očistíme, nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, mletú škoricu, Zlatý klas a premiešame. Navrstvíme na predpečený korpus.
-
5
Navrch nastrúhame zvyšok vychladeného cesta. Dopečieme na 180 stupňov 25-30 minút do zlatista.
-
6
Po upečení necháme vychladnúť, pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
-
7
Po upečení a ochutnávke...
-
8
Dobrú chuť...
Diskusia k receptu