Orechový kringel fotorecept
Foto: eruska25
Recept mám od dcéry. Už s nami nebýva, tak si voláme, posielame fotky - veď možností je teraz dosť. Raz prišla fotka s odkazom: Zobraziť celý popisRecept mám od dcéry. Už s nami nebýva, tak si voláme, posielame fotky - veď možností je teraz dosť. Raz prišla fotka s odkazom: Mami, to musíš upiecť. Ale mne sa to zdalo náročné. Po nejakom čase sa ma pýtala, či som ho už piekla, vraj ona už druhý raz. Tak som sa vzchopila, čo som horšia ako dcéra? A upiekla som ho! Podaril sa, a nie je náročný, ako som si myslela.
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
90 g |
|
1 ČL |
|
1 kocka |
|
250 ml vlažné |
|
80 g izbovej teploty |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
200 g |
|
4 PL |
|
2- 3 PL |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
Glazúra: | |
4 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
V troche vlažného mlieka s trochou cukru necháme napučať droždie na kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások, ostatné suroviny a vymiesime cesto.
-
2
Necháme vykysnúť asi pol hodinu.
-
3
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme a natrieme plnkou. Plnka: Orechy zomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami. Mlieka dáme najprv asi 80 ml, podľa potreby dolejeme, aby bola plnka akurát, aby nebola príliš riedka.
-
4
Cesto s plnkou zrolujeme.
-
5
Teraz začne tá náročnejšia časť, ale nič hrozné. Plech si vymastíme a závin prerežeme od stredu po jeden koniec.
-
6
Zapletieme tak, aby bola rezná plocha na vrchu.
-
7
Potom závin prerežeme zas od stredu na druhý koniec.
-
8
Zapletieme a konce spojíme do kruhu. Necháme ešte podkysnúť.
-
9
Pečieme pri 200 °C 25 - 30 minút.
-
10
Zmiešame suroviny na glazúru a ešte horúci kringel ňou potrieme.
-
11
Necháme vychladnúť, pokrájame - na raňajky, olovrant, večeru.
Ďakujem Ti za pochvalu. Snažím sa, Ty si šikovná, páčia sa mi Tvoje recepty, aj som už nejaké piekla a boli výborné.
Ďakujem. Tá glazúra je dôležitá, pridáva takú sladko-kyslú chuť. Vyskúšaj.
Ďakujem, že si sa podelila s Tvojim výsledkom, krásny je, som rada, že si spokojná.