Orechový koláč
Orechový koláč

Orechový kringel fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 3. decembra 2021
Orechový kringel (fotorecept)
Foto: eruska25

Recept mám od dcéry. Už s nami nebýva, tak si voláme, posielame fotky - veď možností je teraz dosť. Raz prišla fotka s odkazom: Mami, to musíš upiecť. Ale mne sa to zdalo náročné. Po nejakom čase sa ma pýtala, či som ho už piekla, vraj ona už druhý raz. Tak som sa vzchopila, čo som horšia ako dcéra? A upiekla som ho! Podaril sa, a nie je náročný, ako som si myslela.

60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
90 g
1 ČL
1 kocka
250 ml vlažné
80 g izbovej teploty
1 ks
Plnka:
200 g
4 PL
2- 3 PL
1 ČL
2 ks
100 ml
Glazúra:
4 PL
2 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V troche vlažného mlieka s trochou cukru necháme napučať droždie na kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások, ostatné suroviny a vymiesime cesto.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme vykysnúť asi pol hodinu.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto vyvaľkáme a natrieme plnkou. Plnka: Orechy zomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami. Mlieka dáme najprv asi 80 ml, podľa potreby dolejeme, aby bola plnka akurát, aby nebola príliš riedka.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto s plnkou zrolujeme.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz začne tá náročnejšia časť, ale nič hrozné. Plech si vymastíme a závin prerežeme od stredu po jeden koniec.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapletieme tak, aby bola rezná plocha na vrchu.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom závin prerežeme zas od stredu na druhý koniec.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapletieme a konce spojíme do kruhu. Necháme ešte podkysnúť.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme pri 200 °C 25 - 30 minút.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmiešame suroviny na glazúru a ešte horúci kringel ňou potrieme.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Necháme vychladnúť, pokrájame - na raňajky, olovrant, večeru.

    Orechový kringel (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, kringel obdivuji už dlouho a tvůj vypadá náramně a jistě je výborné chuti. Jsi šikulka!
eruska25
@olinecka (4.12.2021 19:18)

Ďakujem Ti za pochvalu. Snažím sa, Ty si šikovná, páčia sa mi Tvoje recepty, aj som už nejaké piekla a boli výborné.
mahreb
Krásný. Také jsem už pekla, ale bez polevy. Tenhle je určitě lepší. uUrčitě vyzkouším a moc děkuji za krásný recept. Přeji všem krásný adventní čas.
eruska25
@mahreb (8.12.2021 11:36)

Ďakujem. Tá glazúra je dôležitá, pridáva takú sladko-kyslú chuť. Vyskúšaj.
eruska25
@zuzkabi (26.1.2022 13:45)

Ďakujem, že si sa podelila s Tvojim výsledkom, krásny je, som rada, že si spokojná.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha