Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál fotorecept
Foto: sracz
Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia! Ja som sa Zobraziť celý popisOd Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia! Ja som sa pre ten svoj motivoval chúťkami, chuťami a požiadavkami mojej dcérky Bábiky Angeliky a mojej najkrajšej „Prišahanej“, ktoré razia striktnú zásadu, v jedle má byť viac ako dvojnásobok mäsa než „doprevádzajúcej ingrediencie (v tomto prípade kyslej kapusty)“. Nie iba pre kľud, mier a pokoj v rodine, ale hlavne pre tie pochvalné pohľady a slová, im rád vyhoviem!
porcií
tepelná úprava
Suroviny
5-6 PL |
|
5-6 PL škvarená |
|
2 - 2,5 kg |
|
250-300 g väčšia |
|
250-300 g väčšia |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
1,5 KL (Urblík KN) |
|
3-5 strúčikov |
|
1-1,2 g |
|
1,5 KL |
|
500-600 ml |
|
240-250 ml |
|
2-3 KL (Maizena) |
|
500-600 g |
|
1-2 ks (na zahustenie) |
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
Veľa toho nie je treba, ale výsledné „dielo“ (výraz som „šlohol“ od @Mesiar50) predstavuje jednu z „božských mán“ tu na Zemi. Takýto očarujúci kúsok pliecka sa mi podarí občas kúpiť aj v sériovom „markete“.
-
2
Na 2 PL slnečnicového oleja a 2 PL škvarenej bravčovej masti som na svetlo „zatiahol“ bravčové pliecko, pokrájané na väčšie kúsky.
-
3
Preložil som ho na pomocný tanier a vo výpeku som krátko orestoval postrúhanú červenú cibuľu.
-
4
K cibuli som potom vrátil opečené kúsky mäsa, premiešal a dusil asi 10-12 minút.
-
5
V druhej rajnici som na oleji a masti orestoval postrúhanú žltú cibuľu a než som získal požadovaný efekt,
-
6
dusené mäso som zasypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, pikantným korením „Urblík z KN“ a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Opäť som všetko ľahučko premiešal a nechal ďalej dusiť.
-
7
Do rajnice s restovanou žltou cibuľou som pridal kyslú kapustu s iba zľahka vytlačenou šťavou, posolil, posypal troškou čerstvo mletého čierneho korenia a KL celej rasce. Premiešal a nechal na polovičnom ohreve dusiť.
-
8
... a ideme do finále! Udusené mäso som zalial „emulziou“ mäsového vývaru, šľahačkovej smotany a kukuričného škrobu (kto ho nerád, zahustí podľa seba múkou alebo strúhaným surovým zemiakom); zostavu som premiešal a nechal prejsť varom.
-
9
Následne som pokračoval v kompletizácii a do hrnca s mäsom som vložil aj preddusenú kyslú kapustu, premiešal a
-
10
„vyšperkoval“ kyslou smotanou. Premiešal a vzápätí opäť nechal prejsť asi 5 minút varom.
-
11
Do takejto chute a podoby.
-
12
V priebehu varenia „segeďáku“ som pripravil aj knedľu strýčka Jendu, podľa už uverejneného receptu:https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-knedla-s-kypriacim-praskom-podla-stry/80889-recept.html len ku opražovaným kúskom rohlíka som pridal aj zväzok (5-6 ks) pokrájanej mladej zelenej cibuľky aj s jej „pierkami“.
-
13
Takto vyzeralo vypracované cesto,
-
14
vyformované knedle a
-
15
takto napokon moja porcia nedeľňajšieho obeda. Porcia mojej „šéfky“ vyzerala óóóveľa kultúrnejšie, ale nafotiť som ju nestihol. „... ta naj prebača“!
-
16
Tohtoročný Martin kunám „prijachal na bielom koni“, nadišiel čas na zimné jedlá, ku ktorým určite patrí aj dobrý „segeďák“. Poznajúc Vás, určite si ho nahotujete aj Vy! Dobrú chuť!
Diskusia k receptu