Keď ju nestíhate jesť:
Bohatá úroda cukiet? Toto sú spôsoby, ako ich spracovať, aby vydržali dni, týždne aj mesiace

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Keď sa cukety urodí priveľa, je to niekedy za trest. Či už je vlastnoručne vypestovaná alebo darovaná, nechať ju len tak ladom nedovolí srdce žiadnej správnej gazdinky. Čo teda s ňou, ak ju v kuchyni nedokážete hneď zužitkovať? Existujú spôsoby, ako ju uchovať na neskôr.



Foto: Shutterstock

Ako ich skladovať

Cukety by sa mali zberať keď majú dĺžku asi 20 cm, vtedy sú najchutnejšie. Najlepšie je ich skladovať v špajzi alebo na tienistom a vzdušnom mieste s vysokou vlhkosťou vzduchu – vtedy vydržia aj dva týždne.

Ak nemáte špajzu, alternatívne sa hodí aj spodná zeleninová priehradka v chladničke pri teplote okolo 10 °C. V jednom aj druhom prípade však nesmú byť vedľa paradajok alebo jabĺk, pretože jedny aj druhé urýchľujú dozrievanie plodov - v prípade cukiet to znamená, že by zmäkli a scvrkli sa. Či sú ešte vhodné na jedenie spoznáte podľa zovňajšku a ak si nie ste istí, pomôže chuťový test, pokazené plody totiž chutia horko.

Ak chcete cukety konzumovať aj o pár týždňov alebo mesiacov, môžete ich zmraziť, naložiť alebo zavariť.



Foto: Shutterstock

Nakladanie bez varenia

Výhodou tejto metódy je, že sa zaobíde bez varenia a veľmi obľúbená je najmä v Stredomorí. Cuketu na tento účel nastrúhajte alebo nakrájajte na plátky a osoľte. Dajte do pohára, zalejte olejom (ak máte radi kyslé, tak octom), do ktorého môžete pridať bylinky, cesnak, prípadne čili alebo aj na kúsky nakrájané sušené paradajky.

Naplnené poháre vzduchotesne zatvorte. Skladované na tmavom a chladnom mieste vydržia až šesť mesiacov. Nakladané cukety sa hodia napríklad ako predjedlo alebo príloha.

Zaváranie

Ak ste sa rozhodli cuketu zavárať, plody umyte a nakrájajte na kúsky. Keď voda vrie, pridajte trochu soli. Teraz cuketu oblanšírujte - vložte ju na 1 – 2 minúty do vriacej osolenej vody, potom ju vyberte napríklad pomocou nerezového sitka a ponorte do ľadovej vody alebo opláchnite studenou vodou.

Následne dajte blanšírovanú cuketu do vysterilizovaných pohárov a zalejte ju vriacou slanou vodou tak, aby bola úplne pokrytá. Do pohárov samozrejme možno dať aj koreniny alebo bylinky.

Pevne uzavrite viečka a všetky poháre nechajte variť 15 – 20 minút vo vodnom kúpeli v hrnci. Možno ich potom použiť na akúkoľvek tepelnú úpravu.



Zmrazenie

V mrazničke cuketa vydrží niekoľko mesiacov. Pred zmrazením ju nakrájajte na plátky alebo kocky a posypte trochou soli. Prebytočnú vodu odstráňte utierkou a cuketu vložte do mraziaceho vrecka.



Foto: Shutterstock

Ak chcete cuketu rozmraziť, najvhodnejšie je preložiť ju z mrazničky do chladničky a nechať ju pozvoľne rozmraziť. Určite zeleninu nerozmrazujte v mikrovlnnej rúre. Rýchle rozmrazovanie prílišným teplom vedie k tomu, že cuketa bude kašovitá.





ANKETA: Ak máte doma záhradku, pestujete v nej aj cukety?

94,2%



5,8%







Diskusia k článku










TOPlist