Slivková omáčka
Slivková omáčka

Omáčka z bystrických sliviek fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. decembra 2021
Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept)
Foto: sracz

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych Zobraziť celý popis...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“. Na tunajšom trhu som kúpil tzv. bystričky a mesiac na to tmavé ringloty a tak som zalovil v pamäti a pripravil som „kompilát“ k pečenej hovädzine. Nie som si istý, že som sa trafil, ale chutilo nám. Vynechal som pasírovanie na jemno, ako aj sterilizáciu a tak to bol môj chlapský hustý chalupársky variant, ktorý sme do týždňa „schosnovali”.

10-12
porcií
90-120 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
350-400 g
2,5 kg čerstvé (bystričky)
250-300 g
250-300 g
2-3 PL čerstvé
3-4 strúčiky
250-333 ml
2-3 ks (špička)
2-3 KL
2-3 ks
1 PL
1 KL
1 ČL
2 PL (kalabrien chilli)
120-150 ml




Postup

  1. 1

    Dobré zrelé slivky som kúpil a ostatné som mal doma, ale mimo sezóny si môžete pomôcť aj mrazenými či zaváranými slivkami.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Priamo do hrnca som postrúhal šalotku, ak by som ju nemal, použil by som červenú cibuľu, zalial ju rastlinným (Vegetable oil) a do sklovita podusil na malom ohreve. Čas som využil na umytie a odkôstkovanie sliviek, umyl a rozkrojil som paradajky a jablká zbavil jadrincov.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Restovanie šalotky som zastavil pridaním masla,

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postrúhal, resp pokrájal jablká a paradajky a

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložil ich do hrnca k šalotke, pridal pretlačené strúčiky cesnaku.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po krátkom (5-7 minút) podusení nasledovali polovičky sliviek.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zostavu som premiešal, opäť 5-7 minút podusil.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A rozdrobil ručným šľahačom. Pripomienka: nezabudnite hrniec pred šľahaním prikryť plastickou nákupnou taškou (alebo vrecúškom), lebo budete mať prácu aj s umývaním „zagebrenej” kuchyne, tak ako ja).

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    „Roztentočkovanú” masu som vrátil do hrnca, zalial ju hrnčekom horúcej hovädzej polievky a pridal „vrcholec“ stonkového zeleru (po povarení som ho zjedol).

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nasledovalo dochutenie - ocot z červeného vína, citrónová šťava, soľ, cukor, škorica, mleté klinčeky, čerstvo mleté čierne korenie a „hranu ” som nadstavil pálivým krémom z feferóniek, v mojom prípade „kalabrien chili”. Skompletizované „dielo” som premiešal, priviedol do varu a následne do požadovanej hustoty dobrú polhodinku podusil, s častým premiešavaním, až do odparenia prebytočnej tekutiny, na miernom ohreve. Háklivejšie, či chúlostivejšie „nátury“ si záver môžu upraviť na jemno prepasírovaním hotovej omáčky.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som hotovú omáčku korunoval rumom, za horúca na jemno rozmixoval a prelial do zaváracích pohárov, mne sa zmestila do dvoch 700 ml a dvoch 333 ml.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Chuťový test sme vykonali s pečeným hovädzím steakom, ale asi po týždni aj s fettuccine cestovinou omastenou prepraženým maslom. Poháre s omáčkou uskladňujem v chladničke. Poznámka pre vytrvalcov: na záhrade u nás doma, v mojich rodných starých Košiciach na Barčiansklej 32 (dnes Mudroňova 36), babička lady Ann, nechala vysadiť po dve nízkokmenné jablone „Jánovky“ a biele slivky „Tipala“ (asi). Chutné plody vystačili pre všetkých bývajúcich v našej spoločnosti. Bolo nás jedenásť, aj s Kováčovcami a Bujákyovcami. Jablone boli skoré a slivky mali vynikajúci chuť. V marci 1959 sme sa presťahovali do VSS bloku na Komenského, vtedy 25. Domček zbúrali, stromy vyrúbali a na voľnom pozemku postavili vežiak.

    Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kvakac
To vyzerá veľmi zaujímavo a chutne. Viem si to predstaviť k varenej divine. Keď bude viac času určite vyskúšam. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia