Omáčka z bystrických sliviek fotorecept
Foto: sracz
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych Zobraziť celý popis...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“. Na tunajšom trhu som kúpil tzv. bystričky a mesiac na to tmavé ringloty a tak som zalovil v pamäti a pripravil som „kompilát“ k pečenej hovädzine. Nie som si istý, že som sa trafil, ale chutilo nám. Vynechal som pasírovanie na jemno, ako aj sterilizáciu a tak to bol môj chlapský hustý chalupársky variant, ktorý sme do týždňa „schosnovali”.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
350-400 g |
|
2,5 kg čerstvé (bystričky) |
|
250-300 g |
|
250-300 g |
|
2-3 PL čerstvé |
|
3-4 strúčiky |
|
250-333 ml |
|
2-3 ks (špička) |
|
2-3 KL |
|
2-3 ks |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1 ČL |
|
2 PL (kalabrien chilli) |
|
120-150 ml |
|
Postup
-
1
Dobré zrelé slivky som kúpil a ostatné som mal doma, ale mimo sezóny si môžete pomôcť aj mrazenými či zaváranými slivkami.
-
2
Priamo do hrnca som postrúhal šalotku, ak by som ju nemal, použil by som červenú cibuľu, zalial ju rastlinným (Vegetable oil) a do sklovita podusil na malom ohreve. Čas som využil na umytie a odkôstkovanie sliviek, umyl a rozkrojil som paradajky a jablká zbavil jadrincov.
-
3
Restovanie šalotky som zastavil pridaním masla,
-
4
postrúhal, resp pokrájal jablká a paradajky a
-
5
vložil ich do hrnca k šalotke, pridal pretlačené strúčiky cesnaku.
-
6
Po krátkom (5-7 minút) podusení nasledovali polovičky sliviek.
-
7
Zostavu som premiešal, opäť 5-7 minút podusil.
-
8
A rozdrobil ručným šľahačom. Pripomienka: nezabudnite hrniec pred šľahaním prikryť plastickou nákupnou taškou (alebo vrecúškom), lebo budete mať prácu aj s umývaním „zagebrenej” kuchyne, tak ako ja).
-
9
„Roztentočkovanú” masu som vrátil do hrnca, zalial ju hrnčekom horúcej hovädzej polievky a pridal „vrcholec“ stonkového zeleru (po povarení som ho zjedol).
-
10
Nasledovalo dochutenie - ocot z červeného vína, citrónová šťava, soľ, cukor, škorica, mleté klinčeky, čerstvo mleté čierne korenie a „hranu ” som nadstavil pálivým krémom z feferóniek, v mojom prípade „kalabrien chili”. Skompletizované „dielo” som premiešal, priviedol do varu a následne do požadovanej hustoty dobrú polhodinku podusil, s častým premiešavaním, až do odparenia prebytočnej tekutiny, na miernom ohreve. Háklivejšie, či chúlostivejšie „nátury“ si záver môžu upraviť na jemno prepasírovaním hotovej omáčky.
-
11
Potom som hotovú omáčku korunoval rumom, za horúca na jemno rozmixoval a prelial do zaváracích pohárov, mne sa zmestila do dvoch 700 ml a dvoch 333 ml.
-
12
Chuťový test sme vykonali s pečeným hovädzím steakom, ale asi po týždni aj s fettuccine cestovinou omastenou prepraženým maslom. Poháre s omáčkou uskladňujem v chladničke. Poznámka pre vytrvalcov: na záhrade u nás doma, v mojich rodných starých Košiciach na Barčiansklej 32 (dnes Mudroňova 36), babička lady Ann, nechala vysadiť po dve nízkokmenné jablone „Jánovky“ a biele slivky „Tipala“ (asi). Chutné plody vystačili pre všetkých bývajúcich v našej spoločnosti. Bolo nás jedenásť, aj s Kováčovcami a Bujákyovcami. Jablone boli skoré a slivky mali vynikajúci chuť. V marci 1959 sme sa presťahovali do VSS bloku na Komenského, vtedy 25. Domček zbúrali, stromy vyrúbali a na voľnom pozemku postavili vežiak.
Diskusia k receptu