Jablkový koláč
Jablkový koláč

Raňajkový koláčik z jedného jablka

lemonova - fotkalemonova, 2. decembra 2021
Raňajkový koláčik z jedného jablka
Foto: lemonova

Základom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás. Ja mám najradšej Zobraziť celý popisZákladom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás. Ja mám najradšej kombináciu vlašský orech, čokoláda, citrón. Ako sladká bodka za raňajkami je skvelý ;-)

16
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks veľké (prípadne jeden a pol)
3/4 hrnčeka
štipka
1 KL
1/2 hrnčeka
1 PL
2 ks
1/4 hrnčeka
hrsť  (nasekané)
hrsť  (nasekané)
Citrónová poleva:
75 g
1 PL
1/2 PL horúca
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte sneh.

  2. 2

    Žĺtky poctivo vymiešajte s kryštálovým cukrom do peny. Pridajte olej, rum a nastrúhanú citrónovú kôru a ešte dobre vymiešajte. Môžete použiť aj šľahač.

  3. 3

    Pridajte nahrubo nastrúhané jablko a jemne spojte. Potom pridajte nasekané orechy a čokoládu. Môžete použiť aj iné ingrediencie. Ja najviac milujem kombináciu týchto dvoch chutí. :-)

  4. 4

    Múku s práškom do pečiva a so soľou preosejte do zmesi a opäť jemne zmiešajte.

  5. 5

    Napokon čo najjemnejšie vmiešajte sneh.

  6. 6

    Toto množstvo vyjde na menší plech (cca 22x22 cm), prípadne môžete použiť formu na srnčí chrbát. Plech dobre vymažte maslom a vysypte krupicou. Pečte cca 20 - 25 min na 170 °C. Vždy používam špajdľu na kontrolu. :-)

  7. 7

    Upečený koláčik odložte na chladné miesto a až keď vychladne na izbovú teplotu, pustite sa do polevy.

  8. 8

    Najprv vytlačte šťavu z citróna a preceďte ju cez jemné sitko, aby bola poleva hladká. Zohrejte si vodu.

  9. 9

    Do práškového cukru pridajte šťavu, vodu a olej. Ak je poleva hustá, pridávajte šťavu z citróna len po kvapkách. Poleva má tendenciu veľmi rýchlo zrednúť a potom by ste cukor pridávali donekonečna ;-)

  10. 10

    Polevu rozotrite na vychladnutý koláč a nechajte chvíľu zaschnúť. Bon apetit! :-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia