Raňajkový koláčik z jedného jablka
Foto: lemonova
Základom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás. Ja mám najradšej Zobraziť celý popisZákladom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás. Ja mám najradšej kombináciu vlašský orech, čokoláda, citrón. Ako sladká bodka za raňajkami je skvelý ;-)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 ks veľké (prípadne jeden a pol) |
|
3/4 hrnčeka |
|
|
|
štipka |
|
1 KL |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
1/4 hrnčeka |
|
hrsť (nasekané) |
|
hrsť (nasekané) |
|
Citrónová poleva: | |
75 g |
|
1 PL |
|
1/2 PL horúca |
|
1/2 KL |
|
Postup
-
1
Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte sneh.
- 2
Žĺtky poctivo vymiešajte s kryštálovým cukrom do peny. Pridajte olej, rum a nastrúhanú citrónovú kôru a ešte dobre vymiešajte. Môžete použiť aj šľahač.
- 3
Pridajte nahrubo nastrúhané jablko a jemne spojte. Potom pridajte nasekané orechy a čokoládu. Môžete použiť aj iné ingrediencie. Ja najviac milujem kombináciu týchto dvoch chutí. :-)
- 4
Múku s práškom do pečiva a so soľou preosejte do zmesi a opäť jemne zmiešajte.
- 5
Napokon čo najjemnejšie vmiešajte sneh.
- 6
Toto množstvo vyjde na menší plech (cca 22x22 cm), prípadne môžete použiť formu na srnčí chrbát. Plech dobre vymažte maslom a vysypte krupicou. Pečte cca 20 - 25 min na 170 °C. Vždy používam špajdľu na kontrolu. :-)
- 7
Upečený koláčik odložte na chladné miesto a až keď vychladne na izbovú teplotu, pustite sa do polevy.
- 8
Najprv vytlačte šťavu z citróna a preceďte ju cez jemné sitko, aby bola poleva hladká. Zohrejte si vodu.
- 9
Do práškového cukru pridajte šťavu, vodu a olej. Ak je poleva hustá, pridávajte šťavu z citróna len po kvapkách. Poleva má tendenciu veľmi rýchlo zrednúť a potom by ste cukor pridávali donekonečna ;-)
- 10
Polevu rozotrite na vychladnutý koláč a nechajte chvíľu zaschnúť. Bon apetit! :-)
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu