Trendy:
Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a na kyslo.

Tinca, Andrea Červenková, 17. septembra 2014     32 minút čítania

Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.


Foto: Shutterstock


V spolupráci s našou Varecháčkou Tincou, ktorá celý profesijný život pracovala v oblasti konzervovania potravín, sme už pre vás pripravili článok o zaváraní na sladko
Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty. ako aj o príprave džemov, lekvárov a marmelád.
Džem? Lekvár? Marmeláda? Aký je v tom rozdiel?
V nasledujúcich riadkoch sa chceme zamerať na rôzne metódy konzervovania zeleniny, húb, mäsa, prípadne syrov a byliniek.

Pomôcky

Pri konzervovaní týchto druhov potravín platia na kvalitu pomôcok také isté kritériá, ako sme spomenuli v článku o zaváraní kompótov. Teda zaváracie poháre ako aj vrchnáky musia byť sterilne čisté a nepoškodené. Tak isto aj všetky potrebné nádoby, či iné pomôcky, ktoré pri zaváraní používame, by mali byť čo najčistejšie.

Suroviny

Aby nám konzervovaním vznikol kvalitný a dlho trvanlivý výrobok, používame len čerstvé a kvalitné suroviny. Dôležitá je najmä správna fáza vyzretia zeleniny. Vhodné sú zrelé, ale nie prezreté plody, ktoré mäknutím strácajú chuť, vôňu, farbu a plody zdravé, ktoré netrpia žiadnou vnútornou alebo povrchovou chybou.

Čo je to sterilizácia

Najbežnejším spôsobom konzervovania zeleniny a ovocia je sterilizácia, ktorou zeleninu zbavíme mikroorganizmov, vyradíme z činnosti enzýmy, zelenina zmäkne a z pohára odstránime vzduch, ktorý by inak podporil skazenie zeleniny. Výhodou sterilizácie, že sa pri nej potraviny pomerne rýchlo tepelne spracujú, takže sa zachováva podstatné množstvo vitamínov a obsah vlákniny ani minerálnych látok sa nemení. Vďaka obrovskej variabilite použitých základných surovín, nálevu a korenín si každý môže upraviť výslednú chuť zaváraniny podľa vlastnej chuti.


Foto: Shutterstock


Dochutenie

Pri konzervovaní by sme sa nezaobišli bez rôznych prísad, ktoré zabezpečujú jednak správny chod konzervácie, ale i špecifickú chuť konkrétnych výrobkov. Na sterilizovanie je najvhodnejšia kuchynská soľ, morská sa na tento účel neodporúča, pretože pri použití väčšieho množstva môže spôsobiť horkastú chuť sterilizovaného produktu. Ako sladidlo používame kryštálový cukor alebo umelé sladidlo. Kvasný ocot, kyselina citrónová a citrónová šťava sú tradičnými kysliacimi prostriedkami. Často krát sa experimentuje i s jablčným či vínnym octom alebo balsamicom. Kyselina citrónová sa odporúča vtedy, ak sú výrobky určené pre chorých so žalúdočnými ťažkosťami, pretože menej dráždi sliznicu.

Z korenín sa najčastejšie používa čierne a nové korenie, klinčeky, bobkové listy, kôpor, škorica, muškátový oriešok a iné. Vďaka nim získa zaváranina arómu a chuť. Sterilizovanú zeleninu môžeme ochutiť aj pridaním častí iných druhov zeleniny, napríklad koliesok mrkvy, petržlenu, papriky, chrenu, cibule, strúčikmi cesnaku, zelerovými a petržlenovými listami a podobne. Aby sme predišli kvaseniu a splesniveniu zaváranín, pridávame do niektorých zaváranín konzervačné prostriedky ako kyselinu benzoovú (Deko, Zelko), ktorá sa používa pri sterilizovaní zeleniny v kyslom a sladkokyslom náleve.

Nálevy

Možno rozdeliť na:
  • slané





  • slano-kyslé





  • sladko-kyslé





  • olejové





  • prípadne možno zavárať aj bez nálevu





  • Bežne sa stáva, že si pripravíme viac nálevu, ako potrebujeme. Nemusíme ho vylievať, ale nálev odložíme uskladnený vo fľaši do chladu a môžeme ho použiť znovu o niekoľko dní.


    Foto: Shutterstock


    Sterilizovaná zelenina - rozdelenie podľa druhov:

    1. Uhorky - nakladačky, uhorkové rezy priečne alebo pozdĺžne v sladkokyslom a korenenom náleve, sterilizované alebo bez sterilizácie s nakladačom, kvasené uhorky (kvašáky)




    2. Paprika v sladkokyslom náleve s olejom alebo bez (nálev ako na uhorky), paprika na plnenie




    3. Lečo




    4. Paradajky v sladkokyslom náleve (červené, zelené), paradajky vo vlastnej šťave




    5. Paradajková šťava a pretlak, kečup




    6. Sterilizovaný hrášok, fazuľka, karfiol, malá cibuľka




    7. Nakladaná cvikla s chrenom alebo bez




    8. Zeleninové zmesi a šaláty - čalamáda, zelerový šalát, miešaný, bulharský šalát a pod.




    9. Zeleninové nátierky




    10. Huby v slanom alebo v sladkokyslom náleve, šaláty z húb v kombinácii so zeleninou




    11. Ochutené oleje bylinkami, chilli, cesnakom




    Sterilizácia hrášku


    Foto: Shutterstock


    Hrášok neobsahuje kyseliny a ak sa nálev neokyslí musí sa sterilizovať 2 - 3 krát, aby sa usmrtili všetky mikroorganizmy vrátane ich spór. Preto sa hrášok v konzervárňach sterilizuje v autoklávoch pri 121°C. Tieto možnosti v domácnosti nemáme, preto hrášok sterilizujeme 2 - 3 krát pri 100°C.
    1. sterilizácia trvá 30 - 60 minút podľa zrelosti hráška a veľkosti pohárov. Necháme vychladnúť.
    2. sterilizácia sa robí o 24 - 48 hodín a trvá ako prvá alebo ju môžeme skrátiť cca o 10 minút.
    3. sterilizácia sa odporúča pre dlhodobé skladovanie, ale bežne postačia dve.


    Sterilizácia fazuľky


    Foto: Shutterstock


    Fazuľku sterilizujeme rovnako, ako je uvedené pri hrášku, ak zalievame len čistou vodou. Jednoduchšia je sterilizácia fazuľky v mierne kyslom náleve: 0,1 litra octu na 1 liter vody. Tu postačí jedna sterilizácia pri 100°C a to najmenej 45 minút.

    Sterilizácia papriky, kápie


    Foto: Shutterstock


    Môže sa pripraviť sterilizovaná, ale ak ju oblanšírujeme v náleve a zalejeme horúcim nálevom, nemusí sa sterilizovať. Necháme vychladnúť napríklad pod dekou.

    Sterilizácia

    Sterilizáciu vykonávame v sterilizačnom hrnci, obyčajnom hrnci, tlakovom hrnci alebo v rúre. Experimentátori môžu použiť na sterilizáciu aj umývačku riadov. Pri sterilizácii pomocou sterilizačného zaváracieho hrnca poháre ponoríme do vodného kúpeľa, ktorý rýchlo ohrievame. Vodu do neho plníme maximálne do polovice, aby voda mohla previerať. Druhým spôsobom je sterilizácia v parnom kúpeli. Do sterilizačného hrnca umiestnime rošt, na ktorý položíme poháre. Vodu vlievame pod rošt, teplá para, ktorá sa vyparuje, pôsobí na zaváraniny. Sterilizácia v obyčajnom hrnci sa používa na konzervovanie menších dávok. Ak sterilizujeme v elektrickej alebo plynovej rúre, poukladáme poháre na plech, do ktorého nalejeme cca 1 cm vody. Zapneme vrchné aj spodné zahrievanie, vnútro pohára by malo obsahovať teplotu 70 °C až 80 °C. Tlakový hrniec sa hodí na sterilizovanie nekyslých potravín napríklad hrášku, mäsa v slanom náleve. Po každom type sterilizácie hotové poháre vytiahneme, otočíme hore dnom a necháme samovoľne ochladnúť.

  • sterilizácia v rúre




  • sterilizácia v umývačke




  • sterilizácia v tlakovom hrnci





  • Doby a teploty sterilizácie rôznych druhov zeleniny ako aj rôzne tipy a triky nájdete v časti Nápady.Varecha.sk v článku od Tinci

    Doba a teplota sterilizácie - Zelenina

    Nakladanie

    Ďalším postupom pri konzervovaní potravín môže byť nakladanie. Pri tomto spôsobe sa vitamíny neničia tak ako pri sterilizácii. Nakladať môžeme surovú zeleninu prípadne môžeme pripravenú zeleninu krátko opražiť alebo povariť. Pri varení zeleniny použijeme nerezový hrniec. Obsah naložíme maximálne do polovice a počas varenia opatrne miešame, aby nič neprihorelo. Premiešavanie zabezpečí aj to, že sa zo zeleniny a ovocia odparí zbytočná voda. Ak sa pri varení tvorí v hrnci pena, odoberáme ju. Nikdy nepripravujeme veľké množstvo naraz, lebo sa tak bude dlhšie variť, pritom zelenina môže ostať nedovarená, vyvarí sa z nej viac vitamínov a tak isto konzistencia výsledného produktu nemusí byť uspokojivá. Zeleninu následne naložíme do pohárov, ktoré zalejeme prevareným nálevom s prídavkom soli, prípadne oleja alebo alkoholu. Poháre potom dobre uzavrieme a necháme približne 10 dní stáť na teplom mieste, ktorého teplota by nemala klesnúť pod 20 °C. Poháre potom na 4 - 6 týždňov odložíme na miesto s nižšou teplotou (do 10 °C). Takáto zaváranina vám však vydrží len okolo 3 mesiacov.






    Kvasenie

    Kvasenie ako spôsob uchovávania zeleniny sa používa viac po tisícročia. Naložená zelenina pri ňom nestráca žiadne obsahové látky, ba naopak pribudnú k nim ďalšie: kyselina mliečna, baktérie mliečneho kvasenia, čiže probiotiká, a niektoré dôležité enzýmy. Ocot, ktorý dráždi žalúdok, tak vymeníme za kyselinu mliečnu, ktorá podporí trávenie a zlepší využitie minerálnych látok z potravy. Probiotické baktérie podporia odolnosť voči prechladnutiu aj proti stresu. Kvasená zelenina nám môže byť nápomocná aj pri problémoch s pečeňou, očami, ale napríklad aj ako prevencia zápchy.

    Kvasenú zeleninu - pickles - môžeme podľa doby jej prípravy rozlíšiť na rýchlo kvasenú (cca niekoľko hodín), krátkodobo kvasenú (3 - 4 dni) a dlhodobo kvasenú (cca týždeň pri použití väčších nádob a uskladnení v pivnici).

    Používame jemne nakrájanú alebo jemne, či hrubšie nastrúhanú bežne dostupnú domácu zeleninu (vhodná je napríklad mrkva, cibuľa, karfiol, brokolica, reďkovka či hlávková kapusta), ktorú zmiešame so soľou (prednostne používame morskú soľ), pridáme vhodné koreniny (napr. rascu), natlačíme do pripravenej nádoby, zaťažíme a prikryjeme čistou utierkou, podložíme miskou alebo hlbokým tanierom. Na 1 kilogram zeleniny sa pridáva 15 - 20 gramov soli a 1 kávová lyžička rasce.

    Takto naloženú zeleninu necháme stáť na teplom mieste. Zelenina za niekoľko hodín pôsobením soli, pustí šťavu a táto pokryje jej povrch, čo je veľmi podstatná vec pri celom procese kvasenia, ale i po vykvasení, aby sa zelenina chránila pred stykom so vzduchom, jej oxidáciou a znehodnotením. V prvých dňoch dôjde k tvoreniu peny, čo je známkou kvasenia, a asi za päť dní už je zelenina príjemne kyslá, tvorba peny sa zníži, alebo zastaví a my si môžeme začať pochutnávať na mladom pickles.

    Potom môžeme premiestniť nádobu so zeleninou na nejaké chladnejšie miesto. Ak nemáme túto možnosť uvidíme, že pri dodržiavaní hygienických zásad nám zelenina, i na teplejšom mieste, vydrží i viacero mesiacov. Avšak, v podstate môžeme naloženú zeleninu používať už i za pár hodín ako mierne fermentovaný, ľahko stráviteľný šalát. Zeleninu naberáme vždy čistou lyžicou, potom povrch zahladíme, v strede trochu nakopíme a opäť zaťažíme. Ak šťava nepokrýva dostatočne povrch zeleniny, nevyhnutne musíme doliať dostatočne slanú prevarenú a vychladenú vodu. Táto tekutina by mala byť vždy niekoľko centimetrov nad zeleninou, pretože sa tiež postupne vyparuje. Ak by sa zelenina obnažila, došlo by k povrchovému zaplesniveniu a kazeniu pickles. Tohto sa je už ťažko zbaviť a najlepšie potom pomáha zaliatie povrchu veľmi slanou vodou, alebo intenzívnejšie posolenie povrchovej tekutiny. Ale najlepšie je takéto pickles, po odstránení povrchovej vrstvy, natlačiť do 7 dl Twist off pohárov a uložiť ich v chladničke. Raz za 2 až 3 týždne ich skontrolovať a povrch potlačiť a tak prevlhčiť.

    Superrýchly spôsob výroby pickles

    Zeleninu nakrájame alebo nastrúhame. Naložte do pohára a dobre utlačíme. Pripravíme nálev: 1 liter vody s 1 polievkovou lyžicou morskej soli povarte 5 minúť. Necháme mierne vychladnúť na cca 40 °C. Zalejeme ním zeleninu v pohári tak, aby bola úplne ponorená, uzavrieme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote 3 až 5 dní. Potom preložíme do chladničky a môžeme začať konzumovať. Sedemdecový zaváraninový pohár treba spotrebovať maximálne do mesiaca.










    Paradajková šťava, pretlak, kečup a pyré. Aký je medzi nimi rozdiel?


    Foto: Shutterstock


    Z niektorých druhov zeleniny alebo ich zmesí si môžeme pripraviť šťavu, ktorá sa získava lisovaním, alebo parením. Môže sa použiť koncentrovaná alebo upravená vodou, cukrom, citrónom na lahodný nápoj.




    Paradajkový pretlak je potravina riedkej konzistencie, v ktorej sa môžu vyskytovať prípadne i jemné či hrubšie kúsky použitých surovín. Je vlastne zahustená šťava, ktorú si pripravíme parením zeleniny, pasírovaním (mixovaním), zahustením prípadne dochutením. Šťava a pretlak sa konzervuje sterilizáciou v hermeticky uzatvárateľných fľašiach alebo pohároch. Pretlak sterilizujeme pri 100°C.





    Passata je hustý pretlak z pasírovaných paradajok určený na dochucovanie pokrmov často využívaný v talianskej kuchyni.

    Paradajkové pyré sa odlišuje od pretlaku svojou konzistenciou. Pyré býva obvykle redšie ako pretlak a zároveň nesmie obsahovať zvyšky semien alebo iných častí paradajky.





    Kečup sa obvykle vyrába už z hotového paradajkového pretlaku. Ochucuje sa hlavne soľou, cukrom, octom prípadne olejom. Používajú sa však i ďalšie prísady – cibuľa, cesnak, huby, klinčeky, škoricu, muškátový orech, nové korenie, bylinky, ktoré mu dodávajú lepšiu farbu, chuť a konzistenciu.





    Sugo je druh paradajkovej omáčky, ktorá sa používa v talianskej kuchyni. Pripravuje sa z ošúpaných sparených paradajok, ktoré sa pridávajú k cibuli orestovanej na olivovom oleji. Na dochutenie sa pridáva cukor, soľ a listy čerstvej bazalky.






    Najčastejšie chyby pri príprave sterilizovaných uhoriek:


    Foto: Shutterstock


    Uhorky málo kyslé, sladké, slané alebo prekorenené:
    Ak sme použili nálev s predpísaným zložením, uvedená chyba vznikla tým, že sa do pohára naukladalo veľa plodov - tým bolo menej nálevu.

    Horkastá chuť uhoriek:
    Vplyvom klimatických podmienok bývajú uhorky niekedy nahorklé. Táto chyba sa však skladovaním streilizovaných uhoriek postupne zmenšuje, až úplne zmizne.

    Sivnutie uhoriek:
    Stáva sa pod viečkom, príčinou tohoto javu je, že počas chladenia vnikol do pohára vzduch alebo nedostatočná sterilizácia.

    Mäknutie uhoriek:
    Príčinou býva spracovanie plesnivých, dlho uskladňovaných a prezretých uhoriek. Ďalšou príčinou môže byť pleseň, ktorá môže narásť za podpory, ak pri chladení vnikol do pohára vzduch.

    Sterilizujeme huby


    Foto: Shutterstock


    Huby sa pre svoju húževnatosť zvyknú pred sterilizáciou predvariť, stačí krátko 3 - 5 minút. Ak sú v slanom náleve, sterilizujeme 2x, ak sú v sladkokyslom, postačí jedna sterilizácia ako u fazuľky. Ak zistíme, že sa víčko neprisaje alebo je obsah zakalený, kyslastý, inak zmenený huby NIKDY nekonzumujeme! Dôležité je ich pred sterilizáciou poriadne poumývať, aby nám neskôr nevŕzgali pod zubami. Fintu, ako huby umývať, nájdete v nápade Ako očistiť huby
    Rôzne tipy na konzerváciu húb si prečítate v článku Ako konzervovať huby
    Zopár ďalších skvelých receptov na zavárané huby










    Nakladáme syry

    Nakladáme všetky druhy tvrdých aj polotvrdých syrov, veľmi obľúbené sú plesňové. Môžeme ich kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, často sa používajú aj olivy, dochucujeme rôznymi bylinkami a korením. Všetko zalejeme kvalitným olejom a necháme odležať v chladničke. Konzumujeme na studeno.














    Sterilizujeme mäso

    Idete na dovolenku, odchádzate na dlhšie a zanechávate doma členov rodiny, ktorí nie sú kuchársky zdatní alebo chystáme deti na týždeň na internát? Nič nepríde lepšie v takýchto chvíľach vhod, ako zavárané mäso. Na sterilizáciu nepoužívame veľmi suché mäso, vhodná je napríklad bravčová krkovička alebo pliecko. Mäso osolíme, väčšinou pridáva me len základné koreniny, ako je mleté čierne korenie, prípadne rasca a cesnak, aby sa neskôr dalo zavárané mäso dochutiť podľa potreby.

    Prvá možnosť je mäso najprv upiecť:





    Druhá možnosť je uložiť mäso priamo do pohárov a dlhšie sterilizovať:





    Z mäsa sa dajú pripraviť aj chutné mäsové nátierky:








    a paštéty:







    Komu by nestačilo čisto zeleninové lečo, môže si ho spikantniť klobáskou:








    Inšpirujte sa ďalšími zaujímavými receptami na zaváraniny:






























    Pozrite si na Varecha.sk aj ďalšie
    Zaváraniny


    Zdroj:
    http://www.dobrarada.sk/clanok/zavaranie-zeleniny-a-ovocia.html
    http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/konzervovanie-potravin/
    http://www.zzz.sk/?clanok=6993
    http://dobreazdravo.sk/kvasena-zelenina-pickles/
    http://www.biorecepty.sk/ext/biorecepty/php/bio-clanky.php?title=pickles-kvasena-zelenina




    Diskusia k článku

    andreac
    @tinca , ďakujem a chcem poďakovať aj Tebe za ako vždy profesionálnu spoluprácu.
    tinca
    @andrea ďakujem, je mi potešením, že moje vedomosti a praktické skúsenosti môžu byť na prospech ostatných varecháčov. Spolupráca s tebou je ako jedna báseň,takže aj ja díky:)
    honestka
    Uverejnenim tohto clanku ste obidve urobili velmi dobru sluzbu varechacom.
    Najst takto vsetko podstatne, dolezite a potrebne casto aj pri jednoduchych otazkach, takto pokope ako hladat to v jednotlivych receptoch bola vyborna myslienka @ @ Tinca a Andrejka.

    Oceni hlavne zaciatocnik a ten, komu sa casom postupy vytratili z roznych pricin. Dakujeme.
    jaalenka
    Ja som sa dostala k tomuto článku dnes a naozaj ma prekvapil všetkými druhmi zaváranín na jednom mieste. Veľká vďaka za nádherné spracovanie témy zavárania.
    marikafil
    Mne sa to tiež veľmi páči, len rozmýšľam, ako by sa toto celé dalo uložiť, aby som sa k tomu mohla vrátiť aj budúci rok...
    evanaaa
    Prepotrebné a užitočné rady aj návody....len škoda, tiež si myslím, že by bolo dobré ak by sa to dalo uložiť, aj do KK medzi zaváranie, ap., takto sa to po čase stratí.






     



    TOPlist