Foto: babkamt
Syn mi už dávnejšie hovoril, že by bol rád, keby som mu spravila zopár fliaš mäsa. Zišli by sa mu, keď ide na Zobraziť celý popisSyn mi už dávnejšie hovoril, že by bol rád, keby som mu spravila zopár fliaš mäsa. Zišli by sa mu, keď ide na ryby. V nedeľu sa ma pýtal, či už mám dosť fliaš so širokým hrdlom. Nepriznala som sa, že som do nich dávala lekvár:-) Dnes som si na to v obchode spomenula, kúpila som mäso a už sa druhú hodinu sterilizuje.Teraz vidím, že fľaška v srede je škaredá. Vo vode sa mi odlepila nálepka.
na 180 °C
Postup
-
1
Mäso som umyla, nakrájala na stredne veľké kocky.
-
2
Spomenula som si na radu od @mesiar , ktorý v jednej diskusii písal, že je dobré dať kúsok kože. Mala som ju v mrazničke. Stiahla som ju z bôčika. Teraz prišiel jej čas.
-
3
Odvážila som si soľ. Na 1 kg mäsa môže ísť 2 - 3dkg soli. Ja som dala na 2 kilá 5 dkg.
-
4
Na 1 kg mäsa som dala deci vody, lepší by bol silný vývar z kostí. Čiže na dve kilá mäsa som si odmerala 200 ml vody.
-
5
Nakrájané mäso som osolila, pridala som 1 čl celého kmínu a 3 strúčiky cesnaku.Dobre som to všetko premiešala. Pridala som aj kožu. Podliala som to vodou.
-
6
Mäso som piekla 2 hodiny väčšinu času zakryté na 180 stupňoch. Mala som rúru nastavenú na horný aj dolný ohrev.
-
7
Občas som mäso pomiešala.
-
8
Mäso po dvoch hodinách pečenia.
-
9
Kožku som z mäsa vybrala.
-
10
Poháre aj viečka som vyvarila. Naplnila som poháre mäsom, dobre som mäso postláčala, zaliala výpekom. Vrch pohárov som utrela dosucha., zavrela som poháre.
-
11
Mali by sa sterilizovať na 150 °C dve hodiny.
- 12
Ja som ich sterilizovala v hrnci niečo viac ako dve hodiny. Som zvedavá, či si tento recept všimne @mesiar a či bude mať pripomienky. Budem rada, lebo ma aspoň niečo naučí:-)
- 13
Zavarené ešte dám do suchého dunstu - zakryté dekou nechám vychladnúť.
- 12
Pohare vyvarene,poutierane do sucha,sterilizacia pri nizsich stupnoch C./2h a viac a dokonca si pridala aj
br.kozku.Super fotopostup,pekny vyklad a finalne jedlo je naozaj velmi na zjedenie.Nemam a ani nemozem mat ziadne negativne pripomienky.Takto navlas podobne som si zavaral bocik a domacu klobasu s kapustou ked som bol na Balatone.No k tym kozkam iba tolko ked mozem,ze do 80 % vyrobkov co som miesal sa pridavala kozova emulzia.Nie je to ziadna chemia.Koze sa namocia v octovej vode.Potom sa zomelu a kutruju do penista.Vyrobku dodavaju stavnatost.Milo si ma prekvapila,ze som bol spomenuty v tomto recepte.Prve co mi padlo do oci boli prave tie kozky.Pekny vecer ti zelam z nl.
Dakujem.
***** si zasluzi a to ja malokedy hviezdickujem... :)
Prečo sa kože namáčajú do octovej vody a kedy surové alebo už uvarené?Ďakujem za odpoveď.
@joel niekedy sa to veru zíde v čase, keď nie je čas uvariť.
@tetuska tiež chcem ešte spraviť zopár pohárov zo surovým mäsom.
Nemám doma rýchlosoľ. Viem, že po nej zostane mäso pekne ružové.
@vankus teplotu 150 stupňov dosiahneš v domácom prostredí v rúre.V hrnci pri bode varu 100°C. Asi som to v recepte nenapísala zrozumiteľne:-)
@kutala , tiež som mala na @mesiara zopár otázok. Určite nám odpovie.
Výborne sa Ti to podarilo, 5* a vďaka za nostalgické pripomenutie.
*****
*****
Zdroj tu na vareche:
varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-vianocne-klobasy-fotor...
pekný, zrozumiteľný recept :-)
@megdesign však preto, jasné že aspoň jedno čapované po dobrom jedle musí byť. Nesklamal si ma:-)
Mila babkamt.Kozova emulzia sa pridava do parkov a ostatnych makkych varenych masovych vyrobkov.Pri tvojom recepte je to bezpredmetne.Poznacil som to len preto,lebo sa stretavam s vela negativnymi ohlasmi na bravcove koze.Vela ludi ma k tomu odpor.Prepac,ze som sa odklonil od tvojho receptu .Zelam vam pekny vikend.
@elysa naši starí rodičia si vedeli uchovávať potraviny. My sme dnes pohodlní. Čo sa dá nastrkáme do mrazničky.Do fliaš dávali nielen klobásky, kapustnicu, mäso a rôzne iné dobroty.
@megdesign dobre, že si pridal link na zavárané klobásky. Uložím si ho do kk.
@eovyn tiež som plnila poháre horúcim mäsom. No netrúfala by som si ho nesterilizovať. Musela by som vyskúšať:-) Joj, taká čerstvo vytopená voňavá masť na chlebe s paradajkou a paprikou, to je dobrota.
@afataga keď zaváram v rúre, tak teplotu nastavím na 180 - 200 stupňov.Keď obsah pohára začne bublinkovať, znížim teplotu na požadované stupne v závislosti od toho, čo zaváram.
@kukulienka71 práve som vypla sporák pod mäsom, keď prišiel syn. Bol prekvapený a potešený.
@valeri testujem, ktorý spôsob nám bude chutiť viac. Teraz chcem robiť zo surového mäsa. Skúsim aj podľa teba. Veď človek sa stále učí.
@mesiar50 tiež patrím k tým, čo kožu nemusia. Od bravčovej, alebo aj z pečenej husi, kačky. No viem, že je dobrá do vývaru.
@havino :-)
Masť mäso konzervuje. Ešte ho sterilizuješ, alebo nechávaš pohár v chladničke?
Na dovolenke sa rodinke týmto mäsom určite zavďačíš. Aj ja by som ho už znovu mohla spraviť. Ďakujem, že si sa ozvala a tento recept pripomenula. Pekný deň ti želám.