Zavárané pečené mäso fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 31. júla 2014
Zavárané pečené mäso (fotorecept)
Foto: babkamt

Syn mi už dávnejšie hovoril, že by bol rád, keby som mu spravila zopár fliaš mäsa. Zišli by sa mu, keď ide na Zobraziť celý popisSyn mi už dávnejšie hovoril, že by bol rád, keby som mu spravila zopár fliaš mäsa. Zišli by sa mu, keď ide na ryby. V nedeľu sa ma pýtal, či už mám dosť fliaš so širokým hrdlom. Nepriznala som sa, že som do nich dávala lekvár:-) Dnes som si na to v obchode spomenula, kúpila som mäso a už sa druhú hodinu sterilizuje.Teraz vidím, že fľaška v srede je škaredá. Vo vode sa mi odlepila nálepka.

120 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Mäso som umyla, nakrájala na stredne veľké kocky.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spomenula som si na radu od @mesiar , ktorý v jednej diskusii písal, že je dobré dať kúsok kože. Mala som ju v mrazničke. Stiahla som ju z bôčika. Teraz prišiel jej čas.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odvážila som si soľ. Na 1 kg mäsa môže ísť 2 - 3dkg soli. Ja som dala na 2 kilá 5 dkg.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na 1 kg mäsa som dala deci vody, lepší by bol silný vývar z kostí. Čiže na dve kilá mäsa som si odmerala 200 ml vody.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájané mäso som osolila, pridala som 1 čl celého kmínu a 3 strúčiky cesnaku.Dobre som to všetko premiešala. Pridala som aj kožu. Podliala som to vodou.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som piekla 2 hodiny väčšinu času zakryté na 180 stupňoch. Mala som rúru nastavenú na horný aj dolný ohrev.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Občas som mäso pomiešala.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso po dvoch hodinách pečenia.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kožku som z mäsa vybrala.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poháre aj viečka som vyvarila. Naplnila som poháre mäsom, dobre som mäso postláčala, zaliala výpekom. Vrch pohárov som utrela dosucha., zavrela som poháre.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mali by sa sterilizovať na 150 °C dve hodiny.

  12. 12

    Ja som ich sterilizovala v hrnci niečo viac ako dve hodiny. Som zvedavá, či si tento recept všimne @mesiar a či bude mať pripomienky. Budem rada, lebo ma aspoň niečo naučí:-)

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zavarené ešte dám do suchého dunstu - zakryté dekou nechám vychladnúť.

    Zavárané pečené mäso (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tiginko
veru aj u nás sa sem-tam robieva, z krkovičky alebo pliecka. Ideálna požívatina na lyžovačkách, splavoch a chalupách. Fajne si synovi zavarila @babkamt :-)
joel
...a veruže aj ja si to pripravim a voľakedy nečakane sa zíde, ďakujem Ti za nápad...
mesiar50
@babkamt
Pohare vyvarene,poutierane do sucha,sterilizacia pri nizsich stupnoch C./2h a viac a dokonca si pridala aj
br.kozku.Super fotopostup,pekny vyklad a finalne jedlo je naozaj velmi na zjedenie.Nemam a ani nemozem mat ziadne negativne pripomienky.Takto navlas podobne som si zavaral bocik a domacu klobasu s kapustou ked som bol na Balatone.No k tym kozkam iba tolko ked mozem,ze do 80 % vyrobkov co som miesal sa pridavala kozova emulzia.Nie je to ziadna chemia.Koze sa namocia v octovej vode.Potom sa zomelu a kutruju do penista.Vyrobku dodavaju stavnatost.Milo si ma prekvapila,ze som bol spomenuty v tomto recepte.Prve co mi padlo do oci boli prave tie kozky.Pekny vecer ti zelam z nl.
salinka
@babkamt , čo tam po nálepke, dôležitý je obsah!!! A ten je úžasný. A keď to ešte odobril @mesiar , tak máš ozaj najvyššie hodnotenie:-) Aj odomňa.
tetuska
nemala som kože, tak som dala len mäso na väčšie kúsky, rýchlosoľ podľa dávky mäsa, mleté korenie a nové a staré korenie, podávala do fliaš a navrchu len lyžicu vody, sterilizovala som to 2x, recept je tu na vareche, mäsko je vynikajúce...
vankus
Chcem sa spytat, ako dosiahnem v hrnci teplotu 150 stupnov.
Dakujem.
1x malusa
megdesign
Joooj totok poznam. To je super vec. My sme to davali do konzerv. Idealne vyjedat nozom + cibula + chlieb.

***** si zasluzi a to ja malokedy hviezdickujem... :)
kutala
mesiar 50
Prečo sa kože namáčajú do octovej vody a kedy surové alebo už uvarené?Ďakujem za odpoveď.
babkamt
@tiginko jasné, je to výborný balíček prevej pomoci pri hlade pri športovaní, na chalupe:-)
@joel niekedy sa to veru zíde v čase, keď nie je čas uvariť.
babkamt
@mesiar teba si vážim ako človeka, ktorý vie o čom hovorí. Tvoje bohaté skúsenosti z praxe sa nedajú ničím nahradiť. Pochvala ma potešila.Zaujíma ma tá kožová emulzia.Vieš to prosím upresniť? Trebárs na príklade. Mám 1 kg mäsa. Koľko kože treba použiť? Aký je pomer octu a kože trebárs na 1 liter vody? Ako dlho má byť koža namočená v octovom náleve? Ďalej už rozumiem. Kože zomeliem, rozkutrujem a pridám k mäsu.V mojej múdrej knižke je aj recept na konzervovanie surového bravčového mäsa. Chcem aj to vyskúšať.Vopred ti ďakujem.
babkamt
@salinka ako som už vyššie písala, hodnotenie od odborníka @mesiar si vysoko cením.Ďakujem aj za tvoju pochvalu.
@tetuska tiež chcem ešte spraviť zopár pohárov zo surovým mäsom.
Nemám doma rýchlosoľ. Viem, že po nej zostane mäso pekne ružové.
@vankus teplotu 150 stupňov dosiahneš v domácom prostredí v rúre.V hrnci pri bode varu 100°C. Asi som to v recepte nenapísala zrozumiteľne:-)
babkamt
@megdesign tiež sme dávali do konzervy mäso, paštiky, šunku.Presne si to povedal.Kúsok chleba, cibuľu a stačí aj nožík a hneď je bruško plné:-) No a potom ešte pohár piva a či:-)
@kutala , tiež som mala na @mesiara zopár otázok. Určite nám odpovie.
terinka55
Tiež poznám z mladosti, keď sa doma konala zabíjačka aj 2-3x v roku. Všetko sa podobne spracovalo ako sa píše v ostatných komentoch.
Výborne sa Ti to podarilo, 5* a vďaka za nostalgické pripomenutie.
marienka44
@tetuska ,prosím, napíš, u koho najdem recept na zavárané masko bez pečenia. V Tvojich receptoch som to nenasla. Dakujem.
stefanm
ahoj .... na foto je celé množstvo čo sa upečie z dvoch kíl mäsa ???? Idem si nazavárať mäso na dovolenku a podľa toho by mi stačilo aj z polvičnej dávky.
elysa
no tak takéto, alebo teda veľmi podobné mäsko si pamätám z detstva, keď sa robilo pri zabíjačkách u nás doma, neboli veľké mrazničky, ale plné pivnice dobrôt, myslím, že aj klobásky u nás boli v pohároch,ak sa dobre pamätám...
pusta
Milá babkamt, krásne spracovaný recept, ešte som nerobila, dávam do programu, už je v KK.
*****
pusta
Milá @babkamt , krásne spracovaný recept, ešte som nerobila, dávam do programu, už je v KK.
*****
elysa
@magdesign áno, "klbásy", aj "sallovníky" po zabíjačke, aj slivkov lekvár z pivnice si pamätám...
eovyn
Aj my sme ho doma robievali, trochu inak. Posolene okorenene (mlete cierne korenie, rasca) kusky bravcoveho masa sa dali piect do cerstvo vytopenej bravcovej masti a spolu s nou sa plnili do poharov. Stacilo take horuce zavieckovat a nechat v perine vychladnut.
evusik
boli časy keď som aj ja mávala plnú komoru zaváraného mäsa a klobások... klobásky sa dávali do pohárov a mäso do konzerv - ale surové... občas aj ja doma zavarím pár pohárov mäsa je to fakt výborná prvá pomoc keď sa človeku nechce alebo nemá čas variť...
pekný, zrozumiteľný recept :-)
afataga
maso som takto nerobila, ale ked byvali u babky zabijacky, robili sa takto cerstve klobasy, davali sa do pohara surove a sterilizovali sa v hrnci 1 hod. a na druhy den znova 1 hod., velika dobrota potom opecene na panvici na tom tuku co pustili, aj to tvoje masisko vyzera vyborne, tusim ze vyskusam. K tej teplote - ja si myslim, ze aj ked ruru nastavis na 150°, voda tu teplotu nedosiahne, lebo zhruba pri 100°sa zacne menit na paru, ine je to s obsahom poharov.
aroooo
Krása, aj u nás sa po zabíjačke zavárali, ale pečené rebrá, kosti z ešte teplého sa povyťahovali a mäso sterilizovalo. Toto bolo také "suchšie" mäso. Vynikajúca bolo zaváraná domáca údená šunka, bol to veľký ks zo zadného stehna a keď sa už otepľovalo a stále jej bol kusisko, tak som ju nakrájala na kusy akurát do 7 dcl pohára, zaliala a 2-3 cm vody od spodu a sterilizovala na 100 *C hodinu, to bola dobrota, mäso mäkučné, šťavnaté a k tomu paprika, rajčiny, chlieb natrieť tou masťou z pohára..... a tak isto ako aj u horeuvedených sterilizovaných klobás.... alebo letná čalamáda, ktorú som dnes zavarila a vyjedám jeden nie plný pohár....
kukulienka71
Urobila si týmto činom synovi aj celému húfu varecháčov veľkú radosť:-) Domáce zavarené mäsko je veľká fajnotka! 5*
valeri
niečo podobné robievam aj ja synovi, ktorý je vášnivý rybárom a takéto mäso si bráva na rybačky. Ibaže ja ho udusím do mäkka a ďalej rovnako ako Ty
selmabesna
tak toto je super vec! na dovolenky a chaty ako stvorene ! uz aj leti do KK :)
babkamt
@terinka55 áno, už sa len v spomienkach môžeme vracať k domácim zabíjačkám.
@megdesign však preto, jasné že aspoň jedno čapované po dobrom jedle musí byť. Nesklamal si ma:-)
mesiar50
@babkamt
Mila babkamt.Kozova emulzia sa pridava do parkov a ostatnych makkych varenych masovych vyrobkov.Pri tvojom recepte je to bezpredmetne.Poznacil som to len preto,lebo sa stretavam s vela negativnymi ohlasmi na bravcove koze.Vela ludi ma k tomu odpor.Prepac,ze som sa odklonil od tvojho receptu .Zelam vam pekny vikend.
babkamt
@marienka44 keď otvoríš Varechu, v pravom rohu hore je okienko, v ktorom je napísané HLADAJ. Zadaj do neho zavárané mäso a vyhodí ti to všetky recepty na túto tému. Stačí si potom len vybrať. Dúfam, že som ti pomohla.
babkamt
@stefanm áno, to je celé z dvoch kíl.Keď potrebuješ menej, sprav len z jedného kila mäsa.
@elysa naši starí rodičia si vedeli uchovávať potraviny. My sme dnes pohodlní. Čo sa dá nastrkáme do mrazničky.Do fliaš dávali nielen klobásky, kapustnicu, mäso a rôzne iné dobroty.
babkamt
@pusta sú aj také dni, keď nie čas, alebo chuť variť a ak máš zopár pohárov v špajzi, tak to všetko zachráni. Teší ma, že sa ti recept páči.
@megdesign dobre, že si pridal link na zavárané klobásky. Uložím si ho do kk.
@eovyn tiež som plnila poháre horúcim mäsom. No netrúfala by som si ho nesterilizovať. Musela by som vyskúšať:-) Joj, taká čerstvo vytopená voňavá masť na chlebe s paradajkou a paprikou, to je dobrota.
1x lba
babkamt
@evusik robili sme to presne ako ty pri zabíjačke. Surové mäso sa dávalo do kilových konzerv. Ďakujem za pochvalu.
@afataga keď zaváram v rúre, tak teplotu nastavím na 180 - 200 stupňov.Keď obsah pohára začne bublinkovať, znížim teplotu na požadované stupne v závislosti od toho, čo zaváram.
babkamt
@aroooo mnoho dobrôt si ľudia vedeli uchovať vo fľašiach. Dnes sa to pomaličky vytláča z našich komôr. Všetko chceme čerstvé. A v obchode si radšej kúpime "fajnové" konzervy v prípade potreby:-)
@kukulienka71 práve som vypla sporák pod mäsom, keď prišiel syn. Bol prekvapený a potešený.
@valeri testujem, ktorý spôsob nám bude chutiť viac. Teraz chcem robiť zo surového mäsa. Skúsim aj podľa teba. Veď človek sa stále učí.
babkamt
@selmabesn á presne si to popísala. Takto zavarené mäso sa v lete zíde na výlety, k vode, do hôr.....
@mesiar50 tiež patrím k tým, čo kožu nemusia. Od bravčovej, alebo aj z pečenej husi, kačky. No viem, že je dobrá do vývaru.
@havino :-)
mariamka
vzdy ma zaujme mily uvodnik a pekna fotka :) tiez sme robili konzervy pri kazdej zabijacke, alebo aj rebierka pecene davali len tak do masti,, pekne casy :) dnes si to radsej kupime, ale kvalitu treba hladat s lupou, @babkamt si sikovna rukami aj duchom, nech synkovi padne na uzitok :)
ivka152
mňaam,toto robieva moja babka.Už párkrát som od nej pýtala recept,ale nikdy som si ho nezapísala.A konečne ho mám,ďakujem :-)
babkamt
@ivka152 škoda, že si si recept nezapísala. Ja teraz ľutujem, že som si otcove mnohoročné skúsenosti viacej nevšímala. Nemusela som, lebo som všetko dostala hotové na stôl. Kým môžeš, všímaj si babičku pri varení. Určite ťa mnohému naučí. Ja som ten čas už prešvihla.
kocurleopold
Nemám odvahu zavárať/sterilizovať surové mäso. Kedysi cca 20r dozadu som to skúšal a nevyšlo mi to. Odvtedy sterilizujem len hotové, do mäkka upečené/uvarené mäso alebo dubáky a také dávam do pohárov, odmastím vrchy pohárov, uzatvoriť a dať na 1h sterilizovať. To po otvorení možno hneď konzumovať. Nikdy sa mi to neskazilo. A keď v zime otvorím zavárané na cibuľke upražené dubáky, tak to rozvonia po zohriatí celý dom!
babkamt
@kocurleopold ani sa ti nečudujem, keď sa ti zavárané surové mäso pokazilo. Škoda surovín a času. Tiež máme radi zavárané dubáky. Hlavným konzumentom je moja vnučka:-) Pekný slnečný deň ti prajem.
marianne
toto je jednoduchy a vyborny sposob, na chalupu ako stvoreny, dakujem
babkamt
@marianne toto mäso je dobré aj za studena. Určite sa hodí nie len na chalupu, výlety do prírody. Ďakujem za komentár.
mima40
chcem sa opýtať, že to upečené mäso, keď sa sterilizuje 2x po hodine, nie je to potom rozvarené v tom pohári? Chcem to skúsiť dnes zavariť.
jaynee
@babkamt , už sa odhodlávam druhý deň robiť tento recept, zatiaľ som zavárala surové mäsko dve hodiny a bolo tak akurát, tiež sa obávam,že ak ho budem dve hodiny piecť a na to ešte dve hodiny zavárať, uffff bude na kašu, súdim tak podla toho že tomu surovému tie dve hodiny zavárania v hrnci akurát stačili
babkamt
@jaynee recept je robený podľa jednej starej knihy z roku 1970. No ak sa bojíš, tak sprav podľa tvojho odskúšaného receptu. Recept schválil aj odborník na mäso. Pridáva recepty pod menom mesiar50. Záleží len na tebe, či recept vyskúšaš. Pekný deň ti prajem.
azrael01
U nás sa to robievalo tak, že sa mäso upieklo na pekáči, dalo do pohárov a nezalievalo sa výpekom, ale čistou masťou...načim si to vyskúšať, chuť došla :)
babkamt
@Azrael01 (25.11.2016 01:23)

Masť mäso konzervuje. Ešte ho sterilizuješ, alebo nechávaš pohár v chladničke?
gabculka
Ja som tento recept skúšala minulý rok keď sme išli na dovolenku. Manžel aj deti si oblizovali prsty. Tento rok som si nemohla spomenúť ako som to pred rokom robila, no na šťastie sa mi niečo marilo že podľa receptu z Varechy, tak som si ho opäť vyhľadala a už sa mäsko pečie v rúre... Je to fantastický recept a mäsko vôbec nie je na kašu....
babkamt
@Gabculka (27.7.2017 17:25)

Na dovolenke sa rodinke týmto mäsom určite zavďačíš. Aj ja by som ho už znovu mohla spraviť. Ďakujem, že si sa ozvala a tento recept pripomenula. Pekný deň ti želám.
pigmej
Ahojte chcem sa spýtať keď si upečiem trochu viac mäsa ako zjeme dá sa to potom naložiť do pohárov??? Dík za odpoveď
jjlukas
tak dnes som si tento recept zrealizoval u mna v kuchyni :D dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia