Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 21. júla 2013
Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná (fotorecept)
Foto: janikbj

U nás najobľúbenejšia nátierka na hrianky

Suroviny

1 kg
5 ks
2 ks
5 ks
2 dl
3 ks
7 strúčikov




Postup

  1. 1

    Zmes lesných húb očistíme, pokrájame na plátky a uvaríme v osolenej vode alebo podusíme do mäkka. Scedíme.

    Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji si speníme nakrájanú cibuľu a opečieme na malé kocky nakrájané papriky. Kto nemá hrubostennú červenú papriku, pridá 5ks obyčajnej červenej. Papriky trošku podlejeme a udusíme do mäkka. Ja to zvyknem robiť v tlakáči, za 5-10min. Z udusených paprík odoberieme zbytočnú vodu.

    Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K uduseným paprikám pridáme scedené uvarené huby, olúpané nakrájané paradajky, kto má domáci kečup, pridá i ten, kto nie, môže dať viac paradajok (v pôvodnom recepte neboli paradajky,len 3dl kečupu, ja som dávala aj 2dl domáceho kečupu a 3 paradajky,to si kľudne môžete zmeniť podľa seba). Ďalej pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme podľa chuti a ešte spolu chvíľu podusíme, aby sa uvarili paradajky.

    Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak by ste mali v zmesi priveľa vody, varte zmes odkrytú, aby sa voda vyvarila alebo ju proste odoberte :D Hotovú zmes rozmixujte ponorným mixérom na hladko alebo len tak jemne, aby v nej ostali kúsky húb a zeleniny. My ju máme radi takú s kúskami. Nátierku sterilizujeme 15 min. a necháme vychladnúť priamo v hrnci s vodou alebo zabalenú do deky.

    Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto je dávka z 1,25kg húb.

    Hubovo-zeleninová nátierka, sterilizovaná (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

eviana
...najobľúbenejšia nielen u Vás Janielka... je úžasná, robievam ju podľa Tvojho receptu pravideľne... naozaj famózna nátierka :)
danda3
Robila som ju podľa Jankinho receptu a môžem len potvrdiť, že je výborná.♥
janikbj
:-) ďakujem, dievčence. dúfam, že tento rok bude dosť húb, zatiaľ sme na tom dosť biedne :-/
irenaw
túto robievam podľa tvojho receptu z mmb, máme ju veľmi radi :-)
janikbj
@elixir , ďakujem :-) recept sme našli kedysi dávno dávno v nejakom časopise a veľmi sa ujal. málokedy u nás doma niečo chutilo všetkým a podarilo sa to tejto nátierke a "mexickej" fazuľovej polievke :D
duratlicka87
Nechcela som tam dávať kečup, tak som dala 700g rajčín (ošúpaných), 6 zelených nedozretých jabĺk, do vajíčka na čaj kúsok škorice a 2 klinčeky a pridala k zmesi a je to super.Pekne to zhustlo vďaka pektínu z jabĺk.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia