Uhorky zavárané v rúre

danda3 - fotkadanda3, 5. júla 2012
Uhorky zavárané v rúre
Foto: danda3

A takto vlastne zaváram všetko, nielen uhorky, ale aj kompóty, kečupy, lečo, proste všetko, čo sa musí sterilizovať. Na šporáku nestraší žiadny hrniec, s Zobraziť celý popisA takto vlastne zaváram všetko, nielen uhorky, ale aj kompóty, kečupy, lečo, proste všetko, čo sa musí sterilizovať. Na šporáku nestraší žiadny hrniec, s pohármi je ľahká manipulácia a pokiať sa jedna dávka sterilizuje, pripravujem si ďalšie poháre, nálev a pod.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na uhorky má každý svoj osvedčený recept, ja robievam podľa návodu na Zelku (Zeku, Nakladači a pod.) + pridávam 100g cukru a jednu čili papričku, na dno kôpor. Kedysi som dávala aj cibuľu aj mrkvu, ale teraz len šup-šup do pohárov, zaliať nálevom, zavrieť, dať sterilizovať, schovať do pivnice. Vrchnáky od pohárov dám do kovovej misy alebo hrnca, a zalejem ich vriacou vodou, nechám postáť, kým naložím do pohárov ovocie alebo zeleninu, potom scedím a dám na poháre.

    Uhorky zavárané v rúre - obrázok 1
  2. 2

    STERILIZÁCIA: Na dno plechu dám noviny, poukladám poháre, aj veľké aj malé, aké mám akurát naplnené, na plech nalejem vodu až po okraj plechu a zapnem rúru na 150 stupňov, keď sa rúra vyhreje na požadovanú teplotu, hodinky nastavím na 15 minút. Potom teplotu znížim na 100 stupňov a sterilizujem ďalších 45 minút. Po skončení vyberime, zabalím do deky a nechám vychladnúť.

Diskusia k receptu

katarina1959
Nie je to dlhá doba sterilizovania, máme radi chrumkavé uhorky. Rada by som to v tej rúre vyskúšala.
danda3
My máme tiež radi chrumkavé uhorky, možno sa to zdá byť dlhé, ale je to len na stovke, až na tých prvých 15 minút. Určite vyskúšaj, ja som sa toho tiež prvýkrát bála, ale teraz zaváram takto úplne všetko.♥
medovnicek
podobne zavárala uhorky moja mamka, ale myslím, že ich zavárala na vyššej teplote, aj ja sa akurát "trápim" s 20 kg uhoriek:)
danda3
Tak ivetka, nech Ti to ide pekne od ruky, moje už odpočívajú zabalené v deke. ♥
sovka62
Aj ja zaváram všetko v rúre, hrniec na zaváranie som nikdy nemala, mala som pocit, že by zaberal veľa miesta a používa sa pár mesiacov v roku. A mala som vzor, aj mama zavárala práve takto.
1x danda3
mijaita
V troube zavaruju uz desitky let, bez vody . Do trouby naskladam co je potreba, necham vyhrat na potrebnou teplotu a pak stejnou dobu jako v hrnci necham sterilovat. Okurky steriluju 20 min pri 70 °C . Naskladam jich do trouby co se vejde, na sebe i vedle sebe. Nikdy mi jeste nic neprasklo . Kdyz nechytlo, bylo spatne vicko. Po patricne dobe troubu vypnu a necham v ni vychlaqdnout. Pak vyndam az se mi chce. Jednoduche, hodne sklenic zavarim bez prace.
neposed
aj mne by sa pacilo zavarat v rure, no mam stary typ plynovej rury-nastavovanie na st. 1,2,3,4 a tak sa toho obavam, ze by moja praca vysla nazmar. Zavarate niekto aj v takejto rure? Ak ano, ako postupujete? Dakujem.
evas13
@neposed neboj sa toho, stiahni rúru na slabo a kludne zaváraj. Od mladosti len takto zaváram, najprv na plyne a teraz na elektrike.
1x danda3
rea1
este dobre, ze som vcera tie uhorky nezavarila. dnes - šup s nimi do truby.
jeka
Ja tiež takto zavarám,,ale ja sterilizujem iba pol hodiny.
evia
no neviem si z toho vybrať, či zavárať tak, že dám do plechu vodu, ako Danda3 a tak dlhý čas alebo bez vody ako miaita. Oba postupy sú lákavé, len mám strach s dlhej doby 15 minút na 150 stupňov a potom na 100 stupňoch ešte 45 minút. Nebudú marhule rozvarené? písala si, že tak zaváraš všetko ovocie. Asi bude treba vyskúšať ukladám nápady do KK.
tati2008
Milé žienky ,už som písala minulý rok ,že Ja sterilizujem v myčke(kto má),tento nápad mám z českej TV.Pustím krátky (30min)program a je hotovo.Sterilizovala som aj uhorky,aj kompoty.
marienka44
@Mijaita , chcem sa opytat na zavaranie v rure bez vody. Tie pohare poukladas do rury bez plechu, len na dno rury? Ja mam zavaraci hrniec cely zivot ten isty s dierkovynym rostom a uhorky v nom sterilizujem 20 min. na 80 st. C. /7 dcl pohare/. Inak som este neskusala, lebo si myslim, ze si pokazim ruru castym sterilizovanim v nej. Predsa sporak je drahsi ako hrniec. :-)
honestka
@marienka44 : precitaj si lepsie postup, pise tam, ze : ..."Na dno plechu dám noviny, poukladám poháre,"
keby si to urbila sposobom ako hovoris, tak ti pohare prasknu pri prvej dosiahnutej tepote na vyssi stupen. medzi poharmi aj NEmusi byt medzera, na tom az tak nezalezi, ale bez vody v plechu, a podlozky ci uz novin alebo starej utierky sa to nepodari.
Ja takto zavaram vsetko dlhocizne roky, je to ryche, usporne a vynikajuce, kompoty, uhorky ci akakolvek zelenina niky nie su zmaknute. /sterilizujem aj pastety/.
Taktiez vyuzivam diswasher v ripade, ze poharov na sterilizaciu je viacej a nemusim cakat na skoncenie prvej davky.
cinkla
Honestka, Marienka sa puytala Mijaity, ako zavara v rure bez vody .....
Mna to zaujima tiez. Prosim.
cinkla
A predstavte si dievcata, ze moj znamy zavara uhorky tak, ze da pohare s uhorkami do hrnca s vodou, tu privedie k bodu varu, necha povarit 1 minutu, potom hrniec odstavi z teplej platne a pohare s uhorkami necha v tej vode vychladnut. Uz som to vyskusala. Je to fakt super. Hlavne pre gazdinky, ktore maju zahradku a zavaraju postupne ako uhorky dozrievaju.
1947
idem zavárať v rúre prvý raz, držte palce.
danda3
Ďakujem za komentáre a vaše pripomienky a rady, myčku nemám, takže tak som zavárať ešte neskúšala, kedsi som takto zavárala aj v plynovej rúre, ale keďže je to už dávno, nepamätám sa už ako. Možno sa zdá byť hodina dlho, ale ovocie ani zelenina nikdy nie je rozvarená. Tento spôsob mám z časopisu, tak to pre istotu dodržujem. @marienka44 Rúra sa môže pokaziť aj častým pečením ☺, moja rúra má aj program na sterilizovanie, ale ja radšej na ventilátore ako som bola zvyknutá. @1947 Tak držím palce, nech sa dielo vydarí!♥
udaska
Ja uhorky nesterilizujem,robím podľa návodu napísanom na Deku.Skúste!!!Nikdy sa im nič nestalo za tie roky čo takto robím uhorky.
evanaaa
Chcela yb som to v rúre skúsiť aj ja, ale my zasa nemáme radi tvrdé , radšej trochu mäkšie uhorky ( ovocie), tak potom koľko by som to mala tam mať v nej podľa @danda3 ? Bez vody by som to ale pre istotu radšej neskúšala a ani tak, že to nechám v hrnci vychladnúť, mne sa tam zmestí 7-8 pohárov na jeden kkrát a čo tie ostatné? Znovu až na druhý deň ? Pri väčšom množstve to asi nejde.
danda3
@evanaaa Nenechávala by som to dlhšie sterilizovať, veď vyskúšaj, určite vám budú chutiť. @udaska Napíš, čo tam je napísané, lebo ja som mala teraz Zeko a tam je, že treba sterilizovať. ♥
vegetariankapp
Aj ja sterilizujem v rúre a už niekolko rokov aj uhorky, slivky, čalamádu proste všetko tak ako danda3 a je to rýchle a spolahlivé a mám plynovú rúru. Skúste nebojte sa.
evanaaa
Niektoré tie Deká, či Zelká sú ozaj bez sterilizácie, raz som skúšala,a le ako píšem ,nemáme radi tvrdé a tieto sú, tak radšej sterilizujem.
ejta
marienka44@ ty sa bojis, ze si pokazis ruru zavaranim, to by ma teda v zivote nenapadlo, lebo ja mam napr. aj taky zlepsovak, ze uhorky necistim rucne, ale periem v pracke....
1x danda3
1947
danda3 - podarilo sa, zavárala som čierne ríbezle aj uhorky, nič neprasklo a pre mňa pohodlnejšie
1x danda3
cica2
ešte som takto nezavárala, ale recept si dávam do svojej kk, vďaka :-)...hmm, ale ja mám plynovú rúru, tak teraz ako?
danda3
Kedysi som zavárala aj v plynovej, ale to si už nepamätám, taže neporadím, snáď niekto v takej zavára a poradí, napr. @vegetariankapp .♥
joko56
Po dlhých rokoch som chcela zmeniť spôsob sterilizácie uhoriek a dala som ich do elektr. rúry - no a sú rozvarené :-( Vrátim sa k svojmu hrncu s teplomerom. Láka ma síce skúsiť v myčke, možno ich znova pokazím, ale nevadí, za pokus to stoji. Škoda, že neviem v tej rúre zavárať, je to pohodlné. Alebo som zle pochopila spôsob ? Ja som uložila poháre na plech, zaliala vodou a vložila do rúry. Tú som potom zapla na 180°°C a čakala kým začnú bublinky v pohároch asi 45 minút, alebo 50 minút, poháre zostali cez noc v rúre chladnúť - no a hrôza! Jeden pohár praskol - a tak som zistila, že aj keď uhorky vo fľaši vyzerali fajn, sú rozvarené.
Asi to mam zle pochopené - takže ak mi chcete pomôcť - napíšte mi.
danda3
@joko56 Ani sa nečudujem, že sú rozvarené, pri teplote 180 stupňov, neviem, kde si takú teplotu nabrala, ja mám písané s v postupe úplne niečo iné. Prvých 15 minút sterilizujem na 150 stupňoch a ďalších 45 minút pri 100 stupňoch, uhorky nenechávam v rúre, ale vyberiem a zabalím do deky. Takže ak chceš ešte jeden pokus, vyskúšaj to takto.♥
1947
Dnes som tako pozavárala, rigloty, uhorky, jablčka, všetko o.k.danda3 si mi veľmi dobre poradila, pri mojom probléme s rukami veľká poľahkota
1x danda3
danda3
Tak to ma teší @1947 , že sa Ti darilo a že si spokojná, ja inak nezaváram, nemala by som kde mať ten hrniec.♥
rain333
Mala som trochu obavy ale vyskúšala som tvoj postup zavárania v rúre a je fakt skvelý! Uhorky, šaláty, všetko výborné, chrumkavé - ale nie príliš, skrátka akurát, 5* a ďakujem, už budem len takto ;-)
danda3
Som veľmi rada, že sa ti zavaráranie podarilo @rain333 , nebála si sa a vyskúšala, som rada, že sa všetko podarilo, ako malo.☺
gubics
Minulého roku som vyskúšala sterilizovať v myčke, ale sa mi to neosvedčilo, lebo mám staršiu myčku a tam je maximálna teplota okolo70 st. a na sterilizáciu je potrebné minimálne 80 st. Na uhorky to stačí, na kompóty nie. V tých dnešných myčkách sa dá nastaviť aj vyššia teplota, ale k vôli tomu nebudem myčku meniť lebo na šťastie ešte veľmi dobre slúži svojmu účelu.
gubics
Minulého roku som robila ovocné šťavy a to v litrových fľaškách, tak na tom som si doniesla zo záhrady hrniec na sterilizáciu. Tá potom keď úplne vyschne, putuje najprv do veľkého sáčku, tú zaviažem, a tak sa mi na to nenapráši , a netreba ho pracne vyšúchať od usadeného prachu.
kukulienka71
@danda3 , včerajších 10 fliaš uhoriek som zavarila v rúre podľa teba. Teraz už len vyčkať, aké budú. Ale ja dúfam, že fajnové:-) Aj keď ja zaváram v hrnci, zvedavosť ma premohla a som spokojná s takouto prácou, zmestili sa mi tam všetky naraz a potom to šlo samé od seba:-) Ďakujem za návod, hlavne som ušetrila vodu v umývačke riadu;-)

1x danda3
zasky
Vyskusam ten v rure bez vody.len.neiem co zapnut ventilator,alebo rura zhora a zdola i len to cisteie?
danda3
@kukulienka Tak som zvedavá na výsledok, dúfam,že budeš spokojná. @zasky Bez vody to nemám vyskúšané a používam ventilátor.☺
laurisia
Ja zaváram všetko len v rúre už roky. Vždy s vodou a na teplovzduchu. Na uhorky rúru rozohrejem na 130°C, do rozohriatej dám poháre – sterilizujem 20-25 minút a vyberiem. Nechám vychladnúť uložené hore dnom bez zakrytia (dekou a pod.)
1x danda3
danda3
@laurisia Ja som si tento rok zvykla dať ich na celú hodinu na 100°C, ozaj jednoduchší spôsob zavárania nepoznám, v novej kuchyni som si dala rúru do výšky mojich rúk, takže žiadne ohýbanie, pekne vidím všetko ako na telke.♥
nyja
@Danda3 (26.9.2015 17:57)

Darinka, prosím ťa, daj mi info o tvojom zaváraní čo sa týka ovocia.
Keď zaváraš marhule, broskyne, jahody prípadne iné... ako dlho ich nechať? Predpokladám, že iste nie ako uhorky, ktoré sú tvrdé. A chcela by som neskôr skúsiť takto aj čalamádu...to ako dlho? Perfektné sa mi zdá na tom to, že nemusím napúšťať do veľkánskeho hrnca vodu, naťahovať sa s tým, odmeriavať teplomerom... Aj keď sa trocha toho bojím, keďže pre mňa je to neznámo :-) Vopred ďakujem
danda3
@Nyja (11.7.2016 01:01)

Ahoj @nyja , ja už vlastne kompóty ani nezaváram, lebo ich nikto nechce jesť, ale daj kľudne na 100°C na hodinu, alebo si pozri komentáre vyššie, sú tam dobré rady, čalamádu som neskúšala. Držím palce, nech s zaváranie vydarí.
arena
Ahojte, neexistuje nejaká úspornejšia varianta (časovo a aj energeticky)? Napríklad sterilizovať kratšie ale nechať uhorky v rúre do rána a nevyťahovať ich? Skrátila by sa doba a menej by sa v horúcom lete vykúrila kuchyňa... práve som dosterilizovala podľa tohoto návodu, tečie zo mňa, tak mám doma horúco a dosť dlho to aj trvalo.. uvidím, čo z toho bude, zo 6 pohárov sa mi nezdá ani jeden, ale uvidíme ráno, keď sa na to pozrú aj ďalší...
jujoska
@Arena (12.7.2016 00:27)

pozri si predchadzajuce komenty @mijaita tam spomina 5.12. 2012 taky postup. Zavaram podobne ako ona, len davam okolo poharov trochu horucej vody po vlozeni do rury a sterilizujem pri 80 stupnoch 20 min a necham vychladnut v nej
helica
@Danda3 , zavíčkované poháre, tesne pred uložením do rúry majú akú teplotu?.
Ja som už tiež úspešne odskúšala zaváranie v rúre, no nálev som dávala teplý, resp. horúci na uhorky, aby sa teplota vo vnútri pohára skôr vyrovnanala s teplototou v samotnej rúre. Obsah studených pohárov sa pravdepodobne tak rýchlo nevyhreje, ako dosiahnutá požadovaná teplota.
Píšem komplikovano, ale sa to neviem nikde dočítať.
Zdravím helica
danda3
@Helica (25.7.2016 20:25)

Ahoj, dávam horúci, teda v tej prvej dávke je, kým sa ale sterilizujú, druhá várka vychladne, ale to vôbec neriešim, za tú hodinu sa zasterilizujú.
danda3
@Arena (12.7.2016 00:27)

Ahoj, tiež som zavárala v rovnakom čase ako ty, som zvyknutá už na tento spôsob, preto Ti neporadím, ale ak si pozrieš komentáre vyššie, nájdeš rôzne spôsoby, stačí si vybrať a vyskúšať. Dúfam, že uhorky sú okay.
nufinka26
Dobrý deň prajem chcem sa opýtať plech dávate na spodnú mriežku a zapínate len spodný ohrev ?
Ďakujem za odpoveď
danda3
@Nufinka26 (26.6.2017 14:07)

Ahoj, plech dávam na spodnú mriežku a zapínam ventilátor, len spodným ohrevom som to neskúšala. Akurát dnes som zavárala prvých 18 pohárov uhoriek.
tortelinii
Ahojte zienky. Chcem sa opytat ako si nastavit ruru? Ktory program vybrat? Ohrev len z dola alebo aj z hora aj z dola alebo teplovzdusny alebo aj teplovzdusny aj z dola? Dakujem za radu!
danda3
@tortelinii (31.7.2022 10:53)

Ahoj, zapínam ventilátor, tohtoročné uhorky sú úspešne zavarené a schované v pivnici.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia