Foto: hviezdickaz
30 minút
na 100 °C
na 100 °C
Postup
-
1
Fazuľku očistíme, odkrojíme konce, nakrájame na zhruba 2-3 cm kúsky, prepláchneme a dáme variť na cca.10 min. do osolenej vody. Vodu zlejeme a fazuľku necháme mierne vychladnúť. Do pohárov si pripravíme koreniny ,vložíme do nich fazuľku, zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme pri teplote 100 st./30 min.
@vretienko263 , píšeš, že s umelými víčkami sa dobre robí v rúre - nezhoria alebo sa neroztavia? Ja som vždy vyhadzovala toie poháre, nemala by som odvahu s nimi zavárať.
Mam tento rok vela azijskych/cinskych fazuliek, hlavne tych fialovych. Rada by som ich skusila zavarit, este som okrem jablk a hrusiek nic nezavarala. Dakujem
Takisto tych, co im fazulka nechutila, boli to obycajne mikrotenove sacky? U nas predavaju rozlicke plastikove dozy a najnovsie su moderne BPA free, ktore vraj pri zohrievani neuvolnuju ziadnu chemikaliu do jedla alebo tekutiny. Je mozne, ze tieto dozy, popripadne sklenene nadoby pouzivane na zmrazenie prezervuju originalnu chut zelenej fazulky?
Fazuľkové lusky umyjeme, očistíme, pokrájame podľa seba ako chceme (aj nemusíme pokrájať), sparíme v osolenej vode - soľ podľa chuti. Ocedíme, vychladíme a nakladáme do pohárov, zalejeme tou vodou v ktorej sme ich sparili. Zavíčkujeme a sterilizujeme celých 60 minút, tak aby voda v hrnci stále mierne vrela. Presne o týždeň sterilizáciu zopakujeme, ale čas skrátime na 30 minút. Tým, že sa nič nepridáva do vody je variabilita použitia väčšia. Hotovo, mne sa ešte nikdy nepokazili a sú veľmi chutné, používam do polievok so zemiakmi s mliekom a smotanou alebo bez mlieka len zapražené s červenou ml. paprikou, na prívarok, ale aj k mäsu ako súčasť inej dusenej zeleninky. A na rýchlu večeru si robím udusenú cibuľku pridám ocedené lusky a pridám vajíčka, tak ako na lečo, výborná rýchla večera. Prajem už len dobrú chuť a aby sa Vám rcp vydaril. Je to viac pracné, ale mne viac chutia sterilizované ako mrazené, ktoré tiež robím, lebo sa mi nechce toľko zavárať, mám ich veľmi veľa.
zaváranie na dvakrát je robené kvôli zabitiu spór baktérie spôsobujúcej botulizmus a aj to len pri slanom náleve, kde nie je zabezpečená dostatočná kyslosť prostredia. Pri prvej sterilizácii sa prípadné toxíny zničia, vzniknuté spóry však hynú až pri 120°C, čo je doma ťažko dosiahnuteľné. Zo spór sa potom vytvoria vegetatívne bunky, ktoré potom ničí druhá sterilizácia na nižšej teplote alebo kratší čas. To je dokonalá prevencia. Otrava konzervou je o to nebezpečnejšia, že niektoré druhy sa nedá spozorovať (napr. vydutím viečka), a nielen plesnivé či skvasené zaváraniny sú zdraviu škodlivé. Takže aj keď nevidieť na nej známky skazy, môže narobiť šarapatu. Máme len šťastie, že otrava botulotoxínom je veľmi zriedkavá.
Prosim,mas este recept bez octu? Dakujem.