Balkánsky ajvar fotorecept

eldina - fotkaeldina, 29. septembra 2012
Balkánsky ajvar (fotorecept)
Foto: eldina

hľadala som niečo jednoduché, lebo ajvar u nás doma milujeme a teraz je cena kápie vcelku prijateľná...na balkánskych fórach je množstvo receptov, len Zobraziť celý popishľadala som niečo jednoduché, lebo ajvar u nás doma milujeme a teraz je cena kápie vcelku prijateľná...na balkánskych fórach je množstvo receptov, len som musela zapojiť šedé bunky mozgové , nakoľko každý recept začína:" potrebujete 33 kg kápie , 13-15 kg baklažánu"..:)) .. - recept je jednoduchý , nie je pracný , len trochu časovo náročný , nakoľko sa suroviny musia najprv piecť...tak som všetko piekla podvečer/cca 1 hod/ a až na druhý deň dokončovala....

120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

3 kg čerstvá
1 kg
350 g
1,5 dcl
p.p.
2 PL
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    paprikám vybrať jadrá /semienka nechceme mať v ajvare/, uložiť ich na plech , vystlaný papierom na pečenie /mala som na dva plechy/ , dať piecť na 200°C/cca 30 minút /musia mať opečené čierne "oká"/

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    papriky po opečení otočiť, aby sa lepšie prepiekli../medzitým vám kuchyňa vonia nádhernou vôňou papriky/....

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    baklažány popichať vidličkou a uložiť na plech , vystlaný papierom na pečenie , pridať k nim aj rajčiny...tak isto dať piecť /dala som ich piecť , kým som piekla prvé papriky, dopiekli sa s druhým plechom paprík/

  5. 5

    baklažány a rajčiny po upečení

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    papriky či baklažány/s rajčinami/ po upečení, tak ako sú na plechu-prikryť dvomi utierkami, aby sa zaparili....lebo ich potrebujeme ošúpať.....hovorí sa, že najlepšie je dať do igelitu , ale toto stačí a utierky nevadia horúcemu plechu..../vždy to robím takto,ked pečiem papriky napr.na šalát a kápie sa nádherne ošúpu/...

  7. 7

    rajčiny stiahneme zo šupky, cez sitko z nich precedíme prebytočnú vodu, baklažány ošúpeme, semienka z nich vyhodíme a všetko zomelieme , spolu s ošúpanými paprikami../používam chopper,vynikajúco všetko zomelie/..

  8. 8

    zomletú masu dáme do hrnca , pridáme 1,5 dcl oleja , 2 Pl soli , 2 pl cukru, feferonky p.p.,trochu ml.čierneho korenia...../soľ, cukor pridajte podľa vašej chuti,radšej menej ako viac...treba koštovať/...variť na miernom ohni , miešajúc...v recepte stálo , že masa je hotová, ked varecha zanecháva líniu,čo ale bolo hned , nakoľko v nej už nebola prebytočná voda zo zeleniny.....aj tak som to varila cca 20 minút....pred koncom pridať ocot../tiež si dodajte podľa vašej potreby, ja som dala 2-3 PL/..

  9. 9

    kým varíme ajvar, dať na plech umyté fľašky , ktoré dáme do trúby nahriať na cca 50°C..

  10. 10

    plní sa jednoducho , polievkovou lyžicou...naplnené a uzatvorené fľašky dáme do trúby sterilizovať na 100°C/cca 1 hod...

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    z uvedeného množstva mi vyšlo toľkoto fľaštičiek

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ajvar je vynikajúci....chystám sa urobiť z väčšej dávky , lebo toto bola len skúšobná, nevediac, či nám bude chutiť....lebo práce so zeleninou nie je veľa ...čas potrebujeme len na pečenie papríky a baklažánu/paradajok/.....ešte jedna rada : traduje sa , že na každé kilo paprík , potrebujeme stredne veľký baklažán...možno sa vám zdá recept zdĺhavý, ale len preto, že som komentovala každý jeden krok , nakoľko myslím aj na začínajúce varecháčky/aj varecháčov , samozrejme/

  13. 13

    ešte raz zhrnutie:na pečenie treba cca 1 hod , vychladnutie chvíľu, ošúpanie chvíľu , rozmixovanie chvíľu , varenie max 20 min/ masa je hustá/..... sterilizácia cca 1 hod...

  14. 14

    ajvar má krásnu farbu..:) presne takú,ako má domáci ajvar mať.../v rubrike príprava,varenie,pečenie "zavádzam", lebo som nevedela určiť, ktorú časť prípravy tam mám dať , nakoľko sa °C a čas líšia/..a ešte niečo-ajvar sa robí len z kápie!a nie zo "zbytkov" paprík, čo máte v záhrade..:)

    Balkánsky ajvar (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

lusinkab
no mne sa tento receptik velmi paci a aj by som ho rada urobila len mam trosku blbu otazku nemam to s cim rozmixovat (jedine,ze by som to dala do pekarnicky na program dzem) mozem to potom len na jemnucko nasekat?
eldina
@lusinkab nemáš tam čo pokaziť,ved chuť to nezmení...:)..a ponorný mixér nemáš? tým by sa tiež dalo,či ručný mlynček na mäso...
afataga
aj my mame radi ajvar, ze by som skusila? ale 350 kg paradajok sa mi zda predsa len trochu vela :-) asi si sa utukla, oprav si to
lusinkab
@eldina nemam ani ten ponorny iba klasicky rucny slahac,ja vlastne mam aj mixer,aj taky super slahac s ponornym mixerom co pri tom netreba ani stat,aj ten mlincek ale to je vsetko pekne u znameho pobalene :-( kedze som isla do australie a nemala som si to ako zobrat a teraz nechcem kupovat lebo uz sa asi naspat na sk neunesiem :-( ale ja to nejako vymyslim :-) kedze receptik sa mi velmi velmi paci
sracz
Tak to je ono, toto berem a "žeriem" aj s PC a mojou KK! Šikovná si Ty dievčina a rúča na viac, milá @eldina - vieš Ty veru od čoho muchy kapú. Desaťročia robievam Aňucin kápiový krém, škoda len že aj mne nie je o pár desaťročí menej. Už teraz viem, že aj AJVAR podľa Tvojho rcp budem variavať pokiaľ mi budú sily stačiť. Chuť mi určite Stvoriteľ ponechá, aj keď silu už "zrekvíroval"! Ďakujem za vysoko gramotrný postup a blahoželám k perfektnej poctivej robote!
frezia68
Potešila si,len oprav v recepte paradajky.Teda koľko,3 kg?
eldina
@afataga :)))))))))) dakujem....:))) opravila som....sranda je, že to uniklo aj adminom varechy...:) už je opravené
eldina
@sracz ved sa ožeň a nech ti žena varí ajvar...:) vdaka za vtipný koment a aj za komplimenty, pohladil si mi ego..:)
elekra
Super receptík, navnadila si ma, asi vyrobím aj ja....
astheart
Já vůbec nevím, co to ajvar je....... Teď to vidím poprvé. Prosím vysvětlete mi, k čemu se to hodí. Děkuji.
eldina
@astheart zaskočila si ma...:) lebo aj sama mám problém vysvetliť ,čo je ajvar..:) Balkánci to mávajú na stole v miskách -ku všetkému..prirovnala by som to k "našej" paprikovej pomazánke , ale oveľa vyšší "level", nakoľko tu je všetko pečené , tak aj tá chuť je oooveľa lepšia....je ale dostať aj v obchodoch, takže ak sa ti nechce robiť- vieš aj tak ochutnať../napr.Podravka má/ ...
pusta
@astheart , ajvar je svetoznáma špecialita balkánskej kuchyne, menej známy spôsob konzervovania zeleniny. Predtým viac známa ako pochúťka z Juhoslávie. Pripravuje sa na celom Balkáne s malými obmenami. Najčastejšie sa používa ako nátierka /pomazánka/, tiež sa podáva ako predjedlo a veľmi často ako chuťovka alebo pikantná príloha k hlavnému chodu, podobne ako chutnay, ktoré však patrí do inej kuchyne sveta.
heliana
doma robíme paprikovú pomazánku ale ešte určite vyskúšam aj tento ajvar (aj kvôli baklažánu)... ináč pomazánka nám veľmi chutí so zemiakovými plackami...
azucena
Výborný recept, rokmi som dospela k záveru, že zmes nemixujem, ale pomeliem na mlynčeku, nepojme toľko oleja a vychutnávame aj zrniečka paradajok a baklažánu. Prei konzumácii pridávam cesnak a petržlenovú vňať.Odporúčam vyskúšať.
pedrobn
super recept,vyskušany,ked ho jem a zavrem oči som pri mori,klasicky pikant už nerobim
cekatka
Dnes som ajver robila, veľmi pracné, ale výsledok stojí zato ja som tam dala ešte cesnak.
kimlo
Tento recept sa chystám spraviť už pár rokov... Žeby som skúsil teraz? ...
eldina
@cekatka ďakujem za spätnú väzbu. Ak sa smiem spýtať -čo tam bolo pre teba veľmi pracné ? @kimlo skus aj ty a povedz či to bolo pracné. ;-)
radulav
Fajnový receptík. Doniesla som aj do roboty na "koštovku". Kolegyňa tvrdila, že na jej vkus bol málo pikantný, ale inak fajn. No z prvej dávky, ktorú som urobila (vyšlo mi zopár malých horčic. pohárov) som musela 3 vyhodiť, lebo mi v nich ajvar prekysol. Z dvoch pohárov po otvorení dokonca vykypel. Neviem, kde som urobila chybu. Dodržala som pritom všetko, čo bolo v postupe, vrátane sterilizácie čistých pohárov i výsled. ajvaru. Ešte nejaké poháre s ajvarom mi ostali, no bojím sa ich otvoriť, s pomyslením, že moja robota vyšla nazmar. :( Ale nedá mi to a idem sa do toho pustiť na druhý pokus. Dokonca som si kúpila nové poháre.
radost
@radulav
ja si myslím-že to bude rajčinami..toto leto je neobvyklé-dlhotrvajúce horúčavy..sucho..teraz až dáždˇtak pred týždňom..my máme rajčiny vonku na záhrade..polievali sme..teraz mohutne popraskali-a to je zárodok pre plesne a baktérie..teraz varím šťavu-bojím sa tiež pokazenia..
eldina
@radost ďakujem za objasnenie , tiež som premýšľala co odpovedať @radulav a toto mi nenapadlo. Mne skôr , ze nech skúsi sterilizovať v hrnci. Ale zaujímalo by ma či sa to radulav tiež zdalo pracné ako hore jedna spominala, lebo mne nie..
fifipierko
to fakt treba tak dlho sterizovať ? povedala by som , že stačí tak 10 - 15 min. na chytenie viečka ...
eldina
@fifipierko viacero receptov som tak našla, ked som pozerala ajvar. Prípadne bolo , že nechať vo vyhriatej rúre vychladnúť.
fifipierko
eldina ,ďakujem za odpoveď -:) už som to vyskúšala a dávam za pravdu, že je potrebné to sterilizovať tak dlho. Pretože, tá zmes je tak hustá (aspoň moja bola) , že variť dlho ju v hrnci bol trošku problém (vybublávalo to tak, že mi celý šporák a okolie ostriekalo-:)). Takže som to odstavila , naliala do pohárov a sterilizovala 1 hod. Istota, že je dobre prevarené a neskazí sa.
Inák, je fakt výborný, lepší než ten čo sme si doniesli z balkánu. Ten bol sladký , neslaný a tak trochu bez chuti. Boli sme z neho sklamaní .
Ale toto je iná mňamka. Takže veľmi ďakujem za recept. Môj muž je z neho v siedmom nebi.
eldina
@fifipierko takéto spätné odozvy ma neskonale tešia. Nepoznám nikoho komu by dobrý ajvar nechutil. A stále si myslím že to nebolo až tak pracné ;-), len si treba čas na to usporiadať. Tak nech vám robí radosť ešte x rokov ;-)
danda3
Ahoj, v práci sme mali tento týždeň na menu okrem iného ajvar a keďže si dresingy a rôzne pochutiny pripravujeme sami, našla som si tento recept a nesklamal, ajvar bol výborný. Nesterilizovala som ho, pretože sme ho hneď spotrebovali. Varila som ho aj vo štvrtok, aj ten bol super. A nebolo s tým ani toľko roboty.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia