Foto: izabella929
Každý rok keď dozrievajú paradajky, urobím si zásobu vitamínov aj na zimu...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Práve dozreli na varenie pretlaku, alebo paradajkovej šťavy..
-
2
a bola oberačka...
-
3
do hrnca sa dám vodu, aby stále vrela...pridám do nej poriadne umyté paradajky na 3 minúty...keď sa koža oddeľuje vyberiem ich a už mám pripravenú ďalšiu dávku na varenie...
-
4
vyberám ich do vandlíka zo studenou vodou..a začnem šúpať kožu..stred, kde bol kvet paradajky vyrezávam...
-
5
ošúpané paradajky vložím do mixéra ...
-
6
rozmixujem ich..
-
7
vylievam do pripraveného 8 l hrnca na sporáku, kde sa budú hodinu variť..pridám ku šťave 1 lyžicu soli...
-
8
po hodine varenia, nalievam šťavu do pripravených umytých fliaš..stále nechám zapnutý plyn pod hrncom a nalievam šťavu úplne horúcu..polovicu šťavy robím takto a polovicu precedím cez cedielko bez jadierok...mám rada šťavu s jadierkami v kapustnici..
-
9
hotové naplnené fľaše putujú do suchého dunstu na 3 a viac dní...mám na to jeden starší paplon a deky s tým to pozakrývam...
-
10
Hotovo...pretlak používam do kapustnice,na paradajkové omáčky,polievky a občas veru aj na pitie...šťava obsahuje veľa vitamínov..dobrú chuť..
Dnes som uvarila paradaj.polievku.Bola skvelå!Posiem ti srdečný pozdrav a želåm všetko najlepšie.Odetta.