Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 20. júla 2012

Každý rok keď dozrievajú paradajky, urobím si zásobu vitamínov aj na zimu...

240 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 kg
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Práve dozreli na varenie pretlaku, alebo paradajkovej šťavy..

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    a bola oberačka...

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    do hrnca sa dám vodu, aby stále vrela...pridám do nej poriadne umyté paradajky na 3 minúty...keď sa koža oddeľuje vyberiem ich a už mám pripravenú ďalšiu dávku na varenie...

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    vyberám ich do vandlíka zo studenou vodou..a začnem šúpať kožu..stred, kde bol kvet paradajky vyrezávam...

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    ošúpané paradajky vložím do mixéra ...

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    rozmixujem ich..

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    vylievam do pripraveného 8 l hrnca na sporáku, kde sa budú hodinu variť..pridám ku šťave 1 lyžicu soli...

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    po hodine varenia, nalievam šťavu do pripravených umytých fliaš..stále nechám zapnutý plyn pod hrncom a nalievam šťavu úplne horúcu..polovicu šťavy robím takto a polovicu precedím cez cedielko bez jadierok...mám rada šťavu s jadierkami v kapustnici..

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    hotové naplnené fľaše putujú do suchého dunstu na 3 a viac dní...mám na to jeden starší paplon a deky s tým to pozakrývam...

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Hotovo...pretlak používam do kapustnice,na paradajkové omáčky,polievky a občas veru aj na pitie...šťava obsahuje veľa vitamínov..dobrú chuť..

    Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/ - obrázok 10

Diskusia k receptu

marianne69
...si ma dorazila s tymi bednickami paradajok,krasna uroda,ja ten byt asi predam a idem na chalupu:-)viem,ze s tym je roboty,ale oplati sa...
margaretka28
V Lučenci asi slnko lepšie svieti..:-) Moje sú ešte zelené,ale každý deň im dohováram, že aspoň od hanby by sa už mohli červenať.:-) Tiež budem robiť pretlak a hlavne kečup mám veľmi dobrý recept,tak potom pridám.@izabella krásne rajčinky si dopestovala. !
janakrat
Fiha a netreba uz sterilizovat? Rozumiem spravne, ze 1 polievkova lyzica na 8 litrov pretlaku? Dakujem za odpoved.
izabella929
@janakrat , nie nesterilizuje sa , plní sa do fliaš horúci a ide do perín...))to ja iba tak pridávam, inak robím aj bez soli, to sa nesmie pokaziť...)nech sa ti vydarí.-)))
helca103
ďalší recept čo som nerobila už roky.... kým som mala záhradu tiež som to robila tak ako Ty ,,šup s nimi do deky" Veru vydržal celú zimu až do novej úrody teda ak sme ho nevypili počas zimy.... ja som všetky cedila u nás nemali radi semiačka.
afataga
no raz darmo - domaci je domaci a este k tomu z domacich paradajok, super
marijanka712
@izabella929 vynikajúci paradajkový pretlak si šikovnica ,a domáci pretlak sa nahradiť ničim nedá si dobrá gazdinka a vieš zúžitkovať všetko čo sa ti urodí velmi sa mi to páči aj ja robím takú štavu ale pasírujem, a pridávam na 5l 1-2 feferony máme radi pikantné a potom z toho varíme polievočku , plnenú papriku , alebo len tak pijem ako džus je to velmi zdravé ...najmä ked sú vlasnoručne vypestované... moje ešte len začali zrieť akosi sa im nechce v tej zime.....
redakcia
Komentár od @pusta : @izabella929 , máš môj hlboký obdiv a uznanie. kedysi, v čase zavárania sme sa doma zišli aj 3-4 ženy, aby sme to množstvo ovocia a zeleniny dokázali včas spracovať. a to sme kupovali na trhu alebo priamo vo veľkých sadoch a záhradách. si veľmi usilovná a pracovitá, všetko si vypestuješ tak povediac od semienka, napracuješ sa, kým to dozrie a spracovávaš vo veľkom. nedá mi nespomenúť, že okrem toho varíš a máš kopu inej práce v domácnosti a okolo hospodárstva. je až neuveriteľné, že to všetko robíš úplne sama - dole klobúk.

izabella929
@redakcia ,veľmi si cením vaše uznanie.-)) veľlmi pekne ďakujem.-) máte pravdu, pestujem si všetko zo semienok na okenných parapetách ahoc si potrpím na čistotu bytu a okien, napriek tomu si vypestujem to, čo sa mi páči.tento rok mám problémy s paprikou..je to rastlina teplomiľná a vzhľadom na chladné noci začiatkom roka sa mi nedarí...minulý rok som vypestovala toľko, že som v 10 litrových vedrách oberala každý týždeň...máte pravdu, okrem toho varím, pečiem, upratujem, mám nádhernú kvetinovú záhradu s jazierkom a všetko musí byť tip-top...lebo taká ja som..zvládam nie len sama, ale musím udržiavať domácnosť aj za chlapa, takže dosť...ale práve dnes som behala po záhrade, či nie je niečo, na spracovanie na kyslé čalamády...už sa teším, že zase nazaváram chutné a pekné závaraniny..nuž, z úprimného srdca vám ďakujem za uznanie a vlastne toto je odmena za moju celoročnú prácu, spokojnosť vás, čo moje recepty skúšate a hlavne, že mi veríte..budem sa snažiť, aby som vašu dôveru nesklamala...Izabela...
movin
paradajky prave dozrievaju a natrafila som na vas recept na pretlak, len som si vsimla ze v surovinach uvadzate 2 PL soli a v postupe uz len jednu, kolko vlastne tam mam potom dat soli? dakujem za odpoved.
izabella929
@movin ,nič sa nestane, ak nedáš vôbec, ale ja na 8 l hrniec pretlaku pridávam 1 lyžicu a kedže som varila na 2x , lebo sa mi to nezmestilo , tak 2 lyžice do 2 dávok teda 2 hrnce 8 litrové...pridávam soľ len preto, lebo keď nám chutí, tak šťavu aj pijeme...nech sa ti podarí a chutí.-))
frezia68
Milá @izabella929 : Tvoj recept je veľmi jednoduchý a bez pasírovania.Moje paradajky majú tvrdšiu kožu a tak budem robiť presne podľa Teba,hoci mám svoj recept.Ďakujem za jednoduchosť,akurát nedám toľko soli,lebo budem piť,ako džús :-)))
izabella929
@frezia68 ,vždy nájdeš vo svojom košíčku milé slová pre mňa, mám ťa rada a veľa si mi pomohla v mojich trampotách...s láskou ďakujem a košíček si opatruj, aby sa v ňom vždy našlo milé slovo pre mňa..)
odetta
Ďakujem za výborný receptík.Pråve som dovarila.Môžem vrele doporučiť.Nie je náročný na čas a chuťovo skvelý.
izabella929
@odeta , no potešila si ma a ďakujem pekne za vyskúšanie receptu..) včera som robila pre susedku môj kečup a veľmi sa jej páči jeho chuť..Ďakujem pekne za komentár.-)
odetta
Milá Izabelka!Aj ty si m potešila svojou reakciou.Dnes som na trhu kúpila paradajky a idem vyskúšať paradajkovú šťavu:3kg paradajok,3ks nové korenie,2ks bobk.list,4ks celého čier.korenia,soĺ,cukor.Tá príprava sa mi zdá jednoduchá.Paradajky umyť,nakrájať,potom variť.Pridať koreniny .Keď sû rozvaarené,rozmixovať.Celû rozmix.masu znova zohriať a pridať podĺa chuti soĺ a cukor.Teplé naliať do fliaš.Sterilizovať 25 min.pri 80 st.C.a už len nechať vychladnúť.Takže idem na to.Možno som ťa navnadila,či?Pozdravujem Odetta.
izabella929
@odetta , priznám sa úprimne, že ja veľmi nerada pozerám moje dávne recepty, lebo sú plné nostalgie a spomienok na môj rodný kraj..dnes už toľko nezaváram, lebo nemám svoju záhradu a úrodu..ale paradajkový pretlak som si robila predvčerom aj kečup...inak doma uvarené má svoju skvelú chuť aj svoje čaro a spomienky..veľmi pekne ti ďakujem za milý komentár, receptík a prajem veľa krásnych gastronomických zážitkov..
odetta
Milá Izabelka.Musím povedať,že ťa obdivujem,ako si vieš poradiť zo všetkým aj keď si sama.Si veĺmi šikovnå,klobûk dolu!Nie každý by to zvládal.Måš toho ozaj hodne.Ale keď človek niečo råd robí,robí to aj dobre a to je tvoj prīpad.Želám ti do budúcna mnoho zdravia,aby si sa čo najdlhšie mohla tešiť z výsledkov tvojej pråce!
Dnes som uvarila paradaj.polievku.Bola skvelå!Posiem ti srdečný pozdrav a želåm všetko najlepšie.Odetta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia