Čalamáda fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 20. augusta 2010
Čalamáda (fotorecept)
Foto: tatranka

Túto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa rozhodla ju ponúknuť aj na varechu. Robievam ju aj s hubami. Ale to inokedy.

120 minút
príprava
8 minút
na 100-70 °C

Suroviny

2  kg
2  kg
2  kg
2  kg
0,5  kg
ostatné:
1  liter
1  balíček
250  g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Je obdobie nakladania zeleniny a ja ponúkam jednoduchú čalamádu. Nastrúhanú,kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibulu na kolieska,papriku na pásiky,a mrkvičku na kolieska.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu vsypem do väčšej plastovej nádoby.Premiešam.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu zalejem octom,cukrom a balíčkom nakladača.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Premiešam a nechám odpočívať 24 hodín zakryté.Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja som robila z polovičnej dávky.Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov.V odmerke vedľa mám prirodzenú šťavu zliatu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe.Touto zalejem poháre s čalamádou.Natlačiť nie na tuho,ale ani nie na riedko.Tak akurát.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zaliatá čalamáda.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zaviečkujem poháre.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každú zaváraninu sterilizujem.Tak je to aj u čalamády.Len na chvíľočku,aby sa mi vrchnáčiky prichytili.Po bode varu,ešte 7 minút.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vybratí poháre pootáčam hore dnom,aby som mala istotu,že ani jeden netečie a že sú dobre vrchnáky prichytené.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Asi po 15 minútach pootáčam a skontroľujem.Potom si už zaváraninku ozdobím a odložím. V prípade potreby,akoby som našla.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@tatranka super čalamáda a super fotky.... na tento spôsob robím čalamádu už roky aj ja, len s tým rozdielom, že sme dávali do malého súdka. Tá čalamáda je úplne super, pretože je taká chrumkavá :-) Teraz už tak veľa nerobíme, ale robím si len pár pohárov, tak aby sa to zjedlo do jari. Ja dávam ešte 1/2 ČL pyrosiričitanu...toto je fakt veľmi dobrý recept na čalamádu :-)
1x nyja
@lucka32 , ak si urobíš tento základ a pridáš tam obvarené huby schladené,nič by si nemala pokaziť.Raz som pridávala do tejto čalamády aj karfiol, a tiež huby.Bol to experiment,ale chutný.Len musíš sterilizovať.
1x izovka