Foto: tatranka
Túto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa Zobraziť celý popisTúto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa rozhodla ju ponúknuť aj na varechu. Robievam ju aj s hubami. Ale to inokedy.
príprava
na 100-70 °C
Postup
-
1
Je obdobie nakladania zeleniny a ja ponúkam jednoduchú čalamádu. Nastrúhanú,kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibulu na kolieska,papriku na pásiky,a mrkvičku na kolieska.
-
2
Všetko spolu vsypem do väčšej plastovej nádoby.Premiešam.
-
3
Zeleninu zalejem octom,cukrom a balíčkom nakladača.
-
4
Premiešam a nechám odpočívať 24 hodín zakryté.Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.
-
5
Ja som robila z polovičnej dávky.Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov.V odmerke vedľa mám prirodzenú šťavu zliatu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe.Touto zalejem poháre s čalamádou.Natlačiť nie na tuho,ale ani nie na riedko.Tak akurát.
-
6
Zaliatá čalamáda.
-
7
Zaviečkujem poháre.
-
8
Každú zaváraninu sterilizujem.Tak je to aj u čalamády.Len na chvíľočku,aby sa mi vrchnáčiky prichytili.Po bode varu,ešte 7 minút.
-
9
Po vybratí poháre pootáčam hore dnom,aby som mala istotu,že ani jeden netečie a že sú dobre vrchnáky prichytené.
-
10
Asi po 15 minútach pootáčam a skontroľujem.Potom si už zaváraninku ozdobím a odložím. V prípade potreby,akoby som našla.
Len tak mimochodom, neviete niekto dobrý a osvedčený recept na papriku v oleji?
Recept dám ako diskusný príspevok.Tam si ho nájdeš.
@boogienka neskoro sa ohlasujem na tvoj dotaz,no nepostrehla som ho.Ak ti niekto poradil som rada.Ja by som použila kyselinu citrónovú potravinársku v sáčku.Neviem síce výsledok,ale na malom množstve to stojí za to vyskúšať.Klasickej citrónovej šťavy by bolo treba veľa a tiež neviem výsledok.
všetkého akosi viac,ale čalamádku podľa teba ešte spravím?!?
Držím ti palce!
Ozvite sa prosím,ako ste so zaváraninou spokojný.
Môžem prehlásiť,že s koláčmi nechutí čalamáda ani nám....
Ty na tieto stránky sa len príď túlať.Je tu množstvo varecháčov čo majú veľmi dobré a aj zdravé recepty.
Ďakujem za pochvalu.Nech sa aj tebe darí.
Som rada,že si si našla opätovne recept s ktorým si spokojná.Tešia ma tvoje milé riadky.Nech sa degustácia vydarí.Ja som včera na pečené mäsko ukladala a degustovala zaváranú kápiu v oleji.Mám ju takto na mäsku s chlebom rada.A veru je vydarená,veľmi chutná.
Maj sa dobre a ďakujem za milé riadky.Ono sa to dobre číta. Pa,pa.
Neboj sa 1 l octu tam patrí na tú dávku a nie je to veľa.Takto nachystanú zmes nechávam zakrytú v kuchyni asi pri 22-23 stupňov.Veď je to len 24 hodín,aby zelenina pustila šťavu.
Citát:
Nálev do uhoriek zo Zeka (je bez konzervantu, Zelko alebo Deko je s chemickým konzervantom benzoanom sodným, jedno z najhorších éčiek). 2litre vody, 1 Zeko, 1šialka trstin.cukor, 1/2 litra octu,2ks väčšie bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3ks nové korenie, 4ks hrebíček, 3ks jalovec. Nálev necháme zovrieť, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Uhorky potom zalievame studeným nálevom. Ak chcete domáci nálev, Zeko sa dá nahradiť takto: 10Og himalájska soľ, 1balíček horčičné semeno asi 50g, 1balíček koriander asi 30g /o polovicu menej ako horč.semeno/, 2-3 bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3-4ks nové korenie, 4ks hrebíček, 3-4ks jalovec/vyzerá, ako čierne celé korenie len väčšie bobule/.
Deko obsahuje chemický konzervant, ktorý Vám znehodnotí tú BIOkapustu. Deko a podobné hovadiny sa používajú na chemické konzervovanie, aby nemuseli do pary, ale sú škodlivé. Ak dávate zeleninu, uhorky, či iné zeleninové šaláty cca na 10 minút do pary, chemický konzervant (Deko, Zelko) je úplne zbytočný. Namiesto Deka použite iba soľ a zmes korenín podľa vlastného výberu. (horčičné semienka, koriander, nové korenie, čierne korenie, prípadne jalovec, kombinácie akékoľvek)