Kečup po domácky

zuzlik0402 - fotkazuzlik0402, 3. augusta 2013

keďže sa snažím obmedzovať konzervanty a kadejaké "e-čka", skúsila som urobiť domáci kečup, chuťovo je výborný, už som len zvedavá, či aj vydrží

150 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na rozvarenie:
3,5 kg
4 ks
10 ks
5 ks
3 ks
1 hlávka
Na dochutenie:
360 g
7 lyžičiek
100 - 150 ml
 štipka
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Paradajky poriadne umyjeme, jablká tiež, očistíme cibuľu a všetko nakrájame do hrnca na osminky. Pridáme očistený cesnak, korenie a bobkový list.

    Kečup po domácky - obrázok 1
  2. 2

    Môžeme podliať cca 2 dl vody a varíme prikryté na miernom ohni za občasného premiešania 2 hodiny.

    Kečup po domácky - obrázok 2
  3. 3

    Po hodinke môžeme hrnce aj odkryť, aby sa trochu vody odparilo.

    Kečup po domácky - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme a po častiach rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ja som to pre istotu prepasírovala 2x. Potom pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a papriku, dobre zamiešame a necháme ešte hodinku variť, aby sa prebytočná voda odparila a kečup zhustol. 2. možnosť je, že ho zahustíme 100-150 ml vody + 2 okopisté lyžice zemiakového škrobu.

    Kečup po domácky - obrázok 4
  5. 5

    Horúci kečup nalievame do fliaš, rýchlo zatvoríme, aby teplo kečupu "pritiahlo" viečko, poukladáme na plech a necháme pod dekou pomaly chladnúť. Ak zahusťujeme škrobom, pre istotu sterilizujeme 30 minút a nedávame pod deku, ale pod mokrú utierku. Z uvedeného množstva surovín vyšlo 2,6 litra kečupu.

Diskusia k receptu

ariela6
tiež som robievala vela kečupu ked boli deti doma bol dobry a vždy sa pojedol robievali sme aj 100 flias tak určite aj tvoj bude dobry a vydrzi
ariela6
a ešte pačia sa mi tvoje nalepky na vička kde si ich kupila dik
zuzlik0402
@ariela6
Ďakujem. Čo sa týka nálepiek, nekupovala som ich, boli ako príloha v niektorom diele Receptov zo Života, už neviem v ktorom, mám tých knižiek hodne.
hubata
@ariela6 - veď nálepky si urob na počítači.
Kečup som tiež robievala keď sme sa topili v paradajkách, lenže tento rok to asi tak nebude. Robievala som dva druhy jeden taký pikantnejší, jeden sladký pre deti.
@zuzlik0402 máš pravdu s tými éčkami lepšie takto čo sa dá robiť po domácky. A tie jablká dávaš preto, aby ti lepšie zhustol? Vďaka za odpoveď.
danda3
Tiež robím podobný recept, idú tam jablká, ktoré to zjemnia, synovia ani kupovaný nechcú, niet nad domáci.♥
eviana
Tiež robievam podobne a pridávam jablká, alebo hrušky, kúsok celeru, aj štipku škorice a u nás na juhu ešte treba pridať csípos papriku - feferonky alebo chilli, aby bol pikantný :)
ocko
tiez robievam podobne len davam aj jeden kus cervenej cvikle na farbu asi na 10kg rajcin a feferonka to sa musi sa dat
mariana33
robievam aj ja podobný, len tiež dávam feferónku a cviklu na to aby mal krásnu farbu
evanaaa
Domáci je iste najlepší, kedysi som aj aj varila , ešte zamlada, teraz už nie, musel by byť bez cukru, neviem, či by sa vydaril. Ale ako vidím, ten základný recept sa dá všelijakými prílohami vylepšiť.
evanaaa
@hubata , Jari, ty vieš tie nálepky sama robiť? To ja som v takom niečom analfabet, čo vôbec treba k tomu? Hlúpo sa pýtam síce, ale hlúpa som :-)))))
ariela6
tiež neviem ako si tie nalepky urobit hubata porad nam budem rada lebo sa mi to pači dik
cailinevelyn
ja si robim nalepky tak, ze si ich nakreslim na pocitaci a farebnou tlaciarnou vytlacim priamo na kupene "biele" nalepky. Je to moj konicek, takze by som vedela aj pomoct... len potrebujem rozmery nalepiek...
A hned aj dnes idem varit tento kecup. Manzel sa zbalzni od radosti... :-)
wiwi
tvoj je najlepší....a to som ich už dosť vyskúšala




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia