Foto: zuzlik0402
keďže sa snažím obmedzovať konzervanty a kadejaké "e-čka", skúsila som urobiť domáci kečup, chuťovo je výborný, už som len zvedavá, či aj vydrží
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na rozvarenie: | |
3,5 kg |
|
4 ks |
|
10 ks |
|
5 ks |
|
3 ks |
|
1 hlávka |
|
Na dochutenie: | |
360 g |
|
7 lyžičiek |
|
100 - 150 ml |
|
štipka |
|
1 lyžička |
|
Postup
-
1
Paradajky poriadne umyjeme, jablká tiež, očistíme cibuľu a všetko nakrájame do hrnca na osminky. Pridáme očistený cesnak, korenie a bobkový list.
-
2
Môžeme podliať cca 2 dl vody a varíme prikryté na miernom ohni za občasného premiešania 2 hodiny.
-
3
Po hodinke môžeme hrnce aj odkryť, aby sa trochu vody odparilo.
-
4
Odstavíme a po častiach rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ja som to pre istotu prepasírovala 2x. Potom pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a papriku, dobre zamiešame a necháme ešte hodinku variť, aby sa prebytočná voda odparila a kečup zhustol. 2. možnosť je, že ho zahustíme 100-150 ml vody + 2 okopisté lyžice zemiakového škrobu.
-
5
Horúci kečup nalievame do fliaš, rýchlo zatvoríme, aby teplo kečupu "pritiahlo" viečko, poukladáme na plech a necháme pod dekou pomaly chladnúť. Ak zahusťujeme škrobom, pre istotu sterilizujeme 30 minút a nedávame pod deku, ale pod mokrú utierku. Z uvedeného množstva surovín vyšlo 2,6 litra kečupu.
Ďakujem. Čo sa týka nálepiek, nekupovala som ich, boli ako príloha v niektorom diele Receptov zo Života, už neviem v ktorom, mám tých knižiek hodne.
varecha.pravda.sk/recepty/kecup-s-bazalkou-fotorecept/306...
Kečup som tiež robievala keď sme sa topili v paradajkách, lenže tento rok to asi tak nebude. Robievala som dva druhy jeden taký pikantnejší, jeden sladký pre deti.
@zuzlik0402 máš pravdu s tými éčkami lepšie takto čo sa dá robiť po domácky. A tie jablká dávaš preto, aby ti lepšie zhustol? Vďaka za odpoveď.
A hned aj dnes idem varit tento kecup. Manzel sa zbalzni od radosti... :-)