Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu fotorecept

helica - fotkahelica, 21. septembra 2013
Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept)
Foto: helica

Pretože teraz je tá správna sezóna na prípravu zeleninových dobrôt na zimu, ponúkam tento recept všetkým milovníkom zeleniny a zdravého jedla. Ide o viac druhov zeleniny,vykvasenej v kameninovom súdku, bez pridania akejkoľvek chémie. Recept pochádza od môjho strýka - Bulhara, ktorý mal v Trnave obrovský kus pozemku, kde si dopestovával vlastnú zeleninu a takýmto spôsobom aj uchovával na zimu. Je skutočne vynikajúca a zdravá - veď vyskúšajte!

9O minút
príprava

Suroviny

2,5 kg cca
2 kg cca
2 ks stredne veľký
1 kg cca
1 kg cca
1 ks rozrobeny na mensie ruzicky
 podľa chuti
1-2 ks
5-6 l cca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu dobre umyjeme, mrkvu nečistíme nožíkom, iba kefkou vydrhneme. Zeler pokrájame na osminky, vňať oddelíme, karfiol rozdelíme na menšie kúsky, uhorky poprepichujeme tenkou ihličkou. Papriku, rajčiny a mrkvu necháme celé. Ak sa nám podarí zohnať malinké kapustičky, necháme celé, väčšie rozkrojíme na pol až štvrtinky. Uvedené množstvo zeleniny je približne do 10 (12) litrového súdka.

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do umytého kameninového súdka uložíme na dno zelerovú vňať, postupne pridávame papriku, mrkvu, zeler, karfiol, rajčiny, feferóny a kapustu. Znova vrstvíme: zeler. vňať, paprika...

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvaríme vodu so soľou v pomere - 5dkg soli na 1l vody. Časť roztoku môžeme uvariť s nakladačom bez konzervačných prísad, ale bez octu! Zeleninu zalejeme ešte horúcim, nie však vriacim roztokom ( cca 50 -60 st.C.). Do žliabku nalejeme vodu a položíme vrchnák. Ďalej postupujeme ako pri kvasení kapusty. Sem-tam skontrolujeme, čo robí zelenina, dollievame vodu do žliabku a trpezlivo čakáme, pokiaľ sa nám zelenina pekne nevykvasí. Celý proces vykvasenia trvá asi 1 mesiac - záleží od teploty miestnosti, v ktorej sa uskladnila. Zelenina sa dá pripraviť aj v 3-5 litr. pohári na uhorky ( na vyskúšanie).

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá zeleninka po mesiaci kvasenia. Chutná, voňavá, zdravá, no pre mňa moc štiplavá.

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milí varecháči a varecháčky!
Som veľmi milo prekvapená, aký mal môj recept úspech. Vidíte sami, že kto to pozná, vie o čom je tajomstvo tejto zeleninky.
Snažím sa odpovedať na všetky otázky v jednej odpovedi, ktoré sa mi nevošli do komentára.
Môj Typ:
- paprika, zeler s vňaťou a mrkva sú základné suroviny, bez ktorej by zelenina nebola tým, čím je, hlavne zeler. vňať urobí tú neopakovateľnú arómu, ak vám zeler nechutí, jednoducho ho niekomu v poháriku s nálevom podarujte a bude vám nesmierne vďačný
- uhorky, rajčiny nemusia bezpodmienečne byť, ale ak ich mám, tak celkový výsledok len obohatia
- rajčiny vybrajte len také, čo už sú biele, nie jedovato zelené, z dôvodu obsahu solanínu, keď nemáme, radšej nedať žiadne!
- karfiol aj nám chutí spolu s mrkvou najlepšie, ale ak to s ním preženieme, celá zelenina získa jeho arómu, teda: všetkého, ale s mierou
-kapustičky sa snažím kúpiť čo najmenšie, cca veľkosti tenisovej loptičky - tie sú najchutnejšie
- feferónky sa dávajú pre pikantnú chuť, dáme p.p., kto má ako rád štiplavé, menej, či viac. Trochu to však pikantné musí byť - zvládnu aj odporcovia štiplavého
- hroznové listy nedávam, to na foto je zeler. vňať
- čo sa týka nálevu, zelenina si naberie do seba toľko soli, koľko jej treba, ostatok zostane v náleve, ktorý je mimochodom tiež veľmi chutný!
- samozrejme, že dá sa urobiť aj uhorkových pohároch, vtedy zeleninu úhľadne poukladáme, nech majú aj oči pôžitok. Doporučujem pohár obaliť nejakou tmavou fóliou
Strýko brával túto zeleninu pravidelne na " rinek" a vždy tam mal fronty, zákazníci čakali aj s konvičkou na tú dobrú vodu.
Recept sme si čiastočne pamätali a skladali ako puzle dohromady. Konečnú verziu nám pomohli zrealizovať strýkovi susedia, tiež Bulhari, ktorí ma tiež žiadali, aby som recept nerozširovala. Bolo to akési ich rodinné dedičstvo a tajomstvo výroby súčasne. Pretože už nie sú bohužiaľ medzi nami, tak po rokoch, ruším toto ich želanie a verím, že sa na nás z hora pozerajú a určite majú radosť, že ich dedičstvo sa zachováva pre budúce generácie.
Ulica, na ktorej kedysi všetci pospolitne žili, dnes nesie názov "Bulharská ulica".
Myslím, že som na nič nezabudla, ak áno, dajte mi vedieť, rada zodpoviem. No a najviac ma poteší, ak sa mi pochválite vašim výsledkom, skúste aspoň do toho pohára, určite nebudete banovať!
Mal som priateľa pôvodom Bulhara , žiaľ už dávno nie je medzi nami , ku ktorému som chodieval na jeho veľkú záhradu pri Košiciach a oni mali priamo tam na záhrade veľký sud , v ktorom končila všetka zelenina nevhodná na trh , mechanicky poškodená , či neštandardných tvarov a podobne a končila v tom sude kde kvasila. Priznám sa bez mučenia lepšiu dobrotu som nejedol , preto chválim autorku tohoto receptu , že nám priblížila túto dobrotu.