Foto: valeri
Recept mi dala asi pred 4 rokmi moja kamarátka, lebo vie, že paštéky z obchodu nejem a hneď ma aj upozornila, aby som Zobraziť celý popisRecept mi dala asi pred 4 rokmi moja kamarátka, lebo vie, že paštéky z obchodu nejem a hneď ma aj upozornila, aby som ju robila z dvojitej dávky, lebo nám bude veľmi chutiť a z jednej dávky je toho dosť málo. A mala pravdu :-)). Už som ju nerobila asi rokl, lebo predtým som ju robila tak často, až sme sa jej objedli. Teraz som sa rozhodla túto pochúťku urobiť znova a kým sa to všetko pripravuje na šporáku, recept hodím do pľacu. Uverejňujem množstvá surovín z pôvodného receptu.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
2 ks (z predošlého dňa) |
|
125 g |
|
2,5 dl (alebo z bujónu) |
|
asi 1 ČL |
|
asi 1/4 ČL |
|
asi 1/4 ČL |
|
Postup
-
1
Všetky koreniny a soľ - každý podľa svojej chuti. Tu sú všetky suroviny a postupujeme nasledovne:
-
2
Rožky nakrájať a zaliať mliekom, ale aby neplávali, slaninku (ja dávam takú samé mäsko) nakrájame, popražíme a upražíme na nej cibuľu, ktorú stačí nakrájať na väčšie kusy, lebo sa všetko sa to bude mixovať. Umyté, odblanené a odkvapkané pečienky orestujeme na masle a podusíme do mäkka. Keď som chcela mať istotu, že aj tá slaninka, vlastne skoro len samé mäsko, bude tiež úplne mäkke, pridala som ju po upražení cibule k pečienkam a spolu udusila pod pokrievkou.
-
3
Na koniec som do klasického pohárového mixéra naliala vývar, rozbila vajíčka, pridala vyžmýkané rožky, pečienky, soľ, mleté ČK, mletý zázvor a rozmixovala dohladka. Masa je riedka, ale tak to má byť :-)), lebo vajíčka pri tepelnej úprave stuhnú a po vychladnutí stuhne aj maslo. Prvýkrát som volala kamarátke, či v recepte nie je chyba, že je to také riedke. Potom už len ponalievať do pohárikov, uzavrieť a sterilizovať v hrnci s vodou na 80 st. 2-3 hodiny. Ja ju nechávam pre istotu tie 3 hod., predsa len vajíčka sa dávajú surové, a potom sa dá uskladniť aj na dlhšu dobu. Toto množstvo je z dvojitej dávky.
stačí sterilizovať tie tri hoďky? ja totižto všetko, kde je mäso alebo huby (bez octu) sterilizujem po 24-och hodinách ešte raz. ani neviem, kde som to nabrala.
@ vini55 tiež som tým rožkom tam veľmi nedôverovala, ale na chuti to nič nepokazí a ani kvasenie nenastalo, možno nestihlo. Vychladnutú ju držím v chladničke.
niekedy vyskúšam...
inak mám tiež urobenú paštetu z kuracích pečienok- z 1kg a tiež 1kg mäsa a je dobrá- mäkká a tiež aj zaujímavý chlebík- keď budem mať čas tak to dám na varechu....zdravím-
No aj to je skúsenosť :-)), ale presne ako hovoríš - keď sa darí, tak sa darí :-)
treba hneď z dvojnásobnej dávky ..... z jednej sa zjedla hneď na posedenie :-)
ja som nemenila na recepte nič, napíš, ako sa podarila.
Práve som ju raňajkoval, je výborná! Foto dám neskôr.
A ešte foto.