Domáca paštéta z kuracích pečienok fotorecept

valeri - fotkavaleri, 26. februára 2013
Domáca paštéta z kuracích pečienok (fotorecept)
Foto: valeri

Recept mi dala asi pred 4 rokmi moja kamarátka, lebo vie, že paštéky z obchodu nejem a hneď ma aj upozornila, aby som Zobraziť celý popisRecept mi dala asi pred 4 rokmi moja kamarátka, lebo vie, že paštéky z obchodu nejem a hneď ma aj upozornila, aby som ju robila z dvojitej dávky, lebo nám bude veľmi chutiť a z jednej dávky je toho dosť málo. A mala pravdu :-)). Už som ju nerobila asi rokl, lebo predtým som ju robila tak často, až sme sa jej objedli. Teraz som sa rozhodla túto pochúťku urobiť znova a kým sa to všetko pripravuje na šporáku, recept hodím do pľacu. Uverejňujem množstvá surovín z pôvodného receptu.

15 minút
príprava
30, sterilizovanie 3 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
150 g
1 ks
3 ks
2 ks (z predošlého dňa)
125 g
2,5 dl (alebo z bujónu)
asi 1 ČL
asi 1/4 ČL
asi 1/4 ČL




Postup

  1. 1

    Všetky koreniny a soľ - každý podľa svojej chuti. Tu sú všetky suroviny a postupujeme nasledovne:

    Domáca paštéta z kuracích pečienok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rožky nakrájať a zaliať mliekom, ale aby neplávali, slaninku (ja dávam takú samé mäsko) nakrájame, popražíme a upražíme na nej cibuľu, ktorú stačí nakrájať na väčšie kusy, lebo sa všetko sa to bude mixovať. Umyté, odblanené a odkvapkané pečienky orestujeme na masle a podusíme do mäkka. Keď som chcela mať istotu, že aj tá slaninka, vlastne skoro len samé mäsko, bude tiež úplne mäkke, pridala som ju po upražení cibule k pečienkam a spolu udusila pod pokrievkou.

    Domáca paštéta z kuracích pečienok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na koniec som do klasického pohárového mixéra naliala vývar, rozbila vajíčka, pridala vyžmýkané rožky, pečienky, soľ, mleté ČK, mletý zázvor a rozmixovala dohladka. Masa je riedka, ale tak to má byť :-)), lebo vajíčka pri tepelnej úprave stuhnú a po vychladnutí stuhne aj maslo. Prvýkrát som volala kamarátke, či v recepte nie je chyba, že je to také riedke. Potom už len ponalievať do pohárikov, uzavrieť a sterilizovať v hrnci s vodou na 80 st. 2-3 hodiny. Ja ju nechávam pre istotu tie 3 hod., predsa len vajíčka sa dávajú surové, a potom sa dá uskladniť aj na dlhšu dobu. Toto množstvo je z dvojitej dávky.

    Domáca paštéta z kuracích pečienok (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

kimlo
Dobrej domácej paštéty nie je nikdy dosť... s tou údenou slaninou to môže byť zaujímavé, vyskúšam...
rea1
jáááj, ale toto ja budem musieť robiť len keď budem sama doma. lebo ináč by som sa dostala tak po koniec bodu 2, následne by som bola synom vystrkaná z kuchyne a paštičkový polotovar by bol nemilosrdne zožratý. robievala som takú nátierku narýchlo - len na masti opražená cibuľa, slanina a pečienka, následne sa to pomixovalo a v chladničke vydržalo tak 2-3 dni. ale pred pomixovaním som polotovar dôsledne schovávala, ináč nebolo čo mixovať. nebudem si predsa špiniť mixér troma kockami pečienky.
stačí sterilizovať tie tri hoďky? ja totižto všetko, kde je mäso alebo huby (bez octu) sterilizujem po 24-och hodinách ešte raz. ani neviem, kde som to nabrala.
vini55
Dnes je vonku krásne, tak sa venujem záhrade a fólii, ale zajtra ráno idem na to. Zaujímavý recept, trochu mi tam nehrajú tie rožky /kvasenie/ ale určite sa nestihne pokaziť. Prídu sobotu "lykožrúti" a určite budem len poháre umývať. Až si potajomky nebudú nosiť do auta /takto sa mi pokúšali o klbásy/
valeri
@ Rea1- stačí, zatiaľ sa mi nikdy nepokazila, ale veď ani sa to neodkladá na až takú dlhú dobu :-)). Jedno, druhé tretie dieťa s rodinou a ja, tak dlho sa to ani u nás nebude skladovať.

@ vini55 tiež som tým rožkom tam veľmi nedôverovala, ale na chuti to nič nepokazí a ani kvasenie nenastalo, možno nestihlo. Vychladnutú ju držím v chladničke.
izabella929
vyzerá úžasne, len keby som mala domáce pečienky...lebo ja tie brazílske nechcem ani zadarmo...to je čisté antibiotikum...
jokin
Paštétu máme radi už je v KK
janko38
ja by som sa bál rohlíkov v paštéte. Koľko vydží?
akeber
recept si ukladám páči sa mi aj ja robievam domácu paštétu , pekne spracovaný recept :-)
nelusik
ja robím niečo podobné, na cibuli opažím pečienky, ochutím - ja dávam tymián, cesnak, čierne korenie, pridám sa maslo, šľahačkovú smotanu a nakoniec soľ. Rozmixujem a vlejem do formy na srnčí chrbát. Je to na rýchly konzum, skladujem v chladničke, výborne chutí na teplých hriankach alebo na bielom pečive s brusnicovým džemom
ochino
pekný recept, zaujímavá paštéta, určite je výborná-
niekedy vyskúšam...
inak mám tiež urobenú paštetu z kuracích pečienok- z 1kg a tiež 1kg mäsa a je dobrá- mäkká a tiež aj zaujímavý chlebík- keď budem mať čas tak to dám na varechu....zdravím-
vladkaku
...ja robím z bravčových pečienok a surovej slaniny, dáva sa tam aj kápia a niekto dáva dokonca sterilizovaný hrášok... raz sa mi to pokazilo, asi málo sterilizované - to bol smrrrrád. Ešte, že sme sa neotrávili. No a vtedy som mixér nechala pred domom, že ho potom umyjem a zrazu bol čistý - mačky ho kompletne vylízali. No, tak aj ten mixér som dĺĺĺĺĺho nepoužívala. Keď sa darí, tak sa darí :-)
valeri
@ vladkaku
No aj to je skúsenosť :-)), ale presne ako hovoríš - keď sa darí, tak sa darí :-)
mimit
Prave som druhy raz dosterilizovala. Uz sa neviem dockat, kym s muzom ochutname. Dakujem za recept!
mimit
Takze, robila som z dvojitej davky, a uz mame zjedene! Tak, zajtra robim znova. Dakujem za super recept.
kmotor23
tak som sa rozhodol ho vyskusat vrelo doporucujem je super robyl som 2davky najblizsie robym 4 davky koli mnozstvu isiel so do toho s obavami ale teraz nemam strach o chut a kvalitu na nerozoznanie od originalu a hlavne viem co si do toho dam...DIKY ZA RECEPT
zolik
@valeri , dakujem za recept, posluzil mi ako zaklad a inspiracia. Pastetu som robila bez bujonu (namiesto neho som pouzila 1 dcl bieleho vina), bez vajec (a sterilizovala som iba 1 hodinu) a bez zazvoru (pouzila som domacu zmes provensalskych byliniek). Je vyborna. Zdravim Ta.
valeri
@Kimlo (20.6.2017 09:09)

treba hneď z dvojnásobnej dávky ..... z jednej sa zjedla hneď na posedenie :-)
kimlo
Uz sa sterilizujte, robil som z dvojitej dávky, akurát som dal o 1 rohlik a 1 vajce menej.
kimlo
@Valeri (20.6.2017 21:00)

Práve som ju raňajkoval, je výborná! Foto dám neskôr.
pilcik
Pondelok som robil dvojitú dávku. Je to moc dobrá paštéta odporúčam. Ja som použil pečienky z králika a vývar som dal 1,5 dcl a 1,5dcl šľahačkovú smotanu a o jeden rožok menej. Tak ako @Kimlo. Už z nej neostalo nič. Že som požil pečienky z králika nikto z príbuzných nezistil. Vďaka za recept.
valeri
Som rada, že chutila. Zajačie pečienky sú ešte jemnejšie ako kuracie a myslím, že z doma chovaných zajacov aj kvalitnejšie a zdravšie. Tiež robím aj z takých.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia