Letná čalamáda na rýchly konzum fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 29. júla 2014
Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept)
Foto: babkamt

Zasadila som si asi 12 plánt kapusty. Nerátala som s tým, že mi narastú také veľké hlavy. Robila som kapustu s mletým mäsom, Zobraziť celý popisZasadila som si asi 12 plánt kapusty. Nerátala som s tým, že mi narastú také veľké hlavy. Robila som kapustu s mletým mäsom, kapustový šalát. Tak som sa rozhodla, že spravím túto letnú čalamádu na rýchlu konzumáciu.

Suroviny

2,9 kg
400 g
700 g
500 g
700 g
300 g
1 kg
500 ml
200 g
50 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Vyzbrojila som sa nožom ,aby som mala čím odrezať hlúb a išla som si odtrhnúť do záhrady jednu kapustu. Tento rok máme poriadne zarastenú záhradu. Manžel od februára trpí na bolesti krížov.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistená vážila 2,94 kg.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykopala som si mrkvu. Červenú papriku som si kúpila

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    spolu so šalátovými uhorkami.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cuketa je z mojej záhrady.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Štipľavú papriku som tiež kúpila.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetku zeleninu som umyla, očistila som cibuľa, mrkvu. Vzala som si veľkú misu a do nej som začala strúhať kapustu. Strúhanú kapustu som osolila asi 1 pl soli, aby mi trochu zmäkla.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cuketu som narezala do kríža a nastrúhala spolu s červenou paprikou, bielou štipľavou paprikou, cibuľou a šalátovou uhorkou.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tiež som nastrúhala mrkvu. Chcem, aby bola čalamáda pekne farebná.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Snažila som sa strúhanú zeleninu trochu premiešať, no bolo jej dosť, takže sa mi to nedarilo.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vybrala som si zo špajze veľký hrniec, do ktorého som zeleninu premiestnila.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uvarila som si koreniacu zmes Dia Zeko bez konzervačných látok s 500 ml octu a 200 g cukru. Povarila som to asi 5 minút. Potom som pridala 50 ml oleja.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Naliala som ju na kapustu cez sitko. Podchvíľou som chodila čalamádu ochutnávať.Nechala som ju zakrytú do druhého dňa v hrnci. Potom som ju preložila do dvojlitrových fliaš. Práve prišiel syn, tak si jednu fľašku zobral. Jednu som si nechala v kuchyni - tá je už zjedená. Práve dnes sme načali druhú fľašku.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pohľad na broskyne na strome. Tieto sú už trónia v špajzi na polici.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Spolu s marhuľami a marhuľovým lekvárom.

    Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

kukulienka71
Si šikulka! Čalamáda má nádhernú farbu, tie chute budú asi až po pár týždňoch dozreté, ale to vám bude v zime hej!!
falipy
Babkamt, tak takto krasne rozpisany receptik ma velmi potesil. Normalne mam chut to urobit, hoci neviem ako by som mohla nahradit Nakladac, my to tu v Statoch nemame,
babkamt
@falipy poradím ti, ako si môžeš spraviť nálev doma: 500 ml octu daj variť s 20 - 25 dkg cukru, 7,5 dkg soli, 15 ks celé čierne korenie, 15 ks nové celé korenie, 0,5 kl horčicové semienka, 5 ks hrebíčkov a kúsok škorice. Dúfam, že som ti pomohla.
pusta
toto určite skúsim.
už je v kk
*****
jujoska
tvoja calamada musi byt vyborna, robievam podobnu a vzdy sa po nej len tak zaprasi
aroooo
prečo na rýchly konzum? kapustová hlávka je skorá kapusta, nie zimná? alebo že to nie je sterilizované???Ja mám tiež asi 3 hlávky kapusty/ešte vlani začiatkom leta som vysiala na záhon pár semienok zim. kapusty, do neskorej jesene boli len listy, tak pri rýľovaní som ich nechala, prežili zimu a teraz mám jednu asi tak veľkú ako tvoja a 2 menšie/. V piatok by som to zrealizovala a asi to ako @tatranka hore chvíľu sterilizujem, lebo sama to tak rýchlo neskonzumujem, aj keď mám čalamádu rada. Recept vytlačený, suroviny čakajú na záhradke/dúfam, že mi ju nikto nešmajzne- radšej ju idem hneď odrezať, toľko počká aj v pivnici.
babkamt
@pusta som rada, že sa ti čalamáda páči. Potom sa ozvi, či ti chutila.
@jujoska aj u nás sa rýchlo míňa. Po nej v rebríčku obľúbenosti nasleduje cvikla.
@smejkad :-)
babkamt
@trnovec viem okopať záhradku:-) Ale veľkú záhradu sama nestíham obrobiť. Napočudovanie sa všetkému lepšie darí v burine :-)
@tatranka teší ma, že si si čalamádu uložila do kk. Aj tá tvoja je výborná. Ďakujem za link.
babkamt
@tatranka zabudla som pripísať, že tú tvoju mám uloženú v kk :-)
@aroooo je to skorá kapusta, nesterilizovala som ju preto, že ju chcem rýchlo zjesť. Čalamádu na zimné uskladnenie sterilizujem a robím ju z neskorej kapusty. Bola dobre polievaná, tal narástla taká veľká, že ju sami dvaja s mužom na jeden krát nevieme zjesť. Už vymýšľam, čo z nej spravím nabudúce. Asi paradajkovú kapustu:-) A znovu spravím čalamádu, lebo táto dlho nevydržala.
notakja
Super calamada. Diky aj za recept na nalev. Tiez sa moze zist.
babkamt
@keckemis , @notakja nedávno som otvorila moju starú písanku s receptami. Trochu som v nej listovala. Našla som tam aj tento nálev. Všimli ste si, že som zabudla pripísať bobkový list? Ten som spomínala trochu nižšie. Pred 39 rokmi som sa presťahovala z mesta na dedinu. Kolegyne mali staré recepty od svojich babičiek. Ja som si ich poctivo zapisovala. Teraz sa z toho teším:-) Ak budeš chcieť doma robený nálev na uhorky, tak ti ho rada napíšem.
marienka44
@Babkamt , krásna, farebná calamada, ako má byť.
Mne sa nikdy v minulosti nepodarilo zavariť čalamádu, po sterilizácii v pohári časom otmavla a bola suchá. Asi som to na tesno natlačila do pohára.
Závidím Ti, všetko máš po ruke v záhrade. Si šikulka a pracovitá.
Zarazilo ma, ze v koren. zmesi nie je ziadna voda, len ocot, deko, cukor a olej.
Páči sa mi aj to strúhadlo. Musím si podobné kúpiť. :-)Ukladám samozrejme do KK.
babkamt
@marienka čalamáda zvykne stmavnúť, keď je moc natlačená v pohári. Do nálevu vodu nepridávam. Kapustu už počas strúhania posolím asi 1 pl soli. Všetko nechám zaliate nálevom odstáť do druhého dňa. Je v nej aj uhorka , ktorá pustí šťavu. To strúhadlo je výborná pomôcka v kuchyni. Sú k nemu aj iné nástavce. To moje je už staré viac ako desať rokov. Ďakujem za pochvalu. Ďalšiu čalamádu už budem sterilizovať, aby som ju mohla odložiť na zimu. Pekný deň ti prajem.
kecemis
@babkamt vdaka za ponuku na nalev na zavarane uhorky. Mame ich radi a ak mi posles ten recept, hned pojdem na farmu si nazbierat nejake uhorky na zimu. Akorat mame sezonu.
babkamt
@kecemis na nálev na uhorky budeš potrebovať:
3,75 litra vody, 1,25 litra octu, 45 dkg cukru, 15 dkg soli, 10 ks hrebíčkov, 4 bobkové listy, kúsok škorice, 30 zrniek celého čierneho korenia, 30 zrniek nového celého korenia, 0,5 kl horčicového semena
Klasicky si uvaríš nálev a zaleješ uhorky. Dúfam, že som ti pomohla.
aroooo
Zamiešaná čalamáda už odpočíva, kapusta očistená mala 2,48 kg, ostatné som dala "přiměřene"...
babkamt
@kecemis nemáš za čo ďakovať. Potom sa ozvi.
@oroooo jasné, netreba sa s tým hrať. Dáš také množstvo jednej zeleniny, aké máš. Ak je to "primerane" - je to OK. Teší ma,že skúšaš túto čalamádu.
evanaaa
Jej, @babkamt , takúto istú som mala aj ja, ale pred pár dňami som posledné tri poháre dala dcére, bola aj pikantná a nie veľmi kyslá, len kapustu som kupovala už nastrúhanú ( v Stupave) a bola dosť dlhá, ale inak chutná, ako iste aj tá tvoja.
babkamt
@evanaaa poznám veľa ľudí, čo si dá tú námahu a ide do Stupavy pre strúhanú kapustu. Používajú je nielen na čalamádu aj na kyslú kapustu. Stupavská kapusta je tá naj. Tiež mám rada, keď čalamáda trochu štípe. Chystám sa spraviť novú, no tú už budem sterilizovať. Tento rok sa mi nevydarili uhorky, tak na zimu zavarím čalamádu a cviklu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia