Foto: babkamt
Zasadila som si asi 12 plánt kapusty. Nerátala som s tým, že mi narastú také veľké hlavy. Robila som kapustu s mletým mäsom, Zobraziť celý popisZasadila som si asi 12 plánt kapusty. Nerátala som s tým, že mi narastú také veľké hlavy. Robila som kapustu s mletým mäsom, kapustový šalát. Tak som sa rozhodla, že spravím túto letnú čalamádu na rýchlu konzumáciu.
Postup
-
1
Vyzbrojila som sa nožom ,aby som mala čím odrezať hlúb a išla som si odtrhnúť do záhrady jednu kapustu. Tento rok máme poriadne zarastenú záhradu. Manžel od februára trpí na bolesti krížov.
-
2
Očistená vážila 2,94 kg.
-
3
Vykopala som si mrkvu. Červenú papriku som si kúpila
-
4
spolu so šalátovými uhorkami.
-
5
Cuketa je z mojej záhrady.
-
6
Štipľavú papriku som tiež kúpila.
-
7
Všetku zeleninu som umyla, očistila som cibuľa, mrkvu. Vzala som si veľkú misu a do nej som začala strúhať kapustu. Strúhanú kapustu som osolila asi 1 pl soli, aby mi trochu zmäkla.
-
8
Cuketu som narezala do kríža a nastrúhala spolu s červenou paprikou, bielou štipľavou paprikou, cibuľou a šalátovou uhorkou.
-
9
Tiež som nastrúhala mrkvu. Chcem, aby bola čalamáda pekne farebná.
-
10
Snažila som sa strúhanú zeleninu trochu premiešať, no bolo jej dosť, takže sa mi to nedarilo.
-
11
Vybrala som si zo špajze veľký hrniec, do ktorého som zeleninu premiestnila.
-
12
Uvarila som si koreniacu zmes Dia Zeko bez konzervačných látok s 500 ml octu a 200 g cukru. Povarila som to asi 5 minút. Potom som pridala 50 ml oleja.
-
13
Naliala som ju na kapustu cez sitko. Podchvíľou som chodila čalamádu ochutnávať.Nechala som ju zakrytú do druhého dňa v hrnci. Potom som ju preložila do dvojlitrových fliaš. Práve prišiel syn, tak si jednu fľašku zobral. Jednu som si nechala v kuchyni - tá je už zjedená. Práve dnes sme načali druhú fľašku.
-
14
Pohľad na broskyne na strome. Tieto sú už trónia v špajzi na polici.
-
15
Spolu s marhuľami a marhuľovým lekvárom.
už je v kk
*****
varecha.pravda.sk/recepty/calamada-fotorecept/9115-recept...
@jujoska aj u nás sa rýchlo míňa. Po nej v rebríčku obľúbenosti nasleduje cvikla.
@smejkad :-)
@tatranka teší ma, že si si čalamádu uložila do kk. Aj tá tvoja je výborná. Ďakujem za link.
@aroooo je to skorá kapusta, nesterilizovala som ju preto, že ju chcem rýchlo zjesť. Čalamádu na zimné uskladnenie sterilizujem a robím ju z neskorej kapusty. Bola dobre polievaná, tal narástla taká veľká, že ju sami dvaja s mužom na jeden krát nevieme zjesť. Už vymýšľam, čo z nej spravím nabudúce. Asi paradajkovú kapustu:-) A znovu spravím čalamádu, lebo táto dlho nevydržala.
Mne sa nikdy v minulosti nepodarilo zavariť čalamádu, po sterilizácii v pohári časom otmavla a bola suchá. Asi som to na tesno natlačila do pohára.
Závidím Ti, všetko máš po ruke v záhrade. Si šikulka a pracovitá.
Zarazilo ma, ze v koren. zmesi nie je ziadna voda, len ocot, deko, cukor a olej.
Páči sa mi aj to strúhadlo. Musím si podobné kúpiť. :-)Ukladám samozrejme do KK.
3,75 litra vody, 1,25 litra octu, 45 dkg cukru, 15 dkg soli, 10 ks hrebíčkov, 4 bobkové listy, kúsok škorice, 30 zrniek celého čierneho korenia, 30 zrniek nového celého korenia, 0,5 kl horčicového semena
Klasicky si uvaríš nálev a zaleješ uhorky. Dúfam, že som ti pomohla.
@oroooo jasné, netreba sa s tým hrať. Dáš také množstvo jednej zeleniny, aké máš. Ak je to "primerane" - je to OK. Teší ma,že skúšaš túto čalamádu.