Zaváraná paprika fotorecept

jerica - fotkajerica, 27. júla 2010
Zaváraná paprika (fotorecept)
Foto: jerica

Tento recept mám od kamarátky Otilky z obce Vlky , výbornej kuchárky a gazdiny.Máme svoju papriku , bola dozretá , tak neváham a zavarím. Zobraziť celý popisTento recept mám od kamarátky Otilky z obce Vlky , výbornej kuchárky a gazdiny.Máme svoju papriku , bola dozretá , tak neváham a zavarím. Recept je odskúšaný a nálev je dokonca pitný.

Suroviny

NÁLEV:
3,7 L
1,3 L
35 dkg
15 dkg
45 ks
Dávame do fliaš nie do nálevu:




Postup

  1. 1

    vodu , ocot , cukor , tabletkový cukor , soľ , uvaríme , necháme vychladnúť, tento recept nálevu je na dvanásť v sedmičkových pohárov.

    Zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté papriky nakladáme (natlačíme) v surovom stave (neobvárame) do pohárov,do každého pohára dám dva strúčky cesnaku, môžu byť pokrájané na plátky, zopár čili papričiek (čili mám v kochlíku) ,do pohárov s paprikou , dám po 4 zrnká nové korenie, staré korenie , zalejem vychladnutým nálevom , dám sterilizovať na pol hodinu , ja sterilizujem v trúbe na plechu , kde nalejem vodu , málo po okraj,keď vidím , že v pohároch nálev bublá nechám chvíľu povariť , po vypnutí ohrevu nechám poháre v trúbe , ale keď som nedočkavá a chcem to mať za sebou , dám poháre do dresu , postupne pomaly v drese prilievam vodu od teplej až po studenú , treba dávať pozor , aby poháre nepopraskali. Ja som si na to zvykla , tak to robím , vrchnáky sa "scucnú" a mám istotu dobrej sterilizácie.

    Zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto zavarené papriky sú chrumkavé , majú výbornú chuť a čo je zaujímavé , nálev je tiež osviežujúco pitný.

    Zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mamatata2
Alma papriku som vlani robila prvý raz, ale takú obváranú s olejom. Mala som veľký úspech, tak tohto roku skúsim aj tvoj recept, vyzerá super.
frezia68
@jerica :veľmi pekné a určite dobré.Tiež rada zaváram také pestrofarebné,aby aj oči lákalo na ochutnávku.
gittka
všetky druhy papriky zaváram tiež bez oleja a bez obvárania.tak nám chutia
janger
Krasne farebne papricky! @Jerica , ja s tymto nemam absolutne ziadnu skusenost. Pri akej teplote to treba v tej trube sterilizovat? Tie gumicky vo vrchnacikoch znesu tu teplotu?
jerica
Všetko zaváram v trúbe ,víčkam sa nič nestane, naučila som sa tak zavárať veľmi dávno , ani si poriadne nepamätám , dokonca mám trúbu ktorá má vyhrievanie dolu aj hore, vložím do trúby plech dvanásť pohárov , do plechu nalejem horúcu vodu po okraj , trúbu dám na 180° . Keď zaváram ovocie , marhule , slivky , atď,vidím že vo flašiach začnú vrieť , nechám , možno desať minút povrieť, podľa toho aby sa nerozvarili,
vyberiem z trúby , dám poháre do drezu , pomaly lejem na poháre teplú vodu , aby nepopraskali , vodu postupne riedim do studena , víčka vidieť ako sa stiahnu, nikdy sa mi nestalo , že by sa mi zavarené ovocie alebo zelenina kazili.
milina
Tieto papričky sú výborné, zavarám aj ja bez predvárania, ale sterilizujem pri 80 C asi 15 min, papričky su chrumkavé, pikantné a v našej rodine veľmi obľúbené.
tinca
@jerika si perfiš gazdiná, kedysi som aj ja veľa zavárala,dnes už pomenej,tieto papričky sú aj na vzhľad krásne. Ale ja som bez blanšírovania nerobila,bála by som sa polámania. Ja som si dokonca robila aj polotovar na plnenú papriku, jednu do druhej popchala a do slaného nálevu. Mám drobnú pripomienku u ovocia má každý druh inú dobu sterilizácie /u zeleniny napr. hrášok sa musia až 2x/. Som konzervárka, takže to len ne doplnenie.
bozulka
@jerica , máš to krásne,tiež som takto robievala,plnila som aj
papriku kapustou na pikant,velmi mi to chutilo,ale iba mne,manžel na takéto chute veľmi nieje.
susiedn
Zdravim,skusala som recept a cesnak zostal cely modry.Vie mi niekto povedat ako sa mi to mohlo podarit? :-)
jerica
@susiedn ,moja , vôbec nevadí, že cesnak ostal modrý, aj mne sa to stalo,ale prečo , priznám sa vôbec som to neriešila,paprika vynikajúca a šťava výborná pitná:-)
dovetok:
@milina , ďakujem , síce dosť neskoro , ale predsa:-)
@tinca ,(Vierka ,gratulujem k meninkám)aj dnes som zavárala ,mám výborný nový recept , tak som ho vyskúšala ; ospravedlňujem sa , že až teraz som reagovala, dáko mi to ušlo, ale aj s pc som mala problém a teraz zas so signálom.No čo už,ešte že ma neporazilo.
@bozulka , ja som si tento rok pozavárala aj s kapustou , hlavne , že bude na rozdávanie,pre mňa potešenie :-)
susiedn
Dakujem velmi pekne.Uz som sa bala,aby som doma niekoho neotrovila :-)
babu511
vždy, keď hľadám nejaký recept, tak beriem do úvahy vek autora... nie je nič krajšie, keď mi náš tati povie, že to chutí presne tak ako od babičky, či prababičky... a tu milá Jerica, povedal... ;)
1x anvri
stanob
zdravím. Ja len toľko som chcel, že skúšal som zaváranie v elektr. rúre ale vôbec sa mi to nepáči. Po prvé to trvalo omnoho dlhšie ako v hrnci, po druhé mi jeden pohár praskol (vo vode mi doteraz nikdy nepraskol) a po tretie viem lepšie odhadnúť čas sterilizácie vo vriacej vode ako v horúcom vzduchu, keďže sterilizácia nastupuje omnoho rýchlejšie. V rúre (na 180 stupňov) to začalo vrieť až cca po pol hodine, čo už som myslel, že sa mi papričky rozvaria. Ak ich zalejem v hrnci vriacou vodou z konvice, začne mi všetko vrieť za 5 minút. Navyše do hrncov sa mi zmestí viac pohárov naraz ako do rúry. Toľko moja skúsenosť. Prajem všetkým pekný deň.
jerica
Milý @stanob , ďakujem za názor, nuž asi si nevšimol , že do plechu dám vody , možno si to prehliadol , v plechu sa vmestí dvanásť sedem dcl. pohárov, zatiať sa (mne) nestalo , aby pohár v rúre praskol, (je mi ľúto,mrzí ma to, že sa to tebe stalo)tento rok som zavárala pečenú papriku, tú som sterilizovala v hrnci , nie všetko sterilizujem v rúre, ešte ma čaká alma paprika, tie pôjdu do rúry, je to o zvyku a skúsenosťou, určite si rob ako uznáš za vhodné , netreba hneď rezignovať, to sa môže stať aj mne pri zaváraní. Za to, som rada, že si sa so svojou skúsenosťou vyjadril , budem rada ked napíšeš o chuti nálevu, pozri si link čo je pridaný, tam je viac (možno) o mojom zaváraní.
» varecha.pravda.sk/recepty/zavarana-paprika-r-2011-fotorec...
1x matyx
jerica
Po všetkých diskusiach o zavárani tu na vareche, chcem dať na známosť, že už tretí rok, som skončila v rúre sterilizovanie zaváranín, najlepšie sa mi zavára v umývačke riadu. Nastavím si teplotu na 75°C, dám polovičný cyklus. zatiaľ sa nestalo, aby sa mi jeden pohár s ovocím, alebo zeleninou pokazil. Možno sa niekomu zíde rada s mojou skúsenosťou zavárania v umývačke riadu.


jerica
nastavenie na teplotu 75, nestane sa , že by sa menila teplota .


jerica
zaváram už len do 200ml, a 250ml pohárov, mám tak istotu, že sa to skonzumuje hneď:-)


1x milo60




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia