Foto: danja301
Viem ,ze na Vareche je nespocetne vela receptov na kecup a pre kazdeho je ten jeho ten najlepsi.Moja verzia je chutovo mozno len Zobraziť celý popisViem ,ze na Vareche je nespocetne vela receptov na kecup a pre kazdeho je ten jeho ten najlepsi.Moja verzia je chutovo mozno len trochu ina,ale spracovanie je narocnejsie. Jeho vyhodou je to ,ze z paradajok ziskate maximum a odpad je naozaj minimalny.Viem,ze mnohe z vas maju doma vselijake odstavovace a pristroje na robenie kecupu.Ale pre mna je tento "stary" ten najlepsi.Mozno sa niektorej z vas ,ktora sa pri kulinarskych aktivitach neponahla ,moj recept zapaci.
príprava
Suroviny
30 kg |
|
5 kg |
|
z 3 mladých zelerov |
|
3 - 4 viazaničky (podľa chuti) |
|
3 veľké hlavičky |
|
10 ks |
|
minimálne 3 pl |
|
za hrsť |
|
50 g |
|
10 - 15 guľôčok |
|
4 pl (podľa chuti) |
|
1 kg |
|
Postup
-
1
Pripravime si paradajky,umyjeme ,nakrajame na stvrtinky ,cim mensie kusky ,tym rychlejsie sa zmes uvari
-
2
To iste urobime aj s paprikou a cibulou
-
3
Vseky zeleninove suroviny dame do hrnca,pridame zelerovu vnat,petrzlenovu vnat,vsetky koreniny okrem horcice a oregana ,tie sa davaju az uplne na koniec a varime
-
4
Varenie trva asi 2 hodiny,pripravenost zmesi zistime podla toho ,ci je paprika uplne makka, ta sa vari najdlhsie.ked je zmes makka, nasleduje prve pasirovanie,cez takyto klasicky dreveny pristroj ( dostat ho v malych obchodikoch - kuchynskych potrebach,ten moj je asi starsi ako ja:))
-
5
Stava sa nam oddeli od supiek. Stavu dame varit a supky ideme spracovavat dalej...
-
6
Tu ,ako vidte,jeden zo starsich pristrojov na vyrobu kecupu ,so zlepsovakom mojho manzela ,ktory namiesto rucneho tocenia,napoji kluku na vrtacku a ide to ovela rychlesie.Tym ,ze je to druhe pasirovanie,vytiahneme zo zeleninky co najviac a pyre,ktore vidite na obrazku postupne pridavame do hrnca
-
7
Zmes varime,az kym sa jej mnozstvo nezahusti na takuto hustotu a kym nezacne bublat taketo velke bubliny.Vtedy pridame oregano a horcicu.Kecup je hotovy.Na okraji hrnca mozete vidiet,kolko sa zo zmesi odparilo vody
-
8
Z 30 kg paradajok je taketo minimum odpadu ,nevazila som to ,ale nie viac ako 3 kg. Kecupu nam vyslo 10 litrov.( mnozstvo vzdy zavisi od druhu paradajok,najlepsie su masite,druhu variantu- pikantnu sme robili z rovnakeho mnozstva paradajok ,ale boli podlhovaste,s mensim obsahom vody a vyslo nam 12 litrov kecupu)
-
9
Kecup zlejeme do flias a dame do sucheho dinstu pod deku ,kym uplne nevychladne.Dobru chut;)
Diskusia k receptu