Foto: dvorka
Nenašla som tu recept ny pyré, tak pridávam svoj osvedčený.
príprava
Postup
-
1
Takýchto paradajok som mala za plný košík. Nevážila som ich, preto neviem množstvo. Poriadne umyté a po vykrojení jamôk od stopiek a puknutých častí som ich nakrájala na osminky a vložila do 6 litrového hrnca, ktorý som naplnila až po vrch. Zavrela som ho a nechala paradajky dusiť sa vo vlastnej šťave na malom plyne. Asi 20 minút.
-
2
Paradajky som zamiešala a nechala ich variť do vtedy, kým sa neoddeľovala šupka. Hladina paradajok sa ustálila na 3/4 objemu hrnca. Stále ich varím pod pokrievkou.
-
3
Paradajky sú pekne rozvarené.
-
4
Na kastról som si dala veľké sito, dala niekoľko naberačiek masy a pasírovala som najskôr vareškou, no to nebolo kto vie ako dobré. Tak som použila pučidlo na zemiaky. Zbytok zo sitka som dala do misky.
-
5
Keď som všetku masu prepasírovala, ešte raz som dala to čo mi ostalo v miske a prepasírovala znova. Ostali mi len semiačka a šupy.
-
6
Šťavu som preliala do hrnca oválneho, odmerala koľko jej je a varila som na najmenšom horáku a plameni niekoľko hodín za občasného miešania, až sa mi tekutina zahustila a bolo jej 1/4 z pôvodného objemu (keď som prvý krát použila paličku - odmerku).
-
7
Pyré som dosolila, malo fajnú sladkú paradajkovú chuť. Naliala som ešte vriace do jednej fľašky od horčice. Viac pyré som nemala. Zavrela som vyvareným vrchnákom, položila hore dnom do skrinky a nechala pár minút postáť. Potom som obrátila na "nohy" a až vychladne, označím a budem mať prvú fľašku.
@dvorka ja robím nejako podobne ale nie pretlak , ale džus na pitie a dávam tam aj feferon a podla množstva n a5l šťavy 1PL kr. cukor , je to velmi zdravé najmä cez zimu každý deň si dám na lačno 2dcl kým ho celý neminiem.
@cathyc nie je zlý nápad šetriť energiu takýmto spôsobom. No mám takú skúsenosť keď som robila marhuľový džem, tiež som odoberala akože vodu cez jemné sitko som ju naberala aby mi husté ostalo, no nebolo to ono. Ten džem nechutil tak, ako keď ho klasicky odparujem. Možno pri paradajkách je to iné. Pri ďalšej várke vyskúšam. Dík za tip. (Zvyknem robiť aj tak, že polovicu tekutiny odparím, vypnem plyn a nechám dve - tri hodinky stáť. Voda sa odparí a potom pokračujem v pomalom varení.)