Mamina plnená zaváraná paprika fotorecept

marianne - fotkamarianne, 2. augusta 2013
Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept)
Foto: marianne

Robievame ju doma od nepamäti.Tento nálev je presne,ako máme radi na sladko-kyslo,mama umiešala ten správný pomer pre nás....používam ho aj na uhorky,čalamádu,kápiu. Sú tu podobné recepty,ale je zaváracia sezóna,tak sa možno niekomu pridá pre porovnanie.No a v zime výborná zeleninová príloha...

15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

3 kg
4,5 kg
0,5 kg
1 kg
1 hrsť
1 PL
1 ČL
1 ČL
Nálev:
3 l
0,5 l
1 hrnček (250 ml)
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Papriku vyčistíme od jadrovníka a opláchneme vo vode.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kapustu nastrúhame na pásiky,mrkvu na hrubých slzách,cibuľu na tenké kolieska.Pridáme rascu,korenia,soľ.Necháme postáť aspoň 3 hodiny,kým pustí šťavu.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvaríme si nálev z vody,cukru,octu a nakladača.Ja ho nechávam prechladnúť,až je vlažný.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyčistenú papriku naplníme kapustovou zmesou z ktorej sme vytlačili šťavu a poukladáme do fliaš.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme nálevom,zaviečkujeme.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja sterelizujem v rúre.Do hlbšieho pekáča nalejem tak vyše polovice vody,naukladám fľaše.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové prevrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

    Mamina plnená zaváraná paprika (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

iwuska
takto naplnene som minule nasla u starkej zavarene jemne pikantne feferony a je to fakt super priloha
tinca
@marianne je to chutná príloha, moja mamina plnila aj zmesou z červenej kapusty, aj to je výborné:)
boise
Mňam toto mám veľmi rada...už len dokopať sa k zaváraniu. Lekvárovanie mi už ide, takže hádam môžem ísť do ďalšieho levelu :)
izabella929
mimulý rok som ju plnila cukinovou čalamádou a bola výborná..-) krásne sa ti vydarila.-)
ariela6
izabelka a kolko ich strelizuješ v tej rure myslim čas a stupen dik
jerica
@marianne , pekné víkendové ránko , robievam aj ja , iba s čistou ochutenou kapustou a dávam aj do alma paprík , k tomu dávam baranie rohy.
Foto je z vlaňajšej zaváračky, najlepšie je na to september.

foto zo septembra 2012 , teraz ma to len čaká :-)







marianne
aj Tebe pekne ranko @jerica :-) mas ju krasnu farebnu a tie baranie rohy su skvely napad,dakujem za fotky,potesili....mam najradsej kratku malu paprika na plnenie,ale tato bola taka paliva,ze ani baranie rohy nebolo treba:-),ale buduci rok ich isto vyskusam pridat,pekne to vo flasi ukaze....
jerica
@marianne ďakujem , ja mám jednu výhodu, papriku máme svoju :-)
mám na výber :-)Kapustu kupujem na Miletičke od pestovateľa, čo viem, že je to z jeho úrody.
pusta
poznám, vynikajúci recept, vynikajúca prílloha.
izabella929
ja ich nesterilizujem v trúbe...sterilizujem klasicky a podľa toho, čím ju plním...pokiaľ cukinou, tá potrebuje menej, stačí 15min. ale s kapustou, treba 20min. aj mňa to čaká, počkám, nech dorastie paprika baraní roh, budem kombinovať..
zsuzsu
hmmmm,to je parádička :) @jerica máš ich krásne,to je radosť otvoriť špajzu :) @Marianne diki za tip,určite sa dotoho pustím :)
janger
No ty sa dnes ale cinis! Paradna paprika, este som to takto nevidela, plnit kapustou. A aj @jerica , Jarmilka ma paradne zasoby :-).
alex37
krása, obdivujem, viem koľko s tým máte roboty :)
havino
si ma inšpirovala @marianka s tou farebnou kapustou plniť papriky, tiež robím každý rok na jesen, ked je zimná kapusta na tlačenie už,ale tiež len,ako @jerica čistou ochutenou kapusta. to človeka nenapadne, že aj takto sa môže, vdaka ti za inšpiráciu, super recept
marianne
...dakujem vam vsetkym. No,je s tym trosku piplacky,ale stoji to za to...:-)
majkahra
Hurá, ešte že som to našla. Paráda dávam rád zlatej varešky @marianne a aj Jerice. Veľká vďaka, ide sa nato. Verím, že aj ja to budem mať také pekné a chutné.
alena45
ja som len raz v živote plnila papriku kapustou, použila nálev Zelko, vysterilizovala a po čase začali kvasiť. Prečo ?
marianne
Dakujem:-) alena45 neporadim Ti,ale ci to je zrovna zelkom? Ja pozivam,je tam napisane len nakladac a nekazi sa,tak Ti neviem,skus nedat,urob len sladko-kysly nalev a uvidis,co to spravi, ci je to zelkom alebo nie....
alena45
dnes som urobila štyri poháre, vyzerá krásne, suseda mi dala posledné papriky, takže sú farebné. Dúfam, že budú chutiť ako minulý rok.
marianne
Tak dufam, ze bude dobra, ja mam este zo dve flase z minuleho roku. Nalev je trosicku kyslejsi, ale u nas taky ide, ale kto chce, moze si ho prisladit.
alena45
a tento rok som znovu urobila pár pohárov, plnila som alma papriky, a okrem kapustovej plnky som ešte kol dokola posypala hrozienka, dokonca aj kúsky červenej reďkovky. Je dosť pikantná a nikto ju nechce jesť. Fajn, že je tu tento veľmi dobrý recept !
marianne
Aj ja som jej tento rok pár flaš spravila už zo zvyku. Asi bola paprika štiplavá @alenka. Kupujem tie tupé až tak slabúčko zelené sú, maju farbu skoro dobiela.
alena45
@Marianne (3.10.2017 07:06)

aj ja mám tie skoro biele papriky, to tá reďkovka bola dosť štipľavá, nikto ju nechce jesť len tak surovú, preto som s ňou vyplnila pohár s paprikami.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha