Zaváranie v slanom náleve

cb1868 - bez fotkycb1868, 14. augusta 2012

Nemáme pivnicu, bývame v bytovke a máme záhradku. Zeleninu preto zavárame do slaného nálevu už dlhé roky a ešte nikdy sa nepokazila.

Suroviny

720 g
1 lyžička, kuchynská
  podľa potreby




Postup

  1. 1

    Očistenú a umytú surovú polievkovú zeleninu (zmes mrkva, petržlen, zeler, kaleráb...) nakrájať na väčšie kúsky, naukladať do pohárov, pridať jednu kávovú lyžičku kuchynskej soli na jeden pohár (na menší pohár pol lyžičky), zaliať vodou a zatvoriť pohár nepoškodeným viečkom. Potriasť pohárom, aby sa soľ rozpustila.

  2. 2

    Do vyššieho tlakového hrnca (kukta, papiňák...) na dno dať podložku (napr. noviny), uložiť toľko pohárov, koľko sa zmestí, zaliať vodou asi do 1/3, hrniec zatvoriť vrchnákom a na šporáku priviesť do varu. Keď začne z klobúčika unikať para, zoslabiť príkon a nechať syčať (stačí max. 15 min). Po tejto dobe odstaviť hrniec zo šporáka. Nechať vychladnúť do tej doby, kým už z hrnca neuniká para ani cez naddvihnutý poistný ventil.

  3. 3

    Takto zavárame aj samostatne mrkvu (nakrájanú ma kocky) do šalátov, hrášok, fazuľku, tekvicu na prívarok, ba aj huby (tie je vhodné pred sterilizáciu udusiť na oleji alebo bravčovej masti). Nie je potrebná žiadna ďalšia sterilizácia, pretože v tlakovom hrnci je teplota 118 st. Celzia, čo bezpečne ničí všetky hnilobné či kvasné mikroorganizmy. Skladovať takto konzervované polotovary je možné bez obáv aj niekoľko rokov a ukladáme si tak do zásoby zeleninu bez strát. Napr. mäsovú polievku pripravujeme tak, že keď je mäso mäkké, obsah pohára aj s vodou vylejeme do hrnca, krátko povaríme a polievka je hotová. Chutí rovnako ako z čerstvej zeleniny.

Diskusia k receptu

tiginko
milujem jednoduché recepty, ktoré mi šetria čas, námahu a peňaženku. A samozrejme aj zdravie - žiadna chémia :-). Určite využijem, ďakujem za nápad
cb1868
Aj kukuricu je možné takto v mierne slanom náleve zavárať. My používame v polievkach a prívarkoch z takto konzervovanej zeleniny samozrejme aj nálev, pretože je to "vlastná šťava".
janula2210
este sa opytam, zalievate teplou alebo studenou vodou? A tak aby bola zelenina celkom zaliata? Davate celkom plne pohare? Velmi sa mi to pozdava, len ja zavaram iba v rure, tak neviem kolko minut, no 15 by asi stacilo. Mam to nechat vychladnut v rure alebo to mozem vylozit. Dakujem moc za odpoved.
cb1868
Milá janula2210, zalievam obyčajnou studenou vodou priamo z vodovodu, hladina je asi 1 cm od vrchu. Pozor, viečka použite radšej nové a dôležité je, že m u s í sa sterilizovať v t l a k o v o m hrnci, v rúre sa nedá dosiahnuť teplota nad bodom varu vody, len max. 100 st. Celzia, čo je málo. V tlakovom hrnci sa to nechá vychladnúť tak, aby ani pri nadvihnutí ventilu neunikala para, inakšie by sa pretlakom mohla vytlačiť voda zo zaváraniny. Netreba sa ponáhľať, tento spôsob je aj tak najrýchlejší zo všetkých sterilizačných postupov. Šetrí nielen čas a energiu, ale aj suroviny. Už vám nič v pivnici nesplesnivie ani nezhnije. Tento postup však neplatí pre zaváraniny v kyslom alebo sladkom náleve. Tie naozaj stačí sterilizovať bežne v rúre alebo zaváracom hrnci pri teplote okolo 80 - 85 stupňov
janula2210
dakujem, tlakovy hrniec nemam - bojim sa ho ( od dectva ). Zrejme aj tak skusim par poharkovv rure. Ja to robim tak, ze ked to zacne "granatkovat" v pohari vidiet bublinky ako idu nahor, vtedy zacinam odpocitavat cas. Dam Vam vediet ako som dopadla.
cchikung
Keď nemáme tlakový hrniec možno by stačilo sterilizovať zeleninu 3x,aby sa nepokazila.
evanaaa
Zaujímalo by ma, koľko pohárov sa zmestí do hrnca, ak by som chcela robiť viac, tak by som každý deň musela len jednu dávku,kým by som všetko nezavarila, nie? Alebo......?
mili2936
evanaaa - podľa mňa záleží na tom, aké poháre tam dáš a aký veľký máš hrniec - myslím priemer, ja mám skôr vyšší a užší - ZEPTER, ale na 3dcl poháre stačí. Podľa receptu nechať vychladiť, pokiaľ neuniká para ani po stlačení poistného ventilu, potom sa môže vybrať a nechať vychladnúť a šup s ďalšou dávkou - opravte ma, ak sa mýlim. Môžem takto robiť aj vylúpanú lahôdkovú kukuricu?
kukulienka71
Škoda, že sem nikto nepridal recenziu, mala som mierne obavy z dnešného pokusu:-) Dala som sa na tento spôsob sterilizácie po prečítaní množstva informácií, mala som len tri fľašky reďkovky, tak to bolo rýchlo hotové, čo mi vyhovuje. Do malej fľašky som dávala pol malej lyžičky soli a vodu z vodovodu. Ostatné podľa receptu. Budem rada, ak sa vydarí, polotovar sa zíde, ak už nebude čerstvá reďkovka. Ďakujem, @cb1868


rybka59
Timto spôsobom zavaram asi 35r ..nepokazi sa je to vyborne aj nalev použivam...super recept...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia