Lečo fotorecept

marianne - fotkamarianne, 12. augusta 2013
Lečo (fotorecept)
Foto: marianne

Boli časy,keď som paradajky šúpala a celé lečo dusila na peci, kým nezmäklo. Ale od čoho sú dobré susedy,však? Konkrétne stará babička,ktorá už dohliada Zobraziť celý popisBoli časy,keď som paradajky šúpala a celé lečo dusila na peci, kým nezmäklo. Ale od čoho sú dobré susedy,však? Konkrétne stará babička,ktorá už dohliada ako robím lečo podľa jej rád z kuchárského neba,ma naučila inakšie,po jej. Som jej zato vďačná,roky mi šetrí čas.Je to raz-dva a chuť výborná a je mierne chrumkavé,nie rozvarené na kašu.Dorábam ho potom už pri príprave na panvici.Dám cibuľový základ,klobásu,vysypem lečo a vajíčka.Na zimu dobrota prenáramná,alebo aj do gulášov,veď to poznáte...

40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

4 kg
5 kg
1,5 hrsťe
Môže byť aj nemusí:
1 ČL




Postup

  1. 1

    Papriku umyjeme,očistíme od jadrovníka a pokrájame na pásiky.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky taktiež poumývame,zbavíme hlúbika a pokrájame.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme hrsť soli,premiešame a necháme niekoľko hodín stáť 6-8 hodin,kým lečo nepustí šťavu.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naložíme do umytých fliaš,dolejeme šťavu,ktorú lečo pustilo a pridáme 1CL oleja.Ak nezabudneme,ja skoro vždy zabudnem,teraz asi len preto nie,že som ho na Varechu dala.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .....a dame strerelizovať do rúry na 40-50 min na 180 stupňov,až kým sú vo vnútri fľaše bublinky:-),musíme dlhšie,lebo bolo surové .Vyšlo mi 10 veľkých fliaš sedmičkových a 7 malých trojdecoviek.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové vyberieme,prevrátime hore dnom,zabalíme do deky a necháme vychlanúť.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Presne takto to robíme doma, nedávame olej...
eviana
Aj my robíme týmto spôsobom... krásne nafotený postup, papričky a rajčinky nakrájané ako vojaci, sťaby podľa pravítka... klobúk dolu :)
@iba , olej sa pridáva, aby to celé zakonzervoval, takto nehrozí, že sa lečo pokazí, robievam týmto spôsobom aj paradajkovú polpu (keď bude dostatok paradajok - zatiaľ tých pár stíhame zjesť) tak pridám recept :)
luss44
ja takto robievam lečo už roky, je to rýchle, olej som nikdy nedávala a nič sa mi nekazilo, dokonca ani neprevraciam hore dnom, len vyberiem z hrnca, nechám do rána vychladnúť na doske a putuje do komory.
honestka
tymto sposobom si robim zasoby na zimu ale mrazim. aj vycistene papriky naskladane do seba / volame ich madarske/ su z trhu a nedaju porovnat iba s tymi, ktore v zime dostaneme v supermarketoch ako hrubostenne roznych farieb.
marienka44
ani ja olej nedavam, lebo casom potuchne. Okrem toho si spravim pretlak z rajcin, rozvarim ich a tym zalejem papriky v pohari. Sterilizujem 20 min. pri 89 st.
valeri
toto lečo je výborné, robievam ho takto už roky, nedá sa porovnať s vareným, je to iná vôňa a chuť.
radost
i ja len takto robím "polotovar" lečo...ešte jednoduchšie:
papriky pokrájam aj so semenníkmi..nedávam olej...
raz tu dal @sratz recept zo semeníkov paprík-a tento nápad som čítala pred asi 30 rokmi-urobiť guláš zo semeníkov-skúsila som..a odvtedy to pre mňa nie je odpad...
takto pripravené lečo sa dá použiť aj do iných receptov..napr. pod mäso...do gulášu..niekedy dám feferonku-to poznačím na viečku....takže časť je pálivé..časť sladké..lečo..
pekný deň
1x jozka2
marianne
jeej,dakujem Vam vsetkym pekne za komentariky:-) @afataga presne tak nejako to je :-)) mas driecne narobene... Mne osobne lepsie toto leco chute ako varene do bezvedomia,je take sviezejsie..@radost tak to zavaranie s tymi semennikmi pocujem prvy krat...ak je paprika paliva,tak to musi byt riadne stiplave z tych jadierok...
marianne
ano @margaretka presne tak,ale zaujalo ma,ze tu stavu co leco pustilo nedavas naspat, ale stocis ju do flias..aj ju sterelizujes? celkom dobry napad...
1x enauhr
margaretka28
@marianne , ja tú šťavu dávam naspäť, ale všetka sa nezmestí, ked jej mám viac, tak aj sterilizujem, ale väčšinou si naplánujem napr. rajčinovú kapustu a miniem je tam, ved škoda vyliať no nie ?
marianne
no ved jasne,ze skoda vyliat a este paradajkovu,to tak!!...len neviem ako to robis,ze Ti ta stava ostava,mne sa vsetka zmesti naspat do poharov,aj ja chcem...:-))
margaretka28
No ja tie poháre dosť nadžgávam, tak asi preto :-) šťava vystupuje hore, ked mám pohár naplnený, tak trochu klesne a potom ešte aj dolievam, ale aj tak mi zvýši:-)
aroooo
Ja zvyšnú šťavu v ktorej mi sem-tam pláva nejaká paprika,rajčina tiež sterilizujem v 3 dcl pohároch a podlievam tým guláše a pod. ....
1x enauhr
aroooo
a máš to za 5.....(*), robievala som podobne, len zvlášť paradajky,paprika, nasolené do pohára najprv paradajky,potom paprika a na vrch paradajky, odteraz podľa teba zmiešať a hotovo, kk
santuria
dakujem za napad, chcem to vyskusat. len mam otazku, lebo mne to pri zavaran nikdy nie je jasne. tych 180 stupnov, myslite do vyhriatej rury, alebo dam plech s vodou do studenej , zapnem a zavaram 40 minut?.
marianne
dakujem vsetkym za komentariky:-) @santuria ja naukladam uz plne a zavieckovane flase do hlbokeho plechu,tam to zalejem asi 1-2 cm pod okraj teplou vodou.Zavriem dvierka a spustim ruru.Robim to orientacne,ale kedze je to leco surove,kludne predlz o 10 minut.Ked sa mi vo vnutri flase zacnu robit male bublinky,je hotovo....
nazarboncuk
nuž mary, vyzera to tak, že svoje prve leco budem robiť podla teba, len asi v polovičnej dávke, otázka k soli:kolko je to asi 3/4 hrste? :D
marianne
no ale nie je hrst ako hrst,ja mam mini dlane,tak solil mangel...:-)
ela77
vďaka za recept, presne toto som hľadala, aj keď som tiež robievala podobne, len už dávno, tak som sa chcela presvedčiť či som na niečo nezabudla.- To zaváranie v teplej rúre!!! Môžu sa dať aj poháre zatvorené klasickými viečkami, nie zašroubovacími??? Neskúšala som ešte????
tiginko
páči sa mi tento recept, zatiaľ som zavárala len tepelne predpripravené lečo, takto to sa mi to páči viac. Prešla som si aj komentáre a som zdesená, čo všetko ľudia nezavárajú...ako napr. @radost - vraj semenníky!! Nová Bátoryčka :-)
daguska
Leco takto zaváram vzdy,nikdy iné robit nemienim.Je skvelé,zachováva si chut,vzhlad,nerozvarí sa.Niekedy len samotné papriky.Vyuzitelné na mnoho spôsobov.
marianne
@ela77 kludne daj aj klasicke na vieckovanie,mozu byt smelo.:-).dakujem dievcata vcera som spravila akurat 15 sedmickovych flias a neviem,ci este neurobim duplu,lebo ja to zjem sama..:-) mne sa na nom paci,ze nie je rozvarene na kasu,ale je take akurat na skus:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia