Lečo fotorecept

marianne - fotkamarianne, 12. augusta 2013
Lečo (fotorecept)
Foto: marianne

Boli časy,keď som paradajky šúpala a celé lečo dusila na peci, kým nezmäklo. Ale od čoho sú dobré susedy,však? Konkrétne stará babička,ktorá už dohliada ako robím lečo podľa jej rád z kuchárského neba,ma naučila inakšie,po jej. Som jej zato vďačná,roky mi šetrí čas.Je to raz-dva a chuť výborná a je mierne chrumkavé,nie rozvarené na kašu.Dorábam ho potom už pri príprave na panvici.Dám cibuľový základ,klobásu,vysypem lečo a vajíčka.Na zimu dobrota prenáramná,alebo aj do gulášov,veď to poznáte...

40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

4 kg
5 kg
1,5 hrsťe
Môže byť aj nemusí:
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Papriku umyjeme,očistíme od jadrovníka a pokrájame na pásiky.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky taktiež poumývame,zbavíme hlúbika a pokrájame.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme hrsť soli,premiešame a necháme niekoľko hodín stáť 6-8 hodin,kým lečo nepustí šťavu.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naložíme do umytých fliaš,dolejeme šťavu,ktorú lečo pustilo a pridáme 1CL oleja.Ak nezabudneme,ja skoro vždy zabudnem,teraz asi len preto nie,že som ho na Varechu dala.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .....a dame strerelizovať do rúry na 40-50 min na 180 stupňov,až kým sú vo vnútri fľaše bublinky:-),musíme dlhšie,lebo bolo surové .Vyšlo mi 10 veľkých fliaš sedmičkových a 7 malých trojdecoviek.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové vyberieme,prevrátime hore dnom,zabalíme do deky a necháme vychlanúť.

    Lečo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
i ja len takto robím "polotovar" lečo...ešte jednoduchšie:
papriky pokrájam aj so semenníkmi..nedávam olej...
raz tu dal @sratz recept zo semeníkov paprík-a tento nápad som čítala pred asi 30 rokmi-urobiť guláš zo semeníkov-skúsila som..a odvtedy to pre mňa nie je odpad...
takto pripravené lečo sa dá použiť aj do iných receptov..napr. pod mäso...do gulášu..niekedy dám feferonku-to poznačím na viečku....takže časť je pálivé..časť sladké..lečo..
pekný deň
1x jozka2
ano @margaretka presne tak,ale zaujalo ma,ze tu stavu co leco pustilo nedavas naspat, ale stocis ju do flias..aj ju sterelizujes? celkom dobry napad...
1x enauhr
Ja zvyšnú šťavu v ktorej mi sem-tam pláva nejaká paprika,rajčina tiež sterilizujem v 3 dcl pohároch a podlievam tým guláše a pod. ....
1x enauhr