Foto: Shutterstock
Zaujímavé recepty s použitím čerstvých húb:
Ako teda môžeme huby konzervovať? Závisí to najmä od typu húb – ako vyzerajú po konzervácii. Napríklad:
Trvanlivosť
Najčastejšie konzervujeme huby na jeseň, keď ich je v lesoch najviac. Chystáme si tak zásoby na zimu a na jar sa môžeme vybrať do lesa pre čerstvé – skoro rastúce druhy. Huby nakladané v soli majú trvanlivosť asi pol roka, v sladkokyslom náleve rok a sušené huby nám v uzavretej nádobe vydržia pri nezhoršenej kvalite zhruba dva roky.
Sušenie
Foto: Shutterstock
Ako sušiť hríby opísala Babkamt v tomto postupe:
Zo sušených húb sa dá pripraviť mnoho výborných jedál:
Rozomieľanie
Niektoré huby, ako napríklad meďovec korenistý, majú príliš silnú vôňu a pikantnú chuť, preto sa po vysušení odporúča tieto huby rozomlieť na jemný prášok a ten využiť na korenenie jedál. Hubový prášok – korenie uskladňujeme v sklenených alebo kovových nádobách s pevným uzáverom.
Hubové korenie používajú v kuchyni profesionálni kuchári i laici:
Sterilizovanie
Foto: Shutterstock
Ako správne sterilizovať huby sa dozviete aj v týchto receptoch:
Sterilizované huby kombinované aj so zeleninou:
Takto pripravené huby sa konzumujú ako príloha k jedlám alebo sa používajú do varených jedál:
Ďalšie spôsoby, ako konzervovať huby sú:
A najdôležitejšia zásada na záver: zbierame a konzumujeme len také huby, o ktorých sme si stopercentne istí, že sú jedlé. Ak potrebujeme konzultáciu a v našom okolí nepoznáme nijakého skúseného hubára, môžeme využiť služby mykologických poradní, ktoré sa nachádzajú vo viacerých mestách na Slovensku. Ich zoznam nájdete tu.
Zdroj: Ladislav Hagara: Atlas húb
Diskusia k článku