Nadstavené zavárané kuriatka

mariamka - fotkamariamka, 23. júla 2014
Nadstavené zavárané kuriatka
Foto: mariamka

V tomto čase príroda hubám a hubárom naozaj praje. Najradšej by som sa motala, zbierala, ale dajú sa aj kúpiť popri cestách, veď prečo Zobraziť celý popisV tomto čase príroda hubám a hubárom naozaj praje. Najradšej by som sa motala, zbierala, ale dajú sa aj kúpiť popri cestách, veď prečo sa nezavďačiť niekomu, kto sa snaží? Síce je to nekresťansky drahé, ale aspoň splníte manželovi sen. A ak je ich pomenej, dajú sa vyvážiť zeleninou a máte chutný hubovo-zeleninový sterilizovaný šalát.

Suroviny

1 kg
1 PL rovná
3 l
Zelenina čerstvá:
1-2 ks
2-3 ks
1-2 ks
1 ks
podľa chuti
Nálev:
1 l
2,5 l
300-350 g
1 bal. alebo Zelko
2-3 ks
8-10 guličiek
4-6 guličiek
2-3 ks




Postup

  1. 1

    Skúška trpezlivosti je poriadne umyť tie kurence. Dala tu návod Elixír, ale som si na to nejako netrúfla, radšej som ich preprala vo viacerých vodách. Ak treba, odkrojíme koniec hlúbika a väčšie plodnice prekrojíme na polovicu. Kuriatko jedlé je húževnatá huba, treba ju vopred prevariť v osolenej vode cca 20 minút, prepláchnuť a schladiť studenou vodou. Tu už vidíte ten môj mix: kuriatka, cibuľa, mrkva, petržlen, paprika PCR sladká, pálivá. Je možné pridať aj inú zeleninu podľa chuti (karfiol, cuketa.. ), ale je lepšie, ak huby prevládajú.

    Nadstavené zavárané kuriatka - obrázok 1
  2. 2

    Nálev som pripravila podľa rozpisu, ktorý vidíte. Dáme variť vodu, ocot, cukor (nám chutí sladší nálev), deko, koreniny, povaríme takých 5 minút. Necháme mierne prechladnúť. Premiešanú zmes naplníme do dobre umytých pohárov nie celkom doplna, zalejeme nálevom 1-2 cm pod okraj, zavíčkujeme a sterilizujeme na bode varu 20 minút. Pohárikov bolo pôvodne 5, dva menšie padli nekompromisne na koštovku :)

    Nadstavené zavárané kuriatka - obrázok 2
  3. 3

    Mali sme zrovna pečené kačacie stehná, k mierne teplému natrhanému mäsku to výborne pasovalo.

    Nadstavené zavárané kuriatka - obrázok 3
  4. 4

    A keďže ostala aj kačacia masť, ideálna príloha na tukový chlebík miesto kyslej uhorky.

    Nadstavené zavárané kuriatka - obrázok 4
  5. 5

    Alebo len tak, ako chuťovka k telke. Tak hurá do hory /pri cestu/ a šťastnú hubačku :)

    Nadstavené zavárané kuriatka - obrázok 5

Diskusia k receptu

izabella929
@Mariamka...par ádne, krásne , nádherné, dôvtipné a dokonalé...neviem ešte čo by som dodala...) škoda, že u nás ešte nerastú.../ujo hovorieval, že po Anne/...tak čakám, či budú...toto bude papkanica v zime...ach jo...
askadaniela
ach jo, a kdeže to rastú tie kurátenká? u nás v hore či okolí kedysi rástli
v celých húfoch, ale keďže sa ťaží ostošesť, už som nenašla najmenej 20 rokov :-((.
daguska
Velmi pekné,chutné,aj ked nemám moznost si takýto dobrotu spravit,rada spomínam na babicku,ktorá vyrábala podobné speciality z "úlovkov"deduska-vásnivého hubára a zberaca rôznych lesných plodov.Lakavé,aj ja by som si rada zamaskrtila.
frezia68
Krásne,kuriatka som už dávno nevidela a teraz leda suchohríby.Asi neviem hľadať,tak sa na Tvoje vynadívam :-)
mariamka
dakujem damy, pan :)
@medovnicek , vedia, co je dobre :)..
@izabelka , urcite este porastu, atlas pise ze az do novembra, len keby zaprsalo, ale tak primerane.. aby pomohlo a neublizilo
@askadaniela tieto su z okolia Telgart, Helpa, mali sme to po ceste :) @mirop @daguska @kucharka100 .. dakujem
@frezia68 nahodou pre mna je suchohrib ten najhrib :) len sa divaj, to je zadara :))
@kukulienka 71 mame to maskrtnikov :) len s tym zbieranim je problem, my to mame aj od ruky, a ked sa vytrepeme, tak je bud sucho, v hore pol mesta, po hribe ani stopy, alebo sa dobre maskuje :),, take vycvicene prasiatko by celkom bodlo, a dnes je to aj modna zalezitost hehe :))
@zolik @kukulienka sa vyhrala aj pohrala nie raz, to vsetci vieme :) odkazem a pozdravim :))
dakujem pekne vsetkym, dopriala by som vam s radostou podobny ulovok aj maskrtu,, alebo radsej nieco taketo? :)

kukulienka71
@mariamka , sa furt chtiac-nechtiac narehlím pri tvojich komentoch, máš komediálny talent:-))) @zolik sa zrejme pomýlila:-)) manžel už priniesol nie raz huby, hubky a hubičky domov, ale ja som ich veru nečistila:-P poklona aj odomňa!
mariamka
ved aj ja sa chechcem :)) @zolik to je v poriadku , @kukulienka71 predstav si, nazivo som celkom seriozna /niekedy :D/, tu to robi asi to prostredie, a mozno aj moja selfie :))
askadaniela
mariamka, taketo som uz niekolko nasla - daju sa spocitat na prstoch jednej ruky, musim si dokupit na ne dalekohlad :D :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia