Foto: rennatte
Nie každý rok sa mi pošťastí zohnať kapiu za dobrú cenu, ale tento rok sa podarilo, tak sa s vami podelím o postup pri Zobraziť celý popisNie každý rok sa mi pošťastí zohnať kapiu za dobrú cenu, ale tento rok sa podarilo, tak sa s vami podelím o postup pri jej spracovaní. Robila som ju sterilizovanú v oleji a aj paprikovú pikantnú pomazánku, známu ako Zámocká papriková pochúťka.
príprava
Postup
-
1
papriku rozkrojíme pozdĺž na polovicu, očistíme, umyjeme
-
2
vložíme do vriacej vody a od bodu varu necháme prevrieť asi jednu, dve minúty, podľa toho ako je paprika "mäsová"
-
3
sitkom vyberieme z vody a necháme vychladnúť, paprika je zmäknutá, ohybná. Dáme si variť sladkokyslý nálev: do 2 litrov vody pridáme cukor, deko a ocot, necháme prevrieť a odstavíme
-
4
vychladnutú papriku vkladáme do pohárov bruškom k stene pohára, postupne na seba po celom okraji pohára, najprv dlhšie a rovnejšie kúsky, menšie si odkladáme
-
5
ak si myslíme že už máme plný pohár a už sa nám tam žiadna paprika nevojde, zobereme polievkovú lyžicu a zapichneme ju po okraji pohára až na dno, papriky sa potlačia a zistíme že ešte jedne, dve sa zmestia,,,veď nebudeme sterilizovať poloprázdne poháre :-)
-
6
teraz prídu na rad menšie kúsky paprík, ktoré vkladáme na vrch pohára hore bruškom. Do každého pohára pridáme 1 čajovú lyžičku oleja
-
7
zalejeme pripraveným nálevom, dobre uzavrieme viečkom a dáme sterilizovať, teplotu necháme vybehnúť na 100°C a hneď odstavíme.
varecha.pravda.sk/recepty/zavarana-kapia-fotorecept/19502...
varecha.pravda.sk/recepty/paprika-v-oleji-fotorecept/1950...
ale môžem vyskúšať aj tak ako ty .
tak zasa som sa nieco nove dozvedela
@hviezdickaz ,
prave ze my mame radi taku ako pises "vechtovu" lahodnu
@bobarka ,
olej zjemni chut papriky, nemusi sa davat
tam nehrozí vechťová paprika