Trnavská pikantná nátierka (jednoduchá)

mimit - fotkamimit, 12. októbra 2013
Trnavská pikantná nátierka (jednoduchá)
Foto: mimit

U nas v Trnave znama ako trnavska pomazanka (v tomto pripade jej zjednodusena verzia) . Minuly rok nas moj otec prekvapil a poslal nam Zobraziť celý popisU nas v Trnave znama ako trnavska pomazanka (v tomto pripade jej zjednodusena verzia) . Minuly rok nas moj otec prekvapil a poslal nam z nej vela poharov, kedze sa uz zjedli, poprosila som ho o recept, ktory je nielen vcelku rychly ale aj jednoduchy tym, ze zaklad tvori iba paprika a cibula.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
0,5 kg
100 g
100 ml
100 ml
0,5 ks




Postup

  1. 1

    Uvedene suroviny sa zmestia priblizne do 5,5 litroveho hrnca. Postup je jednoduchy, papriku umyjeme, ocistime od stopky a stredu, nakrajame na kocky. Kym krajame, dame si na olej spenit cibulu, ked zmäkne, pridame papriku, cukor, ocot, preosiate zelko a feferonky. U nas mame radi velmi pikantne, na toto mnozstvo som dala 10 feferoniek, ale robievam aj zo 6 na toto mnozstvo.

  2. 2

    Odkryte nechame varit priblizne 30 minut, potom len rozmixujeme a plnime do poharov. Kratko sterilizujeme (asi 10 minut).

Diskusia k receptu

monzet
Výborná!Presne takto robievam aj ja,a len sa tak po nej zapráši:)
radost
láka ma ešte urobiť..hoci už mám dva druhy urobené..ale tam šli aj rajčiny..
takže @Mimit...doporu čuješ..?
alex37
aj mňa láka a vyzerá jednoducho, žiadna babračka, vyskúšame :-)
puntodadino
Skuste tam pridat paradajkovy krem a susenu cibulu/asi 0.2kg cibule na 3kg pochutky/,povarit,zhustne ,naplnit pohare.Lahnut ich do deky a nechat tri hodiny tak.
mimit
@radost doporucujem. Tiez som bola prekvapena, aka je dobra len z papriky a cibule.
mimit
@alex37 dakujem za pochvalu, najvacsia babracka je s tym krajanim, potom uz sa ken tesim ako naplnim pohare. Dufam, ze bude chutit!
eviana
Jeeejooo... že rodáčka... a že trnavská nátierka. Ešte si ju pamätám v konzervách z trnavskej konzervárne, najlepšia na cesnakovú hrianku so syrom... Krása, robievam aj ja a máme ju veľmi radi a tiež jej hovoríme trnavská, šak jak ináč? :) Ďakujem za milé spomienky a teší ma, že sme sa tu našli, milá @mimit :)
1x mimit
radost
@mimit
dnes som urobila túto jednoduchú -a výbornú- paprikovú nátierku..je to tretí druh tento rok..obe predošlé majú oveľa viac surovín-tak som moc neverila v úspech..ale-som prekvapená...bude aj o rok..tiež riadne štípe..to máme radi..vdaka za ponuku receptu..
želám pohodový deň..:-)
mimit
@radost velmi si ma potesila! Popravde ani mne sa nechcelo verit, ze z tak malo surovin je taka dobra chut. Dakujem za pekny komentarik.
spetkasoli
@mimit , chcem dnes robit túto nátierku, ale v recepte neuvádzaš soľ, alebo tam nejde? Díky za odpověď a prajem pekný den
spetkasoli
milá@rados ť, velmi pekne ďakujem za chýchlu odpoveď. Mňa to potom aj napadlo, že zelko / ja mám iba DEKO, lebo v čr zelko nemajú/ obsahuje soľ. Už mám hotovo a vyzerá to velmi dobre. Zatial som si spravila iba z pol dávky, nemala som dosť červených paprík, ale po víkendu si kúpim a budem zase variť a už sa na to velmi teším. Ešte raz srdečné díky a prajem pekný a pohodový večer. Marcela
evicka63
urobené dve dávky : jedna "čípeš" a druhá "nem čípeš" - každému podľa chuti je výýýbornááááááá...... :)
lacquer
Včera som uvarila, je to super, presne taká, ako si pamatám z detstva, bola v takej konzerve. Keď zoženiem papriku, varím ešte jednu dávku, lebo nedávam tomu veľmi dlhú trvanlivosť. Ďakujem za recept.
danielaaa
Dobrý večer ja som v tomto laik a chcela by som sa opýtať tá paprika sa na cibuli opeká alebo podlieva vodou?ak áno aké množstvo?Ďakujem za odpoveď :-) chcela by som ju vyskúšať :-)
jaynee
starý dobrý recept na originálnu paprikovú pomazánku, chválim veľmi, presne takýto mala aj babka, ale len so soľou bo deko či zelko vtedy nemali....rajčiny tam nejdú v žiadnom prípade...je to predsa papriková pomazánka, nie lečo alebo niečo rajčinové...je skvelá taká aká je
len jeden dotaz milá @Mimit , prosím ťa, idem robiť v sobotu guláš ku knedlíku a chcem sa spýtať, či to tam môžem pridať ako samostat.ingredienciu alebo náhrada za dačo iné, nepokazím tým celý guláš, prosím kto by vedel poradiť rada si prečítam...
63629_1426767308 - profilový obrázok
vlk
vlk
@jaynee
Kľudne pomazánku aplikuj či už varíš perkelt,aleb guľáš.Samozrejme radšej malé množstvo na viackrát, keďže sa jedná o štipľavú zmes.Ja osobne pridávam koreniny a takéto štipľavé ingrediencie ku koncu varenia a soľ tiež.
evicka63
tak a aj tento rok ju idem robiť - lebo "nem čípeš" už dávno sa minula a v tescu je od zajtra akcia na kápiu.... takže už teraz slincem ako dvaja bernardíni ..... a teším sa na ňu.... :) nejdem čakať až na neskôr... aj potom sa bude robiť....


1x mimit
evicka63
rýchlo sa minula, pretože my s dcérou to jeme len tak lyžičkou priamo z pohárika a nemusíme mať k tomu nič .... :) :) :)
mimit
Mrzi ma, ze som nereagovala skor, na otazky uz davno po lehote.. Ospravedlnujem sa uprimne. Ale, aj tak by som vam asi nepomohla. U nas davam iba trosicku do gulasu, ktory sa je s knedlou, my ho volame "madarsky". Ale naozaj iba tak 1-2 PL. Nenahradzam tym nic, iba pridam k ostatnym surovinam. Musim sa priznat, ze u nas nie je neobvykle, ze robim aj z 10 kil kapie, lebo moj muz ma tuto pomazanku velmi rad, zje jeden pohar na posedenie. Takze u nas velmi nezostane do varenia. Dakujem vsetkym za mile komentare, tesim sa, ze vam chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia