Zavárané sladkokyslé uhorky

dvorka - fotkadvorka, 7. augusta 2012
Zavárané sladkokyslé uhorky
Foto: dvorka

Je uhorková sezóna a tak sa podelím so svojimi skúsenosťami. Uhorky zaváram už od nepamäti. Mám knižku: Konzervovanie a zaváranie v domácnosti od J. Zobraziť celý popisJe uhorková sezóna a tak sa podelím so svojimi skúsenosťami. Uhorky zaváram už od nepamäti. Mám knižku: Konzervovanie a zaváranie v domácnosti od J. Balaštíka vydanú v r. 1979. V nej je presná úprava ovocia a zeleniny bez konzervantov a u mňa doma robím len podľa nej. Aj uhorky zaváram bez Deka, nesterilizujem a mám ich chutné, chrumkavé a hlavne, zdravé.

Suroviny

1 l
3 l
100 g
50 ks




Postup

  1. 1

    Najväčšiu úrodu som už obrala, teraz robím každý deň dozber malých uhoriek. Jeden deň v chladničke vydržia a druhý deň zaváram. Striedam sa s mamkou tak máme stále čo robiť. Umyté uhorky roztriedim na väčšie a menšie. (Najväčšie máme na jedenie, stredne veľké nakrájam na kocky, zalejem nálevom a mám na šalát a najmenšie si ukladám do malých fľašiek ako delikatesky. Uvarím si vodu, pripravím ocot, soľ, umelé sladidlo (s cukrom majú uhorky inú chuť a mne sa osvedčilo umelé sladidlo, ktoré používam len na zaváranie) korenie podľa chuti: čierne korenie, nové korenie, koriander, horčičné semiačka, niekto dáva čili papričky, u nás doma štipľavé nejeme.

    Zavárané sladkokyslé uhorky  - obrázok 1
  2. 2

    Na spodok pohára uložím dve kolieska cibule, tri kolieska mrkvy, občas dám cesnak, a kôpor. Môže sa dať aj tymián alebo ligurček. No s bylinkami opatrne, vždy len jednu odrodu aby sa nepobili a uhorky nemali potom chuť takú, akú nechceme.

    Zavárané sladkokyslé uhorky  - obrázok 2
  3. 3

    Do pohárov ukladám uhorky jednu po druhej. Do sedemdeciek dávam najskôr veľké, potom malé. Do menších pohárov malé. Ja ich neviem ukladať tak úhľadne ako moja mamka, no snažím sa. Zatiaľ sa mi varí nálev z vody, octu, soli, sladidla a korenia.

    Zavárané sladkokyslé uhorky  - obrázok 3
  4. 4

    Vriacim nálevom zalejem jeden pohár, zavriem ho a uložím dole vrchnákom niekde, kde si udrží dlhšie teplotu. Ak mám veľa pohárov je to rúra, ak menej - tak mikrovlnka. Pravdaže ju nezapínam. Slúži len ako odkladací pult. Nálev vždy udržiavam v miernom vare, aby som aj ďalší pohár mohla zaliať vriacim nálevom. Ak mi ostane nálev, nechám ho na ďalšie zaváranie. Stačí priviesť k varu a potom udržiavať. Asi o štvrť hodiny poháre prevrátim a nechám. Keďže zaváram vždy večer, tak dochádzajú do rána.

    Zavárané sladkokyslé uhorky  - obrázok 4
  5. 5

    Ráno fľaše vyberiem, majú stiahnuté víčko, označím ich a už len čakajú na uloženie do pivnice.

    Zavárané sladkokyslé uhorky  - obrázok 5
  6. 6

    A takto vyzerajú minuloročné uhorky. Nezakalené, zelené a stále chutné. Odporúčam.

    Zavárané sladkokyslé uhorky  - obrázok 6

Diskusia k receptu

huck
@dvorka , maš ich prekrásne. Oslovili ma v úvode slova : "... a hlavne zdravé". No hned ma odradil sacharín :( Vyhýbam sa na svetlosntné kilometre všetkým umelým sladidlám!
1x jansam
martamm
Dioevčatá, ak Vám vadí sacharin, dajte cukor a je to....
Ja by som sa skôr bála, že začnú kysnúť, keď ich nebudem sterilizovať
dvorka
Moja mamka uhorky zavára so sacharínom tiež dlhé roky, obaja rodičia ich zjedia neúrekom. (Uhorky). Majú dávno po osemdesiatke a žiadne zdravotné problémy. No a kto nechce umelé sladidlo - dáva sa 350 g cukru. No umelé sladidlo nepodporuje rast baktérií ako cukor, preto sa pridáva pri konzervovaní. A čo sa týka kvasenia, ocot a soľ je sám osebe konzervant. Za tie roky čo robím uhorky takto, sa mi ani raz nepokazili.
bahadur
ing.prof.Balaštík celý svůj život věnoval konzervování.Jeho recepty na úpravu a následné zpracování ovoce a zeleniny nemají v Europě obdobu a co se týče sacharinu od doby co byl vynalezen se používa ke konzervování.Takže nevím proč ten odpor k němu.Ja u okurku kombinují sacharín s cukrem a to mám recept starý asi 75 let.
marijanka712
@dvorka velmi dobrý rp.-chválim - niekedy som aj ja zavárala len s umelým sladidlom teraz som spohodlnela , ale asi tiež prejdem na umelé sladidlo ked to nevadí chorému pankrásu zdravému to len prospeje,aj cukor nie je prírodný aj v ňom je mnoho umeleho.... to je vec názoru a zvyku. postup je výborný ja somzvykla dať do koša s dekou a tak som nechala aj dlhšie ale v pivnici boli v tme a tak si zachovaju peknú farbu.Len mi vysvetli prečo je na pohari tá 4
dvorka
Pre @marijanka712 štvorka je druh zaváraní. Prvé uhorky som robila s cesnakom, druhé s ligurčekom, tretie s hroznovým listom a štvrté len s kôprom. Aby som vedela ktoré sú aké. Aj by sa to dalo písať na každý pohár, no mne sa písať nechce toľko krát.
sovka62
Tú knihu mám aj ja a som veľmi rada, že som si ju kedysi kúpila. Ak si nie som istá, alebo si s niečím neviem rady, toto je moja biblia, k nej sa utiekam. Zatiaľ vždy poradila dobre. Žiaľ, dnes sa už podobné knihy nevydávajú. Dnes je to všetko preklad z angličtiny, ich suroviny, ktoré u nás nezoženieš a hlavne to nie je po našej chuti.
Ale uhorky zaváram inak, nálev nerobím, prísady meriam rovno do fľaše a sterilizujem.
1x vini55
remcula
Já dělám Milotické okurky. Je to rozpis na jednu 0,7 sklenici. Vyzkoušela jsem všechny možné nálevy a tenhle byl fakt nejlepší. Jen si nejsem jistá, jestli tady jsou. Nějak je nemůžu najít!!:-)) Tady ty budou taky skvělé:-))
1x viedra
evanaaa
@dvorka , ja tiež používam len sladidlá, už aj preto, lebo cukor nemôžme, ale škoda, že si nedala obal toho, čo si ty použila, aby som videla, aké je , či ho poznám, lebo neviem, ktoré je najlepšie, aj keď dávam také, kde je napísané, že je vhodné na zaváranie. A zišiel by sa mi aj recept na dia zaváranie ovocia, hlavne s tým sladidlom, koľko ho dať.
dvorka
pre @evanaaa použila som sladidlo IMBER cyklamátové ktoré má príjemnejšiu chuť ako klasický sacharin. Toto používam pár rokov a ako som písala, som spokojná. A čo sa týka sladenia, robím si pomer: 350g cukru = 50 tabliet umelého sladidla. 1 tableta = 1 kocka cukru v prípade sladidla ktoré používam. Na zaváranie sladkého ovocia sú tu recepty zaváranie so soľou. Aj ja som tento recept pridala. Mám to odskúšané a aj bez sterilizácie sú kompóty chutné a nekazia sa. Majú svojskú chuť. Treba skúsiť. Aj na džemy som raz použila sladidlo, keď som nemala cukor. No ja dávam cukru veľmi málo, lebo vyváram ovocie na 1/3 alebo 1/4 a vtedy je hmota hustá a pomerne sladká (ak to nie sú ríbezle alebo josta).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia