Jablkový chren fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. mája 2013
Jablkový chren (fotorecept)
Foto: pusta

Chystám sa na nový recept a potrebujem k nemu chren, preto som si pripravila vopred jablkový chren a odložila do chladničky. Inšpiroval ma Zobraziť celý popisChystám sa na nový recept a potrebujem k nemu chren, preto som si pripravila vopred jablkový chren a odložila do chladničky. Inšpiroval ma recept z augusta 2012 od @izabella929, len som nemala zimné jablká ako sú v jej recepte. Použila som jablká Jona Gold a prispôsobila som množstvo surovín, lebo tieto jablká sú dosť sladké. Príprava je nenáročná, pomerne rýchla. Jablčný chren sa môže použiť k údenému i pečenému mäsu, na chrenovú omáčku alebo špeciálnu majonézu či ochutenie mäsa a iných jedál

1 dávka - pre viac o
porcia
10 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

200 g
1000 g
1/5 ks citróna
1 CL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravila som si suroviny.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Chren som ošúpala škrabkou a pokrájala som ho na tenké kolieska.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dala som ho do nádoby na mixovanie a pokvapkala citrónovou šťavou, aby nestmavol.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablká som odstopkovala, pokrájala na 1/4-tiny, odstránila som jadrince a tiež som ich ošúpala.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistené jablká som postupne dávala do vody s citrónovou šťavou, aby nestmavli.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chren som rozmixovala ponorným mixérom na hrubo, to stačí, ešte sa bude mixovať s jablkami. Riadne štípal, pretiahlo mi všetky prieduchy :-)

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som jablká a všetku pripravenú citrónovú šťavu.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko spolu som znovu rozmixovala do hladkej konzistencie, cukrom som len málo dochutila do sladko-kyslej chuti, lebo jablká Jona Gold sú dosť sladké. Môžete použiť kyslejšie zelené jablká a chuť doladiť podľa seba. Chuť som doladila ešte trochou soli.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplnila som do čistých suchých nádobiek, zaviečkovala a označila. Uložila som naplnené nádobky do hrnca s vodou na parák a sterilizovala som prikryté pokrievkou v pare 5 minút počítaných od zovretia vody, vypla som plameň a nechala som ich prikryté v pare 10 minút dôjsť.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vybrala som ich z hrnnca a nechala otočené hore dnom 5 minút.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nechala som ich úplne vychladnúť a odložila do chladničky.

    Jablkový chren (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

babkamt
Niet nad dobrý domáci chren .Pred šibačkou manžel vykopal na záhrade chren. Očistil ho , rozmixoval a došiel sa ma spýtať , či to , čo nesie v miske nie je pokazené . Ja som sa zhlboka nadýchla . Veru mi skoro oči vypadli .Tiež zvyknem robiť doma chren .Ty si bola usilovná , aj si ho sterilizovala . Ukladám do kk .
irenaw
chren mám rada a ten nápad s mixérom si rýchlo obľúbim :-). prečo ma všetci učili strúhať chren ako ceruzku? kým som skončila, bola som vždy dehydrovaná ;-)
izabella929
@pusta.. veľmi chutný, ba priam fantastický...ja mám takto chren veľmi rada a pre seba si dám trošku viac jablčok a jem to s lyžičkou, ako jogurt...vďaka za vyskúšanie receptu...
pusta
@bobina , to som veľmi rada, že si dala rp do kk,určite využiješ a nebudeš ľutovať:-)
dakujem.
pusta
@babkamt , pravdu máš. domáce je domáce, žiadne umeliny, vieš, čo tam dáš. @babkamt , mne tiež skoro oči vypadli a nechcem povedať, odkiaľ mi ešte tieklo :D
ale ked som ochutnala, tak super :P
dakujem za uloženie do kk a verím, že určite vyskúšaš :-)
pusta
@irenaw , učili ťa správne strúhať chren. keby som to však mala robiť strúhaním, neodvážila by som sa, veru. s mixérom sa to dá vydržať.
aj takto to štípe dosť, ale dá sa to zniesť, nebudeš dehydrovaná :-) len skús a sprav hned do zásoby, budeš mať svoj vlastný a domácci :-)
dakujem.
pusta
@izabellka929 , aj ja, ale skôr k niečomu alebo do niečoho, sám o sebe, to by som si netrúfla. také domáce "wasabi"
dakujem.
kimlo
Fantázia! Ja kupujem takýto zaváraný chren u nás na tržnici od maďarov, a veru lepší som ešte nejedol...nakolko mám ešte zásobu zimných jablk, tak vysúšam tento recept, len kde zohnať čerstvý chren...
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
v Kauflande :-))kimlo
angast
ja som kúpil maďarský v Kauflande aj v Tescu pekný hrubý veľký koreň, ale jeden aj druhý bol taký horký , že mi sánky vykrútilo až na chrbát.
pusta
@kimlo , ved ja som maďarka, :D, ale to asi iste vieš.
jablká aj chren som kúpila v tescu. so zimnými jablkami to budeš mať ešte lepšie. a tam u vás v starej turej nebude mať niekto chren len tak v záhrade? možno ti aj daruje :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
pusta
@Lba , u nás v ba v supermarketoch billa, tesco.., aj na trhoviskách dostať chren bežne, neviem, ako v iných mestách.
dakujem.
pusta
@angast , to je teda smola, mne sa to ešte na šťastie nestalo. treba chren predtým pred prípravou pre istotu ochutnať kúsok z neho.
neviem ti iné poradiť.
dakujem.
njdevil
paradicka, vsetko mam po ruke, zajtra sa na to dam, dakujem za krasny recept!!! U nas chren ide, ako po masle, klobasky sa nam udia, uz sa neviem dockat! Krasny vykend Slovensko, chybas mi :-( !
pusta
@njdevil , rozumiem ti. heimweh-honvágy-nostalgia, ale receptami z domova si môžeme pričarovať vôňu starej vlasti, rodiny a tých, čo ich máme v srdci.
tak to je super, ak sa ti údia doma klobásky a máš všetko. ku klobáskam by som však spravila sladko-kyslý chren bez jablk, ev. aj tento a uvidíš, ktorý ti bude k nim lepší. :-)
budem rada, ak vyskúšaš a poteší ma, ak dáš aj vedieť, ako chutilo.
to ja dakujem tebe a pozdravujem ťa z ba do Garfield New Jersey :-)
radost
manžel si robí chren-na celú zimu...nesterilizujeme..vydrží..máme ho v chladničke...
njdevil
arany @pusta , ten sladko-kysly chren a cvikla s chrenom pozorne cakaju v chladnicke, to je manzelova domena, je od fachu a tak ja som z kola von :-)...dakujem za pozdrav!
pusta
@radost , ja som ho robila po prvý krát, tak som sterilizovala.
budem veľmi rada, ak pridáš celý recept, ktorý robí tvoj manžel, rada ho vyskúšam.
dakujem.
pusta
@njdevil , viszont :-)
to je super, že máš takého manžela :-)
ja mám takého priateľa, tiež od fachu :D, my na striedačku, veľa ma naučil...
dakujem.
radost
@pusta
rozmixuje očistený chren-vykopaný v záhrade-to je asi najnebezpečnejšie...:-)...chce to odvahu-je to sila...:-)
prevarí sladkokyslý nálev=zaleje chren..dá do pohára..všetko..potom-pred jedlo-možno pridať jablčko...alebo-má rád s lyžičkou majonézy..či tatarskej...dobrý večer
angast
Ja si robievam z čerstvého koreňa len toľko , koľko zjem. Koreň mám stále v studenej vode . Nastrúham do misky , pridám šťavu z citróna , trocha cukru a nič viac. Vôbec nezaváram , takto mi chutí najviac.
pusta
@radost , veľmi pekne dakujemza recept :-)
takto sme ho robili u nás doma čerstvý do misy, nie však do zásoby na dlhšie.
dávali sme sladko-kyslý nálev s octom alebo zaliali horúcim vývarom a nechali odstáť prikrytý tanierom.
pusta
@angast , poznám, tiež sme držali chren vo vode a robili čerstvý. len ja sa strúhania bojím. aj mixovanie mi dalo zabrať :D
nemusím ti hovoriť, však :D
dakujem
manya
ja strúham chren vonku na dvore, kde je dobré prúdenie vzduchu, vôbec nesmoklím, priebežne polejem citrónovou šťavou, zostane pekný biely, aj pridané jablko nezhnedne,osladím, dám do malých pohárikov, do niektorých navrch vrstvu kyslej smotany, uložím do chladničky, nerobím veľa, chrenu mám v záhrade dosť, tak podľa potreby si spravím.
radost
@pusta
ten chren-ktorý robil vlani - má ešte v chladničke v pohári..akosi túto zimu málo ubudlo..nič mu nie je..ked robím chrenovú omáčku-tiež použijem z toho pohára...vydrží aj viac ako rok..pravda..sila pomaličky ubúda-ked sa dlho drží...
chren má antibakteriálne látky-nepokazí sa...
pusta
@manya , to sa dá tak, ako vravíš, lenže ja nemám záhradu a bývam v paneláku.
preto som zvolila tento spôsob.
dakujem ti, že si sa podelila o svoju skúsenosť, iste si mnohým teraz dobre poradila :-)
pusta
@radost , určite ti verím. len mne tiež ubudlo týmto spôsobe už pri kratšom skladovaní tiež na sile chrenu. :-)
dakujem.
mesiar50
Dobrý domáci chren nemá konkurenciu.!.myslým tým samozrejme aj na tvoj..
milá Iby takto sme ho robievali k svadobným hostinám
aj v mojej rodnej dedinke.Ďakujem ti za milé pripomenutie.Pekne pozdravujem.

pusta
@mesiar50 , lacikám, pravdu ty máš, aj my sme na svadbách podávali, niet nad vlastnoručne pripravený domáci chren :-)
to ja dakujem tebe za ocenenie.
sracz
Múdry nápad, gramotne spracovaný a výsledok univerzálne použiteľný, milá @pusta - presne podľa môjho "gusta" => krémová chrenová omáčka, príloha k udeninám, chren s cviklou, ... , krupicové flameri, ryžový nákyp -:))) možno aj (teda aspoň pre mňa). Ale opäť spomienka na La Franconi: niekedy medzi r. 1963÷1966 jeden z mojich "spolubojovníkov" doniesol z domova hustý strúhaný chren vo vývare (polievke?) zo starej sliepky (kohúta, kapúna??); chutilo to fantasticky! Samozrejme, rcp som si nevypýtal! Nevie ho niekto z váženej a ctenej obce Varecha.sk? Dostane odo mňa zaň pochvalu pred "rozvinutým žižkárenským bandalierom"!!!
pusta
@mil ýsraccz-ferikém drágam, chren presne v tom istom a s tým istým, aj s hovädzím mäskom z polievky, krémové chrenové omáčky, chren s cviklou a iné... veľmi ľúbime u nás doma :-) a že vraj chren je burina :D
hahaha /srdečný smiech/ - a je to vonku, si vojak z povolania, neprekvapilo by ma pri tvojej vedeckej hodnosti, ak by vysvitlo, že si vojenský pilot či letec konštruktér :-) Kassa város, Brünn - vojenské letectvo.
takže maturovaný žižkovák v Ba :-)
nepoznám presne tebou popisovaný rp, ale s chrenom sa varievajú vývary v Sedmohradsku - Erdély - Transsylvania, a aj zabíjačkové biele polievky. /máš odo mňa mail/
dakujem ti za pochvalu.
tiginko
@sracz neviem presne, či myslíš chren v náleve z polievky - ten robievala moja mama a ja to robím po nej - za žufanku variacej sa alebo dovarenej hovädzej polievky odoberiem, pridám trošičku cukru a octu a rozmiešaným teplým zalejem čerstvo nastrúhaný chren v zatváracom pohári. Výborný k mäsu z polievky.
pusta
@tiginko , existujú polievky s čerstvo strúhaným chrenom, napr. vývary, biele polievky a zabíjačkové polievky. sú typické napr. pre Sedmohradsko.
majales
Ja pred struhanim chren namocim na 24h do stud. vody a struham vonku-parada.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia