Foto: pusta
Chystám sa na nový recept a potrebujem k nemu chren, preto som si pripravila vopred jablkový chren a odložila do chladničky. Inšpiroval ma Zobraziť celý popisChystám sa na nový recept a potrebujem k nemu chren, preto som si pripravila vopred jablkový chren a odložila do chladničky. Inšpiroval ma recept z augusta 2012 od @izabella929, len som nemala zimné jablká ako sú v jej recepte. Použila som jablká Jona Gold a prispôsobila som množstvo surovín, lebo tieto jablká sú dosť sladké. Príprava je nenáročná, pomerne rýchla. Jablčný chren sa môže použiť k údenému i pečenému mäsu, na chrenovú omáčku alebo špeciálnu majonézu či ochutenie mäsa a iných jedál
porcia
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Pripravila som si suroviny.
-
2
Chren som ošúpala škrabkou a pokrájala som ho na tenké kolieska.
-
3
Dala som ho do nádoby na mixovanie a pokvapkala citrónovou šťavou, aby nestmavol.
-
4
Jablká som odstopkovala, pokrájala na 1/4-tiny, odstránila som jadrince a tiež som ich ošúpala.
-
5
Očistené jablká som postupne dávala do vody s citrónovou šťavou, aby nestmavli.
-
6
Chren som rozmixovala ponorným mixérom na hrubo, to stačí, ešte sa bude mixovať s jablkami. Riadne štípal, pretiahlo mi všetky prieduchy :-)
-
7
Pridala som jablká a všetku pripravenú citrónovú šťavu.
-
8
Všetko spolu som znovu rozmixovala do hladkej konzistencie, cukrom som len málo dochutila do sladko-kyslej chuti, lebo jablká Jona Gold sú dosť sladké. Môžete použiť kyslejšie zelené jablká a chuť doladiť podľa seba. Chuť som doladila ešte trochou soli.
-
9
Naplnila som do čistých suchých nádobiek, zaviečkovala a označila. Uložila som naplnené nádobky do hrnca s vodou na parák a sterilizovala som prikryté pokrievkou v pare 5 minút počítaných od zovretia vody, vypla som plameň a nechala som ich prikryté v pare 10 minút dôjsť.
-
10
Vybrala som ich z hrnnca a nechala otočené hore dnom 5 minút.
-
11
Nechala som ich úplne vychladnúť a odložila do chladničky.
dakujem.
ale ked som ochutnala, tak super :P
dakujem za uloženie do kk a verím, že určite vyskúšaš :-)
aj takto to štípe dosť, ale dá sa to zniesť, nebudeš dehydrovaná :-) len skús a sprav hned do zásoby, budeš mať svoj vlastný a domácci :-)
dakujem.
dakujem.
jablká aj chren som kúpila v tescu. so zimnými jablkami to budeš mať ešte lepšie. a tam u vás v starej turej nebude mať niekto chren len tak v záhrade? možno ti aj daruje :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
dakujem.
neviem ti iné poradiť.
dakujem.
tak to je super, ak sa ti údia doma klobásky a máš všetko. ku klobáskam by som však spravila sladko-kyslý chren bez jablk, ev. aj tento a uvidíš, ktorý ti bude k nim lepší. :-)
budem rada, ak vyskúšaš a poteší ma, ak dáš aj vedieť, ako chutilo.
to ja dakujem tebe a pozdravujem ťa z ba do Garfield New Jersey :-)
budem veľmi rada, ak pridáš celý recept, ktorý robí tvoj manžel, rada ho vyskúšam.
dakujem.
to je super, že máš takého manžela :-)
ja mám takého priateľa, tiež od fachu :D, my na striedačku, veľa ma naučil...
dakujem.
rozmixuje očistený chren-vykopaný v záhrade-to je asi najnebezpečnejšie...:-)...chce to odvahu-je to sila...:-)
prevarí sladkokyslý nálev=zaleje chren..dá do pohára..všetko..potom-pred jedlo-možno pridať jablčko...alebo-má rád s lyžičkou majonézy..či tatarskej...dobrý večer
takto sme ho robili u nás doma čerstvý do misy, nie však do zásoby na dlhšie.
dávali sme sladko-kyslý nálev s octom alebo zaliali horúcim vývarom a nechali odstáť prikrytý tanierom.
nemusím ti hovoriť, však :D
dakujem
ten chren-ktorý robil vlani - má ešte v chladničke v pohári..akosi túto zimu málo ubudlo..nič mu nie je..ked robím chrenovú omáčku-tiež použijem z toho pohára...vydrží aj viac ako rok..pravda..sila pomaličky ubúda-ked sa dlho drží...
chren má antibakteriálne látky-nepokazí sa...
preto som zvolila tento spôsob.
dakujem ti, že si sa podelila o svoju skúsenosť, iste si mnohým teraz dobre poradila :-)
dakujem.
milá Iby takto sme ho robievali k svadobným hostinám
aj v mojej rodnej dedinke.Ďakujem ti za milé pripomenutie.Pekne pozdravujem.
to ja dakujem tebe za ocenenie.
hahaha /srdečný smiech/ - a je to vonku, si vojak z povolania, neprekvapilo by ma pri tvojej vedeckej hodnosti, ak by vysvitlo, že si vojenský pilot či letec konštruktér :-) Kassa város, Brünn - vojenské letectvo.
takže maturovaný žižkovák v Ba :-)
nepoznám presne tebou popisovaný rp, ale s chrenom sa varievajú vývary v Sedmohradsku - Erdély - Transsylvania, a aj zabíjačkové biele polievky. /máš odo mňa mail/
dakujem ti za pochvalu.