Cesnak

Recepty s cesnakom

cesnak

Cesnak je liečivá zelenina, obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, má antibakteriálne účinky, znižuje krvný tlak, podporuje chuť do jedla a vo všeobecnosti pomáha pri žalúdočných problémoch.

Cesnaku sa darí znižovať hodnotu cholesterolu a cukru v krvi človeka.

Cesnakové recepty

  • Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept)

    Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept)

    Nájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, sa spravidla maznám aj s nostalgiou a spomienkami. Raz ako „kotňak“,...

  • Králičí „wellington“ na cviklovo-pórovom ragú

    Králičí „wellington“ na cviklovo-pórovom ragú

    V panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme nakrájané šampiňóny. Dochutíme ich soľou, korením, zalejeme vínom a na miernom ohni zmes dusíme, až kým sa neodparí všetka voda zo šampiňónov a víno. Hotovú...

  • Pečené plnené papriky (videorecept)

    Pečené plnené papriky (videorecept)

    Kuskusom, syrom a šunkou plnené pečené farebné papriky.

  • Recept bez obrázku

    Ľahké zeleninové ragú

    Oči boli pri nákupe na grilovačku väčšie ako žalúdky. Zostal veľký baklažán, šampiňóny, zelenina. Vitamíny, z ktorých som urobila výbornú rýchlovku, chutnú za tepla i za studena ako hlavné jedlo aj prílohu k...

  • Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou

    Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou

    Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky, osolíme a na oleji prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale vnútri zostalo šťavnaté.

  • Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi

    Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi

    Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, zo soli a zemiakov uhnetieme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme postáť asi 10 minút.

  • Jahňacie kotlety s plnenou slanou palacinkou

    Jahňacie kotlety s plnenou slanou palacinkou

    Najskôr očistíme a odblaníme kotlety, ktoré osolíme, okoreníme a vložíme do vreciek aj s vetvičkou tymianu. Vákuujeme a varíme pri 54 °C aspoň 5 hodín.

  • Skvelé kuracie prsia s marhuľami a olivami

    Skvelé kuracie prsia s marhuľami a olivami

    Obrala som takmer posledné marhuľky a keďže džem už mám navarený, aj koláče sme už popiekli, rozmýšľala som čo s nimi. V minulosti som už viackrát pripravovala mäso v kombinácii s ovocím, tak som sa...

  • Vejár z bravčového karé (fotorecept)

    Vejár z bravčového karé (fotorecept)

    Tento recept som dostala od priateľky z Maďarska. Plnila ho mletým mäsom a ja som na plnku použila neúdenú domácu klobásu.

  • Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept)

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept)

    Myslel som si, že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka, nič nového pod slnkom sa už nenájde. Mýlil som sa! Videl som, nepýtajte sa ma prosím kde, zapamätal som si a vyskúšal novú...

  • Hovädzí guláš s červenou fazuľou a záhradnou majoránkou (fotorecept)

    Hovädzí guláš s červenou fazuľou a záhradnou majoránkou (fotorecept)

    Jednoduchý guľáš s červenou fazuľou a záhradnou majoránkou

  • Kuracie prsia z panvičky so zemiakmi a zeleninou (fotorecept)

    Kuracie prsia z panvičky so zemiakmi a zeleninou (fotorecept)

    Mám rada jedlá z jedného hrnca. V nedeľu som robila k obedu kuracie rezne. Zdalo sa mi, že ich je veľa, tak som naklepané mäso zaliala olejom a spravila som ich na druhý deň.

  • Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi

    Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi

    Zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme ich a prelisujeme na kašu. Do prelisovaných zemiakov urobíme jamku, do ktorej pridáme múku, žĺtky, rozpustené maslo a soľ. Všetko riadne premiesime, aby vzniklo tuhé zemiakové cesto. Pridáme nadrobno...

  • Zelené špagety

    Zelené špagety

    Inšpirácia od Jamieho Olivera - v pôvodnom recepte použil listy kučeravého kelu, ja som použila listy zeleného špenátu, pridala som hrsť čerstvej bazalky a čerstvej petržlenovej vňate. Myslím, že je to ešte lepšia a bohatšia...

  • Úžasný voňavý pečený karfiol

    Úžasný voňavý pečený karfiol

    Toto je jeden z mojich najobľúbenejších zeleninových receptov - rýchla príprava, fantastická chuť a ešte aj patrí k zdravším jedlám. A ešte je aj variabilný - ak obmeníte koreniny, budete mať vždy trocha inú chuť -...

  • Tagliatelle s brokolicou a cuketou

    Tagliatelle s brokolicou a cuketou

    Najskôr si ako prvé dáme podľa bežného postupu uvariť cestoviny. Medzitým si rozohrejeme olivový olej a nakrájame zeleninu na omáčku. (Cuketu krájame na dlhé tenké slíže. )

  • Mäsová paštéta na hriankach
  • Pečené sladko-kyslé pikantné krídelká (fotorecept)

    Pečené sladko-kyslé pikantné krídelká (fotorecept)

    Nedeľa, nenedeľa - dnes bola chuť na pečené krídelká. Tento recept mám vo svojej zbierke už roky rokúce, skúšala som už aj iné recepty, ale vždy sa vrátim k tomuto osvedčenému, ktorý nám chutí...

  • 3x jednoduchá zeleninová nátierka

    3x jednoduchá zeleninová nátierka

    Potrebovala som rýchlo vyriešiť občerstvenie pre neočakávanú návštevu - obchod by som už nestihla, tak prišla na radu improvizácia z toho, čo poskytla chladnička a špajza. Nakoniec z toho vznikli 3 chutné nátierky a celkom...

  • Panvicové morčacie výpečky s omáčkou z čiernych ríbezlí (fotorecept)

    Panvicové morčacie výpečky s omáčkou z čiernych ríbezlí (fotorecept)

    Dnešný nedeľný obed som urobila z morčacieho stehna horného. Omáčka z čiernych ríbezlí, ktorú som urobila na karameli a víne z čiernych ríbezlí.



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist